MichalPuchovsky MichalPuchovsky komentáře u knih

Svět slovanských bohů a démonů Svět slovanských bohů a démonů Zdeněk Váňa

Ideálny štart pre všetkých záujemcov o predkresťanské náboženstvo starých Slovanov. Len sa treba pripraviť na vedecký jazyk, pretože Váně napísal knihu ako odborný úvod.

28.06.2020 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Dielko hodné pozornosti a zamyslenia. Čím viac ste ezo, tým viac vám kniha dá.

09.05.2020 5 z 5

Vzestup a pád agentury DODO Vzestup a pád agentury DODO Neal Stephenson

Parádna kniha. Neoriginálny námet časovej špionážnej agentúry je spracovaný s málo videnou ľahkosťou, vtipom a šarmom. Knihu ocenia hlavne ľudia ľúbiaci dejiny.

09.05.2020 5 z 5

Volali ma bitkár Volali ma bitkár Marián Szűcs

Tak ako naznačuje podtitul, autobiografia Borisa Valábika rozpráva nielen príbeh víťazstiev a pádov jedného hokejistu, ale čo-to sa dozvieme aj o fungovaní hokejového priemyslu. A práve v tom je kniha najzaujímavejšia. Vlastne sa v ničom veľmi neserie, zobrazuje hokejistov takých akí sú (drogy, konzum, povrchné vzťahy so ženami) a dokonca naznačuje odpovede na to, prečo sa slovenský hokej dostal tam, kde je teraz. Boris z knihy vychádza ako sympaťák, ktorý si prešiel všeličím, ale v hlave nakydané nemá. Držím mu palce v živote, hlavne nech mu čo najviac drží pohromade jeho ťažko skúšané telo.

21.12.2019 4 z 5

Pašerák Pašerák Miroslav Žamboch

Pašerák sa číta s ľahkosťou a kniha hýri zaujímavými nápadmi. Dobre sa jej darí v stručnosti naznačiť základné obrysy "mytológie" knižného cyklu a mňa rozhodne namotivovala siahnuť po ďalších pokračovaniach. Na druhú stranu som čítal od Žambocha aj lepšie texty podobnej dĺžky. Za mňa by to chcelo ešte viacej drsnejšej akcie. Akoby mi tam chýbal ešte jeden krôčik k úprimne priznanej béčkovosti.

30.11.2019 3 z 5

Nenávisť Nenávisť Juraj Thal

Ak hľadáte kvalitnú slovenskú detektívku, román Nenávisť je pre vás. Ponúka príjemného hlavného hrdinu, zaujímavý prípad a slovenské reálie. Nečakajte nič prevratné, ani prehnane originálne a za odmenu si užijete fajnu knihu. Správny horský dovolenkový román.

30.11.2019 3 z 5

Zima mŕtvych Zima mŕtvych Henrich H. Hujbert

Ak máte radi krv, zombíkov, katany a postapo, tak "Zima Mŕtvych" bola stvorená pre vás. Pif paf, sek čvach.

30.11.2019 4 z 5

PrešpoRock PrešpoRock Boris Filan

Z knihy Prešporock cítiť lásku Filana k jeho rodnému mestu. Píše sviežo a zábavne bez potreby byť prehnane expresívny. Nádherne sa hrá s jazykom, slovenčina v jeho rukách hrá všetkými farbami podobne ako jeho texty.

30.11.2019 4 z 5

Drak Znovuzrozený Drak Znovuzrozený Robert Jordan (p)

Tretia kniha ako prvá v sérii odkláňa pozornosť od Randa a namiesto toho sa sústreďuje na Matta a Perina. Dobrý krok zo strany Jordana. Ukazuje sa, že skoro každá postava série má čo čitateľovi ponúknuť a že všetko so všetkým súvisí :) Sila Kola Času sa pre mňa (po prečítaní 3.dielu) ukazuje v schopnosti nielen vytvoriť prepracovaný fantasy svet, ale ho aj zaplniť zaujímavými charaktermi. Taktiež sa mi veľmi páčil systém astrálneho cestovania či funkčné odkazy na koncept minulých životov hrdinov knihy. Jej záver ma opäť navnadil na ďalšie pokračovanie a som zvedavý na svet kočovných Aielov, ku ktorým by sa Rand mal vybrať v štvrtej knihe. Séria úprimne prekonáva moje očakávania svojou kvalitou.

18.10.2019 5 z 5

Chladná hra Chladná hra Tomáš Němec

Postapo JFK = vynikajúci JFK. Z prvých piatich dielov ma najviac oslovil svojím príbehom, kde aj napriek malému rozsahu nebola núdza o prekvapenia a o mastodontov.

30.07.2019 5 z 5

Druhá planéta Druhá planéta Jana Plauchová

Sci-fi román Druhá planéta poteší nadpriemernou čitateľnosťou, kvalitným spracovaním a napínavým dejom. K dokonalosti chýbajú už len detaily.

30.07.2019 4 z 5

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Ako oddychové čítanie je Černá smečka skvelá, ale zaujme skôr nových čitateľov, naverbovaných po úspechu Sudetenlandu neznalých iných sérií alebo dlhoročných fanúšikov, ktorý nutne potrebujú ďalšiu dávku drogy menom kotletovka do žily.

29.12.2024 3 z 5

Betonová blondýna Betonová blondýna Michael Connelly

O niečo viac klišé príbeh, ale stále prudko čitateľný nadštandard v rámci krimi žánru.

29.12.2024 4.5 z 5

Kapitán Kapitán Miroslav Žamboch

Klasická žambochovina, ktorá sa číta sama. Obrovský skok v kvalite oproti prvému dielu, ktorý je skutočne len prológom k druhému a tretiemu dielu.

Válečník Válečník Miroslav Žamboch

Skvelé vyvrcholenie trilógie, nevedel som knihu odložiť a koniec ma emočne rozsekal.

Lobo se zvrací! Lobo se zvrací! Alan Grant

Existuje vysoké umenie. Existuje nízke umenie. A potom je Lobo. Lobo stojí nad umením, aj pod umením. Lobo je metaumením umenia.

Časonauti Časonauti Anton Stiffel

Dlhšie čakanie na ďalšiu knihu z pera Tona Stiffela stálo za to a prináša remeselne šikovne napísané a pútavé hard sci-fi poviedky s motívom cestovania v čase. V najlepšom zmysle slova sa jedná o vydarenú dobrodružnú literatúru, pri ktorej si človek dobre oddýchne a spríjemní mu pár večerov.

29.01.2024 4 z 5

Odvrhnutí Odvrhnutí Ján Gálik

Debutový fantasy román Jana Gálika Odvrhnutí je nabitý testosterónom, ideálny na nudný školský výlet alebo trápnu rodinnú dovolenku so všetkými babičkami a dedkami. Svoje si v ňom ale nájdu aj skúsení žánroví harcovníci, ktorým príjemne zaplní pár večerov vďaka svižnému tempu a dobrej akcii.

26.10.2022 3 z 5

Okko: Cyklus vody Okko: Cyklus vody Hub (p)

Veľmi príjemné akčné fantasy na štýl lovcov démonov. Sadla mi maľba, farebnosť a hlavne štýl rozprávania.

11.10.2022 4 z 5

Stín se šíří Stín se šíří Robert Jordan (p)

Bombové.

05.03.2021 5 z 5