Nikkiproch Nikkiproch komentáře u knih

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Knížka, která rozsahem a obsahem vydá tak za 3. Dala mi zabrat, ale bylo to naprosto luxusní počtení! Myslím, že mě (bohužel) dlouho další podobná kniha nepotká...protože žádná taková není. Bez přemýšlení plný počet hvězdiček.

07.06.2017 5 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Tohle rozhodně není pohodové čtení na nedělní odpoledne. Viktorie Hanišová je mistryní rodinných dramat. Kniha se asi od druhé třetiny nedá odložit. Musela jsem číst dál a dál. Skvělá a mrazivá kniha.

02.04.2023 5 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Za mě je kniha dobrá. Teď hodně oblíbené téma nefungujících rodin a toxických vztahů, kniha ubíhá svižným tempem. Ale něco... něco tomu chybí. Něco navíc, něco, co by strhlo ten wow efekt. Kniha prostě jenom plyne, psychologie postav není moc vykreslená. Símka mě druhou polovinu knihy strašně štvala, že se nedokázala vymanit z vlivu své matky a nechala si naprosto ničit život.
Prvotina mladé autorky, která má určitě potenciál. Jednou by mohla určitě psát skvělé romány.

04.01.2023 3 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Zlato se pozná v ohni a stateční lidé v neštěstí.

17.09.2022 5 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Do téhle knížky jsem se zamilovala po prvních stránkách a zamilovaná jsem zůstala až do konce. Většinou v knihách mívám problém s hlavními hrdiny, ale tady jsem si oblíbila všechny - Addie, Luca i Henryho. Líbilo se mi prolínání dvou časových rovin, postupné vyprávění a odhlalování, no, prostě je to pecka. :-) I přes 500 stránek má pořád spád a je to opravdu moc pěkné čtení.

"Občas ti může připadat, že je život hrozně dlouhý, ale nakonec uplyne rychleji, než čekáš. Nezapoměň žít svůj život dobře."

18.05.2022 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Výborná detektivka. A jsem opravdu ráda, že jsem tenhle díl nechala na jaro.

29.03.2022 5 z 5

Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Milé čtení, dobře podkreslené vývojem událostí minulého století, hlavně let 50., a některými skutečnými postavami. Výchozím bodem je módní salón, osudy jehož zaměstnanců v průběhu let sledujeme. Vše ozvláštněné budovatelskou poezií.

20.02.2022 4 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Opomíjená část naší historie. Silný příběh. Jojo, “zlatí komunisti”...

30.12.2020 4 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Moje první “brownovka”, příběh se mi moc líbil, napínavý do poslední stránky. V některých knihách vám můžou přijít některé pasáže zbytečně dlouhé, Dan Brow však dokáže popsat události jediné noci na 500 stran a není to nuda. Zajímavé téma, zajímavá myšlenka.

06.11.2020 4 z 5

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Vnitřní monolog zraněné ženy, která se snaží utéct sama před sebou, ale vlastní myšlenky vypnout nejde. Dobrá kniha, má spád, dobře se čte, po dočtení chvíli rezonuje. Myslím, že se RT chtěla vymanit ze škatulky autorky ženských románů k plážovému čtení a chtěla napsat něco úplně jiného, a to se jí opravdu povedlo. Ono je to vlastně skvěle napsané, je to hodně experimentální, rozhodně to není román. Bohužel si myslím, že se to nedostane ke správnému publiku, protože Třeštíková.

28.05.2020 3 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Popravdě jsem na začátku takto silný zážitek nečekala. Ale kniha mě naprosto dostala. Velmi těžké a složité téma. Autorka dle mě dokonale zachytila bezmoc oběti, která dýchá z každé stránky, a odkrývá dost tabuizované téma. Dala bych i 10*.

30.11.2019 5 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Příjemné zajímavé počtení, za mě uspěchaný, zbytečně rychle utnutý konec. Určitě se díky této knize vydám po stopách žítkovských bohyní na místa jejich působení.

27.08.2019 4 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Silný příběh, kritika společnosti a myšlenka příběhu by se daly aplikovat i na dnešní dobu, přestože se všichni tváříme jako bychom rasismus dávno vymýtili a něco takového by se dnes už stát nemohlo. Mohlo. A proto by si tuhle knížku měl přečíst každý.

19.03.2019 4 z 5

Silo Silo Hugh Howey

Tahle knížka mě neskutečně bavila. Příběh je dynamický, ač někdo říká, že začátek a popisování fungování Sila je nudné a táhlé, mě to bavilo a považuji to za v příběhu nutné. Pasáže, kdy Juliette běhá po Sile 17, nebo se potápí do zatopené hlubiny, mi někdy až naháněly husí kůži a fakt jsem se bála, co na mě vykoukne z další stránky.
Z té myšlenky, kterou autor rozpracoval, až mrazí. Pokračovaní si rozhodně koupím a přečtu.

27.03.2017 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Tohle nebyl můj šálek kávy. Naivní a předvídatelná romanťárna, jako film na Hallmarku. Ale neříkám, že špatná, je to takové milé oddechové čtení, ale pro jiné čtenáře/ky.

03.05.2023 2 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

"To, co děláme jako nezralí, nevypovídá o tom, kdo jsme. Charakter se dokazuje v obtížných životních situací. Až když nám život tvrdě podrazí nohy. Až upadneme. A pak se zvedneme. A obstojíme."

23.08.2022 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Tuto knihu jsem si nechala na lehátko k moři. Klidně plynoucí děj ne moc známé části historie naší země. Potom českých Řeků znám, nikdy mě nenapadlo se zamyslet, jak se do naší vlasti dostali. A zvlášť příhodné je číst toto téma při přílivu dalších před válkou prchajících lidí, kteří ztratili domovy, rodiny i kořeny.

03.08.2022 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Velmi těžký příběh plný beznaděje, kterou čtenář dokáže cítit s hlavní hrdinkou. Jazykově kniha trochu slabší, ale příběh to zcela vyváží a odnáším si hodně silný zážitek, určitě ještě zesílený současnými událostmi.

06.03.2022 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Klasická detektivka jako podle nějaké učebnice psaní detektivek. Nicméně velmi čtivá, napínavá, nenudí.

28.01.2022 3 z 5

Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Jana Poncarová

Velké zklamání po přečtených Podbrdských ženách. Úplně nejvíc mi vadila zpovykaná, hysterická, labilní Nina, která ve svých 30 letech řešila své “pseudo-problémečky”, stále nemohla spát, vzdychala, podlamovaly se jí kolena a nakonec zjistíme, že ji trápí, že nezná životní příběh své babičky a bydlení v paneláku. Rozuzlení života Alžběty mě také “nezasáhlo”, bylo to nakonec takové ploché, nezáživné, obyčejné. Dvě hvězdičky dávám, protože kniha je skvělá po jazykové stránce. Příběh ale opravdu o ničem. Čekala jsem mnohem více.

23.01.2022 2 z 5