martineden Online martineden komentáře u knih

Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Hodně dobrá záležitost. Trošku jsem tušila, že to nebude úplně jasný zločin. Plný počet nedávám kvůli dvěma věcem- časté sloveso zubit se a křenit se. A pak nevím proč, ale trošku mi připadá klišé to parťáctví dvou detektivů, nebezpečné situace, kdy si “kryjou záda, to je trochu dívčí román. Ale jinak klady převládají, navíc ta inspirace Kyticí, to je geniální.

01.04.2024 4 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Vůbec jsem nevěděla, co od knihy čekat, ale jsem příjemně překvapená autorčiným stylem, kdy vás to stále nutí číst dál, držíte Símce palce, ale tak nějak tušíte, že to prostě nedopadne... Takhle popsaný toxický vztah matky a dcery jsem dlouho neviděla, je to jakoby autorka takové postavy znala. Uf!

15.06.2023 5 z 5

Matka Matka Karel Čapek

Netřeba se rozepisovat, lidé čtěte!

27.01.2023 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Tak tohle byla jízda! Od první po poslední stránku. Petra Dvořáková fakt umí!

06.12.2022 5 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Detektivka s nádechem vztahové romance - to je sázka na jistotu. Čte se výborně, těším se, jak to bude dál. Bod dolů dávám za opakující se sloveso culit se, to mě fakt vytáčelo.

27.05.2022 4 z 5

Těla Těla Klára Vlasáková

Znepokojivé, syrové, ale vynikající. Tohle je podle mého názoru opravdu kvalitní současná literatura. Čekala jsem, že kniha bude dobrá, ale předčila má očekávání. Anebo stárnu.

24.07.2023 5 z 5

Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Série z Kate se mi líbí méně než s Erikou, ale tento díl je super. Možná je to i tím, že je tu míň osobního života Kate a víc vyšetřování. V rámci žánru Robert Bryndza je opravdu jednička.

28.05.2023 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Opět skvělé! Vlastně by mě to bavilo, i kdyby to nebyla detektivka, ale román o lidech, vztazích, zvířatech. Psychologie postav super!

24.10.2020 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Románová kronika místopisná kronika z moravsko-polského pomezí tady určitě chyběla a mně se moc líbily historické a regionální přesahy. Osudy jednotlivých protagonistů byly chvílemi schematické, trochu mi vadily skoro všechny ženské hrdinky (až na Julku), chlapi byli rozhodně zajímavější. Kniha se vrací k tradici české ruralistické literatury, taková Martínkova Černá země, to je úplný předobraz. A co teprve Rais, Knap, Prokůpek! Ta literatura o vztahu člověka k rodnému místu, půdě není zkrátka nic zastaralého a trapného.

05.04.2020 3 z 5

Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Vynikající záležitost. Trochu jsem tušila, jak to bude, ale přesto docela překvapení. A teda vždycky trnu, když se někdo někam vypraví na vlastní pěst, nadávám.. Ale to by pak nebylo napínavý. Těším se na další díl!

04.05.2024 5 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Čtivý, čtivý, napínavý. Ale pár věcí jsem uhodla, opět bych knihu zkrátila tak o 50 stránek. Ale jsem zvědavá, jak to bude dál.

14.05.2023 4 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Paní spisovatelka Hanišová opět předběhla současné autory o mnoho koňských délek. Je to famózní román, vlastně zpočátku obyčejný, rodina s dítětem v pražském paneláku... Zpočátku jsem si myslela, že první vypravěč je trochu hajzlík, připomínal hrdinu knihy od Hůlové Zlodějka mýho táty. Ale tak to vůbec nebylo. Nechci moc prozrazovat, knihu si přečtěte sami. A já zase netrpělivě vyhlížím další autorčinu knihu.

05.11.2022 5 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Poctivý román nejen o vztazích a tajemství. Je zajímavé koukat na události více očima a přemýšlet, jestli ty postavy jsou kladné, nebo záporné. Ale jako jediný záporák mi z toho nakonec vylézá pouze jedna postava. Jo a škoda, že není víc prostoru věnováno paní ředitelce. Ta její postava mě snad bavila nejvíc.

28.03.2022 3 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

První ze sěrie detektivek o Erice mě moc bavila. Líbí se mi prostředí Londýna i styl vyprávění. Je to napínavé, je to super oddychovka. Doporučuji.

10.04.2021 5 z 5

Metráček Metráček Stanislav Rudolf

Těžká nostalgie. Líbí se mi ten pokus o (sebe)ironii, kterou hlavní postavy románů Stanislava Rudolfa mají.

14.01.2021 5 z 5

Krása nesmírná Krása nesmírná Irina Karnauchovová (p)

Dětství - to jsou přesně tyhle pohádky a pohádky Boženy Němcové. Mám verzi s takovým červeným přebalem, kde jsou brutální obrázky. Baba Jaga, jak letí v hmoždíři nebo co to je, brrrr!

11.04.2024 5 z 5

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

V rámci žánru vynikající záležitost. Příběh vyprávěný dvěma ženami mě hodně bavil, i když mě někdy mrazilo. Hlavně z té vykreslené bezutěšnosti života Terezy. A rozhodně jsem fandila jí. Už jen za to, jak se hrdinně postavila proti šéfovi. Mrzí mě, že v tom souboji mládí a řekněme zralosti, ta zralost bývá vykreslena nesmlouvavě a poraženecky. A postava Heleny mi pila krev. Asi proto, že je tak dobře napsaná. Těším se na další dilo autorky. A prosím nějakou šanci i pro ty postavy nad třicet.

29.09.2023 4 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Výborné téma. Osudy řeckých uprchlíků podané v románové podobě - to je velmi nosné a záslužné. Ale vůbec se mi nelíbil styl, hlavní postavy byly jako z telenovely bez vykreslení psychologie postav. Z povrchní hlavní ženské postavy se stává najednou uvědomělá ctitelka tradic, vše se propojuje a pohádky je konec.

19.07.2022 3 z 5

Kníška Karla Kryla Kníška Karla Kryla Karel Kryl

Když je básník i zpěvákem, je to geniální souhra. A když ty texty mají duši a básník charisma, je to Karel Kryl. Nadčasové dílo!

11.04.2021 5 z 5

Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

Už mě Agatha nalákala do Orient expresu a teď bych taky ráda viděla všechny ty starověké památky Egypta. Miluju ty příběhy, ale to prostředí, kde se děj odehrává, to je prostě luxus.

22.03.2021 5 z 5