Mudry komentáře u knih
Autorka příběh nevypráví, autorka ho sděluje. Konkrétně mě svým dynamickým stylem donutila jít spát až nad ránem, protože jsem ty stránky prostě neuměla opustit. Knih o podobných osudech jsem přečetla nespočet, ale tohle bylo jiné. Úsporné na slova, bohaté na emoce.
Po románu 1984 jsem se domnívala, že to Orwell jen trefil . Farmu zvířat jsem četla bezprostředně po knize o KLDR a jsem si téměř jistá, že tu skleněnou kouli prostě mít musel.
Jeden z nejznámějších příběhů naší historie. Příběh, o němž jsem toho tolik slyšela, viděla i četla. Říkala jsem si, jestli mě to bude vlastně bavit, když znám začátek, prostředek i konec ? A bavilo !!! Skvěle zpracované, úžasně čtivé a dokonce i napínavé !
Co dodat ? Vše už tu bylo řečeno. Opět jsem si čtení maximálně užila.
Tentokrát bez mafie a bez politiky . Příběh brutálního sériového vraha, z kterého mrazilo o to víc, že je skutečný, že Ondrej Rigo je stále živ a pravděpodobně i zdráv ve výkonu doživotního trestu. Navzdory syrovým popisům míst činu a závažnosti situace jsem se díky povedené partičce detektivů nejednou i od srdce zasmála.
Přečteno za dopoledne .Je mi z toho špatně a smutno. V částech, kde se vypravěčem stává matka , mnou cloumal vztek a jiná než velmi sprostá slova mě nenapadala.
Pecka !!! Lepší než první díl série, což neznamená, že bych prvnímu dílu ubrala hvězdičku,spíš bych druhému ještě jednu přidala, kdyby to šlo. Skoro to vypadá, že na mém žebříčku oblíbenosti Carter předběhne Nesba.
V tomto případě asi není třeba komentáře.
Není moc co dodat. V komentářích níže bylo řečeno téměř vše. Propojení fikce a fakt ? Ani na chvíli jsem nepochybovala , že Karel a Viktor to opravdu celé prožili. Konkrétně v Osvětimi jsem se prostřednictvím pravdivých i smyšlených příběhů ocitla už mnohokrát. Jak to pan Karika "zaonačil", vlastně ani neumím přesně určit,ale v jeho podání mi místy bušilo srdce, jako bych o tom četla poprvé.
Začínám podezírat pana Hartla, že si jedné bouřlivé noci ve stavu společenské unavenosti přál stát se na pár dnů ženou a povedlo se mu to.
U Cartera zase žádná změna. Pět hvězdiček - jinak to nejde. Tentokrát se mé tušení , že já bych detektivem být opravdu nemohla, ještě několikrát násobilo. Netušila jsem do poslední chvíle.
Na této kombinaci humoru, napětí a mnohdy i hnusu začínám být závislá. Před dalším dílem si musím dát pauzu, nebot´mi reálně hrozí vyloučení z rodinného kolektivu pro hrubé zanedbání povinností matky, hospodyně a dokonce i manželky :-) .
Vždycky si říkám, že další díl už nemůže být brutálnější, ale může....
V tomto díle Carter zjevně změnil svůj modus operandi a já se vlastně vůbec nemůžu rozhodnout, jestli se mi to líbilo víc nebo mín´. Nicméně i tak opět přečteno jedním dechem, takže nemohu jinak .... zase pět hvězd.
Moje první kniha na téma 2.sv.válka z pohledu " druhé strany ". Tenhle příběh z hlavy jen tak nevyženu. Cítila jsem se podobně jako po zhlédnutí Habermannova mlýna....
Depka na odpoledne. Tentokrát mi ve stylu psaní paní Mornštajnové cosi chybělo a vlastně ani neumím konkrétně pojmenovat co. Téma bylo silné a těžké. S odstupem jednoho dne jsem zjistila, že nějak nemůžu rozdýchat hlavně Jakuba a Adama.
Ano, mám novou oblíbenou sérii. Mám nového oblíbeného autora.
V mém případě první kus tohoto autora a rozhodně ne poslední. Neskutečně mě bavil jazyk , jakým je kniha psaná, i když chvílemi jsem litovala, že jsem nesáhla po slovenském originálu ( tuším, že by to bylo ještě lepší ). Příběh ? Za mě pecka.
Střídání současnosti s minulostí proložené fantazií, nenávist i láska, trocha humoru , nechybí místa k zamyšlení "co bych udělal já " a "co by bylo kdyby", v neposlední řadě pak opakované zděšení možná i údiv, když mě kniha zavedla do Osvětimi, přestože o té už jsem toho přečetla mnoho. Perfektní !!!