maryska09 maryska09 komentáře u knih

Dcery nové doby Dcery nové doby Carmen Korn

Dobře napsaná, čtivá kniha, která ukazuje strašnou dobu nástupu nacismu a druhé světové války z pohledu obyčejných Němců. Občas jsem přemýšlela, o které postavě zrovna čtu a na jakémjsem místě, ale i tak se dalo v ději poměrně dobře orientovat. S druhým dílem váhám, možná mi stačil tento, jako uzavřená kniha.

29.04.2021 4 z 5

Z pohádkové postýlky Z pohádkové postýlky Jiří Žáček

Skvělá milá vtipná knížka pohádek pro malé i trochu starší děti. Velmi doporučuji

29.03.2021 5 z 5

Yvetta Yvetta Guy de Maupassant

Naivní dívka udělá laciné gesto, kterým chce spasit matku. Za mě velmi slabý a přitom rozvleklý příběh.

03.03.2021 1 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Dobře napsaná kniha o nelehkém údělu tří generací. Za mě se v ní bohužel nenašla žádná sympatická postava. Chlapi jsou tam sice dříči, ale doma líní, bez uznání a ženy jsou sice nespokojené, ale zároveň neschopné cokoliv změnit. Věřím, že Emilka byla z věčné dřiny, sešlého domu a příšerného tchána unavená, ale zároveň se nesnažila o jakoukoliv nápravu a nedokázala si najít žádnou radost. O její dceři Janě to platí dvojnásob. Nemám ráda tyto typy, které se nechávají vláčet okolnostmi a pro nápravu nic nedělají. Je to dobrá kniha, ale změna až na posledních stránkách mi nestačila.

27.01.2021 4 z 5

Krásné zlo Krásné zlo Rebecca James

Napínavé, ale rozvláčné a průhledné. Neurazí, nenadchne.

17.09.2020 3 z 5

Neprofesionál Neprofesionál J. D. Hawkins

Žhavá letní kniha, nepřekvapí, neurazí.

20.07.2020 4 z 5

Jiskry války Jiskry války Gareth L. Powell

Kniha nepatří do žánru, který běžně čtu, ale i tak mě velmi bavila. Je svižná, rychlá, děj odsýpá a ač se odehrává ve vesmíru, hlavní myšlenka je jasná: život nade vše

09.07.2020 5 z 5

Vražda na Velký pátek Vražda na Velký pátek Lee Harris (p)

Dobře napsaná zajímavá detektivka s poutavou zápletkou. Dobře se četla a i závěr měla poměrně nečekaný. Doporučuji

12.05.2020 4 z 5

Ledoví piráti Ledoví piráti Dirk Husemann

Kniha má zajímavé téma, ale celkově mě moc nezaujala. Zřejmě za to mohly občas podivně formulované věty, za které může dost nepovedený překlad (Matylda rozžvýkala chléb a vložila zajatci masovou kaši do úst). Je to jedna z knih, které jsem přečetla a už se k nim nevrátím.

06.05.2020 4 z 5

Svlékněte se, prosím! Svlékněte se, prosím! Jiří Winter

Milá nenáročná kniha o lékařích, nemocech a simulantech. Doporučuju v dnešní době plné strachu z epidemie

03.03.2020 3 z 5

Ledové střepy Ledové střepy Lenka Chalupová

Dobře napsaná kniha o tom, co všechno způsobí nevěra, lži a nedostatek svědomí. O překvapení v záveru jsem věděla už dlouho, autorka si mohla odpustit samotnou vraždu v závěru, ta už skoro nebyla nutná. Knihu doporučuju, často z ní mrazí.

18.02.2020 4 z 5

Maestra Maestra L.S. Hilton

Zvláštní kniha o zvláštní ženě. Čtenář dlouho neví, zda je mi sympatická či ne, chvíli jí drží palce, pak by ji už radši neviděl. Bonusem je dobře popsané prostředí smetánky, umění, Paříže a swingers party.

02.02.2020 3 z 5

Kousky štěstí Kousky štěstí Anne Christine Østby

Milá kniha odehrávající se v krásném koutě Země, kde hlavní hrdinky jsou velmi rozdílné dámy po šedesátce. Každá má své tajemství, své trápení, ale i svůj vlastní kousek štěstí.

29.09.2019 4 z 5

S naprostou jistotou S naprostou jistotou Adam Mitzner

Zajímavá detektivka, která se rychle čte, je napínavá a překvapí. Ale... tajná proměna hlavní hrdinky ve zpěvačku je zcela zbytečná, stejně jako nekonečné vysvětlování právnické a makléřské hantýrky a bohužel je tu i častý nešvar protahovaného konce. Nejvíc mi však v druhé půlce vadili zcela totožné dialogy z první poloviny. Proto nízké hodnocení

14.08.2019 2 z 5

Chytrost nejsou žádné čáry Chytrost nejsou žádné čáry Michal Suchánek

Knihu jsem nedočetla. Ze začátku byli krátké povídky a skeče sem tam úsměvné, postupem však přibýval spíš pocit trapnosti a prvoplánové zesměšňování jmen nebo profesí k popukání také není. Pánové mají buď navíc, nebo by se měli věnovat pouze televizní tvorbě, kde se možná snese víc.

27.07.2019 1 z 5

Po práci legraci II. Po práci legraci II. Jakub Šofar

Je vidět, že lidový humor je nezměrný a rozšíření prvního dílu vydalo na plnohodnotnou knihu. Díky za ní.

05.07.2019 5 z 5

Roky pod psa Roky pod psa Markus Zusak

Kniha je spíš povídka ve které se toho zas tak moc nestane. Jako náhled do hlavy adolescenta je dobrá, ale nevím zda to stačí k tomu, abych přečetla druhý díl.

21.06.2019 3 z 5

Kia Ora E Hoa Kia Ora E Hoa Petr Nazarov

Spíše než o cestopis jde o nahlédnutí do duševní cesty autora. Na Zéland se vrací několikrát a vždy je to trochu jiné. Pro mě je hlavně zajímavá třetí návštěva, kdy cestuje po obou ostrovech a mě to připomíná mé vlastní putování po tomto nádherném koutě světa. Pro čtenáře, který tam nikdy nebyl může být tato část naopak příliš nezáživná.

03.04.2019 3 z 5

Nejbarevnější Mexiko Nejbarevnější Mexiko Kamu (p)

Kamu je skvělá, energická žena, která dokáže žít krásně barevný život. Část své energie dokázala přenést do této knihy, která je krásná, barevná, plná výborného jídla. Ze spousty složitých a kvůli surovinám dost těžko dostupných receptů se dají vybrat i ty jednodušší. Ale hlavně člověk dostane chuť se do Mexika podívat a ochutnat všechna ta báječná jídla přímo na místě.

02.03.2019 4 z 5

Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Je škoda, že se autorka víc nedržela popisování situace a propriet 90. let, na které si každý z její generace rád zavzpomíná. Cesta k moři, stejně jako popis života na sídlišti mě opravdu bavila. Část určená její rodině, prarodičům i praprarodičům, je velmi osobní a pro mě někdy až příliš intimní. Vzpomínky jsou to krásně, plné lásky, ale pro cizího čtenáře dost nezáživné. Velké plus dávám za grafiku knížky, ilustrace Elišky Podzimkové spojené s dobovými fotografiemi jsou nádherné.

03.02.2019 3 z 5