maryska09 maryska09 komentáře u knih

Čokoláda Čokoláda Joanne Harris

Podle mé zkušenosti je kniha vždy lepší než film. Film Čokoláda mám moc ráda, proto jsem knihu začala číst s obavou, zda mě nezklame a přestane být oblíbený. Naštěstí se dej knihy a filmu dotýká jen v pár tématech, jinak je lze považovat za dva různé příběhy. Kniha je skvěle napsaná, čte se jedním dechem a člověk při čtení dokáže cítit vůni i chuť skvělé čokolády. Doporučuji

09.02.2018 5 z 5

Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Velmi silna kniha o statecne zena, ktera se musela starat o preziti sve neobycejne rodiny v tezke dobe totality i soucasnosti. Opravdu otevrena zpoved ze ktere mrazi. Je desive, ze i kdyz clovek sve deti miluje plnou laskou, dava jim vzor, pecuje o ne, stara se aby nijak nestradaly, tak se nekdy projevi prava podstata cloveka, ktera se vychovou neda zmenit. Pani Bouckove preju vse nejlepsi do zivota a drzim palce.

04.07.2017 5 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Dobrá kniha, ale... Začátek je dobrý, konec skvělý, ale to mezi je už opravdu trochu příliš. Příliš kávy a obložených chlebů, příliš moc popisů (nákup v ikea na několik stran, opravdu?) a opravdu příliš rozvláčné. Čtenáři je jasné, že Lisbeth vraždy nespáchala, i to že proti sobě bude mít většinu společnosti, ale i tak se nás o tom snaží autor přesvědčit ve větší části knihy. I tak je to velmi dobrá detektivka, ráda si přečtu třetí díl.

10.06.2017 3 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Skvele napsana kniha, ktera opet potvrzuje pravdu, ze i sebelepe natoceny film se nevyrovna sve knizni predloze.

27.04.2017 5 z 5

Muž na dně Muž na dně Iva Procházková

Serial, kteremu byla kniha predlohou mi byl pomerne sympaticky a tak jsem byla zvedava na knihu. Velmi prijemne me prekvapila, hlavni vysetrovatel je sympatak a i kdyz jsem si ho pri cteni stale predstavovala jako Ivana Trojana, tak to nebylo nicemu na skodu. Jak uz tu bylo nekolikrat napsano, astrologicke momentky spis pri cteni rusi, ale da se pochopit, ze by to mohl byt spojovaci clanek s dalsim pokracovanim, ktere bych si rada precetla. Dobra ceska detiktivka, doporucuju.

10.02.2017 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Po precteni nekolika soucasnych knih s oznacenim "BESTSELLER" jsem musela sahnout po nejake skutecne dobre knize a Kmotr je v tomto ohledu jasna volba. Ma vse, co spravna kniha ma mit, brilantni popis postav i charakteru, napeti, atraktivni prostredi i casove rozmezi a uzasny rozvoj hlavniho hrdiny, ktereho musi ctenar obdivovat v kazdem okamziku jeho pocinani. Navic ze sceny zavrazdeni kapitana a Turka mrazi pokazde, i kdyz ctenar knihu cte po nekolikate. Film je vyborny, ale stale se mi potvrzuje, ze i ten sebelepe natoceny film se nemuze vyrovnat dobre napsane knize.

23.01.2017 5 z 5

Růže od Stalina Růže od Stalina Monika Zgustová

Knizku se snazim docist, ale stoji me to hodne sebezapreni. Myslim ze s danym tematem by se dala napsat uzasna kniha, plna zajimavych faktu a dejovych zvratu, ktere se vsak stale budou drzet dane historicke postavy. Misto toho ctu podivny milostny roman, s nesympatickou hlavni hrdinkou, ktera je velmi naivni, ovlivnitelna a vlastne nevi co chce. Opusti sve deti a pak se divi, ze se ji po nich styska, je dcerou Stalina a nechape, proc si ji lide s nim stale spojuji atd. Presto se ji autorka snazi vykreslit jako skvelou duchaplnou zenu, ktera se vsak vyznacuje hlavne tim, ze si umi koupit obleceni a nekdo ji uvari, cemuz se v knize venuje vetsina prostoru. Skoda

27.05.2016

Noc špatných polibků Noc špatných polibků Dagmar Digma Čechová

Milá nenáročná kniha, možná až moc sladká, ale zároveň velmi milým způsobem osvěžující. Doporučuju všem, kdo chtějí na chvíli vypnout a zasnít se. Půl hvězdičky dolů za příšernou obálku.

15.12.2024 4.5 z 5

Misery Misery Stephen King

Knihy pana Kinga jsou si dost podobné. Zdánlivě normální postavy se dostávají do čím dál vypjatějších situací a většinou zajdou ještě o kousek dál. V Misery čtenář s každou stránkou doufá, že přijde zlom a situace se konečně vyřeší, ale utrpení trvá až do konce. Dočetla jsem s dost velkým sebezapřením.

30.10.2024 3 z 5

Sára. Kniha první Sára. Kniha první Esther Hicks

Knihu jsem četla na doporučení svým dětem (10 a 6 let), ale nedočetla jsem. Pro děti je to příliš filozofické a bez děje, pro dospělého zase velmi kostrbaté (otevřený ventil radosti, kropení hadicí pohody atd.). Nevím pro jakou cílovou skupinu je kniha určená, ale my se do ní netrefili.

13.10.2024 1 z 5

Princ Mamánek Princ Mamánek Jan Budař

Hezká milá pohádka spíš pro dospělé než děti. Kniha je lepší než film, není v ní tolik přebudařováno. Doporučuju

16.02.2024 5 z 5

V zemi bílého oblaku V zemi bílého oblaku Sarah Lark (p)

Dobře napsaný, poutavý příběh, ať už svou dobou nebo místem děje. Kniha je obsáhlá, přesto nenudí a čtenář se s ní nerad loučí. Doporučuji všem milovníkům dobrého příběhu, romantiky a krásné přírody

09.11.2023 4 z 5

Jak byli lidi doma: Agent Jaroslav Jak byli lidi doma: Agent Jaroslav Jaroslav Vorlíček

Kniha plná skvělých slovních hříček, milé, vtipné a chytré. Doporučuju

22.08.2023 5 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Dobře napsaný thriller, stránky rychle ubíhají a kniha se čte jedním dechem. Příběh je působivý a dobře sepsaný, jen škoda umělého natahování a překomplikovanosti. Tajemství Layly se dá odhalit už v polovině, pak už se jen čeká, kdy to konečně dojde i ostatním a bude konec. Ale i tak jde o dobrou knihu.

16.07.2023 3 z 5

Líbáš jako Bůh Líbáš jako Bůh Marie Poledňáková

Knihy paní Poledňákové jsem milovala jako dítě, jako dospělou už mě tolik neoslovují, ale stále je v nich dost vtipu a lehkosti. Tato kniha trochu potěší, ale příliš nezaujme. Knihu je zřejmě myšlena jen jako doplnění filmu. Ten jsem neviděla a proto mi asi chyběli trochu barvitěji popsané osoby a vztahy mezi nimi.

17.01.2023 3 z 5

Deník běžkyně v nejlepších letech Deník běžkyně v nejlepších letech Zuzana Součková

Mile a vtipně napsaná kniha, ze které tryská radost ze života, běhu, překonávání sebe sama i předsudků, které má člověk v hlavě, nebo je slyší z okolí. Autorka má velmi lidský styl psaní a kniha hodně baví. Díky za ní i za motivaci, kterou jste nám předala.

04.04.2022 5 z 5

Poslední batalion Poslední batalion František Niedl

Knížek o druhé světové válce je spousta, ta první je často opomíjená. I pro to děkuji za tuto knihu pana Niedla, která připomíná ohromné utrpení, beznaděj a nesmyslnost každého nuceného zabíjení. Příběh je díky retrospektinímu vyprávění velmi poutavý, jen mě trochu mrzí závěr. Kniha mohla dopadnout různě a zrovna tento konec mi potěšení ze čtení trochu pokazil. I tak doporučuji

17.01.2022 4 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Pana Folleta mám ráda, ale tuto knihu jsem v polovině odložila. Hlavních postav tam bylo příliš, skoky mezi zeměmi i v čase byly příliš rušivé, válka mezi křesťany nesmyslná. Kniha mi bohužel nesedla

22.10.2021 2 z 5

Elementi Elementi Zora Cejnková

Dobrý nápad, ale špatné provedení. Četla jsem jí své zvídavé dcerce, ale nemyslím, že by jí kniha nějaké poznatky přinesla. Příběh byl často zmetečný a poslední kapitola o Ježíškovi zcela zbytečná. Navíc jsem už po pár stránkách nahrazovala nebo vynechávala sousloví to je HUSTÝ, nebo to je COOL, které se tam vyskytovalo alespoň dvakrát na jedné straně

21.10.2021 1 z 5

Touha Touha Helen Hardt

Kniha je lehce předvídatelná, trochu erotická, mizerně přeložená (vážně někdo užívá slovní spojení: týt z tvé dobroty?), ale závěr vyloženě naštve. S koncem knihy jsem měla strach, jak to autorka stihne vyřešit a tento vyloženě otevřený konec je víc než frustrující. Chápu potřebu prodat další díly, ale tohle otráví.

03.06.2021 3 z 5