Matri komentáře u knih
Romantasy o upíroch a vlkoch v modernom prevedení, kde vedľa seba žijú znepriatelené rasy - "vlkáči", upíri a ľudia. Krehký mier je vplyvom politiky ohrozený, preto dochádza na núdzové riešenie - spojiť nespojiteľné.
A tak vzniká manželstvo nového alfu vlkáčov - architekta Loweho s upírskou IT špecialistkou/heckerkou Misery. Prvý krát sa vidia až na vlastnej svadbe a ich životy sa tým nenávratne menia. Komu veriť, komu nie?
Môžme hovoriť o vzťahu hate-to-love. Určite môžeme rátať s vtipnými dialógmi, vnútornými monológmi a situáciami. Bez debaty spoznávame dve veľmi silné a ohnivé hlavné postavy. Lowe je vo funkcií alfu svojej svorky nový, avšak všemožne sa snaží zmeniť ich život a vzťahy s nepriateľmi k lepšiemu. Je obetavý až natoľko, že vchádza do medzidruhového manželstva. Lowe je silný, príťažlivý, budí rešpekt, no postupne sa prejaví ako totálny ňuňu maznáčik.
Misery... ááách s Misery to nebola žiadna mizéria, ale absolútne skvelá hlavná hrdinka, ktorá si nenechá skákať po hlave, je odvážna, priama, ústa púšťa na špacír kedykoľvek môže a hlavne - je rovnako super obetavá. Vymení svoju ťažko nadobudnutú slobodu, nakoľko v manželstve vidí možnosť ako nájsť svoju stratenú bestie. Misery mi absolútne sadla a moc moc ma bavila.
Niekdy už možno bol ten humor na mňa mierne na hrane - trošičku sílený, no i tak som si čítanie maximálne užila.
Za čo v hodnotení sťahujem pol hviezdičky sú najmä spicy scény, ktoré boli síce skvelé, ale zvláštnosť pomenovaná "uzol" bola na mňa asi trošku moc!! Pre boha prečo?!?! Nejako som si to nevedela a asi ani nechcela predstaviť. Trošku bizár a zaobišla by som sa bez toho.
Okrem tohto detailu však úplne úžasné čítanie, ktoré vrelo odporúčam! Záver vnáša do príbehu nový vietor a privítala by som príbeh Sereny.
Hodnotím: 4,5*
Príbeh dvoch mladých dievčat - Katarín - áno, volajú sa rovnako. Autorka to veľmi milo rozdelila a dievčatá sa o meno podelili. Takže, spoznávame rozprávačku príbehu Rinu a jej najlepšiu kamarátku Katu.
Kata má 3 bratov. Rina, ako jedináčik, žijúca len s mamou, má s rodinou svojej priateľky veľmi blízke väzby. Je platonicky zaľúbená do najstaršieho Nica, s najmladším Juliom neustále flirtujú, no Katino dvojča Alexa, v živote nevidela. Alex študuje v USA, no práve sa vracia na Vianoce domov. Ich prvé stretnutie? Títo dvaja sa nemajú vôbec radi.
Všetko sa samozrejme točí okolo Vianoc, pričom rodina Katy ich miluje a Rina kvôli zážitkom z minulosti je takým Grinchom v ženskom prevedení - nemá ich rada a vyhýba sa všetkému čo sa s nimi spája.
Dievčatá sú typické predstaviteľky mladej generácie, ktoré riešia sociálne siete, vizáž, vzťahy, prvý bozk a podobne. Preto sa rozhodnú zúčastniť výzvy na sociálnej sieti, v ktorej si majú vzájomne vymyslieť 13 úloh a postupne ich ničiť, až im na Vianoce zostane posledná, ktorú musia splniť.
Knihu hodnotím ako príjemnú oddychovú záležitosť, avšak pre trošku mladšie ročníky. Od knihy som čakala trošičku čosi iné - minimálne starší vek hlavných hrdinov. Akosi som nepostrehla tu nálepku dievčenský román.
Kniha mi však určite spravila tú správnu náladu, presvedčila ma o sile priateľstva, a ako naznačuje obálka a názov knihy, dočkala som sa aj romantickej linky. Celé to bolo také... milé.
Hodnotím: 3,5*
Konečne som sa opäť vrátila do tejto partie skazených deciek. A keďže je príbeh o mojom miláčikovi Ronanovi, mala som veľké, ozaj veľké očakávania. A naplnili sa!
Môžem povedať, že s každým dielom ide Aiden a Elsa u mňa o stupienok nižšie. Avšak netvrdím, že by tento diel prekonal Černého rytíře, pretože ten ma emočne vyžmýkal. Budúci vojvoda Roman ho ale minimálne dobehol. Bolo to výborné!
Samozrejme, že ani luxusný privilegovaný život šarmantného, vtipného a trochu pošahaného budúceho vojvodu Astora nemôže byť ideálny a bez poškvrny. V knihách Riny, ako sme už zvyknutí, si jej postavy prechádzajú všelijakými psychickými útrapami a traumami minulosti. Ani tentokrát to nie je inak. Postavy si v živote už od malička neprechádzajú ružovou záhradou. Ako Ronan, tak Teal.
Teal je tak nevšedná, originálna a skvelá postava. Nie je prvoplánovo krásna, či obľúbená, avšak spojenie jej temného gotického "ja" s usmievavým a vtipným Ronanom je dokonalé. Ako naznačili predošlé časti, vyzerá to tak, že sa títo dvaja majú zosobášiť. Nikto z toho nie je na prvý pohľad nadšený, alebo...?
Hoci niektoré zápletky boli dosť očividné a nedochádzalo to snáď len hlavným hrdinom, neberim to do úvahy, nakoľko ako komplet som si knihu maximálne užila. Všetko zapadlo na svoje miesto. Ronan a Teal mali dokonalú chémiu a naozaj výborné spicy scény. Do toho, vďaka Ronanovi nechýbal prvotriedny humor.
Rina sa stáva mojou stále obľúbenejšou autorkou! Takže už nám zostávajú len Cole a Silver... som zvedavá.
Príbeh Hate je o mladej žene, ktoré vyrastala v pozlátku luxusu, dokonalosti a zdania, že jej život je perfektný. Žije s otcom a štyrmi staršími bratmi. Práve tí bratia mi boli samozrejme moc moc sympatickí . Spoločným záujmom súrodencov, vrátane Hate, je láska k boxu a zápasom, o čom svedčí fakt, že si vybudovali vlastný bitkársky "klub".
Život Hate však vôbec nie je taký, ako sa navonok zdá. Nerozumiem ako môže byť celé jej okolie (najmä jej bratia) slepé voči tomu, čo Hate naozaj prežíva. Má veľmi zlý vzťah so svojím otcom, čo je len veľmi nadnesene povedané. Je to zlé do takej miery, že je nútená odísť od rodiny, starej lásky a všetkého, čo poznala.
Ocitá sa v novom meste, kde vplyvom náhody (alebo aj nie?) opäť stretáva svoju prvú lásku Roberta. Je medzi nimi zlá krv, krivdy, zrady a tajnosti, preto sa Hate silou mocou snaží zachovať si odstup.
Láska a romantická linka v tomto príbehu hrá veľmi dôležitú úlohu, avšak nie je to najdôležitejšie. Od erotickej stánky som určite čakala viac. Spicy scény vlastne neboli. A aj to málo bolo dosť preletené. No Roberta som si úplne zamilovala. S Hate bol môj vzťah dosť na vážkach, no určité pochopenie som nakoniec našla aj pre ňu.
Čo je však v tomto príbehu to podstatné, je hľadanie samej seba, svojho miesta, vnútornej sily a odvahy vzoprieť sa tyranovi. Zároveň pochopiť čo znamená pojem rodina - nemusí to byť len osoba, ktorá vám dala život, ale môže to byť ktokoľvek, kto pri vás stojí, stará sa o vás a naozaj mu na vás záleží. Krv v tom nehrá žiadnu rolu.
Príbeh ma úžasné vedľajšie postavy! Zaujímajú ma osudy hneď viacerých - bratia Hate, Lauren, Logan a predovšetkým Riley (táto knihomolka si ma neskutočne získala).
Kniha sa výborne čítala. Autorkin štýl mi sadol a celý príbeh je krásne vyvážený, postupne dávkovaný zvratmi a odhaleniami. No napriek tomu som po dočítaní zostala plná otázok, na ktoré jednoducho potrebujem vedieť odpovede. Druhý diel na mňa čaká, takže dúfam sa nejakej odpovede dočkám.
Vrátiť sa do Siedmych kruhov a medzi hriešnych princov bolo jedným slovom dokonalé. A hoci, začítať mi trvalo o trošku dlhšie, ako by som si želala, následne to nabralo grády a nevedela som sa odtrhnúť.
Hriešny princ Invido vládnuci hriechu závisti bol jedným z mojich ohnivých želiezok - potenciálnych postáv na pokračovanie série Kráľovstva hriešnych. Takže moje očakávania boli obrovské a prišiel najlepší pocit, aký po dočítaní môžem mať - maximálna spokojnosť!
Prichádzame teda na nový dvor poháňaný novým druhom emócií. Tentokrát sa mágia Invida živí závisťou, či žiarlivosťou. A ja zo srdca milujem takéto žiarlivé zlatíčka! Čo nevyhnutne viedlo k množstvu ohnivých hádok, žiarlivostných scén a množstvu horúcich chvíľ.
Erotická stránka knihy bola dokonale nadávkovaná. Neboli sme prudérni, neboli sme dychtiví. Všetko malo svoj čas a som rada, že to autorka takto postupne dávkovala. Zvyšovala tým aj moje očakávania.
Chémia, príťažlivosť, mega iskrenie, zároveň nedôvera, tajnosti, nedobrovoľné partnerstvo - to všetko spájalo Invida so striebrovlasou nadanou umelkyňou Camillou. Práve Camilla ma počas celého príbehu veľmi príjemne prekvapovala. Akékoľvek predstavy som o nej spočiatku mala, postupne vyvracala. Invido nebol jediný kto mal tajomstvá. Veľmi som si túto dvojicu obľúbila.
"Hry uvnitř her."
Dej sa točí okolo záľudnej hry, ktorej víťaz získa svoju "cenu na mieru". Na jej pozadí sa zároveň odohrávalo množstvo malých, často súkromných hier. Stávky sú vysoké, preto sa hráči nebránili takmer ničomu. Jednoducho, nie je tu priestor pre nudu.
Ak milujem Kráľovstvo hriešnych, Trůn padlých zbožňujem. Oceňujem, že každá kniha z tejto série je uzatvorený príbeh. Presvedčila som sa, že to bohate stačí, aby som bola doslova uchvátená. Takže... Ktorý hriešny princ je na rade?
Zložme si ružové okuliare a poďme navštíviť Eden. LocalX bol miestom hriechu, Eden je jeho rodiskom.
Osudy hlavných hrdinov Habibi a Candy sa nám tentokrát spojili, takže sme dostali komplexný prehľad o vyvrcholení ich osudov.
Linka Harryho a Cassie ma síce bavia o malý kúsok viac, no Dorian a Virginia boli tentokrát naozaj skvelí a oproti knihe Candy, si ma tentokrát získali.
Dorianova cesta k láske bola náročnejšia, nakoľko sa sám trestal za svoju minulosť. Ich linka s Giou bola o čosi trpkejšia, tŕnistejšia, temnejšia...a ešte k tomu ten záver... ! Ufff...
Páči sa mi, zároveň obdivujem autorku, že sa nebála zakomponovať do knihy aj naozaj drsné scény, na hrane morálky.
Erotické scény boli úžasné, presne tak akurát. Bála som sa, že toho bude moc, ale nebolo!
Veľmi, ale že naozaj veľmi, ma prekvapil už spomínaný záver. Áno, zlomil mi srdce. A to hneď na dvakrát. Nečakala som tento vývoj. Už len to ma presvedčilo o tom, že autorka má odvahu a nešla podľa očakávaní. U mňa tento záver zahral na tú správnu strunu a viem, že vďaka tomu na tento príbeh tak ľahko nezabudnem.
Kniha je jeden veľký kolotoč plný hier s mysľou, telom a citmi. Niekedy (dosť často) ma nútila rozmýšľať čo je skutočnosť a čo nie. A neviem sa ubrániť prirovnaniu ku knihám od Amo Jones (v určitej miere).
Je to naozaj DARK.
Hodnotím lepšími 4*
Som nadšená! Jednoznačne som mala určité očakávania a ani som nedúfala, že by ich kniha dokázala takto predčiť. Milujem to od prvej do poslednej stránky.
Ten sarkazmus, vtip, pošťuchovanie, tie tajomstvá, polopravdy, háčiky a najmä láska ukrytá za nenávisťou... takto to zbožňujem!!
A úplne totálne žeriem Pyreho. Tá jeho zvieracia časť je tak neskutočne milá, chutná a uňufaná. Skrýva v sebe úplne protikladné osobnosti. Na jednej strane je prefíkaný, krutý, obávaný Šprýmař, vládca Temného dvora, a na druhej je to absolútne charizmatický, príťažlivý lišiak. Veľmi ma baví jeho animálna stránka. Predovšetkým jeho vynikajúci čuch a chute, ktoré to v ňom vyvoláva, najmä v spojitosti s Temp. Robí to z neho také majetnícke vrrr zlatíčko!
Temp to má opäť dosť ťažké. Vyhýba sa kráľovi ako sa len dá, ukrýva svoje plány pred ostatnými Oharmi, potýka sa s nedôverou, či dokonca nenávisťou od meňavcov, a do toho neustále rieši tajnosti, úskoky a najmä potláča živočíšnu príťažlivosť k Pyremu. Jej osobnosť mám úprimne rada.
Predošlý diel bol vcelku predvídateľný, čo sa absolútne nedá povedať o tomto. Minimálne dvakrát som zostala v šoku s ústami až na podlahe. Nebudem moc konkretizovať, aby som vás o tento zážitok nepripravila. Ale jedným z nich bol posledný odstavec knihy... akože čo?!? Pokračovanie je nevyhnutné!
Jedno ale prezradím - máme tu drakov! Teda najmä jedného.
Kniha je taká jednohubka, a podľa toho som ju doslova zbaštila! Dostala som všetko, čo v knihách milujem a vyhľadávam.
Takže mám už len jediné slovo - ODPORÚČAM!
Moje očakávania po ukončení druhého dielu?
Na základe toho finishu - abnormálne vysoké. Záver bola totiž totálna bomba!
A pocity po prečítaní tretieho dielu?
Väčšinová spokojnosť, a zároveň mierne sklamanie.
Práve od toho úvodu, a teda nadväznosti na koniec predošlej časti, som priznám sa, čakala trošku viac. Vlastne sme sa obmedzili na dvoch Bryceiných sprievodcov, ktorí ju sprevádzali na jej slepej misií. Slepá, pretože nevedela prečo sa ocitla tam, kde sa ocitla, a zároveň vôbec nevedela čo hľadá.
Avšak táto časť sa mi napriek tomu páčila snáď najviac a hltala som každé slovo. Veľmi sľubný začiatok!
Druhá časť knihy bola taká pokojnejšia a tiež o čosi slabšia. Všetky úvodné peripetie sa utriasli a chystali sa ďalšie kroky a postup v boji proti nepriateľom. Naši hrdinovia sa stretli, zas rozišli a každý dostal svoju úlohu.
V tomto diely som si veľmi obľúbila najmä Thariona, ktorý sa u mňa stal najväčším smoliarom tejto série, a zároveň mu strašne fandím.
Hviezdna princezná, kráľovná, zachránkyňa Bryce bola na mňa už trošku moc... Mám rada drzosť a prostorekosť, ale miestami už to bolo too much. Rovnako mám rada silné osobnosti, ktoré si poradia samé, ale tu sa všetci spoliehali LEN na Bryce. A nedaj bože, že jej chce Hunt pomôcť - hneď je z neho "alfablbec". Vadí mi ich vzťah, v ktorom je Hunt akoby pod papučou.
Záverečná časť bola podľa očakávaní plná akcie, zvratov, milých aj nemilých prekvapení v boji s Astermi.
S konečným rozuzlením tohto klbka osudov som spokojná. Autorka nám dopriala koniec, v aký sme dúfali. Avšak... ja si nemyslím, že toto bolo záverečné slovo z Midgardu. Inak by som naozaj nepochopila niektoré zápletky, ktoré Maasová opäť rozohrala.
Kniha bola krásne vyvážená. Konečne som sa v tom nestrácala, nakoľko už neprichádza veľa nových postáv. Osudy hlavných hrdinov sú z môjho pohľadu uzatvorené, avšak tie vedľajšie by snáď ešte mali čo povedať. Ja si počkám...
Hodnotenie: 4,5*
Autorka v tomto príbehu spojila pre mňa neodolateľné atribúty - mafia, príťažlivý mafián a éterická umelkyňa.
Priznávam, spočiatku som bola z čítania mierne zmätená. No postupom času sa môj zmätok vytratil a všetko nadobudlo svoj význam. Čo sa mi páčilo, bol veľmi prirodzený a uveriteľný vývoj vzťahu hlavných hrdinov. Ja som Eme verila a chápala jej počiatočnú nedôveru, až po podľahnutie mužovi, akým je Nikolas. Je to gentleman, pozorný, krásny, vtipný, štedrý, vášnivý a odhodlaný (nenápadne) získať to, po čom túži.
Ema je umelkyňa, absolútne neskúsená vo vzťahoh s mužmi. Jej prílišná neskúsenosť, odmeranosť a strach zo vzťahu mi, priznám sa, trošku liezli na nervy. Tvrdohlavo odmietala akékoľvek zblíženie a bolo to už miestami máličko otravné. Až som sa musela čudovať Nikolasovej trpezlivosti.
No na druhej strane, chápem aj jeho záujem o ňu - je naozaj úplne iná, ako jeho bežný tip. Po prekonaní tejto prekážky však príbeh nadobudol úplne iný rozmer a z Emy sa stala dosť vášnivá žena.
Druhá polovica knihy bola za mňa oveľa lepšia. Páčilo sa mi, že konečne dostávame viac mafie, viac tajomstiev a dynamickejší dej. Dokonca ma autorka dokázala hneď koľkokrát prekvapiť.
Vzhľadom na naozaj pomalý rozbeh knihy, mi paradoxne záver prišiel trošku rýchly. Avšak nemôžem povedať, že by som s ním nebola spokojná.
Teraz však očakávam príbehy aj zvyšných dvoch bratov Vargovcov.
Dej Třpytivej plynule nadväzuje na ukončenie Pozlacenej a Auren sa ocitá v ďalšom zajatí. Úvod bol síce pomalší, no čítanie ma aj tak veľmi bavilo. Celý dej tejto časti je sústredený na putovanie vojska kráľa Ravingera, ktorého veliteľom je hrôzostrašný kapitán Rip.
Okrem toho nahliadame do diania v Šiestom kráľovstve cez kráľovnú Malinu, ktorá patrične využíva neprítomnosť svojho manžela, kráľa Midasa.
Auren v tejto časti prechádza podľa mňa veľmi intenzívnou zmenou, prerodom a sebauvedomením. Precitnutie sice prichádza veľmi pomaly, nenápadne, no pomaly zisťuje v akom väzení vlastne celý život žila. A zavrela sa do neho dobrovoľne sama. Stále je však verná svojmu druhému kráľovi Midasovi.
V tábore nepriateľa si pomaly nachádza svoje miesto a možno priateľov? Armáda kapitána Ripa vôbec nie je taká, akú mala o nej predstavu. Hoci si vojaci prešli tvrdým výcvikom a sú to neľútostní bojovníci, vedia prejaviť aj ľudskosť, či súcit. Kapitán Rip si vytvoril svoju skupinu najvernejších - Hněv. Práve táto skupinka mi veľmi prirástla k srdcu. A myslím, že Auren medzi nimi našla kúsok priateľstva.
V závere prišiel konečne na scénu aj kráľ hniloby Ravinger. A musím úprimne povedať, že som tento vývoj asi nečakala. Teórie som mala všelijaké, no postupne sa mi vyvracali.
Takže, hoci táto erotická fantasy má zatiaľ spicy scény na úrovni rozprávok na dobrú noc pre deti, nevadí mi to. Počkám. Mám tušenie, že ďalší diel k tomu už jednoducho musí dospieť. Mňa táto séria naozaj baví!
Hodnotenie: 4,25*
Čakáte zlého chlapa, ktorý sa zmení na záľubeného zajačika?
Tak na to zabudnite.
Kasian Caruso je všetko, ale nie je dobrý. Vo svojom živote urobil všelijaké špinavosti, krutosti a je schopný naozaj všetkého.
Zaľúbil sa? Možno. No určite sa nezmení. Jednoducho je to posadnutosť, závislosť a môžeme to nazvať aj láskou, ktorú však vo svojom svete prejavuje len 2 dušičkám.
Jeden je chlpatý a slintá. Pritom je to ale ten najlepší parťák na svete - verný, poslušný a hlavne - vie zachovať tajomstvo. Jednoducho Amudis.
Druhou je drzá, provokatívna a krásna Vivian, ktorá v živote Kasiana prevrátila všetko naruby.
Tento typ ženských hrdiniek mi jednoducho sedí. Nemôžem sa jej čudovať, že ju Kasian tak opantal. Dominantný, majetnícky, drsný, drzý, nebezpečný, vzrušujúci... Kto by odolal?!
V tejto časti sa presúvame do Japonska, čo sa mne osobne veľmi páčilo. Príjemná zmena a aj nová kultúra. Dokonca sa mi pozdávala aj Ayame. Spicy scén nám autorka nadelila požehnane a boli fakt úžasné!
Tento diel mi príde v určitom ohľade pokojnejší, viac zameraný skôr na iskrenie medzi hlavnými hrdinami. Menej akcie, menej tajomstiev, viac odpovedí. Záver je úplne dokonalý. Inak to snáď ani nešlo, aby sme boli spokojní.
Teším sa na ďalšie autorkine diela.
Predošlý diel a Pan Masters bola úžasná kniha, v ktorej mi nevadil ani neobľubený age gap. Preto boli moje očakávania na pokračovanie série dosť veľké. Vekový rozdiel (13 rokov) mi nevadil ani tentokrát. Práve naopak, tejto sérii to pridáva na žhavosti. Čo mi však vadilo asi najviac je hlavná hrdinka.
Charlotte je miliardára, maximálne strážená svojím otcom a bratom. Celý život žije vo svojej ulite, nikam nechodí, nenadväzuje žiadne vzťahy. Náhodou však stretáva londýnskeho sukničkára, ktorý je paradoxne prvým mužom, ktorý ju zaujme.
Charakter Charlotte je typ, ktorý jednoducho moc nemusím. Je tichá, zakríknutá, utiahnutá a nesmelá. Počas príbehu prechádza zásadným prerodom, a to jedine vďaka vtipnému a sebavedomému Spencerovi. Postupne si buduje sebadôveru a samostatnosť.
Spencer bol úplne úžasný. Sem tam sa síce vo svojich 37-mich rokoch správal absurdne detinsky, no bavil ma. Jeho pasáže som si užívala najviac. Predovšetkým jeho pravidelné spoločné stretnutia s pánmi Mastersom a Garciou.
Celý príbeh stojí (alebo padá) na slabej komunikácii, žiarlivosti, nedorozumeniach a množstve spicy scén. Až na povinné záverečné zakopnutie (ktoré som výnimočne naozaj nečakala), bol celý dej pomerne jednotvárny, predvídateľný, povedala by som, že miestami až zbytočne dlhý.
Napriek výčitkám sa kniha čítala veľmi ľahko. Autorka ma výborný štýl. A hoci ma tento diel až tak neohúril, pána Garciu si určite nenechám ujsť.
Je to tak za 3,5*
Neviem kde začať.. vo mne sa tak melú pocity! Recenziu píšem s určitým časovým odstupom, lebo som chcela príbeh trošku vstrebať. No aj po dvoch dňoch mi myšlienky neustále zabiehajú do temného lesa Driady a k jeho obyvateľom.
Na začiatku čítania, snáď do polovice knihy, som absolútne nečakala, že by kniha mohla takto zamávať s mojimi emóciami.
Atmosférou sa kniha podobá na mix hneď niekoľkých kníh - Medveď a slávik, Krutá krása, Kráska a zviera s gotickymi opismi pripomínajúcimi Zmiznutie sestier Hollowových. Tak temné, miestami až nechutné, plné hniloby, smrti a rozkladu. A predsa sa niekde uprostred rodí čosi tak krásne, ako je láska.
Čo teda môžete v knihe očakávať?
- Krásne až lyrické opisy, ktoré sú v absolútnom protiklade a temnou stránkou knihy v podobe smrti a rozkladu.
- Slovanskú mytológiu, ktorá je pre mňa stále originálna a pomerne neprebádaná. O to viac ju umocňuje ponechanie niektorých poľských slov v preklade.
- Mnohé bájne bytosti - predovšetkým však rôzni démoni ako rusalky, bludičky, strigôni, vodníci, domový škriatkovia a podobne.
- Mágiu, veľa mágie, nakoľko celý les Driada je ňou vytvorený a udržiavaný. Práve mágia je pôvodcom a príčinou všetkého.
- Hoci uvádzam ako poslednú, ale o to krajšiu romantickú linku. Vznikala na pozadí dohody, nezdarov, nedôvery, strachu, pátrania a o to boli tie chvíle prejavenie citov (slabosti) kúzelnejšie.
Asi nechcem z deju moc prezrádzať.
Avšak, dokonalé čítanie na jeseň ;-)
Upozorňujem, že možno nesadne každému, no moje srdce zostalo po jej dočítaní silno nalomené.
Hodnotenie: 4,5*
Štvrtý diel vlčej fantasy, ktorý je zároveň posledným, hodnotím v porovnaní s predošlým, určite kladnejšie.
Dej je doslova nabitý akciou, hľadaním odpovedí, snahou zbaviť vlkov prekliatia slnečných čarodejníc.
Úvod sa niesol v znamení nedôvery a sklamania, ktoré Ayle spôsobil Kaden jej vylúčením zo svorky Hadonoša. Avšak zdá sa, že naozaj nepochopiteľné správanie Kadena v predošlom diely malo svoj dôvod.
Okrem toho sa Ayla stále snaží zbaviť nechceného puta s Jordanom. Postupne sa medzi nimi vytvára iné puto - naozaj krásny vzťah a priateľstvo.
Jordan je mi srdcu blízky snáď od prvého dielu (nakoľko mám takú vnútornú obsessiu na hajzlíkov), a pomaly sa ukazuje aj jeho pravý charakter a ťažká minulosť. Jordan zároveň spoznáva Kadenovu sestru, čo nevyhnute viedlo k môjmu maximálnemu záujmu.
A keďže v tomto diely bolo najdôležitejšie uzavrieť osudy Ayly a Kadena, mnohé vedľajšie postavy nedostali svoj happyend. Preto ma potešilo zistenie, že séria má ešte jedno pokračovanie, v ktorom sa dočkáme akéhosi epilógu mnohých z nich. Napríklad Jordana, Stelly, Miry, Wesleyho, Larkin a iných.
Teraz trošku negatív...
Čo mi už naozaj v štvrtom pokračovaní vadilo, je slovo "samica". Už ma naozaj až bolelo ho v texte vidieť. Fakt by som ho nahradila niečím pre mňa menej živočíšnym. Stačila by partnerka/družka napríklad.
Druhá vec... Kniha nepriniesla absolúne nič, čo by som už vopred nečakala. Kniha ide striktne podľa scenára všetko uzavrieť, vyriešiť, naznačiť nejaký budúci vzťah, ktorý nás čaká v ďalšej knihe. A naozaj ma neprekvapila vlastne v ničom.
So záverom série a príbehu Ayly a Kadena som však spokojná. Všetko skončilo podľa očakávaní.
Už prvý z bratov Blackovcov bol absolútne neodolateľný, takže čo iného som mohla čakať od jeho dvojčaťa!! Krásny, mužný, charizmatický, mocný a tak trochu nebezpečný Killian Black.
Killian, sakra Black kráča doslova v stopách svojho brata. Svoj život zasvätil práci, má úžasný drive, ide si neoblomne za svojim. A opäť sa tento nebezpečný muž, mení na romantického Romea, ktorý chce získať svoju Juliet. A to aj proti jej vôli.
Opäť tu máme age gap. A ideme akoby podľa rovnakého scenára, nakoľko rozdiel je rovnako 15 rokov. A vôbec mi to nevadilo - naopak mali úžasnú chémiu a Killian božskú trpezlivosť.
S Jules som síce bola miestami na rozpakoch, nakoľko nie vždy mi vyhovovala jej povaha, no v konečnom zúčtovaní u mňa vyšla celkom dobre. Je to osôbka s veľmi odvážnymi ústami, komplikovaným zázemím a veľmi vtipnou hlavou. Jej myšlienkové pochody boli čosi geniálne a veľmi úsmevné.
Práve Jules je zdrojom naozaj humorných momentov v príbehu. Hoci, rozhovory bratov Blackovcov sa jej nebezpečne lepia na päty.
Killian zas do príbehu vnáša hnaciu silu v honbe za svojou láskou, sexepíl a silné búšenie srdca (aj môjho)!
Knihu som si naozaj užila. Číta sa sama. A môžete mi veriť, že sa aj dobre pobavíte.
Vynikajúca duológia. Autorka ma snáď ešte nikdy nesklamala a stáva sa mojou stále obľúbenejšou. Odporúčam!
Milujem retellingy. A hoci v tomto príbehu je inšpirácia Červenou čiapočkou len veľmi okrajová, príbeh ma dostal.
Elara je mladá 25-ročná, hoci veľmi talentovaná čarodejnica, no po inej stránke úplne neskúsená. Žije v ústraní len so svojou matkou, ktorá ju akoby skrývala pred Starenou, ktorá je jej babičkou a zároveň hlavou komunity čarodejníc.
Všetko sa zmení v deň jej narodenín, kedy sa u nej prejaví aj trošku iný druh mágie. Je nútená ujsť do Krvehvozdu a požiadať o ochranu Kráľa démonov. Po ceste natrafí na vlka, lietajúcu "nesovu" = strigu a ich pánička, ktorý je veľmi neochotný deliť sa o informácie. A tak sa vydávajú spoločne na púť do Temnozeme, ktorá však vôbec nie je taká, ako si ju Elara predstavovala.
Celý tento príbeh hodnotím ako veľmi milú záležitosť. Počas takmer celého čítania som mala na tvári úsmev, motýle v bruchu, a zároveň som v kútiku duše dúfala aj v čosi trošku spicy. A že som sa dočkala (!), za čo má kniha u mňa ďalší plus!
Kniha nie je úplne bez chybičky. Avšak mám len drobné výhrady. Trošku, najmä spočiatku, mi vadila Elara, ktorá sa na svoj vek správala neskutočne detinsky. Okrem toho sa niektoré informácie a rozhovory akoby viac krát opakovali.
Záver som samozrejme čakala, no i tak ma pozitívne prekvapila Elara v tom, že predsa len nebola až tak naivná, ako som si o nej počas celého čítania myslela. Carnon je supercharizmatický a ja som jeho veľkou fanynkou! Neviem kam tých knižných mužov ešte písať na zoznam - mám plno!
Pokračovanie si určite nenechám ujsť!
Hodnotenie: 4,5*
Hoci nie som veľkou fanúšičkou upírov, bola som milo prekvapená, ako ma séria bavila. Musím priznať, že som nečakala takéto dobrodružstvo plné tajomstiev, intríg, vrážd, únosov, premien, pátrania, žiarlivosti, ale aj krásneho priateľstva a lásky.
Všetko zapadlo na svoje miesto. Žiadna zdanlivo náhodná postava, ktorá sa vyskytla v deji vlastne vôbec nebola náhodná a mala svoje konkrétne miesto a poslanie.
Ide o young adult fantasy, takže som samozrejme čakala slniečkový koniec. Obálka knihy mnohé predznačila, no už celý vývoj série k tomuto finále jednoznačne smeroval, takže záver som určite čakala. No i tak zostali osudy mnohých postáv neisté, s horkou príchuťou a plné otázok. Za všetkých ma zaujímajú najmä Sydney, Eddie, Jill a na prvom mieste bez debaty Adrian.
Môj predpoklad ohľadom Adriana sa naplnil na plnej čiare. Kvôli nemu som nahnevaná, ba až zúrivá a hlavne mám spolu s ním srdce roztrieštené na márne kúsky. Vidím však svetlo nádeje v podobe nadväzujúcej série. Avšak s jej čítaním si počkám, kým bude doma komplet.
Čo teda povedať? Ak váhate, neváhajte. Táto séria jednoznačne patrí do kategórie "must read" ;-)
Od prvej do poslednej stránky bola táto kniha dokonalá.
Nenudila som sa ani aj jedinej stránke. Po predošlom diely, ktorý ma teda moc neohúril, predstavovala táto časť obrat o 180°. Kniha je vyplnená dynamickým dejom, tajomstvami, takmer nemožnými úlohami, ale tiež milostnými problémami.
Je odmaturované a skupinka hlavných hrdinov sa presúva na Kráľovský dvor. Budúcnosť Rose je neistá. Vzhľadom na jej výbušnú povahu, úteky a eskapády nie je isté, či sa stane Lissinou strážkynou. Potýka sa s problematickým milostným životom. Jeden muž ju prenasleduje, druhý ju chce získať. A hoci je asi jasné, ako tento milostný trojuholník nakoniec dopadne, nezávidím jej túto situáciu. Zároveň ma však mrzí, ako sa zahráva s citmi ostatných!
Hoci v deji vystupuje Abe (alebo tiež Zmeja) aj tentokrát len veľmi okrajovo, jeho postava je skvelá a veľmi ma baví! Vždy sa teším, keď sa tam objaví. Je excentrický, charizmatický, tajomný, nebezpečný, dokáže si podmaniť všetkých okolo seba... S Rose im to spolu náramne sedí :)
V tomto diely sa stalo toľko vecí! Za mňa bol doposiaľ asi najlepší a nedal mi ani na sekundu vydýchnuť.
Mnohí z Vás sériu už čítali, no i tak nechcem prezrádzať podstatné časti deja, aby si aj tí, ktorých táto séria ešte len čaká, užili plnohodnotný zážitok. A že Spoutáni magií bol úžasný zážitok!
Záver knihy bol absolútna bomba! Naozaj ma kniha prekvapila a nedočkavo sa vrhám na záverečný diel!
Odporúčam!
Po výbornej časti Stínem políbená som sa do štvrtého pokračovania série vrhla doslova po hlave.
Moje nadšenie však trošku vyprchalo.
Hoci som sa veľmi tešila, že opúšťame prostredie Akadémie a spolu s Rose sa vydávame na jej honbu za Dimitrijom do Ruska, nakoniec som sa prekvapivo tak trocha nudila.
Väčšia polovica knihy bola až príliš statická, bez väčšej akcie, zvratov. Rose tak nejak tápala vo svojich myšlienkach. Sama nevedela čo chce, či má zostať, či odísť, a kam vlastne ísť?!
Vďaka putu s Lissou a Adrianovej schopnosti vstúpiť Rose do sna, máme aspoň neustále prehľad o dianí na Akadémii. Táto linka, hoci sa objavuje len okrajovo, ma výnimočne bavila asi aj o čosi viac.
Na scénu vstupujú nové postavy. Objavuje sa nový spolok alchymistov - obyčajných ľudí, ktorí sa snažia utajiť/kryť existenciu upírov. Zaujala ma najmä Sydney, a dúfam, že ešte zamieša karty v tomto svete.
Rose je neustále v pätách tajomný a obávaný Abe, prezývaný Zmeja. Jeho pôsobenie v príbehu, a najmä jeho úlohu v živote Rose, som odhalila, dá sa povedať z fleku.
Hoci bola kniha trošku predvídateľná, nemožno jej uprieť "čtivosť". Posledných cca 120 strán to bol opäť ten príbeh, ktorý ma bavil v predošlom diely.
Na celej sérii sa mi páči, že hoci je Rose silná hlavná hrdinka, ktorá sa na prvý pohľad nebezpečne blíži k dokonalosti, absolútne taká nie je. Mnohokrát sa necháva pohltiť svojimi neresťami, či závislosťou. To ju u mňa robí reálnejšou a značne sympatickejšou.
Adrian, hoci je tvárou obálky tejto časti, sa v príbehu objavuje tentokrát poskromne (asi preto som nebola až tak ohúrená) :-))
Očakávam ešte veľké veci a pevne verím, že moje hodnotenie opäť stúpne.
Hodnotenie: 3,5*
Tretí diel Vampýrskej akadémie nás vracia do školy, bežného fungovania, štúdia, blížiacej sa maturite a s tým spojeným skúškam. Rose sa potýka s trošku duchárskymi / psychickými problémami, okrem toho sa cíti oklamaná, že v záverečnej skúške je jej ako zverený Moroj pridelený namiesto Lissy Christian. Je toho na jej pleciach viac než dosť, ale je to Rose, takže si so všetkým poradí ako bojovníčka. Neustále pátra po príčine jej psychického stavu, rieši záhadné zranenia študentov v akadémii, stále viac sa snaží dozvedieť o jej pute s Lissou a jeho následkoch pre ich životy a samozrejme, riešia ich spoločnú budúcnosť po maturite.
Našťastie Adrian nikam nezmizol, no pre mňa úplne nepochopiteľne o neho Rose nemá záujem. Zato s Dimitrijom sa snažia zachovávať zdanie profesionálneho vzťahu, ale celý čas je to na spadnutie. Ich vzťah sa mení na lásku a ako pár sú pre mňa ukážkový! (Adriana si kľudne nechám) :-)))
Posledných 100 strán knihy začali jednotlivé vodítka dejových liniek pomaly do seba zapadať, prišla bomba za bombou a veľa vecí začalo dávať zmysel. Až som sa nestíhala čudovať a žasnúť, ako úžasne to mala autorka premyslené a pripravila pre čitateľov neskutočné emočné zemetrasenie!
Záver knihy som možno aj čakala. Ale čakať niečo, a potom to reálne čítať?!? Vravím si "do šľaka, a čo teraz?". Napätie by sa dalo krájať, moje srdce je mnohokrát zlomené. Nakoľko ide o YA, verím v happyend, ale napriek tomu - som napätá ako struna!! Nechápem ako ste vydržali čakať na ďalšie diely v priebehu ich vydávania!
Toto je neskutočne výživné, napäté, ale aj srdcervúce čítanie!