Matri Matri komentáře u knih

Mrazivý polibek Mrazivý polibek Richelle Mead

Druhý diel Vampýrskej akadémie, priznávam v úvode, ma jednoznačne chytil oveľa viac než predošlý. Spôsobilo to hneď viacero faktorov.

Hlavne!... na scénu vstupil arogantný, problémový, charizmatický Moroj Adrian Ivaškov. A mne stačil jeho prvý výstup v knihe a jeho postavu som si zamilovala!

Mrazivý polibek okrem novej, pre mňa odrazu najobľúbenejšej postavy, ponúkol viac akcie, viac zaujímavých situácii a hlavne viac Strigojov. Tí sa vlastne v prvej časti série vôbec neobjavili, takže som bola na týchto mŕtvych nesmrteľných upírov dosť zvedavá. A vcelku nesklamali.

Čoho je v knihe naopak menej je určite Lissa. A keďže vôbec nespadá do môjho fav kruhu, vyhovovalo mi to. Menej bolo aj Dimitrija, čo mi tiež zas tak moc nevadilo a určite si to ešte vynahradíme.

V centre diania je tentokrát najmä Rose a jej snaha zabudnúť na city k Dimitrijovi. V tomto sa jej snažil pomôcť spolužiak Mason, ktorý je do nej už dlho zakukaný. No čo sa týka Masona, celkom som si ho obľúbila. Záver knihy bol pre mňa preto totálny šok.

Začínam sa v tejto sérii cítiť dobre a teším sa na viac Adriana a pravej vampýrskej akcie. Rose vyzerá na krvavú bojovníčku. Stále mi ako hlavná hrdinka naozaj sedí.

15.09.2024 4 z 5

Vampýrská akademie Vampýrská akademie Richelle Mead

Verím, že keby sériu začnem čítať tak 15 rokov dozadu, moje pocity by boli asi úplne inde. Avšak realita je takáto.

Úvodný diel nás zoznamuje so svetom, jeho fungovaním, hierarchiou, a samozrejme hlavnými postavami.
Rose je dhamýrka, študentka Vampýrskej akadémie, z ktorej pohľadu sa dej odohráva. Jej úlohou je trénovať na svoju budúcu úlohu osobného strážcu svojej najlepšej priateľky Morojky (typ upíra), poslednej z rodu Dragomirovcov - Lissy.
Rose je celkom živel - nespútaná, nebojácna, odvážna, sem-tam ľahkovážna a výbušná. Svojej priateľke je však oddaná celou svojou dušou a robí naozaj všetko, aby jej pomohla a chránila ju. Okrem toho spolu zdieľajú puto, ktoré Rose umožňuje nie len vnímať Lissine emócie, no niekdy sa jej doslova nabúrať do hlavy a vidieť svet jej očami.

Lissa je veľmi komplikovaná osoba. Po smrti svojich rodičov a brata zostala na svete sama. Je pomerne krehká, má svoje tajomstvá a svoje problémy. Jej magické schopnosti sa vymykajú štandardom, preto ich skrýva.

Tento diel bol z drvivej časti práve o vzťahu, oddanosti a priateľstve medzi týmito dvoma dievčatami. Bližšia mi je jednoznačne Rose.
Hoci sa tu objavuje viacero zaujímavých mužských postáv, nijako výrazne ma romantická linka zatiaľ nechytila.
Veľké očakávania mám samozrejme najmä od Rose, nakoľko v jej prípade to vyzerá dosť komplikovane. Všeobecne age gap nemám rada, no v tomto YA príbehu mi to je nanajvýš po chuti. Okrem toho ide len o 7-ročný rozdiel, ktorý však pri 17-ročnej študentke vyznie škandalóznejšie, keďže jej do oka padol 24-ročný kolega/nadriadený/tréner.

Tento diel hodnotím ako slušný začiatok série. Mnohé sa dozvedáme, mnohé ostáva záhadou. Nakoľko má čaká ešte 5 častí, pravdepodobne to ešte bude jazda. Zároveň verím, že ma dej v pokračovaniach pohltí o kúsok viac.

Hodnotenie: 3,75*

11.09.2024 4 z 5

Dědic ohně a moci Dědic ohně a moci Anneliese Freya

Mladá česká autorka vyšla na svetlo sveta s magickým fantasy príbehom, v ktorom sa stretávame s vílami, démonmi či dokonca s drakmi.
Po prečítaní prvej kapitoly som si vravela, že toto bude fakt fakt dobré. Avšak s ďalším postupom moja eufória jemne upadala.
Nakoľko si vážim prácu každého spisovateľa, budem sa snažiť o úprimnú kritiku, ale zároveň chcem určite vyzdvihnúť aj to dobré.

Začnime s tým pozitívnym.
+Oceňujem svet, ktorý sa podarilo autorke vystavať pomerne vierohodne a detailne. V úvode sa prelína svet ľudí s originálnym fantasy svetom, ktorému vládne najsilnejší démonský princ Diego. +Svet ma očaril, nakoľko knihu o pravých okrídlených vílach som úprimne asi ešte nečítala.
+Páčili sa mi postavy. Paradoxne sa mi ale o kúsok viac páčili tie vedľajšie, a to Alex a Freya.
+Získali si ma dokonca aj záporné postavy. Či už Ryan alebo žiarlivá milenka Serafína. Zbožňujem dobre napísaných padúchov, ktorí do deja prinášajú zápletku.
+Dočkala som sa aj pár spicy scén.

Čo mi v knihe bohužiaľ vadilo:
-Hlavná hrdinka Daphne - akosi mi vadí tento typ postáv, a teda až príliš jemná, krehká, utláčaná, tichá a najmä krehká dievčina. Daphne sa snáď polovicou knihy len červenala.
-Niektoré časti knihy mi prišli trošku zbytočné a kľudne by som ich trošku preškrtala.
-Chýbala mi hlbšia chémia medzi hlavnými postavami. Všetko bolo postavené na ich pute, ktoré bolo od začiatku akoby "automatické". Jednoducho si moja víla a hotovo.
-Nakoľko ide o sériu, v závere prvej časti som čakala vygradovaný dej, no musím povedať, že som sa práveže vo finále trocha nudila.

Kniha ma výbornú myšlienku, postavy, svet, avšak je cítiť fakt, že ide o prvotinu. Chýbal mi ten zásadný X-faktor, ktorý by knihu naozaj vyzdvihol, väčšia dynamika deja a najmä hĺbka a chémia vzťahov.

Vždy som zvedavá na novú tvorbu, najmä domácich autorov, a dupľom fantasy žánru. Určite knihu vyskúšajte aj Vy a sami uvidíte, ako príbeh sadne Vám.

09.09.2024 3 z 5

Stretneme sa pri jazere Stretneme sa pri jazere Carley Fortune

Moja druhá skúsenosť s autorkou. Po knihe Každé ďalšie leto to bola jasná voľba. Okrem toho príbeh s vibeom Hriešneho tanca je dokonalé lákadlo.
Musím však priznať, že z prvej polovice knihy som bola pomerne rozpačitá, stratená a máličko sme spolu bojovali. Miatli ma časové skoky (napriek tomu, že sú v knihe jasné označené), nakoľko ich súčasťou sú retrospektívy Fern na svoju matku, či jej denníkove zápisky. Súčasne sa odvíjalo príliš veľa dejových a vzťahových drám a trošku ma to miatlo.
Avšak druhá polovica bola úžasná.

Táto kniha jednoznačne nie je LEN o láske. Je o samote, priateľstve, rodine, zodpovednosti, povinnosti, sebaobetovaní, túžbe splniť si svoje sny.
Okrem toho autorka pomerne citlivo popísala vzťah Fern a jej matky. Hoci sa spočiatku môže zdať, že ich vzťah bol problémový, konfliktný, na druhej strane, zisťujeme ako veľmi prekypoval láskou. Pocit straty a smútku za mamou ma často silno dojímal. A síce ma denníkove zápisky Ferninej matky v texte sem-tam rušili, dopomohli k dokonalému obrazu ich vzťahu a mnohé vysvetlili.

Priateľstvo Fern a Willa, ktoré sa začalo jedným spoločne stráveným dňom v Toronte, pokračuje o 10 rokov v rekreačnom rezorte pri jazere, ktorý zdedila Fern po smrti mami. Prekvapenie, túžba po odpovediach, krivda, ďalšie tajomstvá, narastajúca príťažlivosť a pretrvávajúce city. Asi tak by som popísala ich opätovné stretnutie.

Will bol veľmi komplikovaná postava. Jeho minulosť, vzťahy v rodine, zodpovednosť, strach, vnútorný démoni - to všetko vytvorilo úžasného hrdinu s umeleckou, citlivou dušou, ktorý toho mnoho obetoval a myslel na seba až na poslednom mieste. Vďaka Fern a jej odhodlaniu bojovať za nich, našiel aj on kúsok svojho pokoja. Hoci treba dodať, že aj Fern si vo svojom živote prešla temným obdobím.

Hoci bolo čítanie pre mňa, najmä spočiatku trošku ťažšie, príbeh si ma nakoniec získal a silno ma zasiahol.
Určite vám odporúčam prečítať si záverečné "Zákulisie knihy". Až vďaka nemu som mnohé pochopila a kniha ma o to viac "dostala".

05.09.2024 4 z 5

Lepší než ve filmu Lepší než ve filmu Lynn Painter

Príde chvíľa, keď siahnem po niečom doslova oddychovom, slniečkovom. Pri týchto knihách síce dopredu presne viete ako skončia, no i tak si ich radi prečítate a ešte sa pri nich doslova priblblo usmievate.

Príbeh Liz, ktorej ako maličkej umrela maminka a žije s otcom a jeho novou ženou bol veľmi čarovný. Liz je veľmi svojská. Miluje romantické komédie a bežne funguje na romantickom móde a výtváraní soundtrackou na každú životnú situáciu. Okrem toho má trošku old fashion štýl obliekania plný sukní, kvetín a volánikov, takže sa nemožno diviť, že ako stredoškoláčka je trošku podivínka. S maminkou mala krásny vzťah a práve vďaka nej si vytvorila lásku k filmom aj svoj štýl. V knihe je krásne s citom popísaný jej smútok za drahou maminkou, a zároveň snaha jej trošku bláznivej nevlastnej matky Heleny, nájsť si k nej cestu.

Liz žije od malička vedľa svojho protivného suseda Wesa. Odkedy sa poznajú si robia naschvály, naprieky a vládne medzi nimi "drsný boj" o parkovacie miesto na ulici. To by sa však mohlo vyriešiť, lebo Liz čosi zúfalo chce a ako naschvál to vyzerá, že jediný, kto by jej mohol pomôcť je práve Wes. Ten je populárny, šarmantný, vtipný a neskutočne milý. Do Wesa nešlo sa nezamilovať!

Ja som si tento príbeh dokonale užila a takmer celý čas sa usmievala. Grácia, s akou Liz zvládala trapasy, klamstvá a vznikajúce priateľstvo s Wesom bola obdivuhodná, veľmi prirodzená, milá a obaja boli nekonečne sympatickí.

Ak si chce vylepšiť náladu a vidieť veci pozitívne v ťažkej chvíli, určite túto knihu vrelo odporúčam!
Nakoľko dievčenské YA romány moc nečítam hodnotím v tejto kategórii naozaj štedro. Ja vlastne nemám čo vytknúť.

31.08.2024 5 z 5

Zvrhlá hra Zvrhlá hra Tess M. Puffrová

Na úvod hneď vravím (lebo bude nasledovať možno pár kritických slov, avšak mierených nie na príbeh, ale na charaktery osôb) - táto recenzia je pozitívna! :)

Pred čítaním som mala mylný dojem, že je kniha plná spicy scén, čo teda moc nebola. Ale vôbec nevadí, lebo náznakov a erotického dusna bolo toľko, až som bola frustrovaná snáď aj ja :-P

Čoho však v knihe bolo požehnane? Plno situácii, ktoré sa teda dosť priečili mojej hranici morálky. Nechápem ako môže byť niekto tak bez kúska empatie a pre senzáciu sa hrabať v súkromí iných (aj v prípade naozaj citlivých osobných tém). Áno, Lana si ma moc nezískala.

Dylan bol spočiatku bezcitný, narcistický, sebecký chalan, ktorý využíval všetko a všetkých okolo seba. No u neho je badať, že má aspoň nejaký pud sebazáchovy, vie si stáť za slovom a je verný svojim priateľom.

Okrem toho je v príbehu zastúpená téma násilia, šikany, výsmechu, drog, alkoholizmu, dopingu, či samovraždy. Takže kniha nie je úplne ľahké čítanie.

Hra, ktorú medzi sebou rozpútali Lana a Dylan bola miestami dosť detinská - "Niečo mi urobíš, ja ti to vrátim. Ublížiš mi, ja sa ti pomstím." Toto sa opakovalo viac menej celým dejom. Správanie hlavných hrdinov ma miestami tak trošku rozčuľovalo a obom by som im mnohokrát nafackovala. Avšak vzhľadom na žáner knihy, to, že ich správanie nebolo správne, je vlastne v poriadku. Tak to má byť a rátala som s tým. Autorke sa to naozaj veľmi podarilo a ja tlieskam.
Kniha sa od začiatku čítala úžasne. Ale potom prišlo posledných 50 strán, a tie sa čítali doslova samy. Miestami som nedýchala, potom sa usmievala, jasala a vravím si "konečne", vzápätí "to som čakala" a na úplný záver "no do ...."!
Úžasné finále prvej časti, ktoré mi odpálilo dekel a brutálne ma navnadilo na pokračovanie! Musím vedieť čo ďalej!!!
Ako som písala v úvode, mne sa príbeh moc páčil!
Hodnotenie: 4,25*+

29.08.2024 4 z 5

Krutá pravda Krutá pravda J. T. Geissinger

Nuž, musím hneď v úvode skonštatovať, že táto kniha mi moc nesadla.

Nepáčilo sa mi hneď prvé stretnutie hlavných hrdinov. A vlastne ani jeden z nich mi moc neprirástol k srdcu.

Shay je čerstvo po rozchode. V predošlom vzťahu sa neustále prispôsobovala svojmu partnerovi, čo mi k nej, a k tomu, ako ju autorka vykreslila ako výrazne silnú, sebaistú, tvrdohlavú ženu, vôbec nesedelo. Shay je však teraz opatrná a snaží sa vyhýbať mužom.
Na druhej strane tu máme Colea. Má image a povesť tvrdého, obávaného, večne nahnevaného, dokonca nebezpečného muža. Cole je tiež čerstvo po rozchode a tvrdošijne vyhlasuje, že nechce vzťah.
Pri prvom stretnutí sa neustále doťahujú, čo im obom imponuje. Shay vidí pukliny v jeho brnení, takže sa snaží ich silou mocou chytiť a nepustiť.

A práve toto... on tvrdohlavo odmieta vzťah so Shay, hoci je ňou doslova posadnutý od prvého stretnutia. A ona ho neprestajne uháňa a tlačí do vzťahu.
Po spoločne prežitej noci sa zhodou okolností práve Shay stane novou asistentkou Colea. A začína kolotoč presviedčania - chcem ťa, chceš ma, nechcem ťa etc.

Pozitívum - Veľmi silnou stránkou knihy, ako je vidieť v citáciach z predošlého príspevku, je majetnícke, mačo správanie Colea. Dodávajú príbehu príchuť dark romance - a to ja môžem! Okrem toho sa kniha číta veľmi ľahko a rýchlo.
Spicy scén je v knihe pomerne štedro, avšak opäť mi až krvácali oči pri tom preklade a voľbe slov :-/

Do trištvrte knihy som bola naozaj pomerne dosť sklamaná. Záver priniesol vcelku šokujúci zvrat, vďaka ktorému sa nakoniec môj pohľad na knihu o čosi zlepšil. No i tak ostane kniha, pre mňa, asi najslabším dielom od autorky.
Na sériu určite nezanevriem a teším sa na pokračovanie.

27.08.2024 3 z 5

Gothikana Gothikana RuNyx

Gotická dark romance, ktorá pohla knižným svetom. Ako obstála u mňa?
Corvina je vlastne čudáčka, samotárka, ktorá najviac na svete túži po láske a osobe, ktorá ju bude bezpodmienečne milovať. Jej postava je strašne komplikovaná, prepracovaná, veľmi sympatická a jednoducho jej od začiatku fandíte.

Vad, jej profesor, je charizmatický, tajomný a nehorázne sexy. Od začiatku netají svoj záujem o Corvinu, hoci sa snaží tejto príťažlivosti vzdorovať, nakoľko ich vzťah nedovoľujú pravidlá školy. Bolo to však márne. Dávno za nich rozhodol sám osud.

Tento príbeh je iný. Na jednej strane je ako mnohé iné knihy - o láske, túžbe, erotike, o dvoch ľuďoch, ktorí hľadajú toho pravého. Zároveň je však plný tajomstiev, pochybností, samoty, strachu, duchariny, či dokonca psychických problémov a smrti. Do toho pridajte ešte prvky hororu, desivé záhady a kriminálnu zápletku. A táto všehochuť ako celok dokonale funguje.

K čomu mám výhrady je jednoznačne preklad (čítala som v češtine), ktorý mi akosi "zhodil" spicy scény, ktoré mohli byť inak naozaj výborné. Jednoducho už dvadsiaty krát vás nebaví čítať o jej šťavách a mokrých stehnách. Bolo toho až tak moc, že som začala mať obavy o jej zdravie. :-)
Okrem toho mi tam niekde na pozadí, jemnučko čosi chýbalo. Sama to neviem identifikovať čo konkrétne, ale čosi... TO, vďaka čomu by som knihe úplne podľahla.

Záver je veľkolepý, mrazivý a prekvapivý. Avšak nedostaneme odpovede na všetky otázky. Veľa tajomstiev zostáva neodhalených. A práve to nevypovedané ma bude asi ešte dlho sprevádzať v myšlienkach. Čím viac času od dočítania ubehlo, prichádzam dodatočne na to, že aj napriek nedokonalostiam vo mne ten príbeh zanechal pomerne silnú emóciu a páčil sa mi!

Kniha je čosi, čo si jednoducho musíte prečítať!

27.08.2024 4 z 5

Úsvit Onyxu Úsvit Onyxu Kate Golden

Knihu som doslova hltala.
Arwen bude jednoznačne patriť k malej skupinke mojich obľúbených knižných hrdiniek. Bola skvelá - jej vtipné myšlienky, doťahovania a flirtovanie, odvaha a ako čerešnička, bola veľmi rozumná a priebojná. A keď sa k nej pridala Mari, ktorá je neskutočný živel, vytvorili spolu úžasnú dvojku. Ja som sa naozaj veľakrát nahlas chechtala :))
Arwen prechádza prerodom. Z neistej samotárky sa stáva silná, odvážna, úprimná, rozumná žena, ktorá na sebe neustále pracuje. Okrem toho je liečiteľkou, čo ma v knihách, ako zisťujem, veľmi baví.

Kane Rawenwood - ďalší muž mojich snov! Úžasná charizma, krásny, mužný, tajomný a nebezpečný.
Strety s Arwen boli nabité neskutočnou príťažlivosťou, flirtovaním, doťahovaním s popieraním zjavného. Došlo na pár horúcich chvíľ - a teda scéna v kúpeľni bola skvelá!

Príbeh je plynulý, vyvážený, krásne dávkovaný akciou. Vystupujú tu aj mnohé fantastické bytosti. Nájdeme tu fae, draka, gryfa, chyméry, vlkodlakov, strigu, čarodejnice a mnohých ďalších. Príbehu dodali ten správny fantasy nádych.

Záver prvej časti tejto trilógie, ako sa dalo čakať, priniesol zásadný cliffhanger. A teda máme sa na čo tešiť. Milujem to a nedočkavo čakám pokračovanie!
Odporúčam!

25.08.2024 5 z 5

Pozlacená Pozlacená Raven Kennedy

Toto bola úplná Angelika! Síce trošku viac vyleštená, previazaná stuhami a s fantasy popraškom. A za mňa to vyšlo skvelo.

Ten feeling Angeliky bol za mňa naozaj silný. Krásna, bájna favoritka kráľa Midasa, po ktorej každý túži, avšak jej klietka ju drží 10 rokov v bezpečí a samote. Čo sa však stane keď konečne vyjde z tohto svojho, podotýkam dobrovoľného, zlatého väzenia?

Za mňa bol tento diel doslova zoznamujúci. Spoznali sme Auren - je vo svojej klietke úplne osamelá, pretože kráľ k nej nikoho nepustí. Ostatné milenky kráľa ju nenávidia. Jedinou "blízkou osobou" je jej osobný strážca. Auren túži po priateľstve, ktorého sa jej aj dostane, ale... (aaach moje zlomené srdce) :'(
O zlatom kráľovi Šiesteho kráľovstva Midasovi stále neviem čo si myslieť. Jeho láska k Auren je skôr posadnutosť, potreba vlastniť ako ozajstná láska. Takže uvidíme čo prinesie pokračovanie.
A v závere sa stretávame s Ripom - veliteľom armády znepriateleného kráľa hniloby. A hoci sa Rip objavuje v úplnom závere, dokonale u mňa zanechal dojem a zamiešal karty.

Knihu určite odporúčam prečítať si, nedať na hodnotenia a urobiť si vlastný názor. Mňa táto zdanlivo nízko hodnotená kniha, tentokrát milo prekvapila a bavila od začiatku do konca. Pokračovanie tu máme čoskoro a ja sa veľmi teším!
Hodnotenie: 4,25*

22.08.2024 4 z 5

Na trestnej lavici Na trestnej lavici Teagan Hunter

Štvrtý návrat do NHL a klubu Carolina Comets v podaní najstaršieho hráča Owena Smitha sa niesol v znamení age gap. Netajím sa tým, že táto trope mi nie je moc blízka, no v tomto prípade vekový rozdiel 10 rokov bol pomerne znesiteľný.

Emilia ma bohužiaľ moc neoslovila. Bola pre mňa pomerne nevýrazná, povedala by som, že až nudná hlavná hrdinka.

Owen (alebo skôr Smith, ako ho všetci volajú) vyžaroval oveľa lepšiu charizmu. Vďaka nemu boli aspoň spicy scény zaujímavé a bolo z nich cítiť jeho skúsenosti a dominanciu. Hot scén je v knihe pomerne dosť. Bohužiaľ ja moc nedávam tie slovenské preklady :-/

V závere som prišla na to, že si asi musím dať pauzu od hokejoviek. Nič ma akosi neprekvapuje, nenadchýňa... Kniha sa samozrejme číta ľahko, takmer sama, nakoľko je to taká jednohubka k 2 kávičkám. No chýbala mi akákoľvek pridaná hodnota a som si istá, že o 2 mesiace si nespomeniem o čom kniha bola.

Na čo sa teším je určite príbeh o Millerovi - ten ma fakt svojou otravnosťou, zarážajúcou úprimnosťou a šibalstvom baví od začiatku série :(
Určite teda v sérii pokračovať budem, no tento diel mi prišiel asi zatiaľ najslabší.
Hodnotím 3,25*

18.08.2024 3 z 5

Bezmocná Bezmocná Lauren Roberts

D-O-K-O-N-A-L-É
Každí samozrejme vnímame inak, čo nám v knihách sadne a čo nie. No ja môžem vyhlásiť, že Kai a Pae mi sadli naozaj dokonale. Ešte sa mi snáď nestalo, aby som po prečítaní pár strán knihy vedela, že toto bude moja láska, posadnutosť.

Pae ma moc bavila. Vo svete mágiou obdarených sa musí neustále pretvarovať a klamať, nakoľko práve ona patrí medzi prenasledovaných Obyčajných - ľudí bez mágie. Vďaka otcovi však získala výcvik, preto nie je úplne bezmocná. Žije na ulici, kradne, prežíva len s priateľkou až do momentu, keď na ulici zachráni chlapca.

Kai je kráľov syn, budúci Vynutiteľ - titul plný násilia, smrti, krvi, krutosti, ktorej Kaia učil sám kráľ. Túto funkciu nenávidí, sám seba vyhlasuje za netvora. Napriek tomu si zachováva krásny vzťah so svojím bratom Kittom, budúcim kráľom. A potom stretne na ulici dievča, ktoré ho zachráni.

Kniha je doslova nabitá elektrizujúcou príťažlivosťou, doberaním, pošťuchovaním, ale tiež krvavými súbojmi a akciou. Vyvážená presne tak, aby sa čitateľ nezačal ani na chvíľočku nudiť.

Príbeh je jednoznačne postavený na romantickej linke, ktorá sa preplieta celým dejom. Niekomu môže vadiť prílišne naťahovaná slow-burn linka, ale za mňa to bolo perfektné.
Pretože odopierané potešenie je o to sladšie, keď si konečne doprajeme... práve pre toto milujem slow-burn! A tentokrát sme na poriadne prísnej diéte, počas ktorej sme si naozaj nekonečne odopierali. A pritom bolo tých pokušení toľko!
Určite nás v ďalších dieloch tejto série čaká zhrešenie, a ja sa na to tak teším!

Zamilovala som sa do hlavných hrdinov, dynamiky ich vzťahu a knihu z celého srdca odporúčam! Jediná chyba knihy je, že nemám pokračovanie v rukách. A podľa toho konca, môžeme v ďalších dieloch čakať parádnu jazdu. Apropo, ten koniec!!

16.08.2024 5 z 5

Železný plameň Železný plameň Rebecca Yarros

Na rovinu, nedostala som o nič menej, ako som čakala. Každý, kto miluje Štvrté krídlo, bude sériu určite milovať aj naďalej!

Kniha je rozdelená na 2 časti, ktoré by kľudne obstáli aj ako samostatné knihy (cca 400 stránkové), avšak môžme byť spokojní, že sme našťastie dostali 2 v 1 :) Každá časť má svoj vlastný dejový zvrat a epické vyvrcholenie.
Práve ukončenie prvej časti bol pre mňa totálny masaker a emočný kolotoč. Ja som pri čítaní 35-tej kapitoly doslova nedýchala a vystriedala sa u mňa celá plejáda pocitov - strach, frustrácia, súcit, hnev, nenávisť, bolesť, beznádej... no na druhej strane to bolo tak krásne a srdcervúce, až som mala naozaj slzy na krajíčku :'(

A potom nastala druhá časť knihy a hra sa opäť otočila o 360 stupňov. Nastala zmena, nové výzvy, úlohy, postupné odhalenia a nevyhnutný záver a očakávaný plot twist. Poviem Vám jedno, autorka má čo robiť, aby nás z tejto situácie vyhrabala :-o

Jednoznačne by som prijala kapitoly z pohľadu Xadena, nakoľko sa ich cesty s Vi často rozdelili a určite by ponúkli zaujímavé linky, a snáď aj ešte viac okorenili dej.

Uvažovala som, že by som v hodnotení ubrala pól hviezdičky. Kniha je fakt dosť dlhá a áno, niečo by som kľudne vypustila. V porovnaní so Štvrtým krídlom, ktorej dej bol o kúsok vyváženejší, plynulejší, dokonalo dávkovaný, sa v Železnom plameni sem tam trošku vliekol.
No nakoniec vyhrala moja láska k tejto sérii, skutočnosť, že som aj tak hltala každé slovo, zaujímavé dejové zvraty, krásne dychberúce pasáže a pocit frustrácie z dočítania pretože kde som ja a kde je Onyx Storm?
Inak ako naplno sa do čítania tejto knihy ísť nedá, tak si to užite!!

Hodnotím 5* samozrejme!

06.08.2024 5 z 5

Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Hokejovky jednoducho môžem! Táto kniha bola pútavá, vtipná a čítala sa sama, ale našla som pár chybičiek.

Čo mi vadilo snáď najviac bola až prílišná podobnosť s knihami Icebreaker alebo Návrh (Elle Kennedy). Obe knihy sa mi páčili, a série od Elle dokonca patria k mojim najobľúbenejším, takže podobnosť môže byť v tomto ohľade pre knihu plus. No na druhej strane to nebolo ani nič nové :-/
Ona - Summer je prototyp pilnej študentky, ktorá si ide za svojimi cieľmi. Dostáva zadanie, ktoré predstavuje jej nočnú moru - robiť výskum s hokejistom. A s kým iným ako s nepolapiteľným kapitánom tímu. Summer má okrem toho značne problémový vzťah s otcom, z čoho pramení aj jej "vzťah" k hokeju.
On - Aiden, už spomínaný kapitán tímu, tvrdo drie na svojej kariére. Má ju výborne našliapnutú a v kapse zmluvu s NHL. No do života mu vstupi uragán v podobe ráznej, tvrdohlavej, súťaživej študentky športovej psychológie.
Okrem toho bol Aiden doslova zlatíčko. Podobne ako som to vnímala v Icebreakerovi - opäť "v tom" bol chlap o kúsok skôr a o kúsok viac ;-)
Záver knihy, a vlastne všetky zaľúbené rozhovory hlavných hrdinov boli na mňa až moc presladené. V tejto knihe nájdete naozaj veľa ružovej a veľa srdiečok.

Pár plusov...
Najkrajší okamih knihy bol pre mňa rozhovor Summer s otcom pred záverečným zápasom.. to už mali moje slzné kanáliky fakt na mále :')
Milovala som Aidenových spoluhráčov - Šlapková patrola si ma získala na plnej čiare a teším sa na ďalšie diely o niektorých z nich - prosím si Dylana alebo Kiana :)
Takže na záver, ak si chcete osladiť deň, vypnúť a prečítať si o zaľúbenom hokejistovi, bez váhania do toho
Hodnotím 3,75*

31.07.2024 4 z 5

Přelomená čepel Přelomená čepel Melissa Blair

Knihu mnohí prirovnávajú k sérii Trón zo skla, s čím musím súhlasiť. Áno, v mnohých ohľadoch tento ikonický príbeh určite pripomína.

Hlavná hrdinka Keera je půlelf - miešanec, ktorý v kráľovstve nemá svoje miesto a krutovláda kráľa Aemona sa snaží ich vyhubiť. Tí, ktorí zostali, slúžia Korune. Ženy od útleho veku sú odvážané do Kongregácie na výcvik, aby sa stali agentkami kráľa. Keera je veliteľkou všetkých agentiek.

Keera dostala rany od života. Okrem toho vykonáva prácu, ktorú nenávidí. Kombinácia týchto skutočností vyústila do toho, že je už roky permanentne na šrot - opitá vínom a depresiou zo svojich činov. V tomto stave sa jej novým cieľom stáva Stín, tajomný neznámy, ktorý narúša kľud kráľovstva. Aby mu Keera stačila, je odhodlaná zostať triezva.

Samozrejme, máme tu aj romantickú linku, zatiaľ však veľmi okrajovo. Bohužiaľ, ja som moc tej chémie medzi zúčastnenými ani necítila. Nič so mnou nerobili!
Kto si však získal moju pozornosť je jednoznačne Nikolaj. Verný komplic Stína, vtipný, arogantný sukničkár, vďaka ktorému som neraz mala úsmev na tvári ;-)

Naopak, zásluhou Keery je v knihe na mňa až moc zbytočnej smrti. Zabíja každého, kto ju môže potenciálne ohroziť - lebo "pre istotu". A potom bedáka koľko ľudí musí ešte umrieť, kým sa dostane k cieľu a všetkých zachráni...
Preto som práve s Keerou od úplného začiatku dosť bojovala. Jej úmysly sú síce dobré, ale podľa mňa si jej konanie odporuje, pretože väčšinou "musia umrieť" aj tí nevinní.
Keera v knihe prechádza výrazným prerodom. Z opitej trosky sa stáva silná bojovníčka, odhodlaná zničiť kráľovstvo a oslobodiť svoj národ. Postupne, s každou kapitolou si aj mňa získavala stále o čosi viac :)

Knihu určite považujem za sľubný začiatok série. Hoci som najmä spočiatku mala výhrady, záver - odhalenia, zrada, tajomstvá ma určite navnadili na pokračovanie.
Hodnotím 3,75*

26.07.2024 4 z 5

To najcennejšie To najcennejšie Emily D. Beňová (p)

Pokojný život nenápadnej Belle sa prevráti naruby doslova z noci do rána. Nedobrovoľne sa stáva pešiakom v hre iných. Ocitá sa v rukách tajomného, nebezpečného avšak neznesiteľne príťažlivého muža, ktorý ju unáša a odváža na svoj vidiecky statok.

A začína hra na mačku a myš. Doslova! Belle sa neustále snaží ujsť, čím si značne komplikuje svoj zajatecký život. Grayson ju preto musí neustále chytať a privádzať k rozumu. A keďže Grayson neodolá lákadlu, nevinná Belle sa pre neho stáva dokonalou korisťou.
Grayson je mimochodom výborná mužská postava - dosť som ho žrala!!

Isabelle nenecháva Graysonovi nič dlžná. Je odhodlaná dostať sa na slobodu, neustúpiť a zachovať si dôstojnosť. Veľmi sa mi páčila jej húževnatosť, odvaha a rozum (!), hoci miestami pôsobila paradoxne aj trošičku naivne :)
Ich vzťah bol od začiatku výbornou hot záležitosťou, hoci spicy scén zas tak moc nebolo. V tomto ohľade by som si kľudne pridala! Veľmi som si užívala ich nekonečné slovné výmeny a boje.

Okrem iskrivej hlavnej dvojici kniha ponúka pomerne originálne prostredie konského ranču a dosť akčný nadupaný dej. Nenudila som sa ani minútu!

Jedinú výčitku mám asi len k miernej predvídateľnosti. Dosť z odhalení sa dalo čakať (teda okrem Graysonovho povolania - to by som nikdy neuhádla).

Veľa ľudí sa nerado púšťa do kníh / sérii s otvoreným koncom. V tomto prípade by som koniec označila skôr za "definitívny". Ale v zmysle - to takto snáď nemôže skončiť!? :-o
... a jednoducho viete, že pokračovanie je nevyhnutné ;-)
Hodnotenie: 4,75*

"Vytáča ma jej horúca krv a zároveň ma to pokúša. Je ako droga, ktorá sa mi dostáva pod kožu."

23.07.2024 5 z 5

Město hořících křídel Město hořících křídel Lily S. Morgan

Aké je to byť jediný neokrídlený vo vzdušnom kráľovstve? A čo ak sa práve takýto "vyvrhel" stane nositeľom živote dôležitej mágie ohňa, bez ktorej by sa obyvatelia mesta stali bezbrannými proti ohnivým nepriateľom? A čo ak sa ešte k tomu stane nečakane kráľom?

Takýto tlak by určite neustál každý. Avšak Luan je teda trieda - húževnatý, má hrošiu kožu, talent dostať sa všade a odvšadiaľ, zistiť každého tajomstvo a okrem toho je neznesiteľne šarmantný, arogantný, sarkastický a ja som sa do neho zbláznila! :-*

V paláci ním samozrejme nikto nie je nadšení. Určite nie právoplatná následníčka trónu May, ktorá si svoje nástupníctvo poctivo vybojovala v Hrách. May sa ocitá v neľahkej pozícií - práve ona dostane do opatery Luana a jeho magický výcvik. Zároveň sa snaží ho o túto mágiu potajomky pripraviť. Avšak, veci sa komplikujú, až vyvstáva otázka - naozaj sa stal Luan kráľom omylom?

Dialógy medzi May a Luanom boli úžasne napísané a tešila som sa na ich každý ďalší stret. Výborné boli aj vedľajšie postavy - či už verný priateľ May Rees, alebo dvaja najbližší Luana - Dex a Storm. Medzi všetkými vládnu veľmi príjemne napäté vzťahy, ktoré viedli k skvelým slovným výmenám :)

Dlho som mala pocit, že romantická linka zostane len v rovine večného doťahovania medzi hlavnými hrdinami, ale predsa len v závere došlo aj na nejakú tú romantiku. No pre mňa to nebolo dosť.
Ako mal príbeh od začiatku výborne našliapnuté vo vzťahu medzi May a Luanom, tak to nakoniec autorka trošku odflákla. Čo ma teda dosť mrzí! Záver mi celkovo prišiel dosť uponáhľaný. Akoby to autorka chcela odrazu všetko rýchlo uzavrieť. Celkovo hodnotím úplne výnimočne (neviem či sa mi to vôbec už niekdy stalo) prvú polovicu knihy za vydarenejšiu :)
Ale hlavne - tej romantiky by som prijala teda o dosť viac ;)

Napriek malej kritike... nakoľko som nemala od knihy veľké očakávania, veľmi milo ma prekvapila. Bola svieža, veľmi vtipná a ja som sa vôbec nenudila. Určite stojí za prečítanie! 4,25*

21.07.2024 4 z 5

Corrupt: Skazení Corrupt: Skazení Penelope Douglas

Autorka toto dielo (sériu) sama označuje za svoje najlepší počin. A kto som ja aby som s ňou nesúhlasila?!

Knihu som si šetrila. A šetrila som si ju fakt dlho. A keď je konečne prečítaná... pochopila som...
... ten humbuk okolo nej,
... nadšené recenzie (iné som nevidela) :)
... tie množstvá odporúčaní, ktoré som na ňu dostala
... a v neposlednom rada úlomky diskusií a príspevkov (hoci som sa im naozaj snažila vyhýbať ako sa dalo) a hlavne - KONEČNE viem o čom je "sauna" :-D

Úprimne som sa práve tejto časti trošku obávala (spojlerom sa nedalo vyhnúť úplne, takže nejakú predstavu som mala). Bála som sa však či mi to zapadne do príbehu, či s tým budem akosi vnútorne súhlasiť. No poviem to takto - nie že by som s tým súhlasila, ale autorka to podala tak bravúrne, s citom (?), dokonca logicky, že som to s prehľadom strávila.
Asi ani nemusím spomínať, že čo s týka spicy scén, autorka to ma samozrejme v malíčku! Corrupt je absolútne brutálne žhavá, temná, dychberúca dark romance, ktorú si jednoducho musíte prečítať!

Všetci Jazdci majú svoje čaro. Samozrejme v tomto prvom diely si ma najviac získal Michael. Avšak tajomný Kai, problematický Will a totálne deštruktívny Damon sa postarajú ešte o veľa zábavy! O tom nepochybujem!
Záverom... ja milujem príbehy, od ktorých sa neviem odtrhnúť a vravím si "ešte jednu kapitolu". A odrazu je hlboká noc a ja stále čítam "ešte jednu kapitolu ". To mi urobil Corrupt :)
Ja som to hltala, milovala, nenávidela ale v každom prípade táto jazda ma dostala! Chcem viac!! Odporúčam!

18.07.2024 5 z 5

Ohař & liška Ohař & liška Frost Kay

Keď som zazrela prvé zmienky o knihe Ohař a Liška vedela som, že toto musím mať! A naozaj som sa nemýlila. Táto kniha je absolútne kúzelná! :)

Odvážna sirota Temp, ktorá patrí k uznávanému rodu modrovlasých Ohařov - kráľovskej garde, využije náklonnosť kráľa a doslova si vyžiada misiu medzi zvieracích meničov, ktorých viní zo smrti svojej matky. Chce sa pomstiť a zabiť vodcu meničov, slávneho Šprýmaře.
Je mladá, odvážna, horkokrvná, neskúsená, a hoci má všetko premyslené, ocitá sa v zajatí.

Na scénu vstupuje Pyre - prešibaný, veľmi príťažlivý, trošku arogantný líšči menič. Neuveriteľne som si užívala ich slovné výmeny, doťahovanie a sarkazmus s Temp. Ich hate-to-love vzťah bol od úplného začiatku za mňa úplne mňamózny, vrčivý, vyčmuchaný a prešpikovaný úžasnými dialógmi!!
Priznám sa, do Pyreho som sa hneď zaľúbila! Rovnako do jeho kumpánov i chránencov. Zvierací meniči boli úžasní a príbehu dodali naozaj krásny fantasy rozprávkový nádych.
Ženské hrdinky to majú u mňa vždy ťažšie, ale Temp si ma získala rovnako :)

Kniha nie je dlhá. Niekdy by som kľudne prijala aj pár stránok navyše. No zároveň mi vyhovuje, že je vďaka tomu dej veľmi dynamický, pútavý a nuda jednoznačne nehrozí.

Kniha si ma dostala natoľko, že ju zaraďujem k svojím najobľúbenejším sériam. Ešteže na pokračovanie nemusím dlho čakať ;-)
Vrelo odporúčam!

14.07.2024 5 z 5

Po stopách démona Po stopách démona Cami Wolf

Veľkým plusom tejto knihy, a vlastne celej série, je ohromná "čtivosť".
Od prvej stránky príbeh doslova odsýpa. Je to taká príjemná oddychovka, ktorá sa dá krásne zvládnuť za deň (ako to bolo aj v mojom prípade) ;-)

V prvej časti tejto ero fantasy série boli ústrednou postavou vlkodlaci. Ako už našepkáva názov knihy, tentokrát sa vydáme po stopách Démona. A to hneď démonského princa, ktorý sa má stať kráľom všetkých démonov.
Do života mu doslova vrazí mladá mamička Jess so svojimi dvoma maličkými deťmi. Jess uteká pred starým životom, bývalým manželom - tyranom, ktorý sa svojho "majetku" len tak ľahko nevzdá. Preto začína hra na skrývanie, utekanie a objavovanie sveta, o ktorom Jess dovtedy len čítala vo svojich knihách.

Stretnutie s Damianom zmenilo ich životy od základov. Bola to hneď trojnásobná láska na prvý pohľad (teda z Damianovej strany určite). Veľmi sa mi páčil jeho vzťah k Jessiným deťom, najmä k Treyovi - to bolo naozaj kúzelné!
A tak sa opäť zo zhýralca stáva muž posadnutý len tou jedinou (v balení + 2) :))

V knihe sa opäť stretávame s Maxom a Lenou z prvého dielu, rovnako ako s ostatnými chalanmi z partie. Mňa si zatiaľ absolútne získava upír Kevin - najmä jeho neomalené hlášky a prenasledovanie Cami. Posledným nie je nikto iný ako sám princ pekiel, Luciferov syn, ktorý vie vždy akosi viac ako ostatní. Veľmi sa teším aj na ich príbehy :)

11.07.2024 4 z 5