maryska09 maryska09 komentáře u knih

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Další bravurní kniha výborné spisovatelky. Čtivá, dechberoucí, strhující, uvěřitelná, bez zbytečného patosu nebo unylého konce. Paní Mornštajnovou považuji za jednu z nejlepších současných spisovatelek a Tiché roky to opět potvrzují. Velmi doporučuji.

07.07.2019 5 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Po dlouhé době výborně napsaná kniha, za kterou moc děkuji. Vyprávění osudu jedné rodiny má spád a je velmi uvěřitelné. Možná že závěr by nemusel být tolik optimistický, ale vlastně i ten byl velmi milý. Vřele doporučuju

01.02.2019 5 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Další dobrá detektivka paní Trpkové, jen tentokrát zklamání z hlavní vyšetřovatelky, která je většinou na pěst. Trochu mi tu také chyběl nějaký zvrat, celou dobu jen tak podivně přešlapovali na místě a pak na to spíš náhodou přišli. Navíc jen polovičatě, protože na první ztracené dítě, kterým to vše začalo se vykašlali úplně. I když je knížka dobře napsaná, tak byla spíš zklamáním

11.04.2024 4 z 5

Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Krásná silná kniha plná lásky a bolesti. Plná krásy a zlosti. Plná přírody a lidí. Doporučuji všem pro její neobvyklý příběh a pro dar života, který odkrývá.

19.11.2023 5 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Tomáš Etzler

Výborně napsaná kniha, psaná člověkem, který má vypsanou ruku a vlastní čtivý styl. Nejde o žádná suchopárná data, ale o zajímový, barvitý průřez čínskou kulturou a náturou. Doporučuju všem, kteří obdivují čínskou výkonost a pokrok a neuvědomují si, co se prezentuje světu a co je skryté. Díky pane Etzlere.

31.05.2023 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Dobrá romantická knížka s neobvyklým příběhem. Konec se dal předvídat, ale na celkovém dojmu to nic nemění.

11.03.2023 4 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Další skvěle napsaná kniha dua Lars Kepler. Plná zvratů, odboček, detailních popisů a s nečekaným koncem. Autoři umí udržet čtenáře v napětí a přes velké rozsahy jejich knížek, se čtou jedním dechem. Díky za ně

30.09.2022 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Moc mile napsaná kniha o krásné České republice. Autor vtipnou a svěží formou dokázal popsat skorem celou naši zemi, vystihnout podstatu české povahy a navíc objevit několik neznámých míst i postav (přiznám se, že o slavném českém mořeplavci jsem nikdy neslyšela, díky za rozšíření vědomostí). Velmi doporučuji

27.07.2022 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Mrazivá kniha, která se čte jedním dechem. Celou dobu jsem přemýšlela, jak se hlavní hrdinka dostane ze své zoufalé situace a držela jí palce, aby na něco přišla, nebo aby jí někdo konečně pomohl. Závěr byl skvělý, kniha stojí za to.

12.05.2021 5 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Velmi dobře napsaná kniha o velmi těžkém životě mladé dívky. Autorka má výjimečnou schopnost popsat krásným jazykem strašlivé činy. Její knihy nejsou žádné oddychovky, zasáhnou čtenáře plnou vahou a po přečtení o nich musí dlouho přemýšlet. Jsem ráda, že tentokrát nenechala tolik otevřený konec jako u Anežky. Knihu doporučuju

16.02.2021 5 z 5

Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Tuto knihu mi doporučila moje farářka a zároveň přítelkyně Lada a já jsem za to ráda. Nejedná se o detektivku, nejde o to, kdo a proč zabil malé dítě, jde o možné vnímání Boha, o lásku a odpuštění. Lada před několika týdny zemřela a i díky této knize se dokážu s její smrtí smířit. Díky

13.01.2021 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Opět skvělá kniha skvělého autora o vině, svědomí a údajně vyšších cílech. Výborně napsaná, plná citu, laskovosti, lásky a hokeji, který zabírá většinu stránek a přesto je zcela vedlejší. Doporučuji

31.10.2020 5 z 5

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Krásné, půvabné vyprávění o životě a o dětství. Mistru Pavlovi stačí pár vět na shrnutí velké krásy i velkého neštěstí .

16.09.2020 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová je pro mě Paní spisovatelka, po výborné Slepé mapě opět skvělá kniha. Příběh je o šílené době v podstatě velmi nedávné, velmi silný a skvěle napsaný. Čtení jsem záměrně přerušovala, abych to mohla rozdýchat a i tak jsem knihu přečetla během dvou dnů, tak moc na mě působila. Díky za ni.

14.02.2019 5 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Milé, nenáročné, s předvídatelným dějem, ale s krásným prostředím. Doporučuji jako romantickou oddychovku

09.10.2024 5 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Další skvělá detektivka skvělé autorky. Čte se jedním dechem, je zamotaná, ale přehledná, Strike a Robin jsou opět nepřekonatelní. Doporučuju všem.

22.08.2023

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Autorka si s touto knihou dala jistě velkou práci a celé téma je velmi zajímavé a mělo by se s ním seznámit co nejvíce čtenářů, ale když má kniha skoro 700 stran, na kterých se řeší v podstatě pořád to samé (postavení žen v církvi, komunistická zvěrstva, závislost, maloměšťáctví...), tak prostě přestane bavit. První půlku jsem přečetla hned, ale pak mě ten uměle natahovaný děj přestal zajímat a knihu jsem nedočetla, což dělám jen málokdy. Myslím, že zbytečně obsáhlá forma knihy odradí spoustu potencionálních čtenářů.

20.12.2022 1 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Milá vtipná kniha o neznámých místech v Evropě. Autorův styl psaní baví, přečteno za dva dny na pláži. Díky za knihu

19.08.2022 5 z 5

Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Příběh o Narnii mě zatím zcela minul, tak jsem se rozhodla doplnit si mezeru. Útlá knížečka mě příjemně překvapila jak dějem, tak příjemným jazykem a milým vyprávěním. Těším se na další pokračování.

25.05.2022 5 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Díky za tuto knihu, která není klasickou beletrií ani vědeckou publikací, ale vyváženou kombinací obojího. O Životicích jsem nikdy neslyšela a jsem si jistá, že nejsem sama. Díky paní Lednické už jméno této vesnice nezmizí.

24.05.2022 5 z 5