Miliarda | Komentáře u knih | Databáze knih

Miliarda Miliarda komentáře u knih

Temné vábení Temné vábení Loreth Anne White

Na knihu jsem dostal doporučení a toto se nakonec ukázalo jako výborné. Kniha mě od začátku do konce pohltila, každá z postav byla skvěle vykreslena a přes lehce předvídatelný závěr musím ocenit nejvyšším hodnocením a v budoucnu se s chutí vrhnout na další autorčinu knihu.

30.12.2022 5 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Po předchozím dílu, kde mě trochu zklamal uspěchaný konec, se autorka posunula o level výš a nabídla směs napětí, nečekaných zvratů, zajímavých postav a neotřelého příběhu, kdy spolu veškeré tyto elementy hrají v dokonalé souhře. Vše je navíc okořeněno milostným příběhem hlavních "hrdinů" Huldara a Freyji, který knize dodává ještě jeden rozměr navíc a díky své poměrně skromné roli nepůsobí vůbec rušivě, ba naopak. Nemohu než udělit maximální hodnocení a vrhnout se s chutí na třetí díl této umně zpracované islandské krimi.

30.04.2022 5 z 5

Království Království Jo Nesbø

Drsné, syrové drama o dvou bratrech, kteří v sobě díky hrůznému tajemství z minulosti drží temnotu, která se pomalu dere na povrch. Předzvěst neodvratitelné tragédie, která se nezadržitelně blíží nenechá čtenáře v klidu a nutí ho otáčet stránku za stránkou. Nesbo opět ukazuje, že je mistrem svého řemesla a že i kniha bez Harry Holea dokáže nést jeho jedinečný rukopis, který činí jeho knihy natolik čtivými.

05.12.2021 5 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Dlouho jsem se k této klasice odhodlával, nicméně velmi příjemně mě překvapila. Zábavné dialogy, zajímavé postavy, svižný děj a překvapivé vyvrcholení ukazují proč byl Moliére mistrem svého řemesla.

14.11.2021 5 z 5

Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Velmi zestručněná historie lidstva, která však dává ucelený myšlenkový celek, je poutavá a čtenáře zásobí množstvím zajímavostí, které se jen tak nedočte. Současně je třeba vyzdvihnout edukovanost autora a jeho schopnost udržet čtenáře ve střehu, ačkoliv se jedná o naučnou literaturu u níž je to značně problematické. Harari mě svým stylem vyprávění nadchnul, kniha samotná mě obohatila množstvím zajímavých informací a určitě se vrhnu s chutí na další autorova díla.

20.04.2021 5 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Velice dobře napsaná detektivka s mistrně načrtnutými postavami a napínavým dějem, kterou dle mého soudu trochu sráží překombinovaný konec, často nepravděpodobné chování jednotlivých "hráčů" a "nesmrtelnost" hlavního hrdiny. Celkově jsem si však detektiva Martina Servaze velmi oblíbil a určitě budu pokračovat v četbě dalších dílů a doufat, že autor zmíněná negativa prvního dílu knižní série odstraní.

23.03.2021 4 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Ačkoliv seriálové zpracování příběhu sklízí velmi pozitivní ohlasy, knižní předloha mě moc nezaujala. Autorka si vytvořila vlastní dystopický svět, jehož popis je sice poměrně zajímavý, nicméně ostatní části knihy svou kvalitou výrazně zaostávají. Příběh je velmi rozvláčný a dopředu se posunuje nesmírně pomalým tempem, postavy jsou popsány natolik nezajímavě, že se nelze takřka s žádnou ztotožnit a fandit jí, a proto jsem ani nikterak neprožíval jejich životní příkoří. Zároveň je pro mě velkým zklamáním i zakončení příběhu, neboť otevřený konec je v tomto případě jaksi "z nouze cnost", jelikož je až příliš rychlý a v kontextu celého předchozího děje i poměrně nelogický. Celkově bohužel musím knihu hodnotit spíše záporně, protože ve mně nezanechala pozitivní dojem, avšak rozhodně se nejedná o vyloženě brakovou literaturu, která by si nenašla své příznivce.

13.12.2019 2 z 5

Dlouhý, Široký a Krátkozraký Dlouhý, Široký a Krátkozraký Zdeněk Svěrák

Opět mistrné dílo DJC s nezapomenutelnými hláškami jako: "A toto bola naozaj pekna akcia", "Asi si děti říkáte, kde mám dva své druhy? Kampak se asi, ti čerchmanti poděli? Nikam se nepoděli děti, umřeli". Nicméně oproti ostatním hrám nezapomenutelného českého génia Járy Cimrmana se mi tato zdá poněkud méně vyvážená, neboť velmi silné pasáže, jako návštěva Děda Vševěda, se zde střídají s těmi slabšími, jako kupř. souboj s obrem Kolodějem a celkově není z mého subjektivního pohledu tak "prošpikovaná" humorem jako ostatní Cimrmanova díla. Pořád se však jedná o nesmírně kvalitní hru, která dokáže rozesmát takřka za jakékoliv situace a určitě si nezaslouží méně než 80%

12.10.2019 4 z 5

Hospoda Na mýtince Hospoda Na mýtince Zdeněk Svěrák

Jedná z mých nejoblíbenějších her DJC a kvalitou i jedna z nejlepších. Seminář s dokonalými rýmy, akustickými konstantami a dalšími velmi humornými glosami je prostě brilantní a herecké výkony při samotné hře v podání Miloně Čepelky, Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka jsou prostě famózní. Vřele doporučuji.

31.07.2019 5 z 5

Akt Akt Zdeněk Svěrák

První hra Divadla Járy Cimrmana a už zde je laťka nasazená neuvěřitelně vysoko. Humor Svěráka a Smojlaka nelze nemilovat a postava staré Žílové v podání Miloně Čepelky je prostě dokonalost sama. Kde tuto klasiku nezná, doporučuji rychle doplnit mezery.

20.07.2019 5 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Harry Potter se po šesté vrací do Bradavic a opět posouvá laťku o stupínek výše. Rowlingová předvádí absolutně skvělý výkon a knize není absolutně co vytknout. Před velkým finálem v podobě Relikvie smrti je Princ dvojí krve skvělou předehrou, která nám blíže odkrývá některá doposud skrytá tajemství a motivace jednotlivých postav včetně mého oblíbeného Severuse Snapea. S hodnocením proto není třeba ani chvíli váhat, jasných 5 hvězd.

01.08.2018 5 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Rowlingová postupuje v zestupném trendu a 3. díl kvalitou oproti prvním dvěma lehce posunula nahoru. Oproti předchozímu dílu se Rowlingová vyvarovala mnohdy až zbytečnému opakování informací z dílu předchozího a současně posunula děj lehce temnějším směrem, což knize nesmírně prospívá. Současně dala větší prostor vedlejším postavám, jakož i Harryho minulosti a určitě to byl krok správným směrem. Kniha mě nadchla stejně jako předchozí díly, a proto se jdu hned vrhnout na Ohnivý pohár.

06.05.2018 5 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Knihu jsem začal číst díky čtenářské výzvě (kniha odehrávající se v budoucnosti) a byl jsem s výběrem více než nadšen. Knihu je nesmírně zajímavá svým formátem, neboť se nejedná o ucelený příběh, ale souhrn přepisu hlášení, technických zpráv, počítačové komunikace, rozhovorů jednotlivých protagonistů apod. Právě toto neortodoxní pojetí formátu knihy je však jedním z faktorů, proč mě doslova uchvátila. Druhým je samozřejmě příběh. Kniha je napínavá od začátku do konce, obsahuje značné množství zvratů a velice barvitě vykreslených postav se kterými se člověk ztotožní. Pro mě osobně se jednalo o obrovské pozitivní překvapení a nemůžu se dočkat druhého dílu.

13.10.2017 5 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

O krapítek horší než Sněhulák, přesto se jedná o mistrné dílo, které mohu jen doporučit :)

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Snad v první knize o Harrym Holeovi mě zaujal víc než hlavní příběh vedlejší děj, jenž byl neskutečně kvalitní. A když k tomu přidáme i velice propracovanou hlavní dějovou zápletku, vyjde z toho naprosto fenomenální dílo.

Červenka Červenka Jo Nesbø

Po nikterak povedených Švábech ukázal Nesbo naplno svůj potenciál. Knížka má neuvěřitelně svižné tempo, čte se jedním dechem a množství zvratů, stejně jako docela šokující závěr příjemně překvapí. Jasných 5 hvězd

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Byť divadelní hry nejsou mým šálkem kávy, tato Wildeova hra mě uchvátila. Zajímavé postavy zažívají humorné eskapády a celý děj je do jisté míry satirickou fraškou protkanou laskavým humorem. To vše je podpořeno malebným jazykem, který je pohlazením pro duši. Za mě jasný palec nahoru, mohu vřele doporučit.

25.11.2024 5 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Absolutní skvost. Lazar má spád od první do poslední stránky, napětí by se dalo krájet, nepředvídatelnost děje je místy až fascinující a vyjma některých logických nonsensů není tomuto mistrovskému kousku z pera Larse Keplera co vytknout.

12.08.2024 5 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Geniální kniha odhalující veškeré benefity spánku, následky nekvalitního či nedostatečné dlouhého spánku, a to nejen na poli zdravotním, ale i pracovním a finančním. Předně je třeba vyzdvihnout erudovanost autora, přes odborné téma čtivost knihy a především to, že se autor zaměřuje i na výzkumy podložené rady, jak spánek zlepšit. Autor sice sám uvedl, že se nebude zlobit, když u knihy čtenáři usnou, nicméně díky své čtivosti je toto takřka nadlidský úkol.

31.07.2024 5 z 5

Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Ano, nejsem cílovka, ale toto mě fakt nebavilo. Ploché postavy, děj, který se prakticky neposouvá dopředu a iritující hlavní hrdinka. Celkově mi kniha přišla nezáživná a ač nešlo o vyložený odpad, převládá ve mně značné zklamání.

07.12.2023 2 z 5