miloslav0399 miloslav0399 komentáře u knih

Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Nejdřív jsem myslel, že jde o vadný výtisk, v němž chybí stránky. Zřejmě ne, jde o soubor nesourodých obrázků s kratičkým banálním textem. Takhle si představuji plýtvání papírem.

02.08.2021

Matka noc Matka noc Kurt Vonnegut Jr.

Poslouchal jsem jako audioknihu na Českém rozhlasu. Myslím, že označení černá groteska, které tu použili, je zcela přesné. Příběh má mnoho vrstev a o tu hlavní dějovou linii nakonec zas až tolik nejde. Nejvíc mě zaujala myšlenka, že i když někdo pracoval jako americký špion a v rámci toho se stal hvězdou nacistické propagandy, nelze jednoznačně říct, že byl kladný hrdina. Svou prací, nepřímo, mnoho lidí poškodil a zničil a je otázka, zda to jeho špionážní činnost nakonec vyvážila. A to se změřit nedá...

13.03.2021 5 z 5

Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

Průměr. Na nelogičnosti v severské krimi se dá zvyknout, ale zde k ní přistupuje ještě neuvěřitelná neschopnost policie, včetně hlavních postav. Např. na útěk z vězení jen tak nezapomenu, ale je tu toho mnohem víc :) Doporučuji jako oddech pro chvíle, kdy se vám nechce shánět nic lepšího.

19.01.2021

Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Viktorín Šulc

Zajímavě zpracované dílo - rozhovory propojené se strohými úředními dokumenty a okořeněné úvahami o nejtemnějších stránkách člověka. Většinu případů jsem znal a i tak jsem se dozvěděl mnoho nového. Skvělá kniha.

02.12.2020 5 z 5

Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Nadprůměrný thriller s věčným tématem masového vraha. Pachatel, motiv a především konzultant FBI jsou zde ale docela originální. Kniha mě moc bavila, přečetl jsem ji velmi rychle a když jsem zjistil, že 2. díl je ve slevě za 3 dolary, hned jsem si rozšířil čtečku o další knížku. Jediné, co mi vadilo, byla, obecně velmi rozšířená, nezničitelnost hlavního hrdiny. Několikrát jsem si vzpomněl na Terminátora.

29.11.2020 4 z 5

O krok pozadu O krok pozadu Henning Mankell

(SPOILER) Že je kniha hodně rozvleklá, to by mi vůbec nevadilo. Ani neustále se opakující porady týmu se závěrem: Jsme pořád na začátku. Ale Wallanderova záliba ve vyhledávání riskantních situací, které zásadně řeší sám a v ideálním případě v noci, to už mi ke konci doslova lezlo krkem.
Spoiler! - kdo byl, jako já, zvědav na motivaci pachatele a na důvody některých jeho počinů, bude zklamán. Mankell už neměl sílu nic vymýšlet, tak to prostě vynechal. 3.5 hvězdy.

08.11.2020 4 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Erika Fosterová mě ani neuchvátila ani neurazila. Tak jsem chtěl zkusit, zda bude Kate Marshallová v něčem jiná. A není. Průměr, po týdnu už si z knihy budu pamatovat jen nejhrubší obrysy.

19.10.2020 3 z 5

Primární důvěra - prst na spoušti Primární důvěra - prst na spoušti Martin Goffa

Nějak to není ono, a nyní už vím i to, že 2. díl to nezachrání...

25.09.2020 3 z 5

Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

No, nevím. Určitě nejslabší počin MG. Chybí tu uvěřitelnost, "civilnost" a hlavně logika, prostě všechno to, co mě přitahovalo na předchozích dílech série (přečetl jsem všechny :) I to rozdělení na dva kusy nemá žádný jiný než ekonomický smysl. Než takhle, tak snad raději vůbec. Držím palce Marku Vrázovi...

25.09.2020 3 z 5

Slib Slib Jiří Kratochvil

První polovina knihy, smutný pohled do brněnských 50. let s příměsí architektonických reálií, je vynikající a skoro se nedá přestat číst. Nevadilo střídání vypravěčů ani roztříštěnost děje, všechno drželo pohromadě. V druhé části, kdy v příběhu začínají převažovat fantastické a nereálné vize, je to už jinak. Škoda, kdyby nedošlo na životní dílo architekta Modráčka, určitě bych se zajímal i o další knihy JK. Takhle u mě po přečtení převažuje pocit překombinované scifi.

21.09.2020 3 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Druhá Kim Stone je o dost slabší než ta první. Nepravděpodobné a hodně nepřirozeně vykonstruované. Ale námět je zajímavý.

10.08.2020 3 z 5

Bez těla Bez těla Martin Goffa

Vynikající detektivka, jsem moc rád, že jsem na M. Goffu narazil. Už dávno se mi nestalo, že si při debatě vyšteřovatelů říkám: "...ale co když..." a ono totéž následuje v dalším odstavci. A pak si řeknu: "no jo, jenže..." a on to vzápětí řekne i detektiv. Logické, bez potřeby šokovat, zřejmě hodně podobné skutečnosti. Doporučuji!

07.05.2020 5 z 5

Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

Jednoduchá kriminální zápletka obalená do atraktivních dobových reálií. Přiznám se, že zhruba do poloviny knihy jsem měl problém se do děje dostat. Připomínala mi spíš kostrbatý společenský román. Pak se to zlepšilo. Časem se možná k Sattlerovi vrátím, nyní 3.5 hvězdy.

28.04.2020 4 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Zajímavá kniha, která dává reáliím policejní práce přednost před efektními nesmyslnými konstrukcemi. Alespoň částečně. Určitě si přečtu i další díly série.

06.04.2020 4 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Kniha je určitě zajímavá a napínavá. Viktoriálnské molo na Temži, kolem kterého se všechno točí, je taky neotřelá a tajemná rekvizita. Jenže - nesmrtelný Raker nakonec na všechno přišel a byl asi spokojen, ale já ne. Nelogických a nepravděpodobných věcí tu tontokát bylo až moc. Nejvíc jsem byl zvědavý na to, proč zločinci dělají s dřevěnými arkádovými automaty to, co s nimi dělají. A to je vysvětleno tak slabě, že za to ubírám hvězdu...

26.03.2020 3 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Kniha je rozhodně napsaná atraktivním stylem a těžko se od ní odtrhuje. Protože ale přesně dodržuje pravidla žánru, dá se její závěr snadno odhadnout. Ještě víc mi vadilo zbytečné kupení a natahování akčních scén. Raker je navíc superman - když jej spoutáš a zamkneš do cely, do níž pak ozbrojený vstoupíš s úmyslem ho zabít, buď si jist, že je to tvůj konec. Jinak lehce nadprůměrné oddechové čtení, 3.5 hvězdy.

05.03.2020 4 z 5

Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

No tak já nevím. Už dávno jsem se u čtení tak nenudil a netěšil se na konec. Kniha má jen minimální příběh a postupně se z ní vytrácí i to, co jsem považoval za ústřední myšlenku - úvahy o tom, co dělá člověka člověkem. Dočetl jsem jen z důvodu, že jde podle všeho o klasiku žánru, ale netuším jakého. 1.5 hvězdy

14.02.2020 2 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Lehce nadprůměrná detektivka, která ničím mimořádným nevyniká, ale ani neurazí. Erika mi moc sympatická nebyla, zejména její osobní život byl dost otravný. Ani jako týmový hráč se příliš nepředvedla. Co se mi naopak líbilo, bylo prostředí a vedlejší postavy. Kniha mi v mnohém připomněla Rowlingovou/Galbrighta, byla ale mnohem zajímavější, chvílemi se ani nedala odložit. Těším se na další díl. Četl jsem v angličtině.

12.01.2020 4 z 5

Hříchy pro pátera Knoxe Hříchy pro pátera Knoxe Josef Škvorecký

Příběhy jsou většinou dost krkolomné, složité a nevěrohodné, takže nic moc. Základní myšlenka s hříchy proti pravidlům žánru a její přehledné zpracování se mi ovšem moc líbí a za to hvězdičku přidávám.

02.10.2019 4 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Zajímavý příběh s celkem přijatelnou pointou. Kniha se mi četla velmi dobře, jen události na farmě jsou strašně rozvleklé a skoro nekonečné. A přitom jde výhradně o akční scény, což zní dost paradoxně. Je jasné, že DR všechno přežije, takže jsem si při četbě několikrát (asi čtyřikrát) říkal - tak, a to jsem opravdu zvědav, jak se z této naprosto bezvýchodné situace zachrání :) Jinak nadprůměr, přečtu si i další díl.

20.06.2019 4 z 5