Mishak Mishak komentáře u knih

Chaos Chaos Rachel Ward

Nemůžu si pomoct, ale tenhle druhý díl byl prostě lepší jak první. Nejenom volbou postav, ale i prohloubením Adamovy schopnosti vidět čísla smrti lidí, kterým se podívá do očí. Dokonce už i cítí poslední okamžiky a vidí záblesky - super =). Sára mi byla neskutečně sympatická, neměla to ve své rodině vůbec lehké a navíc její minulost zůstane prakticky nezmíněna (vzhledem k okolnostem na konci knihy nebude nucena ji nikdy nikde zveřejňovat, alespoň doufám).
Každopádně kniha je velmi poutavá, moc dobře napsaná (ano, sice trochu vulgárněji, ale pořád trvám na svým, že se tenhle jazyk prostě k téhle knize hodí, tečka!), dost napínavá a konec neskutečně vygradoval - opět jsem utírala slzy, jak taky jinak.

Po prvním dílu jsem od téhle knihy nečekala nic extra, ale ona mě hodně překvapila a moc se mi líbila. Je možné, že se autorka již pěkně rozepsala, jelikož je tato kniha již druhou v pořadí. Právem si ode mě zaslouží 5 hvězdiček - protože jsem s ní strávila moc pěkné 2-3 večery a cestu ve vlaku =).

16.11.2015 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Dojemná a opravdu hluboká kniha, která nutí k zamyšlení. Mám přečtené všechny knihy od tohoto autora a musím říct, že téhle jsem se dost vyhýbala – hlavně kvůli tématice (nějak na tyhle smutná témata nejsem), každopádně musím uznat, že jsem se od knihy nedokázala odtrhnout, probrečela jsem jí a zanechala ve mně spoustu otázek, myšlenek a … nevím, jak to pojmenovat, škoda …

Kniha má obrovskou hloubku a já uvažuji o tom, že si pustím i film. Moc se mi líbila.

Moc ráda bych o ní napsala víc, ale nějak se mi teď, ihned po přečtení knihy, nedostává slov. Je mi líto...

01.09.2015 5 z 5

Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Co mě naprosto ohromilo, bylo zelené písmo! Dokonalý nápad dokonale dokreslující příběh, i když je pravda, že barvu písma při čtení moc nevnímáte, ale pro ten efekt? Krása… =)

Nějak jsem nevěděla, co od příběhu ze začátku vlastně čekat. Přiznám se, že původní Alenku od Carrolla jsem nečetla – bohužel… Ale byla jsem opravdu příjemně překvapená. Příběh se mi velmi líbil, byl poutavý, neustále se v něm něco dělo a kolikrát se člověk musel nad ním i zamyslet. Fantazii má autorka opravdu nekonečnou a báječnou =) Moc se mi její představy líbily a byly úžasně popsané. Opravdu to byla pořádná ŘÍŠE DIVŮ!
Postavy jsou krásně vykresleny, ihned jsem si je oblíbila. Pouze u jedné tak nějak stále nevím, co si myslet. Ten zatracený Morfeus! Je na jejich straně, nebo na jiné? Pořád jsem si nebyla jistá a pořád tápala a dumala. A stejně k ničemu nedospěla. Pro mě to byla sobecká, ale zamilovaná a opravdu vynalézavá postava.
Jediné, co mě na knize mrzelo, byly překlepy, vynechaná slova, ale i jiná slova, která v příběhu neměla co dělat.
Doufám, že druhý díl bude psán fialově =D (soudím podle obálky) – zelená obálka = zelené písmo, tak proč ne fialová obálka = fialové písmo? =)
Každopádně si teď moc ráda přečtu původní Alenku, abych věděla, co tomuhle dílu vlastně předcházelo =) (zhruba si to dokáže vybavit asi každý, ale není nad příběh pěkně čtený, no ne?)

Nezbývá mi, než knize věnovat 5 hvězdiček a očekávat pokračování… =) Těším se na další pořádnou dávku fantazie =)

07.07.2015 5 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Seriálovou Hru o trůny mám sakra moc ráda! A tak jsem se konečně (snad) dokopala k tomu, že si ji celou dočtu (mluvím o dílech, které jsou již vydané). Podotýkám, že tenhle díl jsem už přečetla podruhé a líbil se mi stále stejně.

Děj stále odsýpá krásně i přes další hromadu stran. Stále platí, že chvilka nepozornosti a jste ztraceni. Vedlejšími jmény postav jsem se již přestala věnovat a hned se mi ulevilo, protože se mnohem lépe orientuji a většina z nich je stejně zmíněna jen párkrát a pak už ne, takže je pro mě snazší je vypouštět a soustředit se na ty hlavní. Tahák jsem si již nevypisovala, nějak nebyl po vypuštění právě zmíněných vedlejších postav potřeba. V závěru knihy opět najdete slovníček, kde je vysvětleno a popsáno spousta informací o rodech a jednotlivých postavách – samozřejmě jsem zase nelistovala, takže jsem si ho pročetla pouze po přečtení knihy.

Stále se střídají ve vyprávění postavy, to miluju! Mnou nenáviděné kapitoly Catelyn z prvního dílu se krapet posunuly na svém žebříčku, ale kapitoly Daenerys hodně spadly. Mě celý ten Pentos prostě nebaví. Přidání kapitol samolibého Theona jsem uvítala a Davosovy jakbysmet. Dokonce jsem si oblíbila i kapitoly Sansy – její postava se asi nejvíce vyvíjí a neustrne na místě, což se nedá stále říct o kapitolách její matky. Arya si drží svou nastavenou laťku z prvního dílu stejně tak jako Tyrion a John.

Teď mě čeká třetí díl, který jsem poprvé nedočetla, tak snad se mi to tentokrát nestane. Prý je nejlepší ze všech, tak uvidíme.

Nemohu jinak, než i po druhém čtení udělit plný počet hvězd. Těším se na další měsíc s třetím dílem – i když tady se spíš obávám měsíců dvou. Uvidíme

01.11.2023 5 z 5

Řetěz ze železa Řetěz ze železa Cassandra Clare (p)

Tohle byla naprostá pecka! Parádní jízda! Četla jsem už nespočet knih téhle autorky a neustále čekám na nějakou, kterou bych nejraději vůbec nečetla, a stále žádná nepřichází. Tahle série je pro mě jednou z nejlepších!

Je škoda, že knihy vycházejí s obrovskými časovými rozestupy, ale i dost na přeskáčku. Mám pak problémy si vzpomenout, co příběhu předcházelo. Ono se mi to po několika kapitolách vybaví, ale je to prostě škoda.

Postavy téhle série jsou příjemné, zvláštní a velmi lidské, se svými tajemstvími, dobrými i špatnými vlastnostmi. Troufnu si říct, že jedny z nejlepších!

Líbí se mi, že jednotlivé série jsou pěkně propojeny, i když někdy jen zmínkou, či některou z postav. Je super, že můžeme sledovat příběhy Lovců stínů napříč dějinami a v jinou dobu, ale i v různých částech světa.

Série mě velmi baví a až vyjde poslední díl, určitě si ji přečtu kompletně celou, stojí totiž za to!

06.06.2023 5 z 5

Playlist Playlist Sebastian Fitzek

Další knihu od svého oblíbence jsem si nemohla za žádnou cenu nechat ujít! A samozřejmě mě zase nezklamala!

Kapitoly jsou krátké a ukončené vždy v tom nejlepším okamžiku. Střídání postav ve vyprávění příběhu nádherně udržuje v napětí a pomalu skládá všechny střípky dohromady. Tohle miluju u všech knih, takže tady to není výjimkou!

Postavy Zorbacha a Aliny jsem si ihned zamilovala, dost jim držela palce a zároveň se o ně i neskutečně bála.

Nápad se zapojením playlistu se mi líbil, i když většina písní zas až tolik ne. Písně jsem si pouštěla vždy v okamžiku, kdy o nich byla zmínka v knize díky tomu jsem dost chápala, proč je autor vybral. Ale do mého playlistu se z nich dostane jen pár vyvolených.

Za mě se jedná o zdařilé dílo, které ale nedosahuje kvalit Pacienta a Terapie. Kniha se četla jedním dechem a moc jsem si ji užila, proto si tohle hodnocení určitě zaslouží.

Poznámka: Kniha patří do série, ze které jsem předchozí dva díly nečetla. Netušila jsem to a dost mě to překvapilo. Děj z nich byl zde shrnut a dost vyspoilerován, tudíž mi to při čtení vůbec nevadilo. Předchozí díly mám v plánu také přečíst, ale až trochu pozapomenu tuhle knihu.

09.05.2023 5 z 5

Odkaz lidské mysli Odkaz lidské mysli Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Na sci-fi od Steraka jsem se opravdu těšila. Pak přišel den D a já se natěšeně začetla a.... BUM! Byla ve finále zklamaná... :( Kde tedy jen začít?

Gorové: Myšlenka toho, že jako obávaného protivníka nasadíme černý sliz je dokonalá! Ale kam se nakonec ztratil? Hrozivé gorské prsty čnící pomalu až do oblak mě děsily a zároveň fascinovaly. Jejich rozbíjení bylo opravdu skvěle vymyšlené. Jenže pak se jako by vypařily. Najednou přišli Arakové (kteří mi mimochodem připomínali Horizon Zero Down a téhle myšlenky jsem se prostě nedokázala zbavit), nepřišli mi vůbec zajímaví a jediné, co mě mrzí je, že jsem se nedozvěděla mnohem více o myslitu.

Rozhovory postav: Pane bože, ty působily tak strašně uměle, až jsem musela obracet oči v sloup! Steraku, co mi to děláš? Já se tak těšila a dostanu Eledův rozhovor s Dreyem, který je neustále na stejné brdo a prakticky k smíchu. A nejenom tyhle rozhovory byly špatné - všechny působily strašně divným dojmem a hlavně neupřímně. Kolikrát to byla jen nudná omáčka okolo. Proč?

Postavy: Ach ty postavy... Všeználkové, dokonalí bojovníci, všeumělové a dalších x věcí, které vás napadnou. Proč? Nepůsobí pak vůbec lidsky! A jejich pohnutky, které se mění z minuty na minutu? Jako wtf? Snad když chci něčeho dosáhnout, tak si za tím jdu a nezměním to ve chvíli, kdy se mi něco nehodí... O podobě s Anakinem a Obivanem ani nemluvím, obálka mluví za vše a již to bylo několikrát zmíněno. Mrzí mě to, protože zrovna Drey by byl jako černovlasý naprosto k nakousnutí! A ještě kdyby mu sem tam nějakej zatoulanej pramínek přepadl přes oko? Uuuuu... Neškodilo by si s postavami mnohem více pohrát.

Celkový dojem: Na první pohled opravdu smutný... :( Je tam toho moc, celkový text nepůsobí vůbec uhlazeně, nespočet chyb, tvorba přímých řečí a prakticky vět samotných - hodně neobratné. Kniha na mě působila velmi chaotickým dojmem. Spousta momentů vyzněla do prázdna - viz. ta laboratoř, na kterou narazili úplnou náhodou (vytvořili tam Alvu), já už myslela, jak se děj nějak více posune a bude se dít něco pořádného a... - a to je všechno? Já chtěla mnohem víc! A dostala jsem tak málo...

Svět: Abych pravdu řekla, tak jsme se o něm moc nedozvěděli. Vadilo mi, že všechny důležité mezníky z minulosti byly řečeny postavami v přímých řečích. Bylo by přece mnohem lepší, kdyby se kniha více vyprávěla, snažila se nás naladit na tu svou notu, budovala napětí... Místo toho je vše důležité nasekané v přímých větách a efekt z toho nula, nula, nic.

Rozuzlení: Jestli mělo překvapit, tak se bohužel nestalo. Já jsem prostě čekala něco mnohem lepšího, epičtějšího.

Abych jenom nehanila: Ilustrace se mi moc libily. Našla jsem v knize i několik krásných myšlenek, které stojí za to si opsat. Některé momenty byly opravdu skvělé - ničení gorských prstů, přátelství s Atym, léčba Skáry Dreyem, krvežíznivost Alvy při výslechách... Jen je škoda, že se dají spočítat na prstech jedné ruky... :(

Možná jsem přehnaně kritická, nebo už mám jen víc načteno, aby mě to dokázalo pořádně ohromit. Stéro, promiň...

3/5 - za mě průměr

Potenciál knihy je obrovský, bohužel nevyužitý a to mě moc mrzí... A já se tak těšila... :(

16.01.2023 3 z 5

Kronovy děti Kronovy děti Pavel Bareš

Bože, jak já tuhle sérii miluju! Potřetí čtená kniha a pořád stejná emoční jízda a překvapivé momenty. Já prostě miluju příběhy, kdy všechno nedostanete jak na křišťálovém podnose, ale musíte hledat mezi řádky, skládat si střípky tak, aby dávaly smysl a kolikrát číst i pasáže několikrát, aby vám dávaly určitý smysl. Tohle prostě Pavel umí neskutečně dobře!

Líbí se mi, že i při třetím čtení téhle knihy jsem si nepamatovala všechno a tak nějak si všechny ty střípky zase znovu skládala dohromady. Neuvěřitelný!

Zároveň je zde obrovská spousta postav, kdy každá dostala pořádnou dávku prostoru a zamotala určitým stylem dějem. Úžasné! Vůbec by mi nevadilo, kdyby měla kniha ještě více stránek.

Každopádně teď už se těším na závěrečný díl, který na mě již od Vánoc pokukuje, ale já chtěla nejdříve přečíst předchozí díly kvůli kompletnímu zážitku a příběhu! Takže hurá na vyvrcholení!!!!

17.01.2022 5 z 5

Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Ach jo… Kniha měla tématem nakročeno k tomu, že ji budu zbožňovat. Bohužel se tak úplně nestalo a mě to moc mrzí.

Popisy akcí mi přišly velmi nezajímavé a kolikrát i zmatečné. Některé postavy byly skvělé, ale nejvíce jsem si oblíbila démona Silase, což nevím, jestli je úplně výhrou. Záporák byl naprostou katastrofou, protože na mě působil velmi hloupě. Nejlepší okamžiky byly ty, které se točily kolem grimoárů a jejich schopností, bohužel jich bylo tak strašně málo, že zanikly v omáčce kolem. Jako by autorka měla neskutečně moc skvělých nápadů (což ano, některé opravdu byly skvělé), ale nevěděla, jak je poutavě sepsat.

Já nedostala přesně to, v co jsem doufala. Knihu jsem si užívala nejvíce v její polovině, začátek a konec mi přišly moc zdlouhavé. Upřímně oceňuji, že to není série, ale pouze jedna kniha, což se v dnešní době už moc nevidí. Za mě pouze 2 a půl hvězdičky.

11.06.2021 2 z 5

Pár stránek navíc Pár stránek navíc Lin Rina

Mám ráda, když doplňkové knihy přinesou čtenáři něco navíc a tahle mé podmínky splnila dokonale! Dostala jsem spoustu informací o postavách a jejich vzniku, jejich ilustrace a několik zmínek o světě, ať už fiktivních, nebo pravdivých. Zároveň se podíváte na příběh postav z jejich perspektivy, což je naprosto skvělé! Kniha je také protkaná dopisy a stěžejními citáty z první knihy. Nemohu si stěžovat! Moc jsem si čtení užila a nelituji, že jsem si ji k původní knize koupila. Zároveň jsem si dala za úkol knihu přečíst znovu podle zadání právě v téhle doplňkové knize. :) A už se moc těším, až s původní knihou strávím celý listopad!

Kniha mě mile překvapila a vůbec nezklamala. Takhle by měly vypadat všechny doplňkové knihy!

26.04.2021 4 z 5

Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Mám ráda, když novely k sériím čtenáři něco dají. Tady nedostanete vůbec nic. Snůška zbytečných vět a hledání dokonalého daru někomu, kde je naživu už přes 500 let. Hrůza. Chápu, že pro fanoušky série je tohle nezbytný doplněk, pro mě je to spíš ztráta času. Díky Kotlíku za to, že nemá přes 500 stránek! Nemůžu ovšem říct, že by se nenašlo několik fajn scén – ostatně závěrečná kapitola byla nejlepší ze všech z celé novely… Akorát už mi hodně začíná vadit, jak jsou Rhysand společně s Feyre dokonalí…

PS: Vzhledem k poděkování autorky naprosto chápu, proč knihu vydala. Jen její obsah je absolutně o ničem…

13.03.2021 1 z 5

Kolonie Kolonie Sam Marsden

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila, ale byla pro mě spíše zklamáním. Příběh je hodně slabý, nedomyšlený a nedotažený. Rozhovory většinou o ničem, prázdné, opakující se a postrádající nějakou hloubku. Svět na Marsu prakticky nepopsaný a nezajímavý – vždy se něco nakouslo, ale jen mezi řečí a pak se k tomu už nikdo nevracel (viz. Nákaza, vital, kara, atd.). Postavy jsou málo vykreslené, nedokázala jsem si je oblíbit, protože i jednání dospělých bylo dost dětinské – vezměte si jenom paní prezidentku, hrůza! A to ani nemluvím o stránkách 82-84, na kterých jsem našla totálně okopírovanou scénu z Titaniku.

Co se knize ale upřít nedá, je obrovská spousta nádherných myšlenek, které stojí za to si vypsat. Díky nim také přidávám jednu hvězdičku k celkovému hodnocení. Na druhou stranu ale dostanete i spoustu velmi trapných okamžiků. Jsem asi moc přísná – hold nejsem cílová skupina a kniha mi nesedla.

24.02.2021 2 z 5

Dárek Dárek Sebastian Fitzek

Miluju knihy tohoto autora! Akorát tahle mi přišla nějaká … jak to říct… nedomrlá? Byla čtivá, takže se četla sama. Postavy byly super, snadno si je oblíbíte. Kniha byla i parádně zamotaná, ale… A tady se na chvilku zastavím… Nějak jsem zvládla většinu odhadnout a to mě moc mrzí. Možná to bylo jen mým rozpoložením, nebo momentální náladou, že jsem si z knihy nesedla na zadek, ale závěrečný twist, který u Fitzekových příběhů tolik zbožňuju, mi tak úchvatný nepřišel. Vlastně byl i dost zbytečný (a ano, mluvím o posledních několika stránkách). A moc mě to mrzí.

Každopádně je to jedna z knih, které stojí za to si přečíst. Někdy to určitě zopakuju, protože na její čtení asi nebyl ten nejvhodnější moment, a třeba na něco změním názor. Hodnotím 3,5 hvězdičkami.

PS: Já prostě miluju autorova poděkování na konci jeho knih! Jsou nápaditá, originální a vždy krásně ladí s příběhem (podotýkám, že šifru jsem neluštila, nějak jsem se k tomu nedokopala :D). Líbí se mi grafická zpracování knih i obálky, které tematicky ladí k příběhům.

31.12.2020 4 z 5

Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

DO HELU! Tak tohle bylo něco!!!

Skvěle promyšlený svět! Kombinace moderního světa s fantasy postavami byl super tah! Zprvu se budete hodně ztrácet a říkat si, jestli to nevzdat, ale když vydržíte, objevíte skvělý příběh. Ovšem jak se to vezme. Ve zkratce se dá říct, že těch 800 stran je o ničem, ale tak sakra dobře se to čte, že to autorce prostě odpustíte. A když přijde ten epický závěr na posledních stech stránkách? Budete ho hltat plnými doušky.

Bryce mi byla zpočátku hodně nesympatická, ale postupem času si ji prostě oblíbíte, i kdybyste nechtěli! Navíc ta Danika? OMG! Jak ta to měla všechno promyšlený! A chlapi jsou v téhle knize prostě chlapi, což je super! Akorát ty narážky na sex byly kolikrát do příběhu tak hrubě nastrčené, že jsem se musela smát. Působily na mě strašně nepatřičně.

Sečteno, podtrženo: Kniha se skvěle čte. Moc jsem si užívala sarkasmus mezi Huntem a Bryce a neskutečně jsem si zamilovala Ruhna a Syrinxe! Moc se těším na další díl, protože před jeho čtením si dám znovu tuhle bichličku. 5 hvězd si však schovám na později.

19.11.2020 4 z 5

Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Tohle byla opět bomba! Knihu jsem přečetla za necelé dva dny a nemohla se prakticky odtrhnout. Opět jsem tápala a dělala si poznámky, co si od které stránky o všem myslím, ale stejně jsem hlavního „padoucha“ neodhalila! A musím říct, že celou dobu jsem netušila, co je skutečnost a co Emmina fantazie. Paráda! Autor nám v příběhu objasní mnohem více skutečností, než lze očekávat, což je skvělé a neustále vás to nutí skládat si celý příběh dohromady, i když s velmi obsáhlými okolnostmi.

Je to má druhá kniha od tohohle autora (první byl Pacient, který mi přišel lepší – nejspíš to ovlivnilo prostředí děje). A vím, že mám nového oblíbeného autora, od kterého chci přečíst každou knihu!

27.09.2020 4 z 5

Temnota na okraji města Temnota na okraji města Adam Christopher

"Nikdo by si neměl přát být hrdina. Měli bychom si přát dělat správné věci."

Knihu nedokážu zařadit do pevného žánru. Je to kriminálka, horor? Pff, kdo ví. Co vím já, je že miluju postavu Jima Hoppera! A jsem ráda, že i v knize je tak krásně spontánní a radikální ve svém jednání. Navíc v kombinaci s Delgadovou jsou skvěle sehraná dvojka! Problém však nastává v pasážích, kdy by mělo stoupat napětí, u mě totiž tomu bylo naopak. Závěr knihy se neskutečně protivně táhnul, i když mě první část knihy (s vraždama) opravdu bavila. Bohužel kniha má v sobě i dost hluchá místa, která úplně odváděla pozornost od toho skvělého. Přijde mi, že se světem Stranger Things má pramálo společného… (pozn. první prequel mě bavil víc!)

I přes menší nedostatky si myslím, že některé fanoušky potěší mnohem více. Za mě je to průměr.

05.08.2020 3 z 5

Pán stínů Pán stínů Cassandra Clare (p)

Tak tenhle díl byl mnohem lepší! Mnohem více akce, méně popisů pocitů a neskutečně dokonalý zvrat na konci knihy! Já tak miluju knihy, ve kterých se střídají postavy ve vyprávění! Kolikrát mi nesedne hlavní postava, což je tady Emma, kterou moc nemusím, ale ty další mi to skvěle vynahradí. Moc se těším na další odhalená tajemství a snad i strhující závěr série!

Jednotlivé postavy už jsem znala, takže jsem se i mnohem lépe orientovala jak mezi nimi, tak v prostředí Lovců stínů. Příběh se začíná krásně zamotávat a já už se nemůžu dočkat vyvrcholení a rozmotání všech osudů a tajemství.

V tomhle díle jsem si velmi oblíbila postavy Tiba a Kita! Jsou to skvělí parťáci. :) Prostě správný Sherlock Holmes s Watsonem.

11.07.2020 5 z 5

Meta Meta Pavel Bareš

Z počátku jsem měla problémy se začtením se - kvůli hovorovému jazyku, ale i anglickým fázím. Jenže tak rychle jsem si na to zvykla, že jsem knihu dočetla jedním dechem.
Příběh je skvělý! Dokonale sestavený, tajemný, má neskutečný spád! Tohle mě opravdu moc bavilo! A stydím se, že jsem si zpočátku myslela, že to nebude to pravé pro mě (abyste mě pochopili Projekt Kronos naprosto zbožňuju! jen jsem se tady bála tématu), protože - BOŽE - tohle JE TO PRAVÉ PRO MĚ!!!
Kniha zpočátku vůbec nepůsobí jako thriller. To až pozvolným postupem příběhu vyplouvá na povrch.
Líbí se mi, že ve zdánlivě obyčejném tématu (superhrdinové) je vlastně mnohem, mnohem víc! Je v něm tak moc, že vás superschopnosti začnou vyloženě děsit.
Já miluju přeskakování časů i rovin příběhu! Baví mě skládat si ty střípky dohromady. Miluju tok myšlenek tohohle autora! A s nadšením očekávám další knihu, u které už váhat nebudu ani minutu!

29.06.2020 5 z 5

Jiný svět Jiný svět Dmitrij Rus

Jste hráči? Hrajete MMORPG hry? Pak je tato kniha přesně pro vás! Pokud jste ale spíše vášnivý čtenář a k tomu ještě hráč, tak budete spíše zklamaní - stejně jako já.

Kniha vás prakticky hned na začátku vrhne do herního světa a představí vám Gleba, kterého budete spíše znát jako temného elfa Laitha. Gleb je dokonalý, společenský, nápomocný téměř každému, taktický i rozvážný. A ještě ke všemu skvělý vypravěč! Problém je ale v tom, že se z počátku nemusel vůbec snažit, aby něčeho dosáhl. Všechno mu prakticky spadlo do klína a jak říkáme my v hráčském světě, je to lucker a nic víc! Ovšem i to k těmto hrám patří.

Úprava knihy se mi velmi líbila. Vše máte přehledně zapsané (itemy, úkoly, atd.) krásně mimo hlavní vyprávění. Herní svět je dokonale promyšlený jak pro vtažené digitální hráče, tak pro ty příležitostné. K tomu nemám nejmenší výtku. Ovšem z té další stránky jich bude hned několik.

Začneme tedy pěkně z kraje. Kniha nemá zápletku, hlavní postava hlavně hraje. O tom je vlastně celý příběh. U MMORPG her jsme na to prostě zvyklí, ale když už je o tom i kniha, proč si s tím trochu nevyhrát?
Dalším velkým mínusem je pro mě ženská postava Táni! Bože, jak ta mi lezla krkem! Osmnáctiletá a neskutečně protivná. Brrrr!

K jazykové rovině knihy nemám nejmenší výtku. Příběh se krásně čte a co je nejdůležitější: autor se nebál použít termíny hráčů z her! Skvělý tah! Bez slovníčku na konci by byli nehráči při četbě téhle knihy dost ztracení.

Takže celkově mě čtení téhle knihy bavilo, ale nedostala jsem přesně to, co bych očekávala. Dalo se tam přece vymyslet tolik věcí! Inu, je to první díl, takže je potřeba na něj i tak nahlížet, ale za mě jsou to pouze 3/5. Jako oddychová kniha je fajn. :)

18.04.2018 3 z 5

Hvězdy nad hlavou Hvězdy nad hlavou Marissa Meyer

Určitě znáte velmi dobře ten pocit, když skončí vaše oblíbená knižní série a jste smutní, protože se jí jiná nevyrovná nebo máte spoustu otázek, které ještě nebyly zodpovězeny. Právě pro vás je tady sbírka povídek, která vás v tomto světě ještě chvíli nechá žít a nějaké ty otázky vám snad dokáže zodpovědět.

Kniha vám nabídne osm povídek z minulosti (možná i budoucnosti ;) a jednu bonusovou navíc. Krásně se čtou a mají rozhodně něco do sebe. Nejvíce se mi však líbily ty, které se týkaly Cinder nebo Scarlet.

Obálka je naprosto nádherná! Jako všechny z této série. Ovšem hvězdy, které odrážejí odlesky, jsou opravdu dech beroucí. Krásný nápad!!!

Kniha je opravdovým doplněním celé série a každý její fanoušek by ji měl, alespoň podle mě, také vlastnit. U mě v knihovničce má stoprocentně své místo!

Co víc vám mám povídat? Je to sbírka povídek, které se týkají Měsíčních kronik! Některé otázky odpovědět zvládnou, jiné zase vyvstanou. Ale tak to prostě má být. Pro mě je knihou, kterou musím mít! Hodnotím 4/5.

18.04.2018 4 z 5