MV111 MV111 komentáře u knih

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Nenechte se odradit zdánlivě sladkobolným titulkem knížky, byla by to škoda.

17.04.2019 5 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Smutné téma, o kterém se často nepíše. Tři hvězdy za autorčinu odvahu. Jen z těch prvních 240 stran by stačila možná polovina a všichni by ten jednotvárný svět pochopili, zvlášť ti, kteří už znají román Do tmy.

02.10.2018 3 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Čtivá knížka o jedné mnohonásobné a nezralé femme fatale. Psáno lehkou rukou s jasným autorčiným rukopisem. Nenáročná knížka do náročné doby, díky za ni.

01.11.2017 3 z 5

Čistý, skromný život Čistý, skromný život Viktor Špaček

Trochu jsem to hnala, abych se dočkala něčeho harmoničtějšího, a ono nic. Jen skromný život, čistý úplně ne. Za barvité líčení marných a stále stejných pocitů bezradnosti a zmaru ocenění právem.
P. S. Pro mladší ročníky: nepropadejte depresi, znám spousty lidí, kteří svůj život žijí rádi a v mnohem pestřejší škále, než ho maluje autor.

08.07.2023 3 z 5

Kašmírový šál Kašmírový šál Rosie Thomas (p)

Pokud ještě není, byl by podle toho hezký film s tajemnou zápletkou lidských osudů. Chvílemi mi chyběla představivost, abych si dokázala prostředí, kde se děj odehrává, představit. A nepomohlo tomu trochu zmatečné střídání děje i času zejména v začatku knížky, který je velmi, velmi popisný. Příběh je to ale hezký.

24.05.2020 3 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Cesta do hlubin duše obyvatel dědiny. Díky autorce za některé myšlenkové procesy a pohled na život z jiné stránky, než jej vidí člověk ve městě. Už trochu chápu, proč někteří volí tak, jak volí :-)

28.07.2018 4 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Nebýt nemocná, asi ji nedočtu. Velmi košaté, velmi výpravné, měla jsem často pocit, že jsem ve středověku, a ne na počátku a v 50. letech minulého století. A kromě lásky a napětí také spousta zášti a negativní energie...

19.03.2018 3 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Tak si říkám, co vede čtyřicetiletého chlapa k tomu, aby napsal takovouhle knížku? :-) Jako by to psala mladá nezkušená elévka. Bohužel, nedočteno.

21.11.2017 2 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Doporučuji nečíst ve stejnou dobu jako Dívku ve vlaku, styl skoro jak přes kopírák.

23.07.2017 3 z 5

Život je nádherný Život je nádherný Tereza Boučková

Mám moc ráda autorčin styl psaní. Nepřekonatelný Rok kohouta a skvělé Šíleně smutné povídky tato knížka ale nepředčí - je mnohem smutnější, rezignovanější a odevzdanější. Chybí to vzácné koření, které v sobě Tereza Boučková tentokrát asi nebyla schopna vydolovat - nadhled, sarkasmus a sžíravý humor. Není divu, tíha okolností je taková, že někdy prostě energie nezbývá. Moc přeju, aby se nejhorší období překlenulo (i když to asi chvíli potrvá) a vrátil se ten správný esprit, pro který její knížky milujeme.

28.12.2016 4 z 5

Divé ženy Divé ženy Emilia Hart

Jedna z pohádek bratří Grimmů s prvky z 21. století. Všechno ostatní už bylo řečeno v předchozích komentářích. Svým postojem mi trošku připomněla román Dcery Kateřiny Dubské.

27.11.2024 4 z 5

Něžná píseň Něžná píseň Leïla Slimani

Čtivá knížka, ideální pro zachmuřené deštivé odpoledne. Zvláštní sonda do života mladé pařížské rodiny a téma tak blízké všem rodičům, až z toho mrazí. Jde skloubit děti i práci i zábavu? A Jak moc vlastně známe lidi kolem sebe? Chůvu bych si domů teda chvíli asi nepustila :-)

04.02.2024 4 z 5

Judita Judita Miro Gavran

Láska a oběť, síla a slabost, ješitnost a malost. Spousta otázek.

20.01.2021 4 z 5

Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

Jednoduchá.

15.01.2021 2 z 5

Dům u mešity Dům u mešity Kader Abdolah

Není to lehké čtení, ale doporučuji velmi. Jiný svět, jiné zvyky, ale stejný chaos v zemi, když stojí v čele hnutí fanatici.

28.10.2020 5 z 5

Jack a fazole Jack a fazole Ed McBain

Nejlepší z cele knihy je výslech na konci :-)

24.10.2020 3 z 5

Dům na prahu noci Dům na prahu noci Catherine Banner

Hezká rodinná sága, ale chybí tomu šmrnc.

19.07.2020 3 z 5

Loď v Bretani Loď v Bretani Marta Davouze

S úctou k autorce. Těžký úděl druhého dílu...

21.06.2020 2 z 5

Poslední stop: Afrika Poslední stop: Afrika Tomáš Poláček

Svérázné, zajímavé, o život.

10.08.2019 4 z 5

Cizinci v noci Cizinci v noci Kent Haruf

Scénář k filmu, žádná velká literatura, ale téma vztahu starších lidí není tak běžné, takže za to tři hvězdičky.

08.05.2019 3 z 5