nonameperson04 komentáře u knih
Takovýchto příběhů je opravdu mnoho, ale žádný jiný není tak dobře napsaný jako Hana. Každopádně se asi budu chvíli vzpamatovávat.
S pocity, které ve mně kniha zanechala, vám musím oznámit, že tahle kniha by měla být rozšířena mezi co nejvíce lidí. Sama jsem se ji snažila navrhnout do maturitního seznamu, protože by tam díky tomu přibyla jedna velmi hodnotná kniha, bohužel je pro maturitní seznam moc nová. Přála bych si, aby si knihu přečetli i ti co moc nečtou. Nezažila jsem naši Sametovou revoluci, ale v porovnání s tím, co se stalo v Rumunsku, jsme měli opravdu štěstí.
První polovina byla fajn a docela mi to i utíkalo, ale té druhé jsem se zasekla asi na dva měsíce. Nakonec jsem knihu dočetla přeskakovacím stylem, čtu jen přímé řeči a hlavní věci. Celkově ale hodnotím knihu pozitivně. Myslím, že dobře popisuje životy venkovského obyvatelstva ve 20. století.
Jednoduše skvost! Vždycky, když už jsem myslela, že je všechno v háji, Kaz přišel se zázračným ale úplně jednoduchým řešením. Těším se až si přečtu Prohnilé město.
(SPOILER) Tohle byl asi první vysloveně thriller, který jsem četla a musím říct, že se to četlo skvěle. K obsahu: Oliver byl pěknej sociopat, ale Arthurův dopis na konci mě dostal. Jako zabít někoho pro někoho je ujetý, ale obětovat svojí svobodu pro poslední setkání beru jako velký plus a rozhodně si myslím, že Oliver byl mnohem větší záporák než Arthur.
Strašlivý, ale dojemný příběh ženy, která byla jako Němka donucena odejít ze svého domova.
Skvěle, čtivě napsané. V polovině jsem si myslela, že dam jen 4 hvězdy, ale nakonec mě kniha chytila za srdíčko. Takže tohle není stejných 5, jako bych dala nějaké supr čupr fantasy nebo romatice, ale těch svých specifických 5 si tahle kniha zaslouží.
Super, moc jsem se bavila a bylo to hrozné ňuňu.
PS: doporučuju nečíst kapitolu 15 a 16 na veřejnosti
Je těžké hodnotit knihu, na kterou máte rozporuplný názor. Rozhodně se nerozhoduji nad tím, jestli byla kniha dobrá nebo špatná, ale nad tím jaký pocit to ve mě zanechalo. Jeden z nich je nadšení z toho, jak je kniha nadčasová a ten druhý pocit je znepokojení, jak moc kniha svými myšlenkami sedí i na současnou společnost (nepočítám pandemii koronaviru). Jinak se se spoustou myšlenek ztotožňuji. :)
Původně jsem se rozmýšlela zda knize nedám jenom 4 hvězdy, ale druhá polovina mě naprosto pohltila a ten konec?! Doufám, že se to nějak vyřeší. Každopádně za mě nakonec 4,5*
Jedním slovem šílenost! Abychom se správně pochopili, myslím to v dobrém slova smyslu. To co se stalo na konkláve a ten konec? Moje první reakce po dočtení byla: ,,A to je jako konec? To přece nemůže skončit takhle, ne? Kde je nějaká bonusová kapitola?" Jinak celkově fakt top knížka. :) Kdyby to šlo dala bych 4,5 hvězdy.
Na téhle knize mě nejvíc baví to, že si jí člověk může vyložit více způsoby. Samozřejmě je tu kritika knižního průmyslu, ale mě asi nejvíc zaujalo, to jak vykresluje skutečnost, jak fungují soc. sítě na veřejně známé osobnosti. Jaký odpad vlastně jsou, protože lidem umožňují přehazovat svoje mindráky na ostatní. Jsou bezpochyby doupě toxicity a bezdůvodné nenávisti, která pramení převážně z ovčího stereotypu. ,,Někdo se naváží do někoho na internetu. Měl jsem špatný den, hele přidám se k hejtu na osobu, kterou ani pořádně neznám, ale určitě se mi uleví!"
Baví mě taky to, že to co kniha ukazuje o sociálních sítích, je vlastně vidět i tady. Kniha samozřejmě nemůže být pochopena všemi, ale dá se to vyjádřit i konstruktivně. Ne zbytečným kydáním špíny.
Za mě si tahle kniha určitě najde místo mezi ostatními důležitými knihami, které mě ovlivnily
Jeden z prvních thrillerů, které jsem četla, a musím říct, že to bylo fakt super. Odkrývat nové části skládačky příběhu a jak to nakonec do sebe zapadlo. A dobře mu tak hajzlovi!
Skvělá a geniální kniha, která má rozhodně co předat. R. F. Kuang píše skvěle a velmi inteligentně, což na jejích knihách miluju. Asi nedokážu úplně přesně vyjádřit své pocity z knihy, ale alespoň se o to pokusím. To jak popisuje svět, jak ukazuje dopady imperialismu a kolonialismu. Jak vykresluje moc informací a znalostí. A taky ukazuje jak (odpusťte) omezení jako lidé jsme. Jaké ovce umíme být a jak těžké je v našem světě něco změnit.
Tahle kniha je poměrně složitá a pravděpodobně je pro spoustu lidí nepochopitelné a nudnou (stačí si přečíst pár komentářů níže), ale skrývá v sobě něco většího než jen fantaskní hrdinský příběh na jaké jsme z fantasy knih zvyklí. Předává jakési morální světlo, které má poukázat na smyšleném skutečné problémy lidské společnosti.
Myslím, že tahle kniha by se měla stát příkladem současné intelektuální literatury. Můžete se mnou nesouhlasit, ale díky těmhle všem věcem je pro mě tahle kniha jednou z nejlepších, které jsem kdy četla.
(SPOILER) To se tak dobře četlo! Jenom halooooo, proč Matthias?! Proč?!
(SPOILER) Tohle se mi fakt dost líbilo. Propojení sérií do jednoho velkého S.J.M. universu je fakt cool. To že víly přišli ze světa Dvorů, mě dovedlo k teorii, že měniči jsou víly ze svět Skleněného trůnu (díky zmínce o tom, že to jsou víly se zvířecí a humanoidní podobou, jsem si tím tak na 80% jistá). Jsem zvědavá jestli se tahle paralela nějak rozvede.
Příjemná romantika, místy teda až příliš peprná, ale jinak celkově hodnotím knihu pozitivně. Co však musím konstatovat, že jsem knihu odmítla odnest z domova a číst ji v kdekoliv na veřejnosti.
Třetí díl jedné z mých nejoblíbenějších sérii mě rozhodně nezklamal. Stacey Marie Brown píše neskutečně čtivě a přestože já nejsem úplně nejrychlejší čtenář, tak jsem posledních 200 stran zhltla za pár hodin.
Btw. Kostnice mi teda přišla dost ujetá XD
Super počteníčko, přečteno za pár dní a to má kniha přes 500 stran. A samozřejmě je to naše milovaná romantasy. (Mimochodem klasická fantasy je něco úplně jiného než romantasy, to je důležité zmínit, protože to si někteří v kometářích zjevně neuvědomují). Tohle byla jedna z těch knih, které prostě mají všechno pro čtenáře romantasy. Akci, napětí, nějaký ty spicy scénky atd. Takže za mě fakt super.
(SPOILER) Tohle byla fakt šílená jízda, místy jsem byla zhrozezená a místy jsem se bavila. Na konci jsem se trochu zděsila kvůli poutu mezi Feyre a Rhysem, ale naštěstí to dopadlo dobře a Feyre je pěkně chytrá mrška. Pche! A Tamlin je úplně blbej, že si nevšiml, že ho tahá za nos.