Matri Matri komentáře u knih

Tygrův osud Tygrův osud Colleen Houck

Ach!!! Kde začať!?!?
Ako som bola k predošlým častiam kritická, tak tento záver bol" jednoducho wooow!!! Dosť veľká emočná bomba! O veľkolepé dobrodružstvá nebola núdza ani v predošlých častiach, v závere krásne vygradovali. Séria je absolútne originálna a prepracovaná. Autorka mala od prvej stránky celej série presne nalinkovane a premyslené každé jedno slovíčko. V závere do seba všetko krásne zapadlo. A áno, priznám sa... došlo aj na slzy. Stále sa objavili veci, ktoré mi vadilo ale čert to ber!! Ten záver!!!
Myslela som, že to bude priemerná séria ale táto posledná časť ma dostala (stále mám síce pocit, že som to mala čítať mladšia) a môžem len odporúčať!!

17.07.2023 5 z 5

Tygrova plavba Tygrova plavba Colleen Houck

Séria parádne pokračuje. Stále to pre mňa nie je celkom ono, preto bohužiaľ stále nemôžem dať 5 hviezdičiek.
Kelsey ma niekdy dosť rozčuľuje a zasa sa vrátila k tým svojím podceňujúcim stavom! Každý diel ma presne určenu linku - spamätáme sa z dobrodružstva, zamotame vzťah, riešime čo, ako a kam ďalej, potom príde konečne akcia (tieto časti si užívam asi najviac, lebo autorka ma fantasy linku super vymyslenú), a na záver sa objaví záporák. Nevravím, že je to zlé, ale veľmi veľmi predvídateľné.
Sama som zvedavá či ma táto séria ešte v poslednom diely dokáže prekvapiť. Nesmierne som si užila putovanie za drakmi (asi zatiaľ najlepšie dobrodružstvá), a na druhej strane mňa tá romantická linka prekvapivo až tak neberie :-( čo má nesmierne mrzí, lebo práve to je moje najobľúbenejšie v knihách! Čo mi vadí? Nerozhodnosť Kelsey, chalani ktorí čakajú ako hladný na kôrku chleba kedy sa Kelsey rozhodne, že chce v daný moment práve jeho.
Možno zasa môj komentár vyznie veľmi negatívne, ale tá séria je naozaj dobrá, len mne kazí dojem tá romantická linka ;-)

15.07.2023 4 z 5

Tygrova stezka Tygrova stezka Colleen Houck

Tak tento diel bol pre mňa jednoznačne lepší ako predošlý! Stále som z toho nespadla na zadok, ale teraz to už začalo mať naozaj grády a som zvedavá kam sa príbeh ešte ďalej bude posúvať (teda predpokladám samozrejme šťastný happy end, hoci to predbieham, ale tá cesta k nemu môže byť ešte zaujímavá).
Kelsey už našťastie našla aspoň kúsok sebavedomia, za čo fakt vďaka bohu!!!
Stále mi v texte vedia najmä rôzne príbehy a legendy, ktoré zdanlivo ani nesúvisia s dejom. Prvá časť knihy bola opäť taká pokojnejšia, pomaly plynúca. Našťastie opäť nastal zvrat s presunom do Ázie. Tieto časti boli úžasné a musím pochváliť autorku, ako pekne ma vymyslený príbeh a zapojené rôzne súčasti reálnych miest, kultúr, histórie či náboženstiev. Romantická linka sa značne skomplikovala, akčné časti sú naozaj veľmi pútavé. Dúfam si aj ďalšie časti udržia túto úroveň.

11.07.2023 4 z 5

Tygrovo prokletí Tygrovo prokletí Colleen Houck

(SPOILER) Na úvod... do série som sa pustila na základe ohromne pozitívnych recenzií, vysokého hodnotenia čitateľov a anotácii, ktorá sľubovala presne taký typ romantickej fantasy ako to mám rada!

Kde teda začať? Neviem či je môj celkový dojem ovplyvnený tým, že som si knihu dosť kúskovala (nemala som toľko času na čítanie ako by som si priala) a to ovplyvnilo môj zážitok, alebo jednoducho už kniha nie je tak celkom pre mňa (hoci YA fantasy čítam veeeľa). Možno keby ju čítam o dosť mladšia, bola by som úplne zaľúbená (do knihy a do Rhena), ale momentálne to nebolo pre mňa dosť...
Hlavná hrdinka Kelsey je miestni vtipná a miestami úplne mimo, že nevie čo vlastne chce, chýba jej aspoň štipka sebavedomia (alebo je to jednoducho tínedžer) ;-)
Začiatok, asi po stranu 120, a teda kým sa konečne dostali do Indie, sa mi strašne vliekol. Potom to už dostalo spád, aj keď si to viem prestaviť aj bez niektorých pasáži. Rhenov brat Kishan je označovaný ako záporák, hoci ja ho vidím skôr ako "sladkého Rhena v čiernom"!
Hoci komentár vyznie možno dosť kriticky, príbeh je pekný a ešte má čo ponúknuť (asi som len už trocha náročnejší rýpal) ;-)

08.07.2023 3 z 5

Veci, ktoré v nás ostanú navždy Veci, ktoré v nás ostanú navždy Lucy Score

Nádherný, záživný, pútavý, romantický a v neposlednom rade vtipný príbeh. Vysoké hodnotenie si kniha jednoznačne zaslúži. Ani neviem ako mi tých takmer 500 strán ubehlo pred očami a bol koniec. Príbeh nemá hluché miesta a číta sa krásne. Určite sa čoskoro vrhnem na ďalší príbeh z mestečka Knockemout ;-)

"Prečo ma nikdy nepočúvaš, do riti?" zavrčal s perami pritisnutými k mojim vlasom.
"Pretože ľudia nevedia, ako požiadať o to, čo skutočne potrebujú. Ty si potreboval, aby ťa niekto objal."
"Nie. Nepotreboval," odvetil zachrípnuto. Dlho nič nehovoril a ja som počúvala, ako mu bije srdce. "Potreboval som teba."

05.07.2023 5 z 5

Vrčící naděje Vrčící naděje Lenka Hnátová

Pri tejto knihe som sa vlastne parádne zabavila. Je to tak trošku bizár, ale veľmi vkusný a rozprávanie Samaela som si veľmi užila! Je to asi jediný vzťah, kde rozpráva viac muž, nie žena haha ;-)
Samotný dej je veľmi akčný, Samael tomu dodáva istú dávku vtipu - jeho postavu som si veľmi obľúbila - aj keď v niektorých situáciách mu to až žalostne nedochádzalo!
Tento posapokaliptický príbeh až hrozivo naznačuje kam by mohlo ľudstvo dospieť, samozrejme odhliadnuc od hafanov (tých vnímam ako jasnú fikciu). Kniha veľmi svižná a pútavá. Za mňa určite veľká spokojnosť!
Od autorky to bola moja prvotina a veľmi sa mi páči jej štýl, takže sa snáď vrhnem aj na ďalšie diela ;-)

02.07.2023 4 z 5

Tentokrát je to doopravdy Tentokrát je to doopravdy Ann Liang

Ale áno... cieľová skupina (teenageri) môžu byť z tejto knihy viac než nadšení. Ja?... Ja som veľmi spokojná. Kniha sa čítala v podstate sama, dej bol svižný, sladučký
a čítanie som si fakt užila (došlo aj na letmé úsmevy).
Chovanie Elizy vo mne sem-tam vyvolávalo chcenie búchať si hlavu o stenu, ale ok, je jej odpustené vzhľadom na jej vek. Keby je kniha mienená pre dospelého čitateľa určite by u mňa Eliza tak ľahko neprešla! Saz, ako protiklad, sa zasa choval na svoj vek až moc dospelo. Ten si ma ale získal určite viac!
V texte/preklade sa objavujú aj čínske slová, frázy, opisy zvykov, jedál, a celkovo - s prostredím Číny som sa ešte v knihe nestretla, takže to hodnotím ako veľmi osviežujúce.
Určite odporúčam prečítať mladým čitateľom a tým, ktorý potrebujú rozprávkový príbeh a zvýšiť hladinu cukru ;-)

29.06.2023 4 z 5

Dvanáct měsíců Dvanáct měsíců Eleanor Corvin (p)

(SPOILER) Po prvom diele som bola viac než namotaná na Ruiny a jej obyvateľov, ktoré podotýkam ma veľmi veľmi pozitívne prekvapili a celý svet a príbeh sú naozaj premyslené a dobre sa to číta.
Druhý diel bol pre mňa o kúsok slabší. Som veľky fanúšik humoru, sarkazmu a irónie, a v tomto diely (oproti predošlom) ho bolo pomenej. Príbeh Anny ma moc nenadchodl a jej kapitoly som prešla, ale s tým, že sa už teším na Emu. Vzťah Anny a Luciena bol pre mňa tiež trošku zrýchlika a málo uveriteľný. Lucienovi vo vzťahu s Annou chýba jeho iskra a šarm, jednoducho ma ako pár moc nechytili.
Oceňujem, ako už aj v prvom diely, jemný náznak retellingu klasických rozprávok.
V príbehu mám ešte pár postáv v hľadáčiku, ktorí ma zaujímajú a dúfam v ďalšom diely dostanem slušnú porciu najmä Tessy (pre mňa zaujímavejšia postava ako Anna) a veľkým otáznikom a záhadou je pre mňa Káleb, ktorý ma zároveň v celom príbehu niečím zaujal asi najviac ;-)
Samozjeme sa veľmi teším ako sa bude ďalej vyvíjať príbeh Emy. Už teraz sa teším na pokračovanie, ktoré si určite prečítam!

27.06.2023 4 z 5

Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Od knihy som vlastne ani nemala nejako veľké očakávania (okrem pozitívnych recenzií som o príbehu ani moc nevedela lebo anotácia je taká ničnepovedajúca). A potom čítam ... a woow... o to väčšie bolo moje prekvapenie, ako príjemne a svižne sa pribeh čítal!
Musím vyzdvihnúť štýl rozprávania autorky - veľmi ma to bavilo, bolo to vtipné, bez hluchých miest, a do toho poriadna dávka sarkazmu a irónie hlavnej hrdinky, jednoducho kniha u mňa zabodovala na jedničku. Takto to milujem!
Jediná výčitka.. Koniec prišiel možno až moc skoro.. ešte by som mala nejaké otázky (ďalšia kniha je o iných postavách, takže asi sa viac nedozviem!?)

25.06.2023 5 z 5

Kráska a hráč Kráska a hráč Ilsa Madden-Mills

Asi by som dokonca povedala, že zatiaľ najlepšia kniha od autorky, a to som čítala všetko, čo u nás od nej vyšlo! Veľký bonus je pre mňa humor, ktorý vďaka Nove bol fakt top. Naozaj som sa počas skoro celej knihy priblblo usmievala ;-) Nova je úžasná hlavná postava, naozaj som si ju veľmi obľúbila, rovnako Ronan. Páčili sa mi ich vzťahy so študentmi, s ľuďmi v mestečku - taká pekná rodinka. Po tomto som naozaj veľmi zvedavá na ďalší diel v tejto sérii. Teším sa!

21.06.2023 5 z 5

Každé ďalšie leto Každé ďalšie leto Carley Fortune

"Niektorí ľudia majú šťastie. Stretnú svojho najlepšieho priateľa, lásku svojho života, nie sú hlúpi a nikdy ju nenechajú odísť."

Toto bol príbeh, ktorý som momentálne asi potrebovala. Už nejakú chvíľu som sa akosi nevedela začítať do aj fakt úžasných titulov, a táto kniha to zlomila...
Zaľúbila som sa už na prvých stranách a moja láska vydržala do konca.
Prelínanie minulosti a súčasnosti bolo presne akurát, krásne vystavaný príbeh. Láske Persy a Sama som naozaj verila, ich priateľstvu som verila ešte viac! Za mňa naozaj krásna a silná kniha.
OK, našlo by sa pár chybičiek keby chcem byť rýpal (tošku prehnané sa 12 rokov neozvať "svojej životnej láske" - ja by som to teda určite nevydržala), ale rýpať fakt nechcem ;-)
Odporúčam všetkými desiatimi!

"Miloval som ťa" zašepká.
"Viem" odpoviem.
Jeho ranené oči skúmajú moju tvár. "Zlomila si mi srdce."
"Aj to viem."

18.06.2023 5 z 5

Dvůr zázraků Dvůr zázraků Victor Dixen

Ja sa určite budem radiť k fanúšikom tejto série!
Už prvý diel ma dostal (a to upíriu tematiku naozaj nemusím), a druhý diel bol rovnako pútavý, akčný, temný, tentokrát aj detektívny, a ešte viac tajomný. Johanna sa značne poľudštila a z bezcitného dievčaťa poháňaného pomstou (stráca sa jej typická črta z prvého dielu - "idem cez mŕtvoly"), a stala vcelku charakternou bojovníčkou za ľud. V tejto časti chýba akákoľvek romantická linka, a hoci to mojej romantickej duši väčšinou chýba, tu tomu tak nebolo. Okolo Johanny sa vznáša stále viac tajomstiev a podivností, takže sa už moc teším, čo nám prinesie ďalší Dvor v záverečnej časti!

16.06.2023 5 z 5

Zlodej tulipánu Zlodej tulipánu Majka Danihelová

(SPOILER) Autorka ma zasa dokázala totálne zmiasť a pritom som sa do tohto príbehu totálne zbláznila už po druhý krát.
Ja nechápem tú nekonečnú fantáziu toto vymyslieť, pozapletať takto príbeh a hlavne.. ho aj rozpliesť!!! Som na to mega zvedavá, takže dúfam, že na záverečný diel nebudeme musieť príliš dlho čakať!! Už teraz som si pred čítaním tejto časti musela prvý diel z rýchlika pripomenúť, lebo by som bola totálne stratená v tomto labyrinte postáv, udalosti a vzťahov.
Príbeh bol plný zvratov, horúcich momentov ale hlavne šokujúcich udalostí. Neviem prečo, hoci je v knihe vykreslený katastrofálne (drogy, alkohol - ale vidím tam svetlo na konci tunelu), zaujal ma asi najviac Logan. Áno Brooks je úplne zlatíčko, Violet chápem, že si jej srdce (s jej minulosťou a skúsenosťami s mužmi) získal práve on, ako úplný protiklad každého v jej živote. No i tak.. štve ma ako neznáša Logana (dúfam v jeho prípade ma čaká jeho osobnostný happy end).
Úžasná druhá časť a trasiem sa na finále!!!

13.06.2023 5 z 5

Královsky tvá Královsky tvá Emma Chase

Jedným slovom... rozprávka!
Bolo to príjemné čítanie, žiadne veľké vzťahové drámy, len pekne vystavaný príbeh lásky. Boli aj smutné momenty, aj úsmevné, aj vzrušujúce. Čakala som síce niečo iné, ale sklamaná nie som. Aj keď pre mňa asi najslabší diel.. Podotýkam ale, že celá séria je veľmi veľmi vydarená ;-)

10.06.2023 4 z 5

Kruté požehnání Kruté požehnání Emily Thiede

Najsilnejšia stránka knihy? - asi najviac oceňujem vývoj osobnosti hlavnej hrdinky. Z ustráchanej, osamelej myšky sa stala sebavedomou vodkyňou a kamarátkou. Autorka tento Alessin vývoj v knihe veľmi pekne výstavala a popísala (nie vždy vývoj hrdinu postrehnem v takom rozsahu ako tomu bolo tu!).
Romantická linka bola tiež veľmi príjemná. Dialógy s Dantem boli veľmi silnou, za mňa tiež jednou z najsilnejších stránok knihy. Boli často dosť úsmevné, čo fakt môžem!! A v rovnakej miere romantické, z čoho sa mi až srdiečko roztápalo ;-)
Škoda toho zdĺhavého začiatku, kedy sa toho dialo pramálo a skutočne baviť som sa začala asi až v polke knihy :-(
Taký priemer :)

09.06.2023 3 z 5

Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jenni Fletcher

Historické romance mám vo všeobecnosti rada, ale moc ich nečítam. Kniha ma musí naozaj dosť upútať, aby som sa do nej pustila. A táto to svojou anotáciou a krásnou obálkou dokázala.
Neľutujem rozhodnutie si ju prečítať! Oceňujem vtipné poňatie témy, naozaj som sa doslova rehotala pri niektorých situáciách (top je záchranná akcia Vrnimíra).
Essie ako hlavná hrdinka je vykreslená parádne a moc moc som si ju obľúbila. Aiden jej nezostáva nič dlžný - taký miláčik. Jednoznačne odporúčam prečítať!

06.06.2023 5 z 5

Vláda kráľa Vláda kráľa Rina Kent

Rina vie ako ukončiť knihu...a teda úplne infarktovo, že človek potrebuje pokračovanie. Bohužiaľ nejaké wow z knihy sa u mňa nekonalo, a na Zvrhleho kráľa, ktorý bol mojou prvotinou od autorky, sa nič nechytá. Čítanie to však bolo určite pútavé, záživné, tajomné a vysoko Iskrivé.
Avšak odporúčam prečítať AŽ PO SÉRII Kráľovská elita!!! (inak sa dozviete pár malých spoilerov) ;-)

06.06.2023 4 z 5

Ohnivá Ohnivá Monika Smolková

S hodnotením tejto knihy som sa naozaj potrápila, a stále neviem koľko hviezdičiek dať. Kniha je jednoznačne pre mladšieho čitateľa, alebo kúštik nenáročnejšieho fanúšika fantasy žánru. Ja mám už čo-to v žánri načítané, preto to bolo na mňa trošku málo (čítam veľa kníh pre mládež). Príbeh je pekný, plynulý, rozprávkový a kľudne by si zaslúžil aj oveeeeeeľa viac stránok a dokonca si to viem prestaviť aj ako sériu. Kniha má len niečo vyše 100 strán (taká jendnohubka na dobrú noc), preto je to trošku dosť z rýchlika a pritom príbeh, svet, nápad hodnotím ako veľmi potenciálny na väčšie rozsiahlejšie dielo. Autorka to mala premyslené pekne a obdivujem každého, kto sa pustí do písania žánru fantasy. Takže klobúk dole a ako prvotina samozjeme veľmi pekné! Obálka vystihuje krásne príbeh a tá sa naozaj podarila! Určite sa teším aj na ďalšie knihy od autorky ;-)

03.06.2023 3 z 5

Paní jara Paní jara Leandra Sold (p)

(SPOILER) Na túto novinku od Leandry Sold som sa veľmi tešila! A musím povedať, čakala som niečo ÚPLNE iné. Čakala som (aj vďaka tej prenádhernej obálke, za to fakt dávam 100 bodov) romantickú, kvázi rozprávku o slovanských boboch.
Ohohoooo... dostala som niečo ako dystopický príbeh zasadený do treťou svetovou vojnou zničenej a zmenenej Európy, ktorej hranice a vláda sa absolútne zmenili. Autorka pomerne super vykreslila tento svet, jeho fungovanie aj okolností jeho vzniku. Akože celkom drsný svet, musím povedať!!
Samotný príbeh sa pre mňa trošku zdlhavejšie začínal, lebo autorka nás vedie celým dospievaním Star/Scarlett/Vesny. Až po príchode do Prahy to začína mať naozaj grády. Čítam, čítam... stále som sa nedozvedela ani polovicu odpovedí na otázky, ktoré som mala a pritom som sa nebezpečne blížila ku koncu knihy... a tu sa mi niečo začalo nepozdávať. Áno, áno ide o prvý diel série :-D
Takže poprosím pokračovanie lebo som z toho stále jeleň!!
Tú jednu hviezdičku si nechávam v zálohe na pokračovanie, takže hodnotím ako lepšie 4 /5

01.06.2023 4 z 5

Marco Marco Marcy Jell

Priznávam sa... toto bola od Marcy moja prvotina a nechápem prečo som jej knihy doteraz odkladala na neskôr!!
Presne takto to mám rada! Žiadne zbytočné omáčky, ale svižný, plynulý, záživný príbeh s veľkou kvapkou humoru a toho správneho napätia.. a naozaj som sa aj slušne pobavila!! Chémia medzi bratmi je úžasná (samozrejme aj medzi Marcom a Brooke)! Neviem sa dočkať pokračovania série a určite siahnem aj po ďalších tituloch od autorky. Super, ja som naozaj spokojná ;-)

29.05.2023 5 z 5