mclenin komentáře u knih
Aj napriek ťažkej a náročnej téme je kniha písaná ľahko a čtivo, navyše autorom, ktorý sa sám celý život potýka s depresiou, pričom nám predostiera svoj doterajší život a fungovanie od detstva až po súčasnosť, neponúka žiadne "zaručene správne" rady či metódy v štýle motivačnej literatúry ale autenticky opisuje svoju cestu a to čo mu na nej pomáha(lo), pričom predostiera zásadné (nie však prevratné) zistenie, že je dôležité o tejto téme hovoriť.
Tretí diel opäť ponúka zaujímavý, o niečo odlišný prípad, než v predchádzajúcich dieloch, tentokrát stavajúci skôr na emócii smútku, než brutalite, a kombinuje vlastne hneď prípady dva a teda dve línie vyšetrovania, pôsobí teda pomerne dynamicky, pútavo a napínavo a hoci by sa dalo ísť aj viac do hĺbky prípadov, na komplexnosti to nič neuberá. Postavy a ich charaktery už čitateľ pozná, celé sa to číta ľahko a plynulo, v podstate nemám čo vytknúť.
Z textu cítiť atmosféru severského, chladného prostredia, pričom mnoho opisov podnieti k zamysleniu a k úvahe o spôsobe života na tomto nehostinnom mieste, ktoré môže byť pre niekoho hostilné a nepríjemné, no pre iného bezpečné a pokojné. Kniha je zmesou rôznorodých príbehov, od historických až po súčasné, ktorých spoločným menovateľom sú jednotlivé ročné obdobia alebo skôr deň a noc, svetlo a tma. To na jednej strane zvyšuje čtivosť (vďaka pomerne krátkym kapitolám) avšak na druhej strane vyvoláva dojem istej nekoncepčnosti a nekonzistentnosti, keďže niektoré reportáže sú kvalitnejšie, pútavejšie než iné, ktorými som sa potom musel len prehrýzť. 3,5*
Kniha, ktorá zaujme na prvý pohľad svojou obálkou, spracovaním, tvarom listov, dobovými fotografiami. Zvedavosť čitateľovi nedá a začíta sa do textu, ktorý je taktiež rôzny svojou štruktúrou, veľkosťou písma. Zdá sa, že kniha sa bude čítať ľahko a rýchlo. A má pravdu, hoci príbeh spočiatku pôsobí akosi neurčito, neuchopiteľne, no postupne odkrýva obraz života jednej osoby, Dr. Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej, ktorá svojimi myšlienkami, svojim pôsobením predbehla dobu, v ktorej žila. Žiaľ, nemala šťastie najmä a práve na tú dobu. Kniha je silná obzvlášť v momentoch opisu udalostí druhej svetovej vojny, slovenského štátu, ľudáckeho režimu. Svojim spracovaním pôsobí autenticky - neautenticky, ako píše užívateľ "adorjas" nižšie, je otázne do akej miery sú myšlienky, úvahy a osobné prežívanie Dr. Gwerkovej-Göllnerovej zodpovedajúce realite, no na mňa ako neznalého čitateľa, pôsobili tak, že som sa s nimi vedel stotožniť, priradiť ich k osobe, osobnosti hlavnej protagonistky, a napokon sa teda nechať pohltiť zobrazovanými udalosťami, ktoré vo mne zanechali emočnú stopu.
Pre vytvorenie si rámcovej predstavy a obrazu o vtedajšej dobe postačujúce, výhodou sú kratšie časti alebo kapitolky, vďaka ktorým sa kniha číta pomere ľahko. Na druhej strane obraz osoby Černáka ako aj ďalších bossov a doby ako takej je podaný len útržkovo a predložený obsah vytvára len nekompletnú mozaiku, v ktorej sa navyše dosť náročne orientuje vzhľadom na množstvo mien (bez objasnenia ich pozadia) a neprehľadné časové skoky.
Výhodou pokračovania - druhého dielu je, že postavy predstavené v prvej časti sú už čitateľovi známe, ľahšie sa s nimi stotožní a sympatizuje, pritom aj ústredná dvojica si prechádza novou dynamikou ich vzťahu. Príbeh je ambicióznejší, spletitejší a záhada okolo neho odkrývaná postupne (fakticky odhalená až takmer v závere) a nie je predvídateľná. Oproti prvej časti sú kriminálne časti aj značne brutálnejšie a krvavejšie. Za mňa teda kvalitatívny posun nahor, jediné čo by som privítal o niečo viac (podobne ako pri prvom diele) je hlbšia práca s prostredím (Škótsko - atmosféra, krajina).
Kniha, ktorej obsah by sa dal zhrnúť do rád na jednej A4, avšak tieto rady sú zároveň obohatené o názorné grafy (otázna je ich precíznosť a verifikovateľnosť) a príbehy zo života ľudí, ktorí mali uvedené rady aplikovať. Kniha sa číta ľahko a dá sa prelúskať za pár hodín, ostáva už len overiť teóriu v praxi.
Aj napriek tomu, že kniha je písaná pohľadom viacerých postáv, pričom do istej miery odpadá tajomno okolo celého zločinu, zápletka je podaná čtivo a je gradovaná postupne až k napínavému záveru, postavy sú (až na isté výnimky) sympatické a jediné čo mi tu chýbalo bola trochu hlbšia práca s prostredím, atmosferické Škótsko predsa ponúka toľko možností :) Inak fajn soft krimi
Táto kniha je ako cibuľa – krásna na povrchu, vrstvu po vrstve odlupuje hlbšie a zložitejšie témy, príbehy zo života obyčajných ľudí, dotýkajúc sa historických problémov, spoločenských otázok, kultúrnych osobitostí tejto malej veľkej krajiny, sem tam vženie do očí slzy, no v konečnom dôsledku obohatí a snáď aj uspokojí apetít čitateľa lačného po kompaktne komplexnej reportáži.
Kniha je rozdelená na dve časti. Prvá časť obsahuje opis niekoľkých prípadov zo života klientov, resp. z praxe autora a následne poskytuje ich stručnú analýzu prostredníctvom prezentácie pilierov dospelosti. Druhá časť potom obsahuje rozhovor s autorom, kde autor odpovedá na otázky a opäť v rámci svojich odpovedí poukazuje aj na jednotlivé, niektoré, piliere dospelosti, a to z pohľadu autorovho osobného života. Kniha má potenciál svojimi myšlienkami obohatiť alebo zaujať čitateľa, ktorý hľadá odpovede na niektoré otázky. Osobne som však čakal väčší vhľad alebo vťah do prezentovaného - kniha je v mnohých aspektoch pomerne stručná a skôr ide po povrchu než do hĺbky. Je však písaná ľahko a teda jej prečítanie nedá príliš veľkú námahu.
Fantastická kniha, ktorá ma nečakane pohltila príbehom obyčajného nesmelého chlapca a jeho veľkého sna, ktorý sa premenil na rozprávanie zrelého muža, frontmana kapely Foo Fighters. Je poznať, že Dave je textár a má talent rozprávať, jeho príbeh poskladaný ako mozaika z rôznych záberov jeho života plynie nenútene, je pretkaný humorom jemu vlastným, melanchóliou, radosťou, láskou, a pôsobí tak prirodzene, akoby ste ho žili Vy sami. Má v sebe akúsi naturálnu esenciu, ktorá dokáže vtiahnuť, s ktorou sa čitateľ dokáže stotožniť a následne má pocit, akoby bol Dave proste jeho známy, sused odvedľa, típek, s ktorým si dokážete len tak pokecať a ktorého by ste vydržali počúvať celé hodiny. Jediným nedostatkom pre mňa bol práve nedostatok obsahu - niektoré príbehy alebo zážitky sú naznačené, začaté, no už akoby nedotiahnuté do konca, nakoľko sa pokračuje hneď na ďalšie. Je to škoda, ale neuberá to na kvalite knihy.
Úskok v úskoku v úskoku. Taký je tretí diel Duny, pohľad niekoľkých hlavných predstaviteľov, z ktorých každý sleduje svoje vlastné záujmy a zámery, pričom príbeh je tradične pretkaný filozofickými úvahami, metaforami a cudzími (alebo cudzo pôsobiacimi) výrazmi. Nie je to ľahké čítanie, ale kto vydrží až do konca, nemal by byť sklamaný. Osobne by som preferoval skôr dôraz na príbeh alebo dej ako taký než nábožensko-filozofický, abstraktný obsah okolo neho, avšak na druhej strane, bez toho by asi Duna nebola tým čím je.
Kníh z oblasti osobnostného rozvoja je na trhu nepreberné množstvo. Myšlienky, ktoré v nich autori používajú sa opakujú v rôznych formách a obmenách, no v zásade majú rovnaký základ a východiskový bod. Niektoré z nich (kníh) zaujmú viac, niektoré po dočítaní čitateľ vypustí z mysle a viac sa k nim nevráti – často záleží okrem iného aj od koncepcie a prezentácie. (A)sociálne prasa patrí podľa môjho názoru k tej lepšej skupine, a to práve vďaka spôsobu akým sú jednotlivé myšlienky servírované – kombináciou vtipného príbehu „podľa skutočných udalostí“ a jeho prepojenia s „odborným“ výkladom. Schválne dávam slovo „odborným“ do úvodzoviek, pretože ide skôr o populárno náučný štýl, ktorý je bližšie bežnej populácii a je ľahko zrozumiteľný. Vo výsledku ide teda o moderne poňatú, dobre sa čítajúcu, v istých okamihoch aj oči otvárajúcu knihu so zaujímavými myšlienkami, fajn humorom a peknými ilustráciami.
Fascinujúce úvahy o možných cestách ľudstva smerom ku hviezdam. Aj napriek tomu, že kniha má akýsi vedecký základ otvára imagináciu čitateľa smerom k (doposiaľ ešte len) fikcii, pričom práve to považujem za devízu knihy, a teda snahu podoprieť predkladané hypotézy tým čo sa javí byť reálne alebo prinajmenšom pravdepodobné. Tomu zodpovedá aj usporiadanie knihy, ktorá postupuje od menšieho k väčšiemu, teda od prvých krokov smerom k mesiacu až po medzihviezdne cestovanie a únik z vesmíru. Jedinú výtku smerujem k tomu, že tie (pre mňa) najzaujímavejšie úvahy neboli ešte rozvinutejšie a rozsiahlejšie, kľudne by som prijal aj raz takú dĺžku knihy.
Zaujímavý náhľad do života kráľovskej rodiny a zákulisia britskej monarchie osobným pohľadom jedného z jej členov. Kniha, ktorá je označovaná mnohými za kontroverznú vzhľadom na kritické vyznenie vo vzťahu k niektorým blízkym princa Harryho, je samozrejme otázne do akej miery je jeho výpoveď objektívna či zodpovedajúca realite a do akej miery mohla byť motivácia autora ovplyvnená jeho manželkou či inými vplyvmi, no to sú skutočnosti pre mňa ako čitateľa nie až tak podstatné. Podstatné je, že kniha funguje ako autentická výpoveď človeka, ktorý síce pochádza z „vyššej vrstvy spoločnosti“, no jeho prežitky sa ničím nelíšia od bežných ľudí – prežil si traumu, ktorá sa vinie celým jeho ďalším životom, pričom v knihe opisuje ako sa s ňou snažil vysporiadať a fungovať ďalej, opisuje jeho mladosť a dospievanie, štúdium, život v armáde až po hľadanie lásky, odcudzenie sa s bratom či otcom, a na pozadí celej výpovede znie hlasná kritika médií a paparazzov, ktorých v podstate viní za mnoho negatívneho v jeho živote. Aj napriek pomernej hrúbke knihy a teda rozsiahlosti textu sa čítala ľahko, autorovi (resp. kolektívu autorov, ktorí na knihe pracovali) nemožno uprieť istý rozprávačský talent. Kniha funguje aj ako oddychová beletria, fiktívny príbeh, odhliadnuc od toho, že má reálne základy.
Nečítal som ostatné, predchádzajúce knihy autora, takže neviem porovnať, avšak Smrť predstavuje pojednanie o smrti v rovine rôznych uhlov pohľadu a perspektív počnúc biológiou a psychológiou, cez umenie až po humor. Je písaná a číta sa ľahko, jednotlivé state sú pomerne krátke, pričom predstavuje predovšetkým akési zamyslenia a úvahy nad touto spoločensky tabuizovanou témou, pritom nepôsobí morbídne a ani nevyvoláva znepokojenie alebo iné negatívne emócie, napokon končí sa zamyslením v pozitívnom duchu.
Veda popularizovaná širokej laickej verejnosti a podaná aj zábavným a vtipným spôsobom. Fyziku, chémiu ani matematiku som nikdy zvlášť neobľuboval, ak by bolo učivo vysvetľované týmto spôsobom, možno by som si k týmto predmetom vytvoril lepší vzťah, každopádne aj v knižke sú miesta, ktoré sa chápu ľahšie a tiež také, ktoré sa predstavujú zložitejšie, no aj napriek tomu štýl prezentácie je podaný spôsobom, že čitateľa neodradí. Palec hore aj za originálne napísaný záver - zoznam literatúry.
Kniha stojí na pomedzí ezoteriky a osobnostnej literatúry, prináša niekoľko všeobecných nástrojov a rád ako zvýšiť úroveň alebo hodnotu žitia, avšak sa drží len pri povrchu, nejde nejako extra do hĺbky, nepredstavuje nič čo by už čitateľ nečítal inde v obdobných knihách. Plusom je, že je pomerne stručná a človek pri nej nestrávi príliš veľa času.
Na knihu som natrafil náhodou v knižnici a v prvom rade ma zaujala svojou grafikou na obálke, následne svojou anotáciou, a ako som len rád, že som jej dal šancu. Kombinácia Foresta Gumpa a Farga je asi najvýstižnejší opis toho čo čitateľa čaká - ľahká krimi zápletka podaná pohľadom svojského hlavného hrdinu s prvkami čierneho humoru odohrávajúca sa v prostredí odľahlého severu. Oddychové a nenáročné čítanie, ktoré plynie.
Chytľavá, veľmi čtivá, obzory rozširujúca kniha, ktorá je svedectvom doby a zároveň svedectvom plodného a pestrého života jednej inšpiratívnej ženy, ktorá sa dokázala aj napriek okolnostiam presadiť vo svete gádžov. Zároveň však nikdy nezabudla odkiaľ pochádza a ostala verná svojej komunite. Kniha funguje tak v rovine náhľadu do života, kultúry a tradícií rómov, ako aj náhľadu do života samotnej autorky. Nemožno inak ako odporúčať.