Natyna3
![Roky Roky](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434186/roky-w9R-434186.jpg?v=1613045899)
Tuto knihu jsem si náramně užila! Obdivovala jsem popisy Londýna, který tolik miluji a nechala pracovat svou fantazii, k čemuž způsob vyprávění přímo pobízí. Ten jazyk je ude opravdu přenádherný!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oskar a růžová paní Oskar a růžová paní](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18721/oskar-a-ruzova-pani-9og-18721.jpg?v=1550872190)
Tuto knihu si přečtu každých pár let. Letos už potřetí. Miluji ji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na smrt Na smrt](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426217/na-smrt-9ee-426217.jpg?v=1579820917)
Na smrt… Kniha, která toho ve mně tolik zanechala a já přesto nevím, jak všechny ty pocity a dojmy převést do slov.
Nejprve ke knize, jako komplexnímu dílu: Tento obsáhlý román toho čtenáři nabízí opravdu hodně. Od běžného života v Československu před vypuknutím 2. Světové války, přes vzestup nacismu v Německu až po mafiánské války v USA. Všechny tyto události vidíme očima osobitých hlavních hrdinů, na kterých ním, i přes všechny jejich činy, nějakým způsobem zaleží.
Dílo otevírá opravdu velké množství témat a budí snad ještě větší množství pocitů. Od radosti a překvapení, přes soucit a lítost až k odporu a nenávisti. Sama nemám načteno mnoho knih z období 2.sv.v., ale myslím, že zrovna tato mi toho předala opravdu hodně. Osobně nejtěžší pro mě, jako pro člověka, který má blízko k dětem a lidem s postižením, bylo číst o systematickém vyvražďování právě těchto osob. Pojem eugenika už mi z hlavy nejspíš nezmizí.
Příběh a hlavně vědomí, že tyto hrůzy se opravdu děly ve mně bude rezonovat ještě dlouho… A nakonec mě napadá otázka: Jak by se asi vyvíjely osudy postav, dobrých kamarádů z Ružomberku, nebýt 2. Světové války? Jak by se vyvíjely osudy těch 72 milionů lidí (z toho 6 milionů obětí židovského holocaustu), které válka připravila o život?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Slepá mapa Slepá mapa](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/slepa-mapa-7BH-363903.jpg?v=1513005069)
Po Haně a Tichých rocích má třetí přečtená autorčina kniha a také ta nejlepší!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muž, který se směje Muž, který se směje](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273662/muz-ktery-se-smeje-goe-273662.jpg?v=1556118775)
Skvělá klasika. I přes občas zdlouhavé popisy.
Jen taková myšlenka, co mi při četbě bleskla hlavou.. Neubirejme se ke konformitě jen proto, že je to nejsnazší cesta...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zabiják Zabiják](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56139/zabijak-cEO-56139.png?v=1559565745)
Opravdu čtivá klasika. Pokud váháte, zda se do její četby pouštět, tak jako jsem váhala já, vřele doporučuji. Hlavní hrdinka mi až nečekaně přilnula k srdci...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bál šílených žen Bál šílených žen](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431387/bal-silenych-zen-RW9-431387.jpg?v=1582066940)
Silná, ač útlá kniha, kterou jsem zhltla za 2 večery. Velmi dobře napsaná. Ještě musím zdůraznit, že i doslov je velmi přínosný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Směšné lásky Směšné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404/smesne-lasky-gkX-404.jpg?v=1491846143)
Po Žertu má druhá kniha od Kundery. Čte se dobře, ale jeho knihy mi prostě blízké nejsou. Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a zase si o něco rozšířila obzory v oblasti české literatury. Ještě se chystám na Nesmrtelnost, tak jsem zvědavá, zda mě zaujme více než předchozí 2 knihy.
![Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337120/fantasticka-zvirata-a-kde-je-najit-w8j-337120.jpg?v=1489257425)
Stručné, zajímavé, vtipné. Nutnost pro všechny kouzelníky i věčné čekatele na dopis z Bradavic.
![Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204279/denik-bridget-jonesove-204279.jpg?v=1398332290)
Vtipná oddechovka vhodná na Vánoce či jako odpočinková četba vedle těžších, odborných knih, což byl můj případ.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/8/harry-potter-a-relikvie-smrti-5x2-8.jpg?v=1663408521)
Miluji tento svět. Přečteno opakovaně, stále stejně kouzelné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mít pro co žít Mít pro co žít](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192126/mit-pro-co-zit-192126.jpg?v=1390504705)
Musím zde zanechat tento úryvek z knihy, citát V. E. Frankla: ,,Život má bezpodmínečně vždy a všude smysl- a ten neztrácí za žádných okolností.“
![Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417223/pravda-nebo-lez-7wv-417223.jpg?v=1588779470)
Thrillery moc nečtu, ale tento jsem si nemohla nechat ujít. Kniha měla spád a četla se jedním dechem! Hlavně ten konec... O tom budu muset ještě hodnou chvíli přemýšlet. Nevím k jaké pravdě se přiklonit, ale nějak se mi nechce věřit, že by Verity napsala, to co napsala (v autobiografii), kdyby to nebyla pravda... Nevím.. Každopádně kniha je to skvělá!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hostina pro vrány Hostina pro vrány](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346111/hostina-pro-vrany-JMx-346111.jpeg?v=1586684545)
Zpočátku mě kniha vůbec nechytla, což mě po nadšení z minulých dílů nemile překvapilo. Bylo to takové nezazivne, chyběly mi tam některé postavy. Pak se to ale naštěstí rozjelo a konec jsem zase doslova hltala.
Hodnotím tedy jako zatím nejslabší díl, nicméně v celkovém hodnocení je to stále velmi kvalitní, propracovaný příběh a já nemohu strhnout ani hvězdičku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bouře mečů Bouře mečů](https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90847/boure-mecu-WJg-90847.jpeg?v=1576613080)
Propracované, nabité dějem i zvraty, které jsem opravdu nečekala. Každý díl se mi zdá o ještě o něco lepší, než ten předchozí. Při četbě jsem si uvědomila, že vážně prožívám strach a napětí, co bude dál... Skutečnost, že takovou bichli přečtu asi za 2 týdny u mě svědčí o velké čtivosti a celkové kvalitě.
![Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310093/okamziky-stesti-656779212c8a6.jpg?v=1701280033)
Oddechová knížka, která byla vlastně lepší, než jsem čekala.
Doporučuji nejprve číst příběh Veroniky, protože si myslím že konec Jáchymova příběhu hezky vyznívá jako uzavření celé knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Střet králů Střet králů](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359899/stret-kralu-qvp-359899.jpg?v=1510144338)
Je to zkrátka skvost! Hltala jsem snad ještě víc, než 1. díl! Nemohu se dočkat dalšího dílu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![To nejlepší v nás To nejlepší v nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417221/to-nejlepsi-v-nas-2pk-417221.png?v=1667491344)
Krásná kniha. Především pro ty, kdo prožívají vztah a vše co s ním souvisí. Po dočtení mám v sobě pocit naděje a síly pouta, které mezi sebou mohou dva lidé mít.
Ke konci mě kniha i rozplakala, což se nepodařilo ani předchozí přečtené knize ,,Námi to končí ".
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1. díl Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1. díl](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80708/osudy-dobreho-vojaka-80708.jpg?v=1373915354)
Jsem moc ráda, že jsme společně s přítelem přečetli první díl této české klasiky. Sama bych se k její četbě nejspíš nedostala, proto jsem vděčná, že jsem si díky němu rozšířila obzory. Četba mě bavila a mnohokrát jsem se u ní zasmála.