memphisz komentáře u knih
Autorský příběh o Batmanovi z pera i tužky Seana Murphyho, který vyšel pro dospělejší edici DC Black Label. Jde o osvěžující přístup, který je od začátku do konce poutavý (i když pro mě osobně byla finální akce zklamáním).
Murphy si hraje s již dříve zpracovanou premisou, že pravým důvodem potíží Gothamu je Batman a jeho nezákonná aktivita samozvaného bojovníka proti zločinu. Přidává neobvyklé přetočení rolí, kdy Joker seká jakžtakž latinu a do toho všeho přimíchává prostředí sociálních rozdílů a nepokojů, jako je později ukázal i film Joker (2019).
Celkově velmi kvalitní dílo, které rozhodně stojí za přečtení.
Díl plný flashbacků, který působí trochu jako prosté natahování před finálem. První polovinu poznáváme originy některých vedlejších postav. Ve druhé se Lord Baltimore utká s čarodějnicí vyvolávající Rudého krále. Právě závěr je v této knize asi nejlepší. Kresba působila na Mignolovo univerzum nezvykle mainstreamově, ale přesto si zachovala své typické atmosferické kouzlo.
První ucelená Bondyho próza ze začátku 70. let. Musím říct, že je dost náročná, a to hlavně svou chaotičností. Chvíli je vidět náznak příběhu, posléze ale jde o přepis Bondyho myšlenek či zprostředkované podání historie pohnutého života první poloviny 20. století. Celkově ale už prosvítá typický Bondy a jeho stání stranou, plynutí a nahovnoismus.
"nepotřebuje nikdo rentgen, aby viděl, že každý z nich má místo páteře devětkrát nalomenou hřídel a po ksichtech jim poznáš, že je to banda podvodníků, denunciantů, zlodějů, kolaborantů a všeho kromě poctivosti schopných individuí. A užívám-li slov příliš sprostých pro intelektuální konverzaci, tedy za a) já s vámi vůbec nekonverzuji, za b) dokažte mi jediným ověřitelným dokladem, že vám křivdu činím."
Jedenáct let od první knihy v češtině, téměř 200 sešitů, 32 knih. Nekonečná telenovela došla svého konce. A ten je perfektní. Napínavý, smířlivý a srdceryvný.
Loučení se ságou o Ricku Grimesovi a jeho činech. Z maloměstského poldy hrdinou a zakladatelem nového světa. "Všichni, kdo jste naživu, za to vděčíte právě jemu!"
Epilog je také skvělý! Nový svět už zapomíná na život v nebezpečí. Nová společnost znovu upadá do pohodlí. Poslední přeživší z éry zombie apokalypsy jsou už jen stárnoucími podivíny. Dinosaury ze staré doby. Odkaz Ricka Grimese připomínají již jen sochy a trochu strašidelné pohádky na dobrou noc.
Nový věk - historický jinotaj navázaný na příběh pobláznění, které v 17. století vyvolal falešný prorok Sabtaj Cvi. "Lepší profit, než profet!" "Spíše úrok, než prorok!" aneb kritika falešných proroků, slibujících, že s nimi bude líp. Nebude.
Nepovídka - tak trochu sci-fi dystopie, kdy se lidstvo svou "chytrostí" a "heroičností" zničilo zpět do pravěkého stadia vývoje. Přičemž zůstalo pohodlné, nenavistné, agresivní a chtivé. Moudrost a filosofie je v rukou robotů, kteří se o lidi starají v přírodních rezervacích. "Pak jsme jim potraviny ukládali do zásobáren a dodnes to děláme. Skutečně si odtud potraviny vybírají, ale jak jsou sytí, znehodnotí, co přebývá, aby se to nedostalo ostatním." a k tomu filosofické úvahy o nesmrtelnosti duše, smyslu života a reinkarnaci.
Poslední Bondyho próza je pro mě podobenstvím stárnoucího spisovatele a myslitele, který se snaží vyrovnat s minulostí i s tím, co ho neodkladně čeká. Pochází z roku 1997, ale dvacet let byla ztracená, aby mohla být vydána až v roce 2020. Bondy v ní beletrizuje starověký příběh mudrce Lao-c' a jeho učení Cesty (Tao) jako cestu čínského úředníka před smrtí za poznáním.
Popis problému soukromého vlastnictví v pohraniční vesnici je skvělý!
Někdo si vycucá z prstu nějaký blábol, vydá to jako revoluční potvrzení stereotypních rozdílů mezi muži a ženami a stane se z toho bestseller. Jen tak pro peníze a slávu... A dalších x let se to musí vědecky vyvracet, což se ale nedaří, protože vědecké knihy masy nečtou. Těžký úděl.
Mýtus o Marsu a Venuši je důležitá kniha, ale nevěřím, že reálně něco změnila. Je napsána příliš "vědecky", respektive v podstatě jen popisuje důkazy podložené řadou jiných studií. Činí tak ale chladně. A kvůli tomu není příliš čtivá.
Celé by to šlo zkrátit na polovinu, aniž by se ztratil důležitý obsah a naopak by se zvýšil důraz knihy. V podstatě si stačí přečíst závěrečnou kapitolu. Nebo jednoduše říct: "kniha Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše je new-age blábol. Mezi muži a ženami nejsou společenské a kulturní rozdíly, které by byly založené na biologii. Ženy nemluví více než muži a nejsou nijak předurčeny k domácím pracím. Muži i ženy jsou sami ve vlastní skupině tak rozdílní, že nejde říct, 'toto je mužské a toto ženské chování'. Všechno ostatní je generalizace a blábol."
Tohle je asi fakt nejlepší telenovela! Zvrat za zvratem. Rick prostě neumí žít bez boje. Buď ovládne svět, nebo umře! Jako samozřejmě bych taky vládní třídu Commonwealthu pověsil na kandelábr, ale udělal bych to stylověji, jako chtěl Dwight. Revoluce bují! Nový svět očividně hodně připomíná ten starý. Utopie neexistuje, to nám chce Kirkman říct. Lidi budou lidi a zničí se hned, jen co na to budou mít chvíli klid.
No, že se v tomhle komiksu někdy dočtu o konfliktu třídní společnosti, to jsem teda vážně netušil. Commonwealth staví na elitářství a vytváří jakousi postapo třídní společnost, kde vládne vrstva bývalých právníků, byznysmanů a bohatých. Věří tam, že aby společnost mohla fungovat, musí mít někteří víc a jiní být utlačováni, aby měli motivaci pracovat. Tuhle "danost" a polopropustnost třídní příslušnosti v řádu věcí jim hlídá armáda, což už se nezdá jako, že by to fungovalo z podstaty lidství, že? Kdyby ani po zombie apokalypse tohle nevymizelo, to by byla ta skutečná tragédie...
Ale k ději... svět je náhle o tolik větší! Další guvernér? Podezřele fungující společenství? Jde vůbec ještě někomu věřit? A navíc jedno velmi dojemné shledání! Takže jako vždy - skvělé!
Pořád stejné, pořád dobré. Ve střídačce jsme aktuálně v díle, který je klidný a takřka bez akce, což jak už jsme mockrát viděli, povede k velké mele. V tomto díle se všichni dávají dohromady - rovnají se staré spory, obnovují se spálené stavby, vyvíjí vztahy a vyrovnává se se zdrcujícími ztrátami. Nová postava Princezny je vtipná, tak uvidíme, co přinese. Negan samozřejmě taky boduje!
Říkejte si o Kingovi, co chcete, já ho žeru! Další skvělý komiks o Batmanovi, který je unikátní - temný, vtipný, inteligentní, svůj. Možná se King někde opakuje (analogie dětství Bruce Waynea), ale jinak pořád dokáže psát skvělé příběhy, ať jsou rozsahem jen na jeden sešit, či na víc.
Tento díl je spíše sbírka příběhů, první je hodně temné krimi, pak tu máme fantasy a koncept vytržení z času, dále nosný souboj s Ivy snažící se zachránit svět svým eko-terorismem, a na závěr další rozbor pokračování vztahu mezi Batmanem a Catwoman. Tohle je Batman, který prozkoumává neodkryté kouty svého univerza.
"Jsi jen posedlé dítě s mrtvými rodiči." "Možná, že ano, ale - ale, co jiného je Bruce Wayne?"
Kniha s děsně zvláštní naléhavou atmosférou. Nemohu říct, že by mě to extra chytlo, že bych to musel přečíst na jeden zátah, ale pomalu, plíživě a znepokojivě mě zajímalo, co bude dál. Výborně svá prvotina, která se vyjadřuje k dnešnímu světu, krizi lidství a možnému dopadu klimatické krize. Sci-fi to není vůbec, podobnost s filmem Příchozí jen nepatrná, ale všiml jsem si ji. Zvláštní knížka, která stojí za přečtení.
Viděl jsem staré i novější anime, pak četl pár dílů mangy v angličtině, a teď konečně vychází i u nás! Hodně jsem se těšil, přesně věděl, co čekat, ale pořád jsem to přelouskl s nadšením. První díl je rozehrávkou, ale s výbornou atmosférou. A až se rozjede příběh Zlatý věk z původního anime, tak to teprve bude něco! Chci další díl! Teď!
V zemi velké téměř jako Evropa a dvakrát tak lidnaté se všechno počítá na miliony. Kontrolorů každé maličkosti jsou miliony, úředníků jsou miliony, členské základny organizací jsou milionové. Čína je byrokratický moloch posedlý kontrolou. Je unikátním zřízením vyrostlým z vlastní historie smíchané s totalitním režimem ovlivněným komunistickou ideologií. Co je dnes? Moderní kontrolokracií využívající technologie a shromažďování dat o svých obyvatelích. Současně ale liberalizovala trh a žene se v honbě za ekonomickým růstem. Občané mají práva, ale... mají svobodu, ale... mají vlastní peníze, ale... mohou cestovat, ale... Orwellův zlý sen.
Kniha je plná detailů a čísel, ze kterých jde po chvíli hlava kolem. Ačkoliv je tedy zajímavá, její zpracování mi přišlo nepříliš záživné a možná až přesycující a místy se dost opakující. Jako rychlý exkurz do čínského režimu je ale dobrá.
Tyhle knihy o souvislostech americké politiky jsou vždycky děsně pohoršující. Na konci je člověk naštvanej a nevěřícně kroutí hlavou. USA jsou totálně fucked. Za posledních 40 let privatizovali, co mohli (včetně veřejných služeb, do kterých bychom nikdy neřekli, že je to vůbec možné), nechali prorůst zájmový velkokapitál se státem (zejména vina Republikánů) a v duchu neoliberalismu od Reagana po Trumpu posměšně ukazují z pozlacených trůnů prostředníček všem lidem, kteří nebyli schopní či ochotní si stejně bezskrupolózně uzurpovat bohatství na úkor ostatních, jako oni sami.
Konzervativní revoluce započatá v osmdesátých letech nyní nese své prohnilé plody. Novináři ani nestíhají psát články a knihy o dalších a dalších případech velkopodnikatelské konzervativní chobotnici ovlivňující vše od školství a vězeňství přes zbrojení až po těžbu ropy a destabilizaci regionů v zahraničí. Vše s prostým cílem vydělat co nejvíce bez ohledu na lidi a přírodu. Idealismus na konci knihy je jen malým plamínkem naděje v kolektivní vzpouru zdola, ale proti molochu Republikánů, velkopodnikatelů, lobbistů a konzervativních zájmových skupin to půjde jen ztěží.
Velmi dobrý okultní příběh s atmosférou Lovecrafta. Určitě to lepší z postranních děl Mignoly. Přímočaré, akční, se skvělou kresbou.
Už se to nějak opakuje a působí to zbytečně ukecaně a přeplácaně. Pomalý rozjezd se kolem půlky zlepší, ale do konce děj nijak neoslní. Zápletka s monstrem (v sobě i navenek) už tu byla a jestli nás Tynion vedl k tomuto, tak škoda promarněného času. Vede nás ale současně také k většímu rozkolu v Bat-family, což by snad mohlo být zajímavější. Ale to natahování je ubíjející...
Nevyrovnané anekdoty o vychytralých mužích a pochybných láskách. První povídka "Já truchlivý Bůh" byla nejlepší. Prostřední "Sestřičko mých sestřiček" naopak nejslabší. "Nikdo se nebude smát" byla poučná v kdo s čím zachází, tím také schází... Kundera ale celkově opět ukázal, že psát umí znamenitě.
Kdyby mi někdo vyprávěl děj, asi by mě to nijak zvlášť neupoutalo. Ale je darem velkého spisovatele, používat jazyk tak, že vše co napíše, čtenáře baví bez zásadní role děje. Překvapivě zvláštně erotické, překvapivě civilní. Nejvíc zajímavé myšlenky byly ty o Bohu a o kýči.
Tu knihu jsem četl pár měsíců. Po rychlém rozjezdu jsem ji na čas odložil a věnoval se jiným. Možná proto mi na konci přišlo, že Jana a Ninu znám dlouho a že Janovy city prožívám spolu s ním. Možná to bylo i tím, že jsem knihu začal číst v blízkosti a dočetl v samotě. Jana jsem tak chápal. Sám jsem měl svou Ninu. Nebo spíše kompilát Nin. Skončily stejně. Stejně nevěřícně pro mě a jasně pro ně. Něco se rozbilo. "Láska není vlastnická a majetnická. Asi nemá být na celý život. Je to jen prostředek pro přepravu mezi dvěma místy v životě." Románová Nina to říká stejně, jako reálné. Taková je doba. Taková je láska.
Jan Němec napsal úchvatnou intimní zpověď jednoho vztahu dnešní generace. Z jednoho - vlastního - pohledu. Při experimentování s formou románu. Někdy to funguje víc, někdy méně, ale celkově se mu podařilo do knihy dostat mnohem víc, než jsou slova. "Mohl to být buď život, nebo román."