Matri Matri komentáře u knih

Po stopách démona Po stopách démona Cami Wolf

Veľkým plusom tejto knihy, a vlastne celej série, je ohromná "čtivosť".
Od prvej stránky príbeh doslova odsýpa. Je to taká príjemná oddychovka, ktorá sa dá krásne zvládnuť za deň (ako to bolo aj v mojom prípade) ;-)

V prvej časti tejto ero fantasy série boli ústrednou postavou vlkodlaci. Ako už našepkáva názov knihy, tentokrát sa vydáme po stopách Démona. A to hneď démonského princa, ktorý sa má stať kráľom všetkých démonov.
Do života mu doslova vrazí mladá mamička Jess so svojimi dvoma maličkými deťmi. Jess uteká pred starým životom, bývalým manželom - tyranom, ktorý sa svojho "majetku" len tak ľahko nevzdá. Preto začína hra na skrývanie, utekanie a objavovanie sveta, o ktorom Jess dovtedy len čítala vo svojich knihách.

Stretnutie s Damianom zmenilo ich životy od základov. Bola to hneď trojnásobná láska na prvý pohľad (teda z Damianovej strany určite). Veľmi sa mi páčil jeho vzťah k Jessiným deťom, najmä k Treyovi - to bolo naozaj kúzelné!
A tak sa opäť zo zhýralca stáva muž posadnutý len tou jedinou (v balení + 2) :))

V knihe sa opäť stretávame s Maxom a Lenou z prvého dielu, rovnako ako s ostatnými chalanmi z partie. Mňa si zatiaľ absolútne získava upír Kevin - najmä jeho neomalené hlášky a prenasledovanie Cami. Posledným nie je nikto iný ako sám princ pekiel, Luciferov syn, ktorý vie vždy akosi viac ako ostatní. Veľmi sa teším aj na ich príbehy :)

11.07.2024 4 z 5

Prokletí svatých Prokletí svatých Kate Dramis

Prirovnanie ku knihám Leigh Bardugo je v tomto prípade myslím úplne na mieste. Grišov nahradili višjovia, ktorí majú rovnako magické schopnosti, vládnu živlom, či emóciám. Pridajme k tomu silnú dávku politiky, intríg, tajomstiev, pomerne dobre spracovaný worldbuilding a dostaneme Prokletí svatých.

Priznávam, prvých vyše 100 strán som v tom pomerne tápala. Zoznamujeme sa s kráľovnou a jej triádou, ktorú tvoria generálka Tova, Vynutiteľ Will a "kráľovnine oči" špiónka Aja. Situácia v krajine je napätá a hrozí vojna s temnými dekaširé z Kakosu.

Aja a Will sa preto vydávajú do susedného kráľovstva hľadať spojenca, a zároveň pochopiť Ajinu narastajúcu silu. Nachádzajú tu starých známych, nových priateľov, ďalšie tajomstvá, ďalšiu politiku a množstvo nových otázok.

Záverečná časť knihy priniesla pár odpovedí a samozrejme nejakú tú zradu (priznám sa pre mňa nečakanú).

Romantická linka sa črtala od úplného začiatku. Avšak pomerne dlho si udržiavala vibe skôr "hate" než "love". Skutočná romantika nastala snáď až v záverečnej časti knihy, hoci náznaky (najmä zo strany Willa) sa objavovali oveľa skôr. Z ústrednej dvojice mi opäť vyšiel sympatickejší mužský hrdina.

Čo má ešte mrzí je trošku nevyužitý potenciál spätosti človeka s vlkmi, ktorý autorka spomína v úvode, kde to aj skončilo. Žeby viac v pokračovaní? ;)

Kniha končí viac-menej k mojej spokojnosti. Kľudne by som sa obišla bez pokračovania :)) Avšak, ak vyjde nevylučujem, že po ňom siahnem.

Hodnotenie u mňa nakoniec poskočilo trošku vyššie najmä vďaka záverečným 80 stranám a Willovi, ktorý bol fakt skvelý :)
Hodnotim nakoniec 3,75*

05.07.2024 4 z 5

Než si pro mě přijde Než si pro mě přijde Monika Holemá

Dark romance so štipkou fantasy, ale trošku inak. Nálepka "dark romance" vo mne hneď vyvolala určité predstavy. No musím povedať, že som dostala čosi trošku mimo mojich očakávaní ;)

Atmosféra knihy je podľa mňa dosť melancholická. Príbeh predstavuje reálny ľudský život - bez príkras. V knihe sa stretneme so zneužívaním, podvádzaním, stratou dieťaťa, či zradou najbližších osôb.

Autorka precízne preplieta osudy hlavných postáv. Dostávame krátke kapitoly, ktoré striedajú ich pohľady a zároveň nás zoznamujú s ich "životom". Udalosti, ktoré ich formovali v minulosti a priviedli do súčasnosti.

A samotný dej? Dámy a páni, v knihe máme tú česť so Smťou osobne.
Kto je Smrť? Jeho meno je Samuel a existuje už od počiatku ľudstva. Preto sa nemožno čudovať, že je už svojím pôsobením medzi ľuďmi značne znudený. Verí, že nežije, len existuje, preto nemôže ani nič cítiť. Celý jeho "život" sa obmedzil len na vykonávanie povinností Smrti a spoznávanie sveta.

Naproti nemu stojí Lily. Mladá žena, ktorá v živote nemá moc šťastia - či už v láske, rodine, či práci. Okrem toho je nevýrazná, je ľahké ňou manipulovať a ovládať ju. Túži po láske, a hoci je vydatá, nie je šťastná :(

Osudy Samuela a Lily sa odrazu spájajú. Pomaly, postupne sa uzdravujú, menia jeden druhého a čo je najdôležitejšie, sú si tým najväčším darom.

Záver bol pre mňa horko-sladký. Neviem, či som s ním na 100% spokojná. No viem, že iné ukončenie tohto príbehu by asi vo mne až taký dojem nezanechalo, a opäť zapadlo do množstva iných romancí :)

01.07.2024 4 z 5

Měsíční čarodějky Měsíční čarodějky Elizabeth Briggs

Prvé dva diely tejto vlčej new adult fantasy série ma fakt bavili. Boli plné akcie, žhavých scén a na to, že som mala predsudky voči vlčej tematike, ma to naozaj chytilo. Spojenie vlkov do svoriek podľa zverokruhu dodalo príbehu šmrnc a originalitu.
Do celej tejto hierarchie nezapadá svorka Hadonoše, a už úplne mimo je Ayla - miešanka vlka a mesačnej čarodejnice.

V treťom diely sa vlastne nič prelomové nestalo. Až na vytrénovanie Aylinej mesačnej mágie - na mňa jej všetko išlo až zázračne rýchlo, no na druhej strane ma práve táto úvodná časť knihy teda fakt nebavila.

Druhý posun v príbehu nastal asi u Jordana a jeho vzťahu s Aylou. Tieto časti som si užívala asi najviac. Nakoľko mám častokrát slabosť aj pre padúchov, práve Jordana mám rada už od prvého dielu a stáva sa mojím stále obľúbenejším ;-)

Zato vzťah Kadena s Aylou je úplná hojdačka. Páčili sa mi viac v predošlých častiach. Ich vtedy ešte potlačovaná túžba ma fakt bavila. Tentokrát ma Kaden viac-menej len rozčuľoval - často sa správal zbytočne kruto a ja som ho vôbec nechápala a nespoznávala :-/

Čo povedať? Asi každá séria, ktorá má viac ako 3 diely, musí mať aj slabú chvíľu. A ako zisťujem, práve tretí diel sa stáva kameňom úrazu viac-početných sérií.
Pokračovanie si samozrejme nenechám ujsť :)

Hodnotím 3,5*

29.06.2024 3 z 5

Pan Masters Pan Masters T. L. Swan

Musím hneď v úvode priznať, že nemám rada v knihách age gap. Isteže sa nájdu výnimky. Táto kniha je jednoznačne jednou z nich.

Julian Masters je charizmatický tridsaťdeväťročný sudca, miliardár a otec dvoch detí, ktorý pred piatimi rokmi prišiel o manželku. Do Británie sa ako jeho nová opatrovateľka sťahuje dvadsaťpäťročná austrálčanka Brielle.

Celý príbeh neskutočne ťahá Brielle. Je to živel - mladá, energická, impulzívna, spontánna, zároveň je citlivá, empatická a oddaná deťom, o ktoré sa stará. Získal si ma najmä jej ostrovtip, myšlienkové pochody, "smola":), odhodlanie postaviť sa za deti, čeliť svojmu šéfovi, a to teda so železnými nervami. Ich hádky s Julianom boli niekdy tak ostré a Julianove slová tak kruté, že ja by som sa už dávno zobrala kade ľahšie. Ona však nie.

Julian bol fakt poriadny protiva, ktorý ma dokázal rozčuľovať snáď až do úplného záveru - tvrdohlavý, zaťatý, "všetko viem najlepšie" a pritom vlastne vôbec nevie čo sa deje v životoch vlastných detí.

Avšak, vzťah Juliana a Brielle bol od úplne začiatku fakt žhavý. Z knihy si zapamätám najmä dve veci:
- skvelé spicy scény
- úžasné hádky hlavných hrdinov

Počiatočný diel tejto série bol veľmi slušným, vtipným a žhavým začiatkom a už teraz sa moc teším na Pána Spancera.
Hodnotim 4,5*

27.06.2024 5 z 5

Haunting Adeline 1 Haunting Adeline 1 H. D. Carlton

Fenomén Haunting Adeline vzbudil celosvetový záujem a zvedavosť. Pridajte k tomu krásne spracovanie knihy a je jasné, že to musíte mať!!

Určite očakávate spicy scény? - dostanete ich! (niektoré teda dosť na hrane )
Očakávate temný, pokrivený vzťah hlavných hrdinov? - samozrejme nesmie chýbať!
Možno očakávate, že sa budete báť? - áno, príbeh je niekdy dosť strašidelný

Čo som však ja nečakala je pozadie príbehu a najmä poslanie Zadea. Zároveň, práve Zade bol pre mňa najväčším prekvapením. Je hacker, ktorý však nesedí len za počítačom, ale pracuje v teréne. Má síce pokrivenú morálku a vskutku drastické, násilnícke, až sadistické a krvavé spôsoby, no jeho úmysel je obdivuhodný.
Zade na jednej strane koná dobro (ok, tie metódy sú sporné), a vzápätí stretáva Adeline. A odrazu má aj on svoju vlastnú obeť, ktorú prenasleduje, stalkuje, desí, naháňa a dostane ;-)

Čo mi najviac na knihe nesadlo je práve postava Adeline. Niekdy mi naozaj liezlo na nervy, ako "sa ospravedlňuje", že s ňou niečo nie je v poriadku, keď miluje strach. Autorka nás tým už od úplného začiatku pripravovala na to, ako do jej života zapadne Zade. Prišlo mi to až moc okaté :-/

Kniha ma celkovo dokázala prekvapiť a v každom prípade zanechala dojem.
Záver bol teda poriadny strih v bode zlomu. Čakala som ďalšou kapitolu, ktorá tam nebola! Bez pokračovania sa teda určite nezaobídem :))

"Jedného dňa si uvedomíš, že nie si chytená do klietky,“ zašepká drsne. „Si v mojom kostole, kde som ja tvojím Bohom a ty si mi rovná. Nie som väzenie, Myška, som tvoja svätyňa.“

23.06.2024 4 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Addie LaRue, dievča, na ktoré každý koho stretne o pár minút zabudne.
Addie LaRue, dievča, na ktorej príbeh budem ja asi ešte chvíľu myslieť...

Musím priznať, že takmer do trištvrte knihy som príbeh považovala za priemerný. Ale záverečných cca 150 stránok vyšvihol knihu v mojom hodnotení o dosť vyššie.

V príbehu sa striedajú dve čajové línie.
- Prvá časová línia popisuje začiatok kliatby/dohody Adeline s temným a následné roky, dokonca storočia jej ťažkej púte životom. Addie sa životom pretĺka úplne sama, nikto si ju nepamätá, ťažko nadväzuje akékoľvek vzťahy, má problém s bežnými činnosťami (už len napríklad objednať si jedlo).
- Druhá časová línia je zo súčasnosti, kedy Addie konečne nájde Henryho - chlapca, ktorý si ju pamätá. Ich začínajúci vzťah, nové tajomstvá, odhalenia - veľký zlom v dlhoooom živote Addie.

Všetky postavy - Addie, Luc a Henry si ma v niečom získali.
Addie svojim odhodlaním žiť v bezútešnej samote, nevzdať sa, dokázala sa tešiť zo všetkého nového, čo dokázala vo svete objaviť a zažiť.
Henry a jeho vlastné problémy začleniť sa do sveta, jeho citlivá duša a dobré srdce.
Luc, ktorý prináša odvrátenú, temnú stránku príbehu. Nakoľko ja a temnota ideme ruka v ruke, asi by som prijala ešte viac Luca ;-)

Koniec ma dostal. Možno by som si síce odpustila poslednú kapitolu a kniha by sa mi páčila ešte o kúsok viac ...
Sem-tam mám na takéto jemne melancholické, filozofické príbehy náladu a som hlavne spokojná, keď zanechajú stopu... presne ako Addie :)
Hodnotím 4,25

19.06.2024 4 z 5

Naše hriešne lži Naše hriešne lži J. T. Geissinger

Kniha spája už toľkokrát obohrané tropy, no zároveň prvky, ktoré v romantike vyhľadávam (najmä humor, sarkazmus a k tomu trošku dark vibe), takže mi veľmi sadla.
Čo môžete očakávať?
- Vášnivú, sympatickú, jemne naivnú majiteľku malého kníhkupectva, ktorej sa akosi začal rúcať svet
- Príťažlivého, absolútne dominantného, kontrolou posadnutého, miliardára, ktorý má nekonečne veľa tajomstiev a plné ústa lží
- Príjemné prostredie malého kníhkupectva s milými zamestnancami a majiteľkou odhodlanou svoj odchod zachrániť
- Dohodnuté manželstvo (alebo dotlačené:) ), v ktorom to absolútne iskrí
- Stret malej knohimoľky, ktorá si chce silou mocou zachovať svoju samostatnosť a chorobne dominantného muža, ktorý vždy dostane čo si zaumieni
- Dosť pikantné spicy scény, ktoré boli miestami trošku drsnejšie

Niektoré časti boli síce trošku prekombinované, nadnesené a na hranici reálnosti, no odpúšťam chyby, lebo knihu som doslova zhltla. Páčil sa mi najmä prístup Emery a jej slovné výmeny, nielen s Callumom ale aj s priateľmi ;-)

... ale tú jaskynku si mohli odpustiť :-/
Hodnotím 4,5*

"Medzi dobrom a zlom je ešte milión odtieňov sivej, láska. Stojím na temnejšej strane spektra? Áno. Som zlý muž, ktorý robí dobré skutky, alebo dobrý muž, ktorý koná zlo? Oboje. No ty si z tej príšery urobila otroka. Všetko, čím som, či dobro, či zlo, či svetlo, či tma, patrí tebe.“

14.06.2024 5 z 5

Výzva sluneční královny Výzva sluneční královny Nisha J. Tuli

Príbeh si ma zaháčkoval hneď od úplného začiatku, hoci v sebe nesie toľkokrát obohrané tropy ;-)

Hneď v úvode je jasné, že Lor bude veľmi silná hlavná hrdinka. Jednoducho jej musíte fandiť, hoci je impulzívna, výbušná, nemá zábrany. Zato ma guráž, ostrý jazyk a vôľu prežiť.
Život sa s ňou vôbec nemaznal. Robila čo musela, aby prežila. Odrazu sa nedobrovoľne ocitá v nablýskanom paláci, obklopená konkurenciou, nevraživými pohľadmi a nahnevaným osobným strážcom k tomu.

V knihe vystupujú hneď tri výrazné mužské postavy, pričom každý vnáša do deja jedinečnú iskru:
- Kráľ Atlas - je oslnivý, príťažlivý, medzi ním a Lor to od začiatku poriadne istí.. no zdá sa to až moc dokonalé? Áno, čosi na tom asi nesedí..
- Osobný strážca Gabriel - s Lor im to spolu vlastne vôbec neklape. Neustále sa hádajú, podpichujú, urážajú, podrážajú, no ich slovné výmeny ma veľmi bavili a skvelo osviežili dej :))
- Princ Nadir - temný, nebezpečný, záhadný, okrem toho syn úhlavného nepriateľa Lor, kráľa Aurory, ktorý ju pripravil o rodičov, a ktorému sľúbila krutú pomstu..

Kniha je síce dosť predvídateľná, nakoľko tajnosti okolo pôvodu Lor sú jasné asi hneď. No napriek tomu knihu vrelo odporúčam. Bavila ma Lor, bavil ma turnaj, bavil ma aj protivný Gabriel a myslím, že ma bude baviť aj Nadir, ktorý zatiaľ nedostal toľko priestoru.
Ja si počkám ;-)

Hodnotím 4,5* (pol hviezdy dole za predvídateľnosť)

"Nikdy předtím jsem se za své jizvy nestyděla. Jsou živoucí mapou mé fyzické bolesti, každá z nich je vykoupená krutým trestem. Jsou to odznaky cti. Jsou mementem všech chvil, které jsem na rozdíl od mnohých přežila. I toho, že budu přežívat i nadále, pokud budu dostatečně silná."

12.06.2024 5 z 5

V znamení nefritu V znamení nefritu Majka Danihelová

"Hľadieť naňho bolo, ako hľadieť na prekrásneho anjela, ktorého nebesá vykresali na zákazku iba pre mňa. Nenávidela som vesmír za to, že ma týral, že mi ho poslal do cesty, keď som zabúdala."

Majka mi tretím dielom opäť odpálila mozgové závity! Bez debaty, takto úžasné prepracované fantasy sa môže kľudne zaradiť do zástupu ku knihám vo svetovej konkurencii :)
Meggie a Skye sú za mňa topkový knižný pár. A hoci u nich miestami dosť vážne viazne komunikácia :) , na druhej strane tá chémia medzi nimi... no nemám slov! ;-)
V porovnaní s druhým dielom som síce dostala o dosť menej ich vzájomných interakcií, no v zásade mi to až tak neprekážalo.
Ako náhradu som dostala dve veľmi vyrovnané dejové linky:
- jedna sleduje dianie v Ametystovom lese po odchode Meggie
- druhá samotnú Meggie na jej honbe za opálovou hviezdou

Spoznávame ďalšie nové, veľmi zaujímavé postavy. Za všetkých vyberám - Wicka, z ktorého mám zatiaľ dosť zmiešané pocity, zato Calluma vyslovene neznášam od prvého stretnutia a Mikhail je úplne zlatíčko :) Určite som zvedavá a teším sa kam bude vývoj aj týchto postáv smerovať ďalej.
Na rovinu... nie vždy som súhlasila s vývojom deja, niektorými rozhodnutiami a činmi najmä hlavných postáv. A tiež musím zhodnotiť - takmer nikam sme sa v deji neposunuli. Naopak, snáď všetko sa ešte viac komplikuje! No pre mňa, bol aj tretí návrat do Ametystového lesa vzrušujúcich, akčným, dynamickým, tlak zdvíhajúcim, iskrivým dobrodružstvom a užila som si každú stránku!
Opäť som síce nedostala kapitoly z pohľadu Skya, čo by ma teda v mnohých situáciách až nezdravo zaujímalo :-P, no stále verím, že sa ich dočkám ;-)
Hodnotím bez debaty 5* a opäť odporúčam!

"Dlhuješ mi pomoc...
Dlhuješ mi to za matku, lebo jediný spôsob, ako sa ti môžem pomstiť, je ten, že ťa udržím po svojom boku, aby si ma mala neustále na očiach a nezabudla. Nemôžem ťa zabiť ani ti ublížiť. Nedokázal by som to a ty to veľmi dobre vieš. Si moje najväčšie prekliatie.“
Prekryla som jeho ruku svojou.
„Nikdy by som na teba nezabudla, čo je zase moje najväčšie prekliatie."

08.06.2024 5 z 5

Krevní msta Krevní msta Adéla Kubicová

"Co když nejsem dobrý člověk s temnou stránkou, ale zlý s občasnými návaly dobra."

Na to, ako v knihách do značnej miery vyžadujem romantickú linku, musím povedať, že prvý diel Obeť mafie: Vzpoura ma dostal, hoci okolo romantiky ani nekráčal. Preto som si samozrejme pokračovanie Krevní msta nemohla nechať ujsť...
Claire je stále Claire - mladučká, niekedy ešte stále naivná, za mňa niekdy aj absolútne nelogicky uvažujúca mafiánka, ktorá sa zhodou "náhod" dostáva vo svojich 19tich rokoch do pozície vodcu mafiánskeho klanu.
Čo ma samozrejme potešilo, boli náznaky začínajúcej romantickej linky :) Chémia je skvelá, interakcií bohužiaľ nebolo dosť. Už od prvej časti mi Pán vyvolený bol najbližší, preto má toto smerovanie citov Clair moc potešilo ;-)

Priznám sa, akosi ma však prestali baviť neustále vnútorné monológy Claire o mafii a retrospektívy nedávnych udalostí, ktoré za mňa dosť brzdili dej. Okrem toho sa Claire chovala naozaj zmätočne, prchko a asi aj zbytočne odvážne.
Počas čítania si vravím - čo sa deje, kde sa stratilo čaro? - asi som si len zvykla na príbeh? asi som už vedela čo môžem od nadchádzajúcich udalostí očakávať?
Avšak koniec má opäť dostal. Nový nepriateľ! A teda zdá sa ešte nebezpečnejší!
Pokračovanie si určite nenechám ujsť :)
Hodnotím slabšie - 3,75*, na základe vyššie uvedeného, nakoľko naozaj ma dostal až úplný záver knihy.
No stále platí - na to, že autorka má len 19 rokov, klobúk dole a tešíme a na jej ďalšie dielka ;-)

"Tisíc ovcí nikdy nenadělá takovou škodu jako jeden oheň chrlící drak.“
„Jenomže já po ovci netoužím. Nejsem muž, jehož ego by snižovala žena s vlastním názorem. Právě naopak. Chci někoho, kdo mě bude respektovat proto, že to tak daná osoba bude cítit, ne proto, že jí to poručím."

02.06.2024 4 z 5

Mladá dáma Mladá dáma Evelyn Skye

(SPOILER) "Život za život. Krev za oheň."

Kniha začína doslova rozprávkovo - chudobná šľachtičná je zasnúbená s princom z ďalekej bohatej krajiny (to znie sľubne, hoci... takých tu už bolo!!) Elodie sa teda vydáva za svojím osudom. V krajine Aurea je obklopená až škandalóznym luxusom, stretáva očarujúceho princa a o pár dní ju čaká svadba. Tu rozprávka končí a začína boj o holý život.

Spočiatku mi opäť strašne vadilo rozprávanie v tretej osobe :-/ Neviem si pomôcť, nesedí mi to...
Ale k príbehu... úprimne, čakala som asi čosi úplne iné. Čo mi vadilo asi najviac bola absencia akejkoľvek romantickej linky (áno, vzťah s princom Harrym sa len ťažko dá označiť za romantický)!!!

Kniha zobrazuje draka ako krvavé, neľútostné, drsné stvorenie - naozaj reálny hrozivý drak bez príkras. Záver však ukázal, že aj tento dojem mohol vo svojej podstate vychádzať z niečoho hlbšieho, na prvý pohľad nečakaného.

Čo vyzdvihujem, je celkový odkaz príbehu - spoľahnúť sa na seba, veriť v seba a silu lásky - najmä tej rodinnej samozrejme (veľmi krásne bol predstavený vzťah Elodie so svojou mladšou sestrou)

Finálne knihu hodnotím ako priemerné dobrodružstvo so silnou ženskou hrdinkou a množstvom krvi a smrti. Chápem, že pointa knihy je inde, ale mne tá romantika jednoducho chýbala :-/

"Kdo zachrání tebe?" zeptala se jí ta drobná dívka.
„Já se zachráním sama!“ vykřikla Elodie

30.05.2024 3 z 5

Všetkými zmyslami Všetkými zmyslami Rebecca Yarros

"Si ako zázrak, ktorého som nebol hodný sa dotýkať, nieto ešte nazývať svojím. Túžim po tebe od osemnástich, ale nikdy som nebol dosť dobrý, nie pre niekoho ako ty."

Asi všetci poznáme autorku vďaka fenoménu Štvrté krídlo, preto bola moja zvedavosť ako sa popasovala aj s romantikou fakt veľká.
A verdikt? Veľmi slušne :))
Nevravím, že kniha bola bez chybičky, avšak bol to veľmi emotívny zážitok.
Mladá dvadsaťročná December sa ocitá v ťažkom životnom období. Do života sa jej práve vtedy vracia jej platonická stredoškolská láska - vtedajšia hokejová hviezda, zlý chlapec, burlivák, lámač dievčenských sŕdc Josh.
Veľmi silné momenty knihy predstavuje najmä náhľad do života rodín vojakov, ktorí sú nasadení na zahraničných misiách alebo, ako v prípade Ember, ktorí prišli o milované osoby.

Čo teda v knihe nájdete?
- stredoškolskú lásku, ktorá konečne dostala svoju šancu
- hokejovú tematiku
- sebaobetovanie pre rodinu
- tému armády, vojakov, smútku z ich straty
- emotívne vyznania

Celkovo musím povedať, že je kniha jedným slovom krásna, trošku predvídateľná a aj dosť smutná (nejaká tá slza utiekla) :'-(
Pani Yarros ma celkom presvedčila. Ďalšie diely z tejto série si jednoznačne prečítam, nakoľko sa v knihe objavilo viacero zaujímavých postáv ;-)

"Potom ma pobozkal. Bez pauzy, bez možnosti rozhodnúť sa, bez váhania. Pobozkal ma a úplne ma pohltil."

28.05.2024 4 z 5

Hráč: Stávka Hráč: Stávka Michaela Brnková

"Jeho vplyv na mňa silnel každou nepatrnou drobnosťou, ktorú nedbalo vyslovil alebo urobil tak prirodzene a nenútene, že keby som si nedala pozor, mohla by som pomaly a nenápadne podľahnúť"

Ak máte chuť totálne vypnúť, odreagovať sa a prečítať si naozaj pekný príbeh vysokoškolskej lásky - nech sa páči Hráč!!

Príbeh Sary začína naozaj zostra a vravím si wow, dievča sa s tým teda nemazná :-o
Celý príbeh som len tušila čo tkvie za jej chovaním, aké jazvy si nesie z minulosti a autorka nás naozaj nechala v domnienkách až do úplného záveru.
Príbeh nie je len o láske, ale tiež o hľadaní dôvery, úniku od problémov, snahe chrániť si svoje srdce, strachu zaľúbiť sa. A to nie len zo strany Sary, ale rovnako Christiana.
Ochhhhhh a tých motorkárov jednoducho môžem (veď som sa za jedného vydala) ;-) takže mi je tento námet blízky a vždy ma náramne poteší :)
Zato Tomasovi by som od prvého momentu najradšej rozbila hubu!! Ak bude mať svoju knihu, chlapec má čo robiť, aby si to u mňa vyžehlil :-/
Na pomerne malý počesť stánok je kniha emočne, citovo a zážitkovo veľmi výživná a mne sa určite páčila ;-)
Hodnotím 4,25*

"Prehrala som. On vyhral. Nedokázala som sa brániť láske, ktorú som k nemu cítila."

26.05.2024 4 z 5

Gambit zlodejov Gambit zlodejov Kayvion Lewis

Zlodeji, súťaž, tajomstvá, pretvárka, zrada, spojenectvá, intrigy, nedôvera, cestovanie, napätie? Áno, všetko toto v tejto akčnej young adult knihe nájdete.
Námet súťaže zlodejov ma zlákal na prvý pohľad a predstavoval naozaj slušný potenciál, takže som neodolala a vrhla sa na zlodejčinu s nimi ;-)

Skupinka nesúrodých mladých zlodejov, vybratých z celého sveta dostáva pozvánku na Gambit zlodejov - súťaž, ktorá víťazovi ponúka možnosť splniť si jedno akékoľvek želanie. A práve toto je to hlavné, čo momentálne sedemnásťročná Rosalyn Questová potrebuje ako soľ...
Čo bol z môjho podľadu hlavný kameň úrazu je práve tá nálepka YA.. aby sme sa správne rozumeli, kniha ju spĺňa práveže úplne do bodky. A práve to už na mňa bolo akosi málo. Čakala som viac nebezpečenstva, viac intríg, viac iskrenia, jednoducho trošku VIAC VŠETKÉHO :-/
Záver knihy však priniesol slušný plot twist, odhalenia, ukázal pravú tvár mnohých účastníkov a ja si vravím - veď ja by som si prečítala aj pokračovanie ;-)
Koniec knihy naň veľmi slušne nabudil!
A aby som nezabudla - romantická linka... Určite by sa našla! Je síce dosť v úzadí, no záver práve aj v tomto smere naznačil slušné pokračovanie :)

Keď som sa zamýšľala nad hodnotením, stále to bol pre mňa síce akčný a pútavý, avšak priemerný príbeh tak za 3,25*, ale záver to vytiahol na konečné 3,75*

"Spojka povedala, že v prvom kole nesmieme používať zbrane. Mali sme ukázať, ako sa vieme vynájsť. A ty tu pobehuješ s hentou garotou okolo zápästia, odkedy súťaž odštartovala.“
„Vraví niekto, kto sa mi pokúsil odrezať hlavu.“
„Šlo o nástroj na rezanie skla.“
„Okej, tak toto je zase nástroj na rozbíjanie skla.“

24.05.2024 4 z 5

Dcera bohů Dcera bohů Michaela Marešová

Prvé čo musím povedať je, že táto kniha rozhodne NIE JE pre každého. Ak máte o láske romantické ružové predstavy - ruky preč od knihy!
Pokiaľ máte radi dark, ale skutočne dark príbehy - nech sa páči, budete verím nadšený rovnako ako ja! Hoci, ja osobne som čosi až takto surové ešte nečítala...

Od knihy som vlastne ani nemala veľké očakávania - upútala ma najmä anotácia. No čítam čítam a príbeh ma pohltil doslova od prvých stránok ;-)

Nechcem prezrádzať nič s deja, aby si každý mohol prejsť tými emóciami, ako ja. No prezradím, že takmer celý čas som uvažovala - ako toto môže dopadnúť akokoľvek dobre?!?!?

Príbeh je podľa mňa brutálny. Hlavná postava, kráľ Egil je krutý, surový, bezohľadný, násilnícky muž, ktorý neznesie odpor. A práve v tom je Sigrid jeho absolútnym protikladom - milá, súcitná, éterická, na druhej strane nepoddajná, bojovná mladá liečiteľka.
Keď už som si myslela, že príbeh našiel rovnováhu, ku koncu knihy opäť nastal moment, s ktorým som sa vnútorne nevedela vyrovnať, no hlavná hrdinka si u mňa zaslúži medailu za odpúšťanie, zabúdanie krívd a veľkodušnosť :)

Možno rovnako ako ja budete s príbehom bojovať, nesúhlasiť s ním, ale aj tak naň budete neustále myslieť... a to je presne to, čo v knihách vyhľadávam - aby ma zasiahli aj dlho po prečítaní!

Dajte šancu tejto nenápadnej knihe a budete prekvapení! Buď v dobrom alebo zlom :) Mňa si tento DARK fantasy drsný krutý príbeh aj napriek výhradám získal!
A jedno veľké plus - ide o standalone knihu ;-)

"Slyším, jak mu tluče srdce. Je tam, i přes všechny dohady, spekulace a pomluvy, tenhle člověk srdce má. Slyším ho, jasně a zřetelně. Jak moc je ale král ochoten se jím řídit?"

22.05.2024 5 z 5

Mizení Mizení M. V. Jírová (p)

"Jak dlouho trvá, než vpustíte cizího člověka do svého života a přestane být cizí."

Mizení je dark contemporary fantasy príbeh lásky, nevysvetliteľnej príťažlivosti, ktorý som si po prečítaní Chladného krála, samozrejme nemohla nechať ujsť ;-)
Moje pocity sú však trošku rozpačité. Už od začiatku som mala pocit, že dej akosi moc letí. Úvod nás hneď vrhá do situácie plnej otázok a takmer do polovice knihy som čakala na odpovede. Od polovice sa čosi začalo pomaly odkrývať, no tempo zostalo naozaj zbesilé. Na mňa možno až moc - neustále sa čosi dialo, komplikovalo, Michelle sa rozhodovala medzi náklonnosťou k dvom mužom. A to stále dookola :-/
Na jednej strane sa mi jej vzťah k Benovi a Samuelovi páčil a sama som už miestami nevedela, ktorému z dvoch príťažlivých mužov držím palce viac. No na druhej strane, mi prelietavosť Michelle trošku aj vadila.
Michelle, ako hlavná hrdinka je veľmi sympatická, reálna, uveriteľná a celkom som si ju obľúbila. Chápem, že nechcela ohroziť svoju dcérku, no i tak, ako matka, sa neviem stotožniť s jej opustením na tak dlhý čas. Celkovo jej vzťah k dcére mi prišiel naozaj veľmi okrajový. Snáď viac v pokračovaní?
Čo sa mi páčilo je určite prostredie, vystupovanie rôznych nadprirodzených bytostí a ich špecifické schopnosti. Okrem toho text obsahuje naozaj krásne myšlienky :))
Čo mi najviac vadilo, ako som už písala, je tempo deja. Asi by som uprednostnila menej komplikácií a trošku sa viac potrápiť s nápravou škôd.
Som rada, že som si knihu prečítala, nakoľko sa veľmi dobre čítala, no stále zostáva mojom favoritom Chladný král :-*
Hodnotenie: 3,5*
"Srdce nás nutí dělat někdy ty největší hlouposti a my ho slepě posloucháme… Následujeme jej do stínů a dobrovolně se vrháme vstříc temnotě, která nás nakonec zničí."

20.05.2024 3 z 5

V znamení rubína V znamení rubína Majka Danihelová

"Zrazu som nemyslela na to, že dvojčatá mali moc zničiť svet, myslela som na to, že Skyova myseľ bola krajšia ako jeho zovňajšok a želala som si zahliadnuť z nej viac. Keby mi to tak dovolil."

V znamení ametystu bola dobrá kniha - zaviedla nás do nového premysleného sveta a zaplietla klbká osudov mnohých postáv. V znamení rubína bola VÝBORNÁ kniha! :)
Čo ma potešilo najviac, bol intenzívny, výbušný, intrigami nabitý vzťah, ktorý sa pozvoľna začal budovať medzi Meggie a Skyom. Oproti prvému dielu som dostala oveľa štedrejšiu porciu práve Skya. Presne takýto typ mužského hrdinu mi veľmi vyhovuje - záhadný, plný tajomstiev, nedobitný, odťažitý, zvyknutý dostať to, čo chce.
Interakcie s Meggie boli úžasné a veľmi oceňujem, že to autorka trošku naťahuje a stále medzi nimi udržiava určitý odstup a intenzívne napätie. Hoci hranica medzí nimi je už veľmi tenká ;-)
Meggie si len veľmi pomaly uvedomuje svoje prebúdzajúce sa city. Čo sa týka Skaya, je mi stále záhadou a veľmi by ma zaujímali kapitoly z jeho pohľadu, no verím, že v ďalších dieloch sa dočkám :)
Dej druhého dielu Kroniky strateného impéria sa odohráva prevažne v paláci. Nie každému môže vyhovovať mierna statickosť deja, no mne to dokonale sadlo! Príbeh je tentokrát prevažne o intrigách, hľadaní odpovedí, snahe zachrániť svoj svet a jeho obyvateľov, spoznávaní vlastnej moci, a samozrejme na pozadí sa pomaly pomaličky buduje vzťah Meggie a Skya.
Do knihy som sa absolútne zamilovala!!! Záver nás opäť presúva niekam trošku inam, takže sa maximálne teším na pokračovanie!
Vrelo odporúčam!!!

"Máš nejaké tajomstvá?“
„Každý ich má.“ Zívla som.
Pohladil ma po vlasoch. „Povedz mi nejaké.“
Zachichotala som sa. „Ktoré z nich?“
„Ktoré chceš.“
Pritúlila som sa k nemu a objala ho okolo pása. „Bol si moja posledná aj prvá spomienka. Možno preto som ťa videla vo vízii. Mal si sa... Mal si sa...“
„Čo som mal?“
„Mal si sa stať mojím svetlom."

17.05.2024 5 z 5

V znamení ametystu V znamení ametystu Majka Danihelová

"Keď sa niečoho bojíš, je jednoduchšie ignorovať to, ako tomu čeliť."

Kronika stredného impéria ma na poličke čakala už hodnú chvíľu, no s čítaním som čakala do vydania tretieho dielu, čo sa nám už veeeeľmi blíži!
Vstup do tohto fantasy sveta bol na mňa trošičku zdĺhavejší, nakoľko si to autorka vymyslela vcelku komplikovane. Bolo treba preto veľa času na vysvetľovanie minulosti, udalostí, fungovania sveta. Takto prepracované fantasy mám rada, len prelúskať sa týmito info časťami mi dáva trošku zabrať :-/
Druhá polka knihy bola oveľa lepšia, pútavejšia a akčnejšia. Ak ide o autorkinu prvotinu, tak naozaj len klobúk dole pred jej fantáziou a odvahou pustiť sa do takto komplexného fantasy dobrodružstva ;-)
V knihe vystupuje naozaj veľké množstvo postáv - niekdy som z toho mala aj trošku hokej a musela som sa dlhšie zamýšať, aby som si všetko správne spojila.
Hlavná postava Meggie je výrazná, odvážna, drzá tínedžerka, ktorá sa ocitá vo svete, ktorý doteraz považovala za mamin nápad na fantasy knihu. Do tohto sveta absolútne nezapadá, snaží sa "splynúť s davom", ukryť, pritom pomáhať kde sa dá a za pomoci mnohých nových priateľov sa pokúša nájsť cestu "domov".
Možno mi chýbala ešte výraznejšia romantická linka, ale verím, a som si tým istá, sa jej dočkám v ďalších dieloch, nakoľko nejaký náznak by sa črtal ;-)
Koniec autorka vygradovala a preto som rada, že som s čítaním čakala, kým budem mať po ruke pokračovanie :))

"Prestaň s tým.“
„S čím?“
„S tým, čo robíš. Rozprávaš sa so mnou, ako keby si odo mňa každú chvíľu očakával, že sa na teba vrhnem. Sám si povedal, že toto,“ ukázala som naňho a potom na seba, „čo sa deje, nič neznamená. Okrem toho, nemôžeš so mnou flirtovať. V Limare si sa ku mne správal ako k handre. Možno ťa to prekvapí, no aj sedliaci majú city.“
„Ako som sa správal ja?“ obhajoval sa. „Ty si tvrdila, že mi vybiješ zuby.“

13.05.2024 4 z 5

Černý rytíř Černý rytíř Rina Kent

"Chtěl jsem tě vzít celému světu a nechat si tě jen pro sebe."

Černý rytíř vo mne obnovil lásku pre túto sériu. Príbeh Elsy a Aidena sa mi páčil, ale bol už na mňa trošku zbytočne uťahaný. Zato Kim a Xan... to bola emočná jazda, ktorá mi doslova nedala vydýchnuť!
Príbeh bol určite temnejší, témy vážnejšie, láska o to uveriteľnejšia a mňa veľa krát až mrazilo!!!

A moje pocity počas čítania?
- nervy na ich krkavčie matky
- smútok, zlosť, ľútosť, úzkosť - nakoľko dej sa motá okolo naozaj ťažkých tém - sebapoškodzovanie, porucha príjmu potravy, šikana, depresie, samovražda, alkoholizmus, rodinné problémy
- humor vďaka Ronanovi, ktorého som si už od prvého dielu neskutočne obľúbila - teším sa na jeho príbeh ;-)
- a na záver... samozrejme... vagón, na prvý pohľad deštrukčnej, toxickej, závislej, no na druhý pohľad úprimnej, vernej a oddanej lásky!
Kim a Xan sa poznajú snáď od narodenia a už ako deti vedeli že sú si súdení (hoci ich cesta bola tŕnistá)...
Ešte musím vyzdvihnutie úžasný epilóg!!
Celkovo tento diel hodnotím asi ako doposiaľ najlepší z tejto série! Mňa úprimne dostal a teším sa na ďalšieho jazdca :)

"Ty jsi lhal?“
„Lžu ve spoustě věcí. Jsem lhář.“ Pořád mluví tím neutrálním tónem, jako by ho drobné vychýlení mělo složit.
„Jakých věcí?“
„Třeba v tom, že tě nenávidím. Není to pravda. Nebo o tom, jaká jsi strašná nula. Nejsi. Nebo o tom, že bez tebe dokážu žít. Nedokážu!"

09.05.2024 5 z 5