Matri Matri komentáře u knih

Výzva sluneční královny Výzva sluneční královny Nisha J. Tuli

Príbeh si ma zaháčkoval hneď od úplného začiatku, hoci v sebe nesie toľkokrát obohrané tropy ;-)

Hneď v úvode je jasné, že Lor bude veľmi silná hlavná hrdinka. Jednoducho jej musíte fandiť, hoci je impulzívna, výbušná, nemá zábrany. Zato ma guráž, ostrý jazyk a vôľu prežiť.
Život sa s ňou vôbec nemaznal. Robila čo musela, aby prežila. Odrazu sa nedobrovoľne ocitá v nablýskanom paláci, obklopená konkurenciou, nevraživými pohľadmi a nahnevaným osobným strážcom k tomu.

V knihe vystupujú hneď tri výrazné mužské postavy, pričom každý vnáša do deja jedinečnú iskru:
- Kráľ Atlas - je oslnivý, príťažlivý, medzi ním a Lor to od začiatku poriadne istí.. no zdá sa to až moc dokonalé? Áno, čosi na tom asi nesedí..
- Osobný strážca Gabriel - s Lor im to spolu vlastne vôbec neklape. Neustále sa hádajú, podpichujú, urážajú, podrážajú, no ich slovné výmeny ma veľmi bavili a skvelo osviežili dej :))
- Princ Nadir - temný, nebezpečný, záhadný, okrem toho syn úhlavného nepriateľa Lor, kráľa Aurory, ktorý ju pripravil o rodičov, a ktorému sľúbila krutú pomstu..

Kniha je síce dosť predvídateľná, nakoľko tajnosti okolo pôvodu Lor sú jasné asi hneď. No napriek tomu knihu vrelo odporúčam. Bavila ma Lor, bavil ma turnaj, bavil ma aj protivný Gabriel a myslím, že ma bude baviť aj Nadir, ktorý zatiaľ nedostal toľko priestoru.
Ja si počkám ;-)

Hodnotím 4,5* (pol hviezdy dole za predvídateľnosť)

"Nikdy předtím jsem se za své jizvy nestyděla. Jsou živoucí mapou mé fyzické bolesti, každá z nich je vykoupená krutým trestem. Jsou to odznaky cti. Jsou mementem všech chvil, které jsem na rozdíl od mnohých přežila. I toho, že budu přežívat i nadále, pokud budu dostatečně silná."

12.06.2024 5 z 5

Woodhill Woodhill Eleanor Corvin (p)

"Woodhill - místo, kde mají láska a objetí nevyčíslitelnou cenu."

Od Woodhillu som dostala to, na čo som už od autorky zvyknutá - a teda mne blízky štýl písania, vtip, sympatické postavy, napätie a vynikajúcu chémiu medzi hlavnými postavami.
Opäť (podobne ako v sérii Smrti se smát) sa v určitom ohľade potýkame s duchárskou tematikou - tentokrát sú to pomerne agresívne duše mŕtvych - chodci, ktoré prechádzajú cez oponu medzi svetmi do sveta živých.
Lexi, temnonoška - a teda osoba, ktorá vidí duše mŕtvych za oponou je v úvode povolaná na panstvo Woodhill. Temnonoši sú cenný, no nemajú veľké právo rozhodovať o vlastnom živote, nakoľko o ich umiestnení rozhoduje správca provincie. V prípade Lexi je to správca Woodhillu Broderick. A že ide o dosť výbušného, prísneho, pedantného a obávaného správcu...
Autorke sa opäť poradilo navodiť medzi Lexi a Broderickom ten správne iskrivý vzťah - ako to mám rada!
Celá kniha mi prišla pomerne pokojná, no rozhodne som sa nenudila! Hlavní hrdinovia pátrali po chodcoch z Woodhillu, Lexi sa vyrovnávala s novým prostredím, nachádza priateľov, odpútava sa od minulosti a popri tom hľadá rozptýlenie - možno nezáväzný vzťah? :)
Dej je zasadený do budúcnosti, kedy sa svet spamätáva z pľúcnej nákazy, ktorá ochromila celý svet a v určitých aspektoch vrátila ľudí do života v minulosti.
Kniha je plná odkazov na známe knihy, seriály, či filmy, čo ma veľakrát milo pobavilo :)
Niečo by som možno ešte viac vysvetlila a doriešila, napríklad radikálov, cirkev, Lexine jazvy, vzťah s Coraline, prípadne s rodičmi... jednoducho nie všetko mi po dočítaní prišlo celkom uzavreté a jasné :-/
Ako sľubovala autorka, vystriedali sa u mňa naozaj všelijaké emócie! :)
Hodnotím ako ďalšiu autorkinu vydarenú knihu a teším sa na ďalší kúsok ;-)

05.05.2024 4 z 5

Božskí rivali Božskí rivali Rebecca Ross

"Zmeň nepriateľa na priateľa a budeš mať o jedného nepriateľa menej."

Božskí rivali si nesú nálepku YA fantasy, avšak ide podľa mňa o úplne inú samostatnú kategóriu...
Keby idem do knihy s vedomím, že čakám nadupané akčné epické fantasy, asi by som bola sklamaná a trošku nahnevaná. No kniha si už stihla nájsť svojich čitateľov, preto som vedela, že žiaden prepracovaný fantasy svet čakať nemusím.
Tak akí sú Božskí rivali?
Úprimne sa sa bála, či má takáto kniha dokáže osloviť a baviť. Sama som zostala prekvapená ako mi stránky ubiehali pred očami a môžem povedať - áno, bavilo ma to!
Mladučkí novinári, rivali v práci pre noviny Gazette - ona chudobná, on syn majiteľov železníc. Ona zostáva samučičká sama, preto sa vydá hľadať brata na vojnový front. On, nútený do svadby s inou, sa rozhodne ju nasledovať. Medzi Iris a Romanom je veľa tajností, nedôvery, napätia a hoci sú opakom jeden druhému aj osudovej príťažlivosti.
Príbeh je plný smutných, ale o to realistickejších opisov vojny (niečo v zmysle 1. svetovej plus nejaké tie mýtické bytostí). Práve tá reálnosť mnohých opisov robí toto "fantasy" tak reálnym a špeciálnym. Okrem pozadia vzniku vojny - a teda konflikt dvoch bohov a už spomenuté bájne bytosti, je príbeh skôr čosi ako historický román. Podotýkam písaný veľmi pútavo! Nechýba akcia (najmä na fronte), tajomstvá, pozvoľné budovanie lásky medzi Iris a Romanom, krásne priateľstvá a záver - nečakaný, šokujúci a ja sa naozaj úprimne teším na pokračovanie :)
Kniha nebola 100%-ne môj šálok kávy, no prekvapivo sa mi páčila ;-)
Hodnotím 4,5*

"Začínam ho milovať, dvoma rôznymi spôsobmi. Tvárou v tvár a slovom k slovu."

27.04.2024 5 z 5

Strach 2 Strach 2 Olívia Sweet

"Kedykoľvek sa prestaneš báť, som tu. A aj vtedy, keď sa budeš báť. Hlavne vtedy budem tu."

Na pokračovanie tejto dark romance som sa veľmi tešila!
Z Harryho sa v druhej časti stal po uši zaľúbený chlap. Absolútne ignoroval všetko okolo seba, svoju budúcnosť, problémy, prácu a všetko podriadil svojej starostlivosti o Annie. A že teda sa o ňu staral naozaj pedantne! Niekdy sa mu ani nedalo čudovať, že si s ňou nevie dať rady, nakoľko trauma a krehkosť akou pôsobila Annie, vyvolávala doslova dojem bábiky zo skla - tak ľahko sa dá rozbiť úplne :(
Niektoré časti, hlavne Annie a jej traumy sa čítali ťažšie. Až som sa obávala ako to s ňou môže dopadnúť... avšak postupne jej Harry pomohol natoľko, že v závere som ju doslova takmer nespoznávala...
Vlastne obe hlavné postavy prešli podľa mňa dosť výraznou charakterovou zmenou.
Dej bol opäť pomerne akčný, temný z pohľadu Annie, sladký v prípade zbližovania hlavných hrdinov.
Temnú stranu príbehu Harryho a Annie (podsvetie, psychické a fyzické trápenie, problém so zákonmi) opäť krásne vyvážila svetlá strana - Nial a Jass (vtipné dialógy, podpichovanie, bizarné situácie). Nial ma naozaj veľmi bavil v oboch dieloch :-P
Mám zásadnú výhradu (lebo naozaj som sa tešila) k momentu, kedy konečne naplno prepukne romantická časť tejto romance. Autorka sa vyhla akýmkoľvek spicy popisom, čo si podľa mňa príbeh žiadal, a dosť mi to tam chýbalo!
Celkovo musím zhodnotiť o kúsok slabšie ako prvý diel. Už som akosi vedela čo má čaká, mala som nejaké očakávania, a tie neboli na 100% naplnené :(
Hodnotila by som 3,75*
Obálky sa vydarili veľmi :)

„Harry ma zachránil spôsobom, akým ma už nikto nikdy nezachráni."

18.04.2024 4 z 5

Foxglove Foxglove Adalyn Grace

„Kým budeš chcieť, budeš len moja, Signa Farrowová. Radšej celý svet premením na popol, ako by som mal dovoliť, aby mi ťa niekto vzal.“

Foxglove, rovnako ako Belladonna si zachoval svoju atmosféru - historický nádych s kvapkou krimi zápletky, šľachtických intríg a duchariny.
Ako ukázal koniec Belladonny, na scénu vstupuje Osud, ktorý je rozhodnutý získať späť reinkarnáciu svojej životnej lásky Existenciu. Samozrejme to vyzerá, že je ňou práve Signa, čo značne komplikuje jej vzťah so Smrtihlavom. Osudy sa preplietajú, sám Osud uzatvára jednu dohodu za druhou, aby docielil svoje. Mimochodom, Osud mi ako záporák vôbec neprišiel, práve naopak, ja som mu vlastne dosť fandila! :))
Tentokrát bolo rozprávanie príbehu nasmerované nie len na Signu, ale aj na jej sesternicou Blythe. Musím hneď povedať, že práve Blythe ma tentokrát bavila o kvapku viac. A vzhľadom na prekvapivé finále sa jej dočkám ešte o kúsok viac v ďalšom pokračovaní, vo Wisterii :) Moc sa teším!
Oproti predošlej časti, ma však kniha celkovo bavila o čosi menej, preto je to tentokrát za 4* :)

"Mali by ste sa pripraviť, princiatko. Nemám v úmysle dovoliť vám pobozkať ma.“
„Dovoliť mi?“ Osud sa úprimne bavil. „Nie ste môj typ, drahá.“
„Tak predsa Boh existuje.“ Blythe zopla ruky a pozrela k nebu, predstierajúc, že sa modlí. „Stačil mi jediný pohľad na vaše umenie, aby som zistila, že vám chýba vkus.“

27.03.2024 4 z 5

Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

"Vypadala zkrátka jako Rosie. Ta holka s ledově modrýma očima, která mi nedala žádnou jinou možnost než tu, že se musí stát mou přítelkyní. Holka, která se probojovala tou spoustou vrstev, jimiž jsem obalil svoje nitro, až se dostala k jádru."

Prvý diel ma dosť emočne vyšťavil, lebo naozaj sa nejedná o klasickú "ľahkú romantiku". Príbeh Rosie a Adama je trpký, smutný, depresívny, emočne totálne na hrane. A opäť musím povedať, milujem to!!!
Nebudem klamať, z tohto príbehu mám mieru depresiu, som nahnevaná na svet médií, a hoci je to fiktívny príbeh, držím palce každému, kto sa musí potýkať s takouto špinou.
Rosie je miláčik a celú knihu som trpela s ňou :( Adamove trápenie je jedna vec, ale čo sa dialo Rosie by bolo veľa aj na koňa a ona na to bola väčšinou úplne sama.
Rosie a Adam za mňa vytvorili krásny pár, hoci vymyslený, ale ich vzťah autorka vystavala tak, až sa zdal úprimne reálny. Slow burn romantika v celej svojej kráse.
Celá duologia je pre mňa úžasný citlivý, trpký príbeh, ktorý z celého srdca odporúčam!

Už nikdy dům pro hosty.“
„Líbí se mi tvůj dům pro hosty,“ mumlala mi s ústy u krku.
„To mně taky. Ale je pro hosty. A ty už nejsi host.“
„A co teda jsem?“ zeptala se, když jsme došli k posteli.
„Ty jsi všechno. “

23.03.2024 5 z 5

Vzpoura Vzpoura Adéla Kubicová

"Naše příběhy určují náš skutečný věk. Někdo se v šestnácti probudí s kocovinou, někdo ve sklepě se zbraní u hlavy. To je to, co nás formuje, tvoří nám vrásky nejen na čele, ale hlavně na duši."

Abnormálne pútavý, akčný, krutý príbeh z pera mladej českej autorky (podotýkam autorka má 19 rokov!!!), ktorý má prekvapil a zahral mi na tie správne struny.
Príbeh o mafii vo všetkých jej temných, krutých a bezcitných odtieňoch. Autorka sa s tým moc nebabrala a teda postavy si užívajú naozaj perné chvíle.
Hlavná postava Claire mi spočiatku naozaj prišla ako rozmaznaná 18-ročná princezná, ktorá nemá pud sebazáchovy, je drzá a až nezdravo papuľnatá. Avšak, postupne sa dozvedáme, čím si v už tak mladom veku musela prejsť. To ju formuje, dospieva skôr a stáva sa z nej samostatná, veľmi veľmi odvážna a musím povedať aj nebezpečná mladá žena.
Koľkokrát by sa zaobišla kľudne aj bez cudzej pomoci, hoci tej (často nevyžiadanej) sa jej dostávalo pomerne často.
V hre je hneď viacero mužských postáv, pričom každá je pre mňa veľmi zaujímavá. Tyler, bodyguard, s ktorým si vybudovali zatiaľ silné priateľstvo. Tobias, zavrhnutý snúbenec, ktorý je ňou, dovolím si povedať očarený natoľko, že sa neustále snaží zmeniť jej názor. Ryan, muž ktorý ju kúpil od jej otca. Vidím viacero východísk k nejakej zaujímavej romantickej linke, hoci neviem, či je v tomto príbehu primárna. Nechám sa prekvapiť a náš čaká Krvavá pomsta :)
Kniha ma naozaj milo prekvapila, je iná ako ostatné dark mafiánske romance (lebo ňou tak celkom ani nie je), ktoré som doposiaľ čítala. Hoci by sa našlo pár výhrad k logike niektorých udalostí, či až prílišnej šikovnosti Claire... ale ja som ten príbeh hltala.
A hovorím: "Sem a pokračovaním" ;-)

"Netoužil jsem po tom, co měl každý muž – poslušnou ženu, splňující požadavky mafiánského patriarchátu. Prahl jsem po zábavě, vášni, po něčem nevšedním, něčem, co by mi v hloubi duše okolí závidělo."

08.03.2024 5 z 5

Zjizveni Zjizveni Emily McIntire

(SPOILER) Kniha sa mi na jednej strane páčila asi viac ako Lapni, no na druhej strane k nej mám množstvo výhrad...
Sara a Tristan sa k sebe naozaj dokonale hodia - obaja sú bezcitní voči nepriateľom, ale súčasne veľmi súcitní ľudomili. Tá krutosť, s akou sa ale správal Tristan ma miestami až zarážala a vravím si, že to už je naozaj moc! Napríklad, ak dokázal trestať svojho najlepšieho (jediného) priateľa Edwarda tak, ako to urobil naozaj nechápem ako mu môže ostať verný!? Niektoré situácie boli pre mňa naozaj až nepochopiteľné :-/
Až do posledných cca 100 strán som bola vcelku spokojná, ale potom sa to skomplikovalo, každého aspoň 2x uniesli, v druhej kapitole vyslobodili a v tretej všetko ukončili.. Za mňa dosť hrrr..
Aby som zas nevyznela, že sa mi to nepáčilo - chémia medzi Sarou a Tristanom a ich pozvoľné budovanie "vzťahu/posadnutosti" boli naozaj dobré. Verila som im to a ich strety si užívala.
Každý diel tejto série je tak iný, až naozaj neviem čo čakať :))
Tentokrát slabšie 4*

"Pravdou je, že jsem tvůj. Zcela. Nevysvětlitelně. Bolestivě. Bezpodmínečně.“ Přesune mou ruku a přitlačí si dýku k hrdlu. „A pokud potřebuješ obětovat mou duši, abys dokázala žít s tou svojí, udělej to."

06.03.2024 4 z 5

Šťastně až po smrti Šťastně až po smrti Eleanor Corvin (p)

Ja neviem, ale mne snáď autorka touto knihou chcela urobiť Vianoce :-)
V predošlej knihe mi chýbal humor, ktorý bol súčasťou prvej časti (po prečítaní Doslovu už ale chápem vývoj jednotlivých dielov, ako aj autorkin štýl), zato v treťom návrate do Ruin som dostala druhú vec, ktorú na knihách milujem - temnejšiu dark romantiku!
Okrem toho sa mi splnilo prianie dostať viac Tessy a môjho žolíka Káleba.. a to teda bolo!!! Mega spokojnosť, mega chémia, mega všetko :)
Posledný návrat medzi smrtky tentokrát priniesol pohľad na rok v Ruinách, trápenie s minulosťou či láskou hneď troch sympatických žien - nováčik, mladučká Meggie, stará známa Ema a Tessa, na ktorú som sa toľko tešila.
Dejové linky všetkých boli podarené, avšak ani snáď nemusím písať, že u mňa vyhrala Tessa. Dej je tentokrát tajomný, temnejší, okorenený naozaj podarenými hot scénami! ;-)
Čítanie som si naozaj užila. Autorkin štýl mi veľmi vyhovuje a už sa teším na Woodhill :)
Vrelo odporúčam celú sériu!!!

"Bojíš se?"
„Vždycky jsem se tě bála,“ přiznala jsem.

„Protože nejsi hloupá,“ zavrčel hlubokým dunivým tónem, který se mi prodral skrz kůži a pustošil mé třesoucí se tělo. Nebylo normální takhle na někoho reagovat. Zejména na někoh, z něhož vyzařovala agrese s dechberoucí lehkostí.

04.03.2024 5 z 5

Jediný skutečný král Jediný skutečný král Soman Chainani

"Ke konci koncu."

Úvod tejto série bol pre mňa skúškou.. čítať ďalej, alebo to zabaliť po druhej časti.. Hovorím si - nie som na to už predsa len trochu stará? Ale teraz, keď som dočítala posledný šiesty diel, môžem povedať - nie, nie som na to stará! ;-)

Každá z hlavných postáv mala svoje, nie veľmi hviezdne chvíle, či to bola Sofia a jej sebeckosť, Thedros a jeho neschopnosť, alebo Agáta a jej všeznalosť (len ja to spravím najlepšie). Ale nakoniec všetci dospeli a koniec bol naozaj rozprávkový. Dokonca pre mňa vyšla víťazne postava Sofie, a to najmä vďaka posledným dvom častiam.
Záverečný diel autor poňal v zmysle plnenia troch úloh, ktoré nás mali konečne priviesť ku kráľovi Kamelotu. Putovanie to bolo veľmi akčné, plné záhad a tentokrát aj ozajstných prekvapení. Príbeh sa nezaobišiel aj bez mnohých strát :(
Opäť musím vyzdvihnúť, ako to mal autor od samého začiatku dobrodružstva na Kamelote úžasne premyslené. Zdanlivo nepodstatné veci do seba nakoniec krásne zapadli.
Celú sériu vrelo odporúčam, čítala sa úžasne.
Krásna netradičná rozprávka, ktorá má spočiatku síce dosť rozčuľovala, ale treba len vydržať. S každým dielom som bola spokojnejšia a spokojnejšia, až som sa dočkala toho ich vytúženého "Naveky".

"Ona, která snila o obyčejném živote, aby nakonec prožila ten nejneobyčejnejší."

18.01.2024 5 z 5

Poslední navěky Poslední navěky Soman Chainani

"Největším nepřítelem zla není dobro, ale nečakané přátelství."

Prvá polovica Školy doba a zla je úspešne za mnou, a priniesla vytúžený šťastný koniec (viac-menej).
Jedno sa tejto sérii musí nechať, a to, že sa knihy čítajú naozaj veľmi dobre. Sama neviem ako mi stánky ubiehali pred očami a som na konci. Musím veľmi pochváliť aj grafickú stránku kníh s výstižnými kresbami.

A čo priniesol tretí diel tejto mládežníckej série? Veľa akcie, opäť veľa pochýb, veľa priateľstiev a samozrejme snahy hlavných hrdinov dopátrať sa svojho šťastného konca. Autor mal knihy dopredu veľmi pekne premyslené a všetko sa vysvetlilo a uzavrelo.
Ale... keďže ma čakajú ďalšie 3 diely, asi ani šťastný koniec nebude bez problémov... Teraz sa presunieme na Kamelot :)
Tentokrát hodnotím 5 hviezdičkami, nakoľko vrámci svojho žánru a určenia, patrí séria určite k must read knihám (prirovnala by som k sérii Harry Porter).
Knihy určite odkladám pre dcérky, ktoré z nich raz budú určite nadšene ;-)

"Jsme jiné, odlišené jako den a noc, ale přece podobné jako vejce vejci."

10.01.2024 5 z 5

Svadba na blind Svadba na blind Teagan Hunter

Opäť moje obľúbené hokejové prostredie, a tentokrát príbeh s "núteným" manželstvom.
Príbeh Ryan a Rhodesa, alias Krásky a Zvieraťa, je opäť taká jednohubka, čo vlastne aj oceňujem, lebo to úplne stačilo, a aspoň sa nekonali mnohokrát úplne zbytočné drámy. Hoci aj na to došlo - a tá záverečná dráma bola na môj vkus fakt trošku sílená, ale nevadí.
Veľmi mi ešte vadili najmä preklady dámskych intímnych partii - to mi až rvalo oči!
Stále u mňa teda vyhráva prvý diel, ktorý sa mi páčil o čosi viac.
Inak sa veľmi teším z tejto série, a už teraz nedočkavo čakám na ďalší diel ;-)

"Nikdy som nemal rád prezývku Zviera.“
„Viem si domyslieť prečo.“
„Ale už som s ňou v pohode.“
„Áno? Čo sa zmenilo?“
„Našiel som svoju Krásku.“

14.12.2023 4 z 5

Diablo Diablo Michaela Brnková

Dark romance, ktorá má všetko čo by aj mala mať, no pre mňa to bolo akosi málo.
Príbeh mi bohužiaľ prišiel dosť plytký, k postavám som si nevytvorila žiaden vzťah (maximálne k Juliet a Romeovi) ;-)
Od autorky som zatiaľ čítala len Konflikt, ktorý bol úžasný, ale Diablo ma oproti tomu trošku sklamal. Čakala som trošku viac motoriek, temnoty, vzdoru, ale dostala som opäť skôr mafiu, bitkárske zápasy a neskutočne naivnú hlavnú hrdinku.
V príbehu ma ale zaujal Jared a jeho priebeh by som si určite rada prečítala.

"Milujem bláznivé rozhodnutia z lásky. Sú uletené a neskutočne hlúpe, lebo netušíš, kam ťa zavedú, ale sú ako no život."

08.12.2023 3 z 5

Světlo v plameni Světlo v plameni Jennifer L. Armentrout

„Nikdy nevíš, kolik toho uneseš, dokud už víc nemôžeš."

Začnem záverom.. a ten bol naozaj grandiózny!!!
A na to môžem povedať len - škoda, že až taká famózna nebola celá kniha :(
Z môjho pohľadu, som sa trošku vrátila k veciam, ktoré mi vadia na sérii Z krve a popela, a teda - strašne zdĺhavým, na oko zbytočným rečiam. Je to za mňa trošku na úkor svižnejšieho deja.
Preto po úplne famóznej prvej časti, nastalo pre mňa mierne sklamanie :( (uberám len 1 hviezdičku) :))
Ja by som obe tieto série skrátila asi na polovicu, lebo niekedy je naozaj trošku menej viac ;-)
Chémia medzi Serou Nyktom je ale úžasná, a celkovo silnou stránkou knihy sú úžasné dialógy!
Teším sa na ďalšie pokračovanie... Ach ten zaver!!! <3

„Já jsem jen z masa a krve, zato ty jsi“

„Co jsem?“

„Jsi tělo a oheň.“

„Tak to by sis měl dávat pozor,“ popíchla jsem ho, „aby se z tebe nestal jen uhlík a popel.“

15.11.2023 4 z 5

Vládci chaosu Vládci chaosu Amo Jones

(SPOILER) "Proč se vždycky objevím zpátky u tebe?"
Otřu mu poslední stopu krve ze rtu.
" Protože i když se ocitneš v nejtemnějším okamžiku, víš, že ke mně můžeš vždycky přijít."

Čítať Amo je pre mňa vždy oriešok. Mám pocit, že niektoré knihy môžem čítať aj 3x a stále nepochopím úplne všetko. Je to miestami úplne psycho!
EKK bola pre mňa akoby len ochutnávka, a v Pulnočnim besnení autorka ukázala čo vie... je to tak zvrátené! Jej knihy jednoznačne nie sú pre každého! Aj ja si niekedy vravím, že autorka je hádam na drogách, keď dokáže dať niečo také na papier.. A to myslím samozrejme len v dobrom, lebo ja jej to naozaj žeriem!

Štvrtý diel je opäť úplne iný, ako predošlé! Tak mätúci, plný zvratov, podrazov, krvy, tajomstvo za tajomstvom, zároveň úplný maindfuck a do toho sexuálne scény, ktoré teda boli naozaj všelijaké :-o
Od knihy sa nedalo ani odtrhnúť a ja som stále musela čítať ďalej!
Ani si neviem vybrať, ktorá časť sa mi páčila najviac. Totálne vyvážená séria a ja ju vrelo odporúčam!!! Ale opakujem.. NIČ pre konzervatívnych čitateľov ;-)

A ja dúfam, že sa dočkáme aj ďalších kníh od autorky!!!

"Tohle je rodina. A láska. A nenávist. A nepředstavitelné množství trpělivosti. Je to mír se špetkou chaosu, hněv i kejkle, křik i ticho. Tomu všemu chaoticky vládneme. Předvádíme před cizími lidmi šílené kousky, po úderu půlnoci se převlékáme za netvory, ale na konci noci, když se opona zatáhne a show skončí, jsme to prostě my.
Půlnoční běsnění."

18.09.2023 5 z 5

Pieseň sirény Pieseň sirény Alexandra Christo

"Čo tu robíš?" opýtam sa.
Mykne plecom. "Čo mi ide najlepšie."
"Lezieš mi na nervy?"
"Zachraňujem ťa," odvetí a zdvihne šabľu.
"Už po druhý raz. Niežeby som to počítal."

Na knihu som bola už veľmi dlho nesmierne zvedavá, a že teda bolo na čo! Ako sa spomína, ide o retelling na Malú morskú vílu (a ja tieto netradičné poňatia rozprávok naozaj môžem!). Avšak rozprávková Ariel sa mení na svoju o kvapku krvavejšiu verziu Liru ;-)
Liru som si obľúbila pomerne ľahko. Jej postava prešla v knihe dosť veľkým posunom. Na začiatku svojej púte ako "Skaza princov", mala jasný cieľ, prešla dlhú cestu a našla niečo, čo určite nehľadala, ale veľmi jej to pomohlo. Jej aj celej jej ríši (a nevravím o drahokame) ;-)

"Asi to vyznie zvláštne, ale namiesto toho, aby som mu vzala srdce, dúfam, že si on vezme to moje."

Princ Elian nebol o nič menej zaujímavou postavou! Milovala som ich sarkastické doťahovania (nie len s Lirou, ale s celou posádkou lode - mimochodom aj tých som si moc obľúbila!).
Kniha sa čítala svižne a dej nestráca na tempe, nemá hluché miesta a je oživený mojim obľúbeným humorom.
Opäť ale váham s hodnotením... na môj osobný pomyselný top to asi nie je, ale určite sú to lepšie 4 hviezdičky, možno aj 4,5 ;-)

"Vypustím z hlavy myšlienky na výpravu, na kráľovstvo. Na celý svet. Zrazu mám pocit, že existujú v inom vesmíre a že tu, v tomto okamihu, existujem iba ja, moja loď a dievča s oceánom v očiach."

05.09.2023 4 z 5

Osudové pouto Osudové pouto Elizabeth Briggs

"Co to do prdele děláš?" Když jsem v hlavě uslyšela Kadenův hlas, nadskočila jsem.
"Chráním tě", vyslala jsem zpět. Jediné, co jsem dostala na oplátku, byl pocit Kadenova naprostého znechucení nad tou představou. On má přece chránit mě!

Pokračovanie tejto série bolo parádne! Prvý diel sa mi páčil, ale až tento druhý, ktorý som doslova hltala, ma presvedčil, že sa stávam fanynkou tejto série.
Oproti prvej časti sme dostali viac akcie (v teréne aj v spálni :-P). Možno sa mi ale vzťah Ayly a Kadena páčil viac v prvej časti. Ja mam jednoducho rada tie napäté iskrivé začiatky vzťahov, keď sa ešte odmietajú zmieriť s ich vzájomnou príťažlivosťou. A že ich vzťah je vysoko príťažlivý!
V rámci deja sa mi páčil asi najviac úplný začiatok knihy - a teda Aylino väznenie u Levov. Ale samozrejme celá kniha bola skvelá bez hluchých miest a už teraz sa moc teším na pokračovanie! Koniec ma zasa nechal v maximálnom očakávaní.. takže Č A K Á M ;-)

30.08.2023 5 z 5

Pukom do srdca Pukom do srdca Teagan Hunter

(SPOILER) "Povedal som, že ti chcem ukázať, kto som, a myslel som to vážne. Chcem si tvoje bozky zaslúžiť, nie si ich vziať."

Tak séria Texting sa mi páčila (mimochodom aj tu sa dočkáme množstva textových správ, takže je to také voľné pokračovanie série), ale toto sa mi páči ešte viac!! Ta športová hokejová tematika je top! Už v sériach od Elle Kennedy som si hokejové prostredie zamilovala a v tejto knihe sa mi to potvrdilo!
Dokonca sa v príbehu objavujú aj postavy zo spomínanej série Texting - veľmi príjemné spojenie!
Príbeh je úplne prirodzený a na tých 200 stránkach ma autorka dokázala "lapiť do svojej bránky" a absolútne som si zamilovala Harper aj Collina. Ach Collin.. to je taký miláčik, toho by sme chceli mať doma asi všetky!
Nie je núdza o vtipné scény, čo naozaj milujem. Veľkou mierou sa o ne postarala Ryan, takže dúfam bude ďalší príbeh o nej!!! Moc moc sa teším :-))
Odporúčam všetkými desiatimi!

"Ukradla si mi náš prvý bozk?"
Nadvihne kútiky pier a na tvári sa jej objaví úsmev.
"Bola som unavená z toho čakania."

15.08.2023 5 z 5

Tentokrát je to doopravdy Tentokrát je to doopravdy Ann Liang

Ale áno... cieľová skupina (teenageri) môžu byť z tejto knihy viac než nadšení. Ja?... Ja som veľmi spokojná. Kniha sa čítala v podstate sama, dej bol svižný, sladučký
a čítanie som si fakt užila (došlo aj na letmé úsmevy).
Chovanie Elizy vo mne sem-tam vyvolávalo chcenie búchať si hlavu o stenu, ale ok, je jej odpustené vzhľadom na jej vek. Keby je kniha mienená pre dospelého čitateľa určite by u mňa Eliza tak ľahko neprešla! Saz, ako protiklad, sa zasa choval na svoj vek až moc dospelo. Ten si ma ale získal určite viac!
V texte/preklade sa objavujú aj čínske slová, frázy, opisy zvykov, jedál, a celkovo - s prostredím Číny som sa ešte v knihe nestretla, takže to hodnotím ako veľmi osviežujúce.
Určite odporúčam prečítať mladým čitateľom a tým, ktorý potrebujú rozprávkový príbeh a zvýšiť hladinu cukru ;-)

29.06.2023 4 z 5

Dvanáct měsíců Dvanáct měsíců Eleanor Corvin (p)

(SPOILER) Po prvom diele som bola viac než namotaná na Ruiny a jej obyvateľov, ktoré podotýkam ma veľmi veľmi pozitívne prekvapili a celý svet a príbeh sú naozaj premyslené a dobre sa to číta.
Druhý diel bol pre mňa o kúsok slabší. Som veľky fanúšik humoru, sarkazmu a irónie, a v tomto diely (oproti predošlom) ho bolo pomenej. Príbeh Anny ma moc nenadchodl a jej kapitoly som prešla, ale s tým, že sa už teším na Emu. Vzťah Anny a Luciena bol pre mňa tiež trošku zrýchlika a málo uveriteľný. Lucienovi vo vzťahu s Annou chýba jeho iskra a šarm, jednoducho ma ako pár moc nechytili.
Oceňujem, ako už aj v prvom diely, jemný náznak retellingu klasických rozprávok.
V príbehu mám ešte pár postáv v hľadáčiku, ktorí ma zaujímajú a dúfam v ďalšom diely dostanem slušnú porciu najmä Tessy (pre mňa zaujímavejšia postava ako Anna) a veľkým otáznikom a záhadou je pre mňa Káleb, ktorý ma zároveň v celom príbehu niečím zaujal asi najviac ;-)
Samozjeme sa veľmi teším ako sa bude ďalej vyvíjať príbeh Emy. Už teraz sa teším na pokračovanie, ktoré si určite prečítam!

27.06.2023 4 z 5