Mudry komentáře u knih
Vzhledem k okolnostem je těžké knihu objektivně hodnotit. Ano, uronila jsem při čtení slzu, ale otázkou je , zda bych ji uronila, kdyby byl autor stále mezi námi. Je zřejmé, že jeho skon mými emocemi při čtení nemálo otřásl. Tipuji, že minimálně jednou hvězdičkou navíc.
Vzhledem k poměrně těžkému tématu neuvěřitelně čtivá záležitost. Překvapená jsem ale nebyla, protože už vím, že pan Šulc psát prostě umí.
Mám trochu rozpačité pocity. Měla jsem dojem, že celý příběh postupně zrychloval a do cíle přímo doletěl. Kdyby se celá kniha nesla v tempu první poloviny , šest set stran by nestačilo a mně by to vzhledem k tak citlivému tématu asi vůbec nevadilo.
Komu se líbil "Orel přistál ", přijde si na své . Pravdou ale je, že příběhy jsou si v mnohém velmi podobné.
Zvláštní... . Postrádala jsem napětí, chvílemi jsem se i nudila. Konec jen málo uvěřitelný.
Není to má první kniha na toto téma , přesto jsem zas a znovu šokovaná faktem, že v dnešní době je ještě něco takového možné. Konkrétně u tohoto příběhu se ale nemohu zbavit dojmu, že ve vyprávění o událostech v Číně nebyla autorka zcela upřímná. Pokud se mýlím, pak se autorce s úctou omlouvám, ale tolik neuvěřitelných náhod korunovaných zamilovaným obchodníkem s bílým masem mě prostě "tahalo za vlasy".
Trochu mi trvalo, než jsem se odhodlala knihu přečíst. Tušila jsem pasáže věnované hudbě a asi jsem se bála, že mě budou nudit. Od čtení jsem se nakonec nemohla odtrhnout. Na konci mi ale chyběla stránka, dost možná i kapitola. Ještě alespon´ jednu stránku by si čtenář od autorky zasloužil.
První díl mě bavil, druhý ještě víc, tak jdu na třetí....
Mrazivý příběh sám o sobě, optikou dnešní doby pak ještě mrazivější.
Jeden z méně napínavých dílů, ale jako vždy jsem přečetla jedním dechem. Opravdu začínám upřímně smutnit, už jen tři díly a mám celou sérii přečtenou .
Vlastně ani neumím přesně říct proč, ale ve srovnání s prvními dvěma díly za mě malinko slabší. Nicméně pořád super !
Z každého takového svědectví mrazí, ale v tomhle případě to bylo ještě mrazivější zřejmě proto, že je kniha psána dobovým jazykem a tak čerstvě po válce. Proto asi oproti jiným uvěřitelnější.
Já jsem byla opět spokojená, četla jsem jedním dechem a ani první polovina knihy mi nepřišla méně záživná než ta druhá.
Útlá knížka se silným obsahem. Mám ráda filmovou i knižní tvorbu na toto téma, miluji Karla Rodena, ale film Lidice se mě nedotkl ani z poloviny tak, jako toto celovečerní čtení.
Podobných svědectví bylo napsáno a konkrétně mnou přečteno mnoho. Vždycky mám trochu problém knihy tohoto typu hodnotit. Nelze na ně pohlížet jako na adepty na literární cenu roku. Je třeba nezapomínat, že je to literatura faktu a právě v tom vidím sílu těchto zas a znovu šokujících příběhů.
Už dávno nepatřím mezi děti a mládež a ani dívčí romány zrovna nejsou mým šálkem kávy. První dva díly mi půjčila kamarádka na dovolené a já prostě nemohla jinak, než si pořídit další díly a na vydání posledních i netrpělivě čekat ..... musela jsem nutně vědět , kdo je A. A o to přece šlo donutit čtenáře ke koupi dalších dílů a v mém případě i koupi dalších počinů autorky. Hodnotím tedy nejvýš ...
Musím ale poznamenat, že ze seriálu jsem neviděla ani jeden díl .
Na můj vkus až moc červené , místy málo uvěřitelné. Možná proto, že jsem na toto téma četla spoustu knih, nemohu než zařadit do průměru, i když přiznávám, že se to četlo moc dobře.
Tohle se moc nepovedlo. Námět samotný s překvapivým rozuzlením by si zasloužil mnohem víc.