Natty Natty komentáře u knih

Syndikát Syndikát Leoš Kyša

Uvěřitelná česká Sci-fi detektivka z právě probíhající přítomnosti a velmi brzké budoucnosti s příběhem o výhodách i strastech užívání umělé inteligence. Nutno podotknout, že příběh může velice brzy přijít o onen dodatek "sci-fi".

Výborné. Vůbec nevím, kam se ty stránky poděly, doporučuji všem nadšencům do AI, IT a technologií. Bavily mě i narážky na nynější tuzemské reálie i osobnosti.

08.02.2025 4.5 z 5

Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

Velmi chytlavá sci-fi kniha plná (ne)všedních technologií, o přátelství i zradě, cestování časem, hibernaci a lásce ke kocourovi ve velmi zdárně propleteném příběhu s postupně se odkrývající zápletkou. Kocour Pet si mne získal svou nefalšovanou kocouří osobností.

Byť byla kniha napsaná v roce 1957 o budoucnostech v letech 1970 a 2000, ve spoustě věcí se autor trefil.

Nebýt čtenářské výzvy, nikdy bych po této knize nesáhla a byla by to velká škoda. Právě se stala jednou z mých nejoblíbenějších.

*Někdy je potřeba vyzkoušet všechny dveře, jedny z nich musí být ty, které vedou do léta.*

02.02.2025 5 z 5

Dnes ještě ne Dnes ještě ne * antologie

Z knihy jsem byla původně nadšená, že konečně poznám i další české autory a otevře mi to nové cesty k novým knihám. Bohužel jsem však opět ocenila víceméně jen povídky od mých oblíbených spisovatelů, a to jsem se jim nijak nesnažila nadržovat.

Příjemným překvapením byl Koktejl lásky, to mě nadchlo velmi. Naopak kovbojská povídka "Dnes ještě ne" mě neoslovila vůbec.

01.02.2025 3 z 5

Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga Cunetomo Jamamoto

Kniha plná samurajských mouder, tvrdého principu života a japonských příběhů. Těžké uvěřit, jak hluboce byli samurajové oddaní svému pánovi a s jakou surovou a krvavou jednoduchostí byly veškeré spory řešeny. Je to úplně jiný svět, který není jednoduché v dnešní době pochopit bez částečného odsouzení. Divím se, že se v dané době navzájem nevyvraždili za jediný rok.

Trochu jsem se s tím mořila, ale kniha je to rozhodně zajímavá.

31.01.2025 3 z 5

Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Příjemná kniha s laskavým příběhem, který by se ale ve skutečnosti takto jistojistě neodehrál. Často humorná, občas ale i dojemná až hořkosladká kniha o vyrovnání se se smrtí, osamělostí, strachů z neznáma a hledání životního štěstí, a to jak na začátku, tak i na sklonku života. Kéž by každý člověk potkal svého laskavého Arthura, který na všechno kývne a pomůže. Přítomnost kocoura Gordona potěšila.

Trochu mě iritovala Lucille, proto si dám od série chvílí oddych, než se pustím do dalšího dílu, ve kterém jí bude opět plno. :)

31.01.2025 4.5 z 5

Matylda Matylda Roald Dahl

Milý odpočinkový, trochu naivní příběh pro děti, který ale nadchne i dospělé čtenáře. Děti určitě budou bavit naschvály, které nejdříve Matylda provádí doma rodičům a poté se dějí i ve škole. Paní Kruťáková je pěkný ďas, trochu mi připomíná jednu z mých učitelek.

Kdysi jsem příběh viděla jako film, moc ráda jsem si jej nyní připomněla v knižní podobě.

29.01.2025 4 z 5

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Surové, mrazivé a inspirované skutečností. Až mě uchvacovalo, v jakých šílených podmínkách se dokázal Šuchov přizpůsobit až do stavu rezignace a přijetí a dokonce nalézt potěšení a radost z tak primitivních maličkostí, které by v běžném světě byly považovány za odpad, nechutnost či malichernost.

Toto by si měl přečíst každý, aby si uvědomil, jaké hrůzy zažívali lidé v pracovních táborech na Sibiři.

29.01.2025 4.5 z 5

Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Opět skvělý rozhovor, tentokrát s nejznámějším českým kriminalistou a bývalým šéfem české mordparty. Pan Moravec prostě umí skvěle pokládat otázky a vést rozhovory záživným způsobem - vždy se dočkám odpovědi přesně na to, na co bych se sama ráda zeptala.. A pokud na druhé straně navíc sedí člověk s tak silným charisma a tolika úspěšně vyšetřenými případy vražd, nemůže to nikdy dopadnout špatně. Hltala jsem každou stranu, doporučuji, výborné čtení. Seriály jsem doposud neviděla, ale nyní velice ráda rozšířím své obzory.

28.01.2025 5 z 5

Skrytý Skrytý Benedict Jacka

Opět skvělý díl. Kvituji prohloubení psychologie postav i rozvinutí jejich životního příběhu. Děj se z velké části odehrává na obřím hradu ve stínové říši, kam se Alex vydává, aby se pokusil zachránit ztracenou Anne. Každého z nich pak čeká těžká zkouška a jsou nuceni postavit se svým největším strachům a temné minulosti. Mihlišák mě hrozně baví, doufám, že své místo na gauči dostane i příště. Už se moc těším na listopad, až nám vyjde šestý díl.

26.01.2025 5 z 5

Zaslaná pošta Zaslaná pošta Terry Pratchett

Mé první setkání s Pratchettem. Musím, popravdě, podotknout, že to nebyla láska na první pohled, za to ale rostla postupně a zavrtala se hluboko. První desítky stran jsem byla zoufalá a nebavilo mě to, postupně jsem však Zeměploše začala propadat a nyní se nemůžu dočkat další knihy. Asi si zatím dám dalšího Vlahoše, ale určitě pak sáhnu rovnou po prvním dílu.

22.01.2025 4 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Skvělá severská krimoška. Leváka jsem odhadla poměrně brzy, tak jsem se jen těšila, jestli jsem se trefila a jak to celé dopadne, konec mě potěšil. Popis Sonnyho mi ihned vnuknul obličej herce Billa Skarsgårda (primárně vizáží ze seriálu Castle Rock) a seděl mi tam po celou dobu jako ***** (však víte co) na hrnec. Trochu jsem měla zpočátku binec ve jménech, ale i to se poddalo. Nejvíce jsem si užila pasáže s mrazákem, akvárkem, psisky a vajíčkem na tvrdo. :)))

14.01.2025 4.5 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha II. Spát v moři hvězd. Kniha II. Christopher Paolini

Druhá kniha mě uchvátila ještě více než ta první. Při poslední bitvě jsem hltala každičké slovo.

Je pravda, že bych klidně v jednu chvíli knihu definitivně usekla a byla s takovým rozuzlením naprosto spokojená, ale i takovéto zakončení přijímám kladně, část s Tlamou mě bavila velmi. Nová Kira se mi však nelehko přijímala a dary pro posádku Šneka byly takové nepotřebné klišé, i přes to si to ale zaslouží plných pět hvězdiček.

Jak napsal sám Paolini:
"Spát v moři hvězd není dokonalá kniha, ale je to ta nejlepší verze příběhu, jakou dokážu napsat, a jsem na konečný výsledek hrdý."

07.01.2025 4.5 z 5

Vyvolený Vyvolený Benedict Jacka

Výborný díl, dle mého zatím nejlepší ze série, příběh postav nestojí na místě a rozvíjí se, což mi v minulých dílech chybělo. Konečně se nám více poodhaluje samotný Verus a odkrývá se více z jeho temné minulosti. Tentokrát není jen ochráncem ostatních, ale musí bojovat i o své bezpečí a čelit vlastním démonům, což nemusí být vždy tak snadné, jak se může zdát.

Jsem velmi zvědavá, jak to bude s Anne a s událostmi na poslední straně knihy.

05.01.2025 4.5 z 5

Obchod paní Tlusté Obchod paní Tlusté Zdeňka Martincová

Velmi milá kniha s několika moc hezkými navzájem propletenými pohádkami, a kde se čarodějnice pravděpodobně učila mluvit od samotného mistra Yody. :D. Klidně bych více začlenila paní Tlustou a její krámek - třeba do další knihy pohádek? :)

Doporučuji.

01.01.2025 4.5 z 5

Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Zajímavě pojaté vypravování z pohledu první osoby nájemného vraha Olava, který toho moc neumí, počítání také není jeho předností a celkově se jeví trochu jednodušší. Děj rychle odsýpal, bylo tu hned několik zvratů, přestřelka i romance, ale bylo to celé takové... zvláštní. Velmi však oceňuji popis člověka a jeho mysli v horečnatém stavu a to, jak si lidský mozek může poupravit realitu. Skvělý konec.

30.12.2024 3.5 z 5

BRSRKR: Kniha druhá BRSRKR: Kniha druhá Matt Kindt

Po brutálním prvním dílu je dvojka daleko méně drastická, otevírá dvířka hlavnímu příběhu a odkrývá více z minulosti tajemného B, což mě příjemně překvapilo a potěšilo. Konec je obohacen o nečekanou zápletku s Dianou a já jsem velmi zvědavá, jaké rozuzlení a zakončení nabídne finální díl.

29.12.2024 4 z 5

Twisted Lies: Lži na ostří nože Twisted Lies: Lži na ostří nože Ana Huang

Nejlepší díl série. Drsnější chování Christiana mi imponovalo. Klidně bych ale uvítala více neshod - na takového "mafiána" byl (na můj vkus) až moc rychle smířený s vlastními pocity, čekala bych, že se to v něm bude víc prát a bude se tak se Stellou více hádat, zastrašovat ji. Sem tam to tedy bylo dosti nereálné a přikrášlené, Stella jednou nechtěla drahý dárek, pak zase moc neřešila, že jí platí dovolené za tisíce dolarů, ale dobře.. i tak to byl nejčtivější ze všech dílů. Jsem ráda, že jsem do poslední chvíle nevěděla, kdo je oním stalkerem a potěšilo mě poodkrytí budoucnosti všech postav.

Pokud bych měla seřadit své sympatie k mužům série, pak by to vypadalo následovně:
1. Christian
2. Alex
3. Rhys
4. Josh

29.12.2024 4 z 5

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Tuto trilogii jsem si zamilovala. May umí dokonale popsat surové detaily přírody a hebridské ostrovy jsou navíc dokonalým místem pro kriminální příběhy.

Děj byl i tentokrát opředen tajemstvím, napětím a probublávající se minulostí, a já se nemohla dočkat finálního rozuzlení. Velmi jsem si oblíbila postavu Piskoře.

Kamenné domky s plechovými střechami, sychravé počasí, nezkrotný vítr, zpěněné moře zuřivě narážející do rozeklaných skal, vůně hořící rašeliny. Už jen pro ten popis se budu ráda ke knihám vracet. Vřele doporučuji.

26.12.2024 5 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

(SPOILER) Kniha je přesně tím, jak se nazývá - zápisníkem alkoholičky - a nejedná se o žádný román, ale o reálný život spisovatelky Michaely Duffkové. Naštěstí je jednou z těch, které se podařilo svou závislost dostat pod kontrolu a úspěšně s ní bojovat. Je až s podivem, jak rychle to šlo. Chápu, že po "vyléčení" (tomuto výrazu nevěřím, pro mě je každý alkoholik alkoholikem do konce života, byť abstinujícím) je člověk háklivý na jakoukoli nedůvěru ze svého okolí, ale taky bych měla problémy bezmezně věřit, že už člověk do závislosti znovu nespadne. Pořád si říkám PROČ to nechala zajít tak daleko, ale člověku, který závislost nezažil, se snadno hodnotí a odsuzuje.

Absolutně nechápu, jak se mohla Michaela po tom všem vrátit ke svému manželovi, ale rozhodně si dost ublížili oba navzájem.

25.12.2024 3.5 z 5

Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968 Štěpán Javůrek

I poslední díl trilogie byl velmi čtivým, byť velmi smutným dílem. František se mi celou dobu svým způsobem protivil svou pýchou a zatvrzením, ale na jednu stranu se to dalo i pochopit. Strašně mi bylo líto toho nadšení z pražského jara v šedesátém osmém, kdyby tak věděli... Zakončení knihy a pomyslné uzavření kruhu pro mne bylo pohlazením po duši.

16.12.2024 5 z 5