mulderka komentáře u knih
Po historkách Ijona Tichého je tohle další geniální lemovská ujetina, předstírající, že chce jen bavit, ale ve skutečnosti nenápadně infikuje tekuté lidské hlavy i myšlénkami. Můj nehynoucí obdiv autorovu rozsáhlému přehledu, jazykové vynalézavosti a hravosti a vůbec všem těm nápadům:-) Na rozdíl od některých jiných Lemových spisů má Kyberiáda šanci ještě pár /desítek/ let u čtenářů přežít.
To Qwill: úryvky z vámi zde níže citované matematickolyrické básně jsem kdysi dávno použila na blahopřání ke svatbě své sestřenice /ženich i nevěsta matfyzáci :-)/ Díky a lajka za oživení vzpomínky!!
Absurdní hrdina Ijon Tichý se na několika svých cestách zapletl do něčeho tak naprosto šíleného, že i Monty Pythoni by závistí zezelenali. Pokud se ale neuchechtáte k smrti nad všemi těmi slovními hříčkami a ujetými nápady, zjistíte, že vám poněkud padá čelist a smích tuhne na rtech. Nakonec, jakým právem se jako lidstvo pokládáme za vrchol všehomíra, pokud jsme vznikli tak, jak nám pan Lem servíruje hned v první kapitole...? A ta "úžasná" vize budoucnosti, kterou nám chystají futurologové na svém kongresu... to už snad radši...
Jediné, co už se v dnešní době nedá číst,a pochybuji, že se dalo i v době napsání, je povídka o planetě Dichtonii, které asi málokdo vůbec porozumí. Což je důvod, proč "pouhé" 4 hvězdy.
Kontrolní otázka: k čemu se na mezihvězdné lodi neporovnatelně vyspělejší mimozemské civilizace asi nacházel pohrabáč a lopatka od uhlí???
Dramatický úryvek, který jsme měli v čítance, myslím že pro 5. ročník ZŠ, byl jedním ze spouštěčů mé celoživotní lásky k SF a fantastice jako takové. Co tedy na knížce, která takto nasměrovala můj vkus a světonázor, kritizovat?? Ideologie byla prostě daná letopočtem vzniku /1950/, dějovosti, akčnosti i poučení /tehdejším/ mladým čtenářům je tak akorát...
Co mě ale zarazilo, když jsem tento poklad nedávno opět vytáhla z knihovničky, byla absolutní nedomyšlenost, jaký vliv by měly všechny ty monumentální projekty jako rozpuštění ledovců, navedení druhého atomového Slunce nad Antarktidu a podobná drobná vylepšení planety Země, na přírodu a celý planetární ekosystém. Tady zřejmě definitivně převládlo myšlení "poručíme větru,dešti a bez nějakých ohrožených druhů se klidně obejdeme". Ale to je jen můj postřeh z 21. století, na kvalitě knížky a mém subjektivním hodnocení se nic nemění.
Jak mám /měla jsem/ lemovky moc ráda, tohle jsem sehnala až mezi posledními celkem nedávno a zoufale mě to nebavilo. Nezáživně napsáno, děj veškerý žádný a myšlenka "betrizace"? Už tehdy muselo být jasné, že je to úplně scestný nápad a tudy cesta ke světlým zítřkům lidstva nepovede. Zlatí Astronauti, tam se aspoň něco děje.
Jako vždy, super akční a napínavý boj Sigmy o záchranu když ne světa, aspoň lidstva. Tentokrát na téma 10 ran egyptských a jejich historická pravdivost. No, všechna čest. Určitě už jsem někde psala, že James Rollins musí být reinkarnovaný Ludvík Souček. Ale!
Mám dojem, že originalita - a bohužel také neuvěřitelnost - Rollinsových nápadů a zápletek už místy dosahuje jisté hranice. Ještě pár krůčků a špičkový dobrodružný thriller by se snadno mohl změnit v sebeparodii. Což bych autorovi rozhodně nepřála.
Tak bacha na to, pane Czajkowski. Protože /pozor spoiler!/ např. část se stádem inteligentních slonů už se na té lajně zachycuje drápkem... A já se u knížek tohoto druhu chci dusit napětím a bez dechu fandit sympaťákům, ne útrpně usmívat!!
Pro dnešek opět za 4 a možná čtvrtku k tomu :-)
Opět kvalitní napínavé čtení, 4 hvězdy dávám jen proto, že /pozor spoiler!/ geneticky a jinak upravené potvory už autor použil nejmíň ve dvou jiných svých knihách, takže lehká vykrádačka sama sebe... ale stejně jsem, hlavně na posledních cca 100 stránkách, tradičně občas zapomněla dýchat napětím :-)
Poslední, nejnapínavější, nejemotivnější a myšlenkově nejsilnější díl trilogie. Vše další, co mě k hodnocení napadalo, už kousek pode mnou popsali Trudoš a Chemiczka, takže se nemusím opakovat a oni mají za to ode mě "lajku" :-) Díky!
Nad druhým dílem detektivní trilogie o kanceláři Ostrozrak se už pochmurně vznáší černý mrak nastupujícího nacismu - a to jde veškerá legrace stranou. Doba přitvrdila a dr. Pivoňka musí při svém pátrání odmetat mnohé klacky házené mu pod nohy ze všech stran. Případ tentokrát sahá do filmařského prostředí a docela mě bavilo odhalovat, které skutečně existující osobnosti jsou do knížky pod občas průhlednými pseudonymy zapracovány. Na českou detektivku velmi kvalitní čtení.
Jak detektivky českých autorů nemusím, zde jest čestná výjimka. Sympaťák dr.Pivoňka, držkatá Boženka, praštěný milionář Ivo Zdeborský a k solidní zápletce trocha vtipu i akce okořeněná hádankami - no kdo by odolal??
Na tomhle jsem si kdysi v 90. letech vážně smlsla. Několik dalších Barkerových knížek už mě tak nepřesvědčilo... ne že by byly málo děsivé a nechutně krvavé, ale... Originalita a celé vyznění příběhu Noční rasy, který obrátil znaménka a změnil horror v antihorror, jsou výjimečné.
Dávám dobré 4 a půl hvězdy a jdu se přehrabat v knihovně...
FIlm taky stojí za zhlédnutí.
Nemůžu za to, ale být Davidem Lynchem, asi bych z toho, že se na mě odvolává autor celkem průměrného thrilleru, moc radosti neměla. Nebo měla, z toho, že mé geniální atmosférické klasice výsledná záležitost nesahá ani po kotníky... Je to prostě něco úúúplně jiného než "vzorové" městečko Twin Peaks a konečné "zvrhnutí" někam do SF mě dost nepříjemně překvapilo. Prostě jsem čekala , namlsaná reklamním textem na obálce, něco víc, a toho se mi nedostalo. Seriál je možná lepší, ale ten jsem zatím neviděla.
Hodnocení: 3 a čtvrtka hvězdy max, a přes to nejede vlak.
Moje první "chriscarterovka" a dá se očekávat, že si autora zapamatuji. Musím uznat, že vynalézavost a brutalita jím vymyšleného vraha mě docela šokovala, což v dnešní drsné době a při těch kvantech různých thrillerů a detektivek, které přečtu, není moc lehké. Akorát, jak píše kousek níž Matne, mám i já trochu problém s uvěřitelností. Rozhodně ale dám sympaťákům Hunterovi a Garciovi další šanci, že by se mohli s dalšími jejich případy zařadit do mé thrillerové TOP když ne 5, aspoň desítky :-) Zatím tři a půl hvězdy, čtyři poctivě dát nemůžu ;-)
Na to, jak příšerně zlitý a zfetovaný byl autor při psaní této knihy, není to zase tak nejhorší ;-) Jako pocta brakovým SF z 50. let to celkem funguje a přidaná kingovská hodnota zvedá dílko na úplně jiný level. Řekla bych, že do Garda zoufale se rvoucího se svou závislostí King promítl své tehdejší já - naštěstí s ním to dopadlo podstatně líp. A celkově... no, na žebříčku všech kingovek bych Tommyknockers zavěsila tak někam těsně nad polovinu. Takže tři a půl pro autora, a velké mínus pro překladatele /1.vydání/ a ty, kdož připustili, aby román byl v tomto stavu vydán!
Svěží, vtipná a originální oddechovka, kterou si ráda přečtu i dnes :-)
V celém kontextu Verneova díla jeden ze slabších kousků... ale pořád slušný průměr :-)
Zbytečně překombinované a pořád dokolečka... dočetla jsem, ale žádné velké nadšení se u mě nekonalo. Tohle asi brzo zapomenu...
V rámci žánru - napínavá akční pohádka pro dospělé - naprostá jednička, co chtít od oddechovky víc? :-)
Verneovka nejverneovatější, moje srdcová klasika... dobrodružství nemající v době vzniku knížky a ještě dlouho potom v literatuře obdoby. Zde jsem ochotná překousnout i zbytečně dlouhé lekce zoologie a jiných přírodních věd a pět hvězd letí do pravého horního rohu tohoto komentáře naprosto zaslouženě!!
P.S. Kdysi jsem si v rámci údržby znalosti jazyka zakoupila 20 000 mil v angličtině a s úžasem zjistila, že z českého překladu záhadně zmizela minimálně jedna velmi zajímavá kapitola...
Proč jako milovnice Verna nemůžu dát na takovou klasiku vyšší hodnocení, shrnul za mě níže _mira.l_. Nemám, co bych k jeho komentáři dodala. Vypracovat se během pár měsíců z trosečníků s prázdnýma rukama na hrdé /vy/budovatele průmyslového centra, to by nedali ani sovětští úderníci!!! A přesně tohle mi na Tajuplném ostrově vždycky vadilo. Technologický optimismus a "nezlomnej lidskej duch" je moc fajn věc, ale... nějak jim to všechno šlo moc snadno a rychle, to se pak hrdinům těžko fandí a drží palce...