MM1979 MM1979 komentáře u knih

Bible Bible neznámý - neuveden

Není to moc čtivé... Hodně postav a nesouvislý děj. Chybí zařazení do sekce sci-fi, fantasy, pohádky. Za mě palec dolu - znova bych to nečetl.

13.07.2016

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Kniha mě vyloženě nadchla, je to opravdu povedený kousek. Jedna z mála knih, kde se dá uvěřit každé slovo toho surově realného života hlavní postavy, ktery je podán humornou formou i když je velmi smutný. Mohu jen doporučit, a to sklidným svědomím!

25.01.2019 5 z 5

Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Někteří lidi to kritizují, či dávají nízké hodnocení - asi čekali po dvou mega úspěších už příliš mnoho... Mě se to líbilo, čtivé, vtipné - super oddechovka na dovču. Za mě ok a s klidným svědomím můžu doporučit, určitě se zasmějete a jistě to patří k tomu lepšímu v současné tvorbě.

26.01.2019 4 z 5

Bible Bible neznámý - neuveden

26.01.2019

Korán Korán neznámý - neuveden

Tuto knihu jsem nedočetl a ani jsem si ji nepořídil do knihovny (na rozdíl od Bible, kterou vlastním a mám ji strčenou v knihovně mezi sci-fi a fantasy). Jakékoliv náboženství v dnešní době se mi zdá směšné… Ať je to „mírumilovný“ křesťan nebo „sebevražedný“ islámista. Pro mě to je prašť, jak uhoď – pouhý unik od reality, slabošství a projev zoufalství s přáním někam patřit, být součástí něčeho většího, v jehož jménu konám to, či nekonám tamto. A ty jednotlivci by mi ani tak nevadili jako ty organizace a představitelé, co zastupují jejich falešné bohy na zemi. Pupkouni v hábitech, co sami nevěří a mají to jen jako klasické zaměstnání. Dříve jsem tak vyhrazený nebyl, ale dnes je člověk obklopen církevními restitucemi a sebevražednými atentátníky a buď začne věřit, že je to boží plán nebo je musí „jen“ nenávidět. Ani nevím které z náboženství má nejvíce krve na svých ruchách, ve jménu které víry bylo povražděno více lidí? Možná nějaký statistický sborník zavražděných lidi dle počtu a náboženství by byla hodnotnější kniha než tato. A jak je to opravdu s Bohem? Odpovědi najdeš ve filmu P.K. ! :-)

26.01.2019

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Tak to byla opravdu bomba! Takto jsem se dlouho nezasmál! Můžu jen doporučit. Nikdy by mě nenapadlo, že se budu tak moc bavit u knihy z roku 1963! Přečteno (zlhtáno) za dva dny (větší důkaz spokojenosti neexistuje :-)). P. S. Pozor: Film je oproti knize vyloženě sračka!!!

26.01.2019 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Nic moc, nechápu to přehnané hodnocení... Není to moc čtivé - těšil jsem se až bude konec. Jde o "populární" téma totality, ale román samotný je slabý průměr.

25.01.2019 2 z 5

Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Nejdříve jsem viděl film a až po letech četl knihu a bylo to super! Kniha je většinou lepší a obsáhlejší a platí to i tentokrát! Jo a má to i druhý díl, který není jako film, ale je slabší... Tak mrkněte!

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Dlouho jsme se tak nenasmál, je to opravdu velice vtipné, ani si nepamatuji, kdy jsem se začal při čtení knihy hlasitě smát, jako v tomto případě, kdo tu zmiňuje Hitlerovu propagandu, tak to buď nečetl, nebo nepochopil - je to satira, zesměšňující jeho ulítlé názory a jeho oprávněné myšlenky s dob minulých vtipně usadí do kontextu současnosti, za mě palec nahoru - bojím se, že film nemůže dosáhnout kvalit knihy! .-)

Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Za mě nejlepší Pratchett, rozhodně nejvtipnější - perfektní zasazení do starověkého Egypta. Pyramidy a Stráže, tím by měl každý začít a pak si Zeměplochu musí zamilovat.

Aha! Rodičovství Aha! Rodičovství Laura Markham

Většina rodičů je přesvědčena, že dělá pro své děti to nejlepší... Tato kniha mi ukázala, že to jde ještě lépe! Ne že bych se podepsal pod každou myšlenku, ale cca 70% rad a postupů jsem ocenil a vyhodnotil jako přínosných a plně použitelných. Myšlenka dne: "Děti nejvíce potřebují naší lásku, právě když si ji nejméně zaslouží!"

25.01.2019 4 z 5

Dračí doupě: Pravidla pro začátečníky Dračí doupě: Pravidla pro začátečníky Michael Bronec

Jen díky této skvělé hře, jsme s partou seděli u stolu a házeli si kostkou (ostatní posedávali v parku u cigaret a krabicového vína či dělali horší věci a my jsme si hráli (kdo si hraje, nezlobí))... Tolik zábavy a vtipných okamžiků a srdečného smíchu jsem snad už nikdy nezažil. Nejlepší je to hrát ve 4 (1+3) aby to odsýpalo, ale musí to být hráči s velkým H a nejdůležitější je pán jeskyně na něm to stojí a padá. Každopádně původní pravidla - verze 1.6 jsou svižná (při jednoduchém boji – ne rozšířeném systému) a lehce pochopitelná - za dvacet let vývoje vyvážená a vyladěná do posledních detailů! Ostatní pokusy jako je DrD plus (složité vypočty a pravidla) nebo DRD II (naopak absence pravidel a principů) považuji jen za pokus vytáhnout z fanoušků nějaký ten groš, ale pro hru jako takovou je klasika nejlepší... Hráli jsme to ve věku cca 15 - 20 a nic nám neuteklo a nepřestali jsme to hrát protože, by nám s věkem odešla fantazie a umění si hrát, ale práce, manželky, děti a každodenní starosti nám už neumožnovali se sejít a zavřít na celý víkend k hracímu stolu.

13.07.2016 5 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Hlavní série mě nechytla, ale Lovci hlav a Syn jsou fajn. Chtělo by to více takovýchto "uzavřených" románů.

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Velké, opravdu velké zklamání - vůbec mě to nechytlo.. Nevim, co mě více vadilo, zda ten styl psaní, ty ruská jména nebo ta nuda... Tunel, stanice, tunel, krysa, tunel, mutant, tunel jo a ještě jeden boční, slepý, zavalený tunel... Vymazáno, nedočtěno a na další díly se ani dívat nebudu (a to je prý dvojka o poznání horší, to je těžké si jen představit, natož to číst :-)) Škoda času, za mě velký podprůměr. Nevím, co na tom vidíte. Kdybych to měl koupené, tak ty prachy obrečím, ale že to je zadara na netu, tak jsem to jen smazal a teď lituji tří hodin, co jsem tomu obětoval.

25.01.2019 1 z 5

Děti času Děti času Adrian Tchaikovsky (p)

WOW, to byla jízda – tedy let! :-) Tento sci-fi román z naší postapokalyptické doby je uchopen velmi originálně. Nechtěl bych možnému čtenáři zkazit zážitek naznačováním a prozrazením dějové linky, tak se omezím na strohé konstatování, že je to dobrý román, který je psán chronologicky z dvou pohledů. Tyto pohledy se střídají a provází nás časem. Nejdříve se mi více líbil ten lidský „přirozený“ pohled, ale časem jsem ocenil pohled druhý .-) Zajímavý příběh plný napětí, zvratů, „lásky“ a i poučení. Knihu mohu s klidným svědomím doporučit, a kdo projede prvních 100 stran už knihu neodloží… Dlouho jsem nedal plný počet hvězd s tak dobrým pocitem.

27.01.2019 5 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Velice povedená taškařice, úsek kdy se strážník snaží dosáhnout šance jedna ku miliónu je legendární. Tohle by mělo byt povinné čtení pro každého policistu, strážníka a Pratchett by měl za tohle dílo veleben ve Valhale spisovatelů! Tohle a Pyramidy to je to nej z pera autora!

Pod parou Pod parou Terry Pratchett

Tak i když je to úplná svatokrádež, tak musím konstatovat, že jsem se nebavil (určitě ne tak, jak sem čekal), buď už byla znát nemoc autora, nebo to někdo musel psát za něj... I když ne každému se musí líbit vše, tak tohle měla být plnohodnotná Úžasná Zeměplocha s Drahošem a Elániem, ale bylo to stejně slabé - jiné jako příběhy ze Zeměplochy nebo pro mě jako díly s čarodějkami.. Jak napsal jeden recenzent: „Pod parou se chová jako skutečná parní lokomotiva. Rozjíždí se pomalu, při brzdění hlasitě skřípe.“ Já bych dodal Ta jízda… Ta nestojí za to! Nechám si to v knihovně jen z úcty k autorovi a jako poslední 35 díl úžasné zeměplochy, abych nerušil celistvost série.

26.01.2019 3 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Tak toto se povedlo! Jak nečekaný zvrat ve „vyšetřování“, tak perfektní pohled na náboženské bludy v našich přežívajících vírách. Napětí, akce, poučení – to vše kniha nabízí.

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Velké, opravdu velké zklamání - vůbec mě to nechytlo.. Nevím, co mě více vadilo, zda ten styl psaní, ty ruská jména nebo ta nuda... Tunel, stanice, tunel, krysa, tunel, mutant, tunel jo a ještě jeden boční, slepý, zavalený tunel... Vymazáno, nedočteno a na další díly se ani dívat nebudu (a to je prý dvojka o poznání horší, to je těžké si jen představit, natož to číst :-)) Škoda času, za mě velký podprůměr. Nevím, co na tom vidíte. Kdybych to měl koupené, tak ty prachy obrečím, ale že to je zadara na netu, tak jsem to jen smazal a teď lituji tří hodin, co jsem tomu obětoval.

12.11.2016 1 z 5

Valhala Valhala František Novotný

Tak za mě velké, ale opravdu velké rozčarování a zklamaní! Knihu jsem koupil na základě recenzí a mé záliby ve fantasy a sci-fi. Mělo to být něco výjimečného (jak dle rozsáhlosti, tak dle ceny - PC 798,-), ale byl jsem znechucen a cítím se podveden. První část (více než 250 stran) fakt děs a úplné utrpení. Mnoho postav, velmi zmatený děj, u nesmyslů si autor pomáhání časovým skokem a zdvojením jak postav, tak i předmětů. Úchylné laciné sexuální scény (například když hlavní hrdinka - valkýra honí penis drakovi, aby mohla v kovárně zakalit meč jeho semenem, ten meč ková jeho matka a její sestra honí druhého bratra, nebo když ta samá ukousne a ukradne pilotovi penis, aby se s nim mohla uspokojovat - fakt jak v béčkovém pornu pro uchyláky z 80 let) a hlavně dlouhé nudné a zbytečné pasáže mě skoro donutili knihu definitivně odložit. Na základě recenze kolegáčka čtenáře (kterou jsem vyhledal při svém znechucení), kdy i on konstatoval, že první část byla úmorná a později se to lepší jsem tedy vydržel a zajímalo mě, proč to vydavatel přivedl na svět. Druhá část už jde skutečně číst a je vidět, že ty léta, co knihy dělí fakt pomohla, ale pořád je tam na mě moc hluchých míst. Kniha po 640 stranách definitivně odložena. Celkově zajímavá myšlenka, ale nudné a podprůměrné provedení (zejména ta první část). Kdyby autor těch 1000 stran vtisknul do max 400, a celou první část nově přepsal do jedné úvodní kapitoly, tak by to mohlo být opravdu fajn, protože od druhé části se to trochu lepší. Ale nyní jsem fakt otráven a knihu pošlu obratem do bazaru, pokud mi teda na to někdo skočí a koupi to než to bude v levných knihách za 49,- :-). Místo v mé knihovně si to nezaslouží a určitě bych to nikdy nečetl znovu! Ty recenze musí být zaplacené vydavatelem, jinak nechápu, že se někdo k tomu "dobrému" vůbec tím začátkem pročetl a já nemám sílu to dočíst... A to nemluvím o provedení papírového potahu pevné vazby bez ochranného potahu - člověk aby četl knihu jen doma a v rukavičkách! Za více jak sedm stovek je to smutné! Prodáno do výkupu za 300,-! Díky bohu, že je ten brak z domu!

13.07.2016