medulinka medulinka komentáře u knih

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Tak tohle se povedlo. Knihu jsem začala číst v sobotu večer a v neděli jsem jí dočetla, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Líbilo se mi vykreslení života na odlehlé vesnici, tamních obyvatel, tradicí, zvyků a také magie. Příběhu nechyběla atmosféra, za mě tíživá, temná, strašidelná...
Trochu bych vytkla občasné překlepy, ale to je detail. A pak tu pro mě bylo pár nelogičností (jak už také někteří uváděli v přechozích komentářích). Není uvedeno, v jaké době se děj odehrává, ale z popisů je zřejmé, že pravděpodobně v nějaké starší době, protože obyvatelé si svítí svíčkami, lucernami, atd., nicméně chlapec si večer prohlížel Playboy, v pokoji stály krabice (mnohem více by mi tam seděly truhlice, nebo bedny). Přesto kniha byla čtivá a moc mě bavila.

25.01.2021 4 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Dávám této knize 4,5*. Přestože se jedná o knihu z edice young adult a já tedy, vzhledem k věku, nejsem úplně cílovou skupinou, tak kniha se mi moc líbila. Byla čtivá, citlivá, za 2 dny jsem ji přečetla. Řešilo se zde i dost složitých témat, jako např. úmrtí blízkého člověka, nelehké vztahy v rodině, předsudky vůči lidem, … Celkově příjemné oddychové čtení, nejen pro mladé dívky.

25.01.2021 4 z 5

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Kniha vypráví o vztahu patnáctileté studentky Vanessy s jejím o hodně starším profesorem. Vanessa navštěvuje soukromou elitní školu, kde se cítí osamělá, moc nezapadá do kolektivu, a proto má pocit, že jediným, kdo jí chápe, je její profesor, ke kterému se začne upínat. Vznikne mezi nimi vztah - nerovný a nezdravý. Prolíná se zde minulost, tedy rok 2000, kdy je Vanessa ještě studentkou a vzpomíná právě na to, co prožila a jak tento vztah vůbec vznikl... a současnost, tedy rok 2017, kdy je Vanessa už dospělou ženou, ale se svojí minulostí se pořád nemůže vyrovnat, neustále ji pronásleduje a její život je dosti neuspořádaný.

Téma silné a vážné, občas jsem měla co dělat, abych četla dál, protože se ve mě všechno bouřilo. Jsou zde hodně detailně popsány emoce a myšlenky hlavní hrdinky, což se mi líbilo a čtenář tak mohl nakouknout do hlavy této dívky, co se v ní odehrávalo. Musím ale říci, že ke konci knihy mi to přišlo už pořád dokola a hlavní hrdinka se pořád dokola užírala svými "démony" (což se dá asi pochopit), ale mě už to přišlo takové ohrané a už mě to trochu iritovalo. Také Vanessa jako dospělá mi někdy připadala jako malá holka, její chování mi připadalo někdy neadekvátní a štvalo mě. Malé Vanessy mi bylo líto, byla naivní a nechala se využívat, neměla zkušenosti a člověk s ní soucítil. Dospělá Vanessa - její chování jsem občas nechápala, jak neustále profesora omlouvala a zastávala se ho... jako-by se nechtěla podívat pravdě do očí, jako-by si neustále něco nalhávala. I když na druhou stranu, přiznat si tuto krutou pravdu asi nebylo snadné, takže nechci jí nijak tvrdě soudit. Šokoval mě přístup školy k záležitosti, pokud to takto chodí na soukromých elitních školách, tak to potěš... doufám, že ne.

Celkově tuto knihu hodnotím 3*, možná i 3,5.... nebylo to špatné, rozhodně zajímavé a neotřelé téma, hodně k zamyšlení, ale já se s hlavní hrdinkou nějak nedokázala ztotožnit, svým způsobem mě i trochu štvala a kniha by klidně mohla být za mě o kousek kratší (jak se Vanessa dokola pitvala ve své minulosti/pocitech, to už pak nepřinášelo nic nového).

20.01.2021 3 z 5

Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

První zhruba polovina knihy se mi líbila, bavilo mě to. Téma zajímavé - volba mezi současným snoubencem a manželem, který byl považován za mrtvého, ale ukázalo se, že tomu tak není. Bohužel kniha se pro mě v druhé části zvrtla do až laciné červené knihovny. Na slovo miluji tě jsem začala být ke konci už úplně alergická, neboť se opakovalo opravdu hojně. Dle mého názoru by v tomto knize prospělo ubrat. Jinak bych řekla, že to bylo takové oddychové čtení, určitě spíš pro ženy (2,5 *).

14.01.2021 2 z 5

Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Kniha se mi libila, byla ctiva. Pribeh je vypraven nekolika postavami, ktere se ve vypraveni stridaji, coz bylo fajn, neustale vyplouvaly na povrch nove informace, nebo spis tajemstvi, coz dodavalo knize napeti a me to udrzovalo v tom, abych cetla dal a dozvedela se vic. Rozuzleni pro me nebylo az tak necekane a sokujici, ke konci jsem zacinala neco tusit... ale i tak to bylo prijemne cteni, bavilo me to.

09.01.2021 4 z 5

Lež Lež C. L. Taylor

Tuto knihu jsem přečetla za 2 dny, nedalo se ji odložit. Bylo to napínavé čtení, téma zajímavé. Prolíná se zde současnost a minulost, ale je to napsáno krásně přehledně, takže se v tom čtenář nijak neztrácí. Hlavní hrdinku začne pronásledovat tajemství z její minulosti, kdy si vyrazila se svými kamarádkami na dovolenou, která měla být úžasným dobrodružstvím, ale místo toho se dovolená zvrtla v něco docela jiného, děsivého... Právě návraty do minulosti mě nutily číst dál a dál, protože jsem byla zvědavá, co se vlastně stalo a jak to dopadlo. Za mě fajn čtení a uvažuji, že si od autorky přečtu i další její knihy.

07.01.2021 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Velice ctiva kniha. Jak jiz bylo v nekterych komentarich uvedeno, jedna se o takove az poeticke cteni. Je zde hodne popisu, zejmena prirody, ruznych zivocichu... sama autorka ma kladny vztah k prirode a publikuje v ruznych prirodovedeckych casopisech a to je v knize znat, je to pro ni oblast, o kterou se zajima a ke ktere ma vrely vztah. Pribeh vypravi o samote, jak se vyrovnat s izolaci od okolniho sveta, jak se spolehnout sama na sebe...o lasce k prirode a o souzneni s prirodou a v neposledni rade o hledani lasky a nejakeho toho stesti v zivote. Kniha se mi libila a doporučuji, snad ma byt pribeh i zfilmovan, tak na to se take moc tesim.

26.12.2020 5 z 5

Poslední příliv Poslední příliv Sandrine Collette

Předně, tuto knihu bych úplně nenazývala thrillerem. Za mě spíš něco jako dobrodružný román, dejme tomu i částečně psychologický... Téma bylo zajímavé, četlo se mi to dobře, ale nevím, nějak tomu něco chybělo, nedokáži přesně říci co, ale prostě to nebylo čtení, které by mě úplně pohltilo a nepustilo a od čeho bych se nemohla odtrhnout. Každopádně za mě to nebylo špatné, ale ani nijak strhující.

07.12.2020 3 z 5

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Od této autorky jsem četla knihu Duch domu Ashbournu a libila se mi, proto jsem se vrhla na další, tedy Prizraky domu Carrowu. A bohuzel za me docela zklamani, predchozi kniha se mi libila vice. Zacatek knihy byl velmi slibny, v podstate kniha by byla celkem fajn, nebyt toho konce... V prubehu cele knihy napeti, duchove, mrazeni a pak prijde konec, ktery me osobne ke knize nesedel, nehodil se k ni a me to pokazilo cely dojem z knihy.

23.11.2020 3 z 5

Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Na poezii moc nejsem, ale tohle se mi líbilo. Oceňuji i krásnou obálku. Taková sonda do duše ženy... o nalezení sebe sama a vlastní hodnoty.

09.10.2020 4 z 5

Parazit Parazit Ruth Newman

Psychologický thriller. Konec byl pro mě překvapením...

06.10.2020 4 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Od Colleen Hoover jsem četla knihu Námi to končí a byla nádherná, skvělá... Tato mě také bavila, četla se dobře, v podstatě za víkend jsem ji zhltla. Námět zajímavý, konec k zamyšlení... Pro mě laťka Námi to končí nebyla překonána, ale čtení to bylo fajn ;) a doporučuji.

04.10.2020 4 z 5

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Tuto knihu jsem dostala jako dárek. Mám ráda Divočinu - film (knihu jsem nečetla), takže jsem se na putování Pacifickou hřebenovkou moc těšila. Jedná se o dobrodružné vyprávění holčiny, která se vydala bez přípravy na trail Pacifickou hřebenovkou (cca 4.300 km). Vyprávění je formou dalo by se říci deníku, jelikož je zde popisován den za dnem. Líbí se mi, že kniha je vyprávěna vtipně, s nadsázkou, vypravěčka - Lůca si ze sebe dokáže dělat legraci... je pravda, že občas to působí maličko pubertálně, ale mě to nevadilo. Některé dny se trošku opakují - ráno vstávat, někam popojít, pak se najíst, večer jít spát... ale to se dá asi pochopit, protože jak už jsem uvedla, je to psané formou deníku. Lucka během cesty zažila spoustu zážitků, příhod, poznala také spoustu jiných hikerů, takže s ní všechno díky knize můžeme zažívat. Kniha je také doplněna krásnými fotografiemi z její cesty, kterými se čtenář může pokochat, což je super. Na konci knihy je i seznam vybavení, který Lucka měla na tento trail, takže pokud by se chtěl někdo inspirovat a vydat se na Pacifickou hřebenovku, má zde tipy, co si vzít na cestu. Celkově bych knihu zhodnotila jako fajn čtení, kdy se nejedná o nějakou vysokou literaturu, ale určitě se zde člověk dozví zajímavé informace, co taková dlouhá a náročná cesta obnáší a co ho na ni všechno může potkat a já se u toho dobře bavila.

01.10.2020 3 z 5

Kulka Kulka Mary Louise Kelly

Tato kniha me velice zaujala anotaci, tesila jsem se na ni, bohuzel bylo to celkem zklamani. Namet pribehu zajimavy, ale ten zpusob, jak to bylo napsané/zpracovane mohl byt za me lepsi. Chybela mi tam nejaka vetsi akce a vetsi napeti. Závěr mi prisel divny, kdy chovani se k hlavni hrdince moc nehodilo a zkratka mi to k ni nesedelo...

14.09.2020 2 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Určitě zajímavý a originální fantasy příběh. Kniha mě zaujala už tou obálkou... V knize jsou také zvláštní až strašidelné fotografie, které knihu zpestřují. Jde určitě o četbu pro spíš mladší čtenáře, nebo pro milovníky fantasy žánru. Přiznám se, že jsem od toho očekávala víc. Tento první díl se mi ale celkem líbil, druhý díl jsem také přečetla, ten se mi líbil o něco míň, třetí díl jsem začala číst a nedočetla, nějak mě to přestalo bavit... třeba se k němu ještě někdy dostanu.

Tajemné cesty parfémů Tajemné cesty parfémů Cristina Caboni

Knihu jsem dostala jako dárek. Takové ženské čtení, trochu červená knihovna. Parfémy mám ráda, tak se mi líbilo prostředí parfumerie a výroby parfémů, to bylo zajímavé.

Stín pochybnosti Stín pochybnosti Simon Booker

Kniha za pár peněz, od které jsem toho moc neočekávala, ale milé překvapení. Napínavé, četlo se to hezky.

14.09.2020 4 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Za mě lepší než Bábovky. Nebylo to špatné.

Sněžná slepota Sněžná slepota Ragnar Jónasson

Na tuto knihu jsem se moc těšila, neboť se děj odehrává na Islandu. Bohužel mě nijak nenadchla. Islandské prostředí vykresleno hezky, úplně máte ten pocit stísněnosti, když jste odříznutí od zbytku světa závějemi sněhu a všude je ticho a tma... Ale příběh nic moc. Přečetla jsem, ale znám lepší detektivky.

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Líbí se mi styl psaní autorky. Kniha se četla dobře, taková jednohubka, stránky ubíhají a najednou je konec. Příběhy ze života různých žen, tajemství z minulosti... čtení asi spíš pro ženy. Bavilo mě to.

14.09.2020 4 z 5