MOu598 komentáře u knih
Četla jsem v únoru 2008. Podle mých poznámek:
Zajímavé, dobře se čte. Odehrává se v průběhu dvou dnů v cukrárně.
Hezké, o mě, o ženách. Řešení - nenalezeno.
Četla jsem v únoru 2008. Podle mých poznámek:
Divadelní hra psaná ve verších.
Zvláštní, představovala jsem si něco jiného. Něco většího. Ale možná jsem jen rychle a nepozorně četla. Bylo by dobré vidět na jevišti.
Četla jsem v únoru 2008. Podle mých poznámek:
Jedna z nejhezčích knížek. Krásně se čte, čte se sama. Asi je to dáno i překladem.
Příběh lehce plyne.
Lidské, hluboké, s láskou k lidem, půdě, životu.
(Žena poznamenaná rozštěpem.)
"Radost není zábava."
Četla jsem v říjnu 2007. Podle mých poznámek:
Psáno jinak než 2. díl. Zde se autor věnuje podrobně asi 10 spisovatelům, každému cca 18-20 stran, tj. většina knihy.
Podnětné.
Četla jsem v říjnu 2007. Podle mých poznámek:
CCa 50 autorů, bohaté informace o nich - o životě, ale hlavně díle, vč. stručného obsahu děl.
Informace ale nejsou úplné (další jsou ve Slovníku..), četla jsem některé knížky, které zde nejsou uvedeny, i když autor uveden je.
Četla jsem v listopadu 2007. Podle mých poznámek:
Mnoho zajímavých informací nejen o S. Undsetové, jejím životě a díle, ale i o norské literatuře jako takové. Dále o době a místech, kde S.U. žila.
Zajímavé, podnětné, i když trochu nesourodé.¨Hodně věnováno i K. Hamsunovi.
Četla jsem v říjnu 2007. Podle mých poznámek:
Hezké. Hezké fotky, dobře se čte, milion informací, na sta míst by se člověk chtěl podívat.
Super sebou na cesty.
Četla jsem v březnu 2012. Podle mých poznámek:
Hezky se čte, i když jde o starší překlad.
Poutavé, jímavé, kolem hl. hrdiny jsou další lidé se smutnými a tragickými osudy. Takový je život?!
Hezká knížka.
Citát:
"Ty pošetilče, není štěstí, jest jen naděje a zklamání, ale mezi tím nic."
Četla jsem v červencu 2007. Podle mých poznámek:
Příběh svérázného Daga, pro kterého je vším rod. V jeho zájmu se mu vším stávají i peníze, ale časem poznává, že vlastnictví peněz nepřispívá ke štěstí, spíš naopak.
Hezké, blízké, romanticko-realistické.
Citát:
"Peníze vládnou světu a lidem, vládnou jak chuďasům, kterým se jich nedostává, tak boháčům, kteří udělali ze sebe jejich otroky."
Četla jsem v srpnu 2007. Podle mých poznámek:
Prostřední díl trilogie.
Hezky se čte. Něco jako venkovský román.
I o smyslu života a jeho hledání.
Četla jsem v červenci 2007. Podle mých poznámek:
Třetí díl rodové sáy. Hezkly se čte, romantické, i realistické. O tvrdém životě a tvrdých lidech, o hledání místa v životě a ve vztazích.
Citát:
"Sám život naši pýchu rozbíjí. A my životu nejlíp porozumíme, až naše pýcha bude rozbita."
Četla jsem v březnu 2007. Podle mých poznámek:
21 pohádek.
Připomínají známé Andersenovy pohádky i jiné.
Rychlý děj. Na pár stránkách je vždycky popsáno mnoho akcí, změn, zvratů v ději. Někdy nelogické. Někdy vítězí i ten, co nemá žádnou zásluhu.
Není zde žádný popis lidí ani přírody.
V knížce je minimálně 10 překlepů.
Citát:
"Jak daleko je od východu na západ?
Jeden den cesty... protože slunce vychází na východě a zapadá na západě. Pohodlně to stihne za den."
Četla jsem v únoru 2009. Podle mých poznámek:
Hamsun píše poutavě, čtivě, zajímavě, líčí lidi, situace.
Pěkné, i když100 let staré.
Hlavní postava je chlapec a pak muž, který je hodně ovlivňován tulákem a snílkem.
Citát:
"Tak je to s lidmi, kteří dědí, nikdy nemají dost."
Četla jsem v lednu 2009. Podle mých poznámek:
Napsali účastníci polární výpravy 1925.
Hezká knížka, sice od šesti autorů, ale poutavá a zajímavá. Dobře se čte. Jediné, co mne méně zajímalo, byl úvod - technické parametry letadel.
Amundsen píše stylem, že všem děkuje, všechny obdivuje, povzbuzuje, nikoho nesráží. Ví, že jen kolektiv může dosáhnout cíle. Je to velký velitel.
Ostatní: každý píše o něčem jiném a jinak, ale také hezky.
Moc hezká knížka.
Citát:
"Když je situace nejčernější, vždy je paprsek naděje."
Četla jsem v lednu 2009. Podle mých poznámek:
Poutavé, čtivé, hezká knížka. A přesto přináší spoustu informací a na druhé straně i "filosofických" úvah. Ale pěkně podáno, autor se nevnucuje se svými názory.
Autor se
nevytahuje, je strašně skromný, nechce, aby se podle něj měnily dějiny.
Proto hezké, lidské, čtivé. A s pěknými fotkami.
Norská detektivka.
Zajímavé, že poprvé vyšla na Islandu.
Citát:
"Přežít vlastní děti... je to nejošklivější, co se člověku může přihodit."
Četla jsem v prosinci 2008. Podle mých poznámek:
Moc se mi nelíbilo. Není to povídka nebo román. Je to psaní na základě dochovaných dokladů a vyprávění a autor to pořád zdůrazňuje - že vyhodnocuje fakta. Ale fakta nemohou fakticky nic říci o lidech, o jejich prožitcích a cítění.
Jinak ale o zajímavých věcech a obdobích - před, při a po 2. světové válce. O muži, který se dal na duchovní cestu.
Děj dobrý, napsáno nehezky.
Četla jsem již před delším časem. Podle mých poznámek:
Vždy dvoustrana o každé zelenině, ovoci.
Jak pěstovat, jak zpracovat, barevné foto.
+ Další rady k půdě, zahradě, zahr. pracem.
Tuhle knížku bych chtěla mít.
Útlé, pěkné.
S návody a radami.