ondra295 ondra295 komentáře u knih

Ptákovina Ptákovina Milan Kundera

Kunderovi se v této klasice podařilo na pozadí naprosto absurdního námětu a směšných postav rozehrát román, který je ve svém nitru daleko hlubším, než by se mohlo zdát. Opravdu originálním způsobem rozebírá stinné stránky lidské povahy, především pak opojení mocí. V knize navíc nechybí humor a autor ukázal svoji genialitu, když dokázal čtivě na základě banálního námětu vytvořit takové dílo...

31.05.2024 5 z 5

Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Asi ne úplně to nejlepší Kunderovo dílo, ovšem i tak velice kvalitní krátký román s absurdním nádechem. Všechny postavy jsou, jak už je u Kundery zvykem, více či méně směšné a dělají věci, které se na první pohled příčí zdravému rozumu. Ovšem právě kombinace těchto nesourodých postav na malém prostoru a krátkém časovém úseku pomáhá rychlému spádu děje a mnoha nečekaným zvratům, které jsou samozřejmě doplněny krásným jazykem a hlubokými myšlenkami.

31.05.2024 4 z 5

Souboj na Araluenu Souboj na Araluenu John Flanagan

Přímo navazuje na předchozí díl a nutno říci, že minimálně mně už bylo od začátku naprosto jasné, jak to dopadne. Proto člověk celou knihu vlastně čekal na předem očekávatelnou zápletku, která dopadla přesně podle očekávání a to knize trochu ubralo na zábavnosti - opět to ale je čtivě a velice dobře napsáno, v kontextu série ovšem slabší průměr.

31.05.2024 3 z 5

Klan Rudé lišky Klan Rudé lišky John Flanagan

Dobře se to čte, postavy jsou sympatické, ale děj se stává trochu předvídatelným a šablonovitým. Stále musím mít na paměti, že jde o knihy pro jinou věkovou skupinu, než jsem já a moje 15 leté já by si je určitě užilo víc. Dobře odvedená rutina, Flanaganovi není moc co vytknout, protože po tolika dílech už snad ani nejde hledat úplně inovativní nápady.

31.05.2024 4 z 5

Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Jedno z opravdu mistrovských Murakamiho děl. Celý děj je opředen mystickým nádechem, kterému navíc dodává další úroveň prostředí japonských hor a profese protagonisty - tedy malířství. To se do děje skvěle hodí a tak ačkoliv sledujeme zdánlivě jednotvárný život obyčejného malíře, který řeší manželskou krizi útěkem do opuštěné přírody, na pozadí sledujeme opět něco mystického a nevysvětlitelného. Ostatně jako většinou, Murakami se s vysvětlováním ani neobtěžuje. Proto pouze sledujeme, jak s nečekanými a nepravděpodobnými okolnostmi naloží hlavní hrdina a další jedinečné postavy.

31.05.2024 5 z 5

Arazanini vlci Arazanini vlci John Flanagan

Kniha se sice čte dobře, série má ale bohužel sestupnou tendenci. Nevím, jestli to je tím, že jsem ji začínal číst jako dítě a teď už jsem dospělý, ale mnoho věcí mě tu zkrátka nebaví. Autor se napříč díly stále opakuje, tentokrát navíc přidal čarodějnický prvek nadpřirozena, který se tu zkrátka nehodí - tato série vždy stavěla na racionalitě a tom, že antagonisté byli vynalézaví a vše se dalo vysvětlit. To zde neplatí, navíc tu absolutně chybí zápletka - hraničáři prostě přijdou, dostanou úkol, najdou viníka, vše vyřeší a zase odejdou.

Severka Severka Nina Špitálníková

Trochu jiná kniha než první Svědectví od této autorky. Zde jde o zbeletrizovaný příběh jedné uprchlice ze Severní Korey, která kromě své cesty z této země popisuje i to, jak v ní žila - v tomto případě byla dcerou prominentního komunistického pohlavára, takže se jí vlastně nežilo zle a o některých hrůzách neměla ani ponětí. Velká část knihy je také věnována kulturnímu šoku a neschopnosti postavy si zvyknout na svobodný život - to vše doprovází výčitky svědomí za to a také stesk po rodině, což má tragické vyústění...

Pohádka Pohádka Stephen King

(SPOILER) Nejde o úplně klasickou Kingovku, ale je neméně skvělá. Na začátku stojí dojemné přátelství starého nevrlého pána a jeho psa s mladým teenagerem - po smrti Howarda se pak rozehrává skvělý příběh, který začne průchodem kouzelným portálem do krizí se zmítající země, kde potkáváme spoustu výjimečných postav a sledujeme vývoj hlavního hrdiny ve skvělý charakter. Konec je opět takový... frustrující, jak už jsme u Kinga zvyklí, ale vlastně nevyhnutelný, kdy se hrdina v zájmu obou světů rozhodně portál raději nenávratně zapečetit.

30.05.2024 5 z 5

Průvodce pro pasivní investování: Od Rozbitého prasátka Průvodce pro pasivní investování: Od Rozbitého prasátka Jakub Dvořák

Opravdu skvělá kniha, která je ideální pro úplné začátečníky. Autor zde srozumitelně vysvětluje, jak fungují akciové trhy a také to, proč se vyplatí investovat především do ETF. Vše navíc doplňuje příklady, osobní zkušeností a také se nesnaží nikomu nic vnutit - nabízí alternativy, které můžete využít dle svých investičních preferencí a cílů. Jde opravdu o dobře zpracovanou knihu, díky které lépe pochopíte, jak celá problematika funguje a budete moci sami začít investovat.

Akciové investice Akciové investice Daniel Gladiš

Dobrá kniha pro ty, kteří o tématu již něco vědí. Autor zde poskytuje nové pohledy a myšlenky na určitá již zažitá dogmata a dává dohromady různé myšlenkové směry ostatních autorů. Jde spíše o knihu pro doplnění znalostí než o něco, co by vám dokonale vysvětlilo fungování akciových investic - některé myšlenky a poznatky jsou tu ale velice přínosné, hlavně ty s důrazem na psychologii investorů.

Inteligentní investor Inteligentní investor Benjamin Graham

Rozhodně ne úplně jednoduchá kniha o investování pro začátečníka a doporučuji začít spíše jinými, pokud ale máte nějaké základní vhled, tato kniha poskytne mnoho látky pro zamyšlení. Většina příkladů je zde staršího data, ovšem poučky obecně stále platí a i to ukazuje, jakým byl Graham vizionářem. Dost často se ale opakuje a hlavní poučky knihy by se daly shrnout do několika málo stránek a jednou větou vlastně jako: "Diverzifikujte, nakupujte pravidelně a nenechte se ovlivnit výkyvy trhu, protože v dlouhodobém horizontu budete vždy v plusu."

Foucaultovo kyvadlo Foucaultovo kyvadlo Umberto Eco

Eco opět dává především na odiv své neskutečné znalosti a opět tak činí prostřednictvím originálního tématu. Hlavní postavy se zaplétají do změti konspiračních teorií a různých kultů, které pracují s teoriemi na ovládnutí světa a odkazem Templářů. Jde o skutečně fascinující rozbor těchto někdy až absurdních teorií, do nichž tři hlavní postavy postupně pronikají - skvělá je dynamika těchto postav, děj je navíc proložen cestou protagonisty do Brazílie, kde Eco opět rozplétá jedinečné okultní rituály. Kniha určitě není pro každého, jde ale o velice zajímavé téma a skvělé zpracování, ač toto pátrání stojí většinu postav život...

30.05.2024 5 z 5

Hrabě Monte Christo Hrabě Monte Christo Alexandre Dumas, st.

První polovina za 5*, druhá tak za 1-2*, dohromady tedy 3. Pokud si chcete knihu užít a pamatovat z ní to nejlepší, přestaňte číst po první části...

V té je totiž všechno - příběh velké zrady, přátelství, vytrvalosti a také především pomsty. Edmond Dantes se vydává na epickou cestu pomstít ztracená léta života i ztrátu své lásky a využívá obrovského pokladu k tomu, aby důmyslným způsobem všem aktérům vrátil jejich činy i s úroky. Ale druhá polovina je naprosto absurdní... Nesmyslný přesun hlavního hrdiny do Ameriky, jeho intriky, která pozbývají jakékoliv logiky a obecně převládající pocit, že se Dumas jen neúspěšné snažil navázat na předchozí podařenou část. Je to jenom natahování a druhá část nepřinese vůbec nic - nedává smysl, není zajímavá a chybí jakékoliv sdělení.

Sputnik, má láska Sputnik, má láska Haruki Murakami

Spíše slabší z Murakamiho děl, ovšem to rozhodně neznamená, že by bylo špatné. Postavy jsou tu opět jedinečné, je tu dostatek mystična a navíc nejsme ochuzeni ani o klasický Murakamiho závěr, který není pozitivní, vlastně nic nevysvětluje a jenom ponechává obrovský prostor pro vlastní interpretaci. Fialka Mjú jsou velice originální milostnou kombinací postav, na knize také oceňuji jedinečný výběr prostředí řeckého ostrova pro finální část - nečekaná změna prostředí se tu hodí. Není to ale ostatně nic nového, Murakami už například v "Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování" hlavní postavu poslal do Finska a v "Tancuj, tancuj, tancuj" na Havaj.

Pražský hřbitov Pražský hřbitov Umberto Eco

Pražský hřbitov je moje oblíbené Ecovo dílo, ač uznávám, že rozhodně není pro každého. Autor zde dostává své pověsti a opět nás zahlcuje fakty a dává na odiv své neskutečné znalosti z rozličných oborů. Kniha se tak kvůli tomu stává objemnou a nabízí mnoho odboček od hlavního děje, které nejsou vždy relevantní. Ovšem moc mě bavil celkový koncept - hlavní postava falzifikátora a hochštaplera Simoniniho je fascinující, protože nemá takřka žádné kladné vlastnosti, a přesto nás zajímá, jak dopadne. Eco zde rozjíždí neskutečný spletenec konspiračních teorií, na jejichž vytváření se podílí hlavní postava - dostaneme se tu od Garibaldiho tažení, přes Dreyfusovu aféru až po celosvětové spiknutí židovských zednářů, kterého se snaží zneužít tajné služby rozličných mocností. Ve středě všeho pak stojí naše hlavní postava, což je v zásadě bezcharakterní prospěchář, který prostě jenom nemá rád Židy a umí dobře falšovat dokumenty.

Psohlavci Psohlavci Alois Jirásek

Kniha se samozřejmě čte značně složitě kvůli těžkému nářečí, ale po chvíli si jde zvyknout i na to a poté jde o zajímavou četbu. Legendu o Kozinovi a Lomikarovi zná v Česku snad každý, Jirásek zde poskytuje kontext celého příběhu a podává svědectví o odvážných a nezávislých Chodech. Historická přesnost je na pováženou, ovšem je zajímavé se dozvědět o této okrajové části naší národní kultury - a v tom je Jirásek skutečně dobrý, že zvládne čtivým způsobem podat rozličné fragmenty naší historie.

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Opravdu úžasná kniha. To, že poněkud idealizuje křesťanství, které taky rozhodně není nijak dokonalé, jí ubírá na kvalitě pouze trochu. Pokud se od toho oprostíme, rozehrává se skutečně působivý příběh velké lásky, oběti a boje dobra proti zlu. Nejzajímavější postavou je určitě postava Petronia, který sice symbolizuje hédonistické smýšlení tehdejších Římanů, zároveň ovšem ctí hodnoty jako přátelství a čest. Historická přesnost sice určitě není 100%, i přesto se zde ale dozvíme mnoho z reálií tehdejšího Říma a kniha podává působivé svědectví o začátku křesťanství a jeho boji proti pohanským ideologiím tehdejší doby.

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Film je sice geniální, ale kniha je ještě o několik úrovní jinde. Hlavní doménou tohoto díla je totiž právě psychologie postav a ta se dá přeci jen o něco lépe rozehrát právě v knize. Snad jenom McMurphyho jsem si představoval podle knihy naprosto stejně, jako pak ztvárnil Jack Nicholson.

Snad nikdy a nikde jsem nikoho nenáviděl tak moc jako slečnu Ratchedovou v této knize. Není to klasický záporák, ovšem to čisté zlo z ní přímo sálá a ačkoliv McMurphy není žádným svatouškem, v jejím stínu je ukázkovou kladnou postavou. Kniha je dokonalou výpovědí o vnitřním boji za lidskou důstojnost také o tom, že někdy stačí jen trocha snahy, abychom byli schopni otočit svůj život o 180 stupňů. McMurphy sice nezachránil sebe, zachránil ale většinu ostatních pacientů v tomto šíleném ústavu...

Odysseus Odysseus James Joyce

Bez nadsázky si myslím, že kdo přečte Joyecova Odyssea, přečte už asi všechno. Autor sám se totiž snaží dělat vše pro to, aby knihu nebylo možné dočíst. Každá kapitola je psána jiným stylem, je jinak rozdělena, vyskytuje se v ní jiný jazyk i odlišný vyprávěcí postup. Vrcholem je pak poslední kapitola, která je psána coby nepřerušovaný vnitřní monolog, kde absentuje jakákoliv interpunkce, odstavce, zkrátka cokoliv.

Pokud ale zatnete zuby a zvládnete to, kniha sama o sobě má všechno. Nabízí barvité postavy, které mají neskutečné množství vrstev a kromě toho také neskutečné množství myšlenek. Samozřejmě hlubokých. Román je sice plný alkoholiků a smilníků, ovšem ani to Joyceovi nebrání jim do úst vkládat učené myšlenky a dělat z nich nositele nejrůznějších ctností. Autor si se čtenářem rád hraje, nechává ho hádat, nutí se vracet v knize o několik stran zpátky - ale pokud si dáte práci a knihu pochopíte, alespoň tedy z části, čeká vás jedinečný zážitek.

Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce Jan Amos Komenský

Jde o zajímavé dílo, které rozhodně stojí za přečtení, ale speciálně z dnešního pohledu jsou jisté Komenského postoje až absurdní. Chápu, že mělo jít o jistou metaforu na lidstvo jako celek a autor chtěl především upozornit na negativní aspekty společnosti a na hříchy, které se stávají denním pravidlem - docílil ale především toho, že církevní konzervatismus a zaslepenou víru vyzdvihl nad všechny složky lidské činnosti. Vše je podle autora špatné, jenom bezmezná víra v Krista je správná. Některé pasáže se mi z pohledu ateisty četly skutečně špatně, ovšem je nutno brát v potaz, kdy bylo dílo napsáno. Některé myšlenky jsou zajímavé a i kvůli jazyku stojí za přečtení, ovšem v kontextu dnešní doby je to zcela mimo realitu.