orinka3 orinka3 komentáře u knih

Cizí královna Cizí královna Rebecca Gablé

Všechno už bylo přede mnou napsáno a v mnoha případech lépe, než to udělám já. Proto se nechci ani moc rozepisovat. Moc se mi to líbilo! Až jsem si řekla "škoda, že už zbývá jen tak málo stránek:( " . Postavy jsem si tu zamilovala stejně, jako to bylo u předchozího dílu. Celou knihu se vlastně bojuje a myslím, že je velmi těžké boj čtenáři přiblížit tak, aby nevypadal suchopárně. Málokterý autor mě tolik upoutal, jako paní Gablé. Skláním se před ní s velkou pokorou, protože musela projít spoustu historických pramenů, aby mohla s takovou jistotou popsat situace, do kterých nás zasvětila. Děkuji i překladatelce, i díky ní se taková kniha blýská jako diamant mezi kamínky.

07.05.2021 5 z 5

Zlatá klec Zlatá klec Camilla Läckberg

(SPOILER) Ta Matilda/Faye je nějaká divná. Dívka s komplexem méněcennosti a temnou minulostí získává společenskou pozici, kterou se snaží si udržet i za cenu naprostého popření vlastní osobnosti. Stává se manželkou zbožňovaného Jacka, nedbá na svoje práva a dobrovolně se stává jeho onucí. Když neodvratně nastane to, čeho se celou dobu bojí (a ona končí s holým zadkem), přepne se do jiného modu a objevuje v sobě sílu k vybudování vlastního imperia. Řekla bych, že by hlavní hrdinka měla vzbudit víc sympatií. Ale kde je vzít, když jsme svědky toho, jak chladnokrevně upálí po noci lásky Viktora, který se neprovinil vůbec ničím než tím, že ji stále naivně miluje? Ta baba je případ pro psychiatra a už vůbec ne příklad k následování.
Ještě jsem se vrátila. Totiž, pořád jsem musela myslit na to, kolik čtenářek (čtenáři se asi nenajdou) tuto knihu vysoko ohodnotilo. Přitom je to oslava vyšinuté hrdinky! Snad si ty dámy nemyslí, že její jednání bylo omluvitelné, dokonce snad v normě? Dvě vraždy....a dobrý? Jen proto, že byla ublížená a vyhlásila chlapům něco jako Dívčí válku? To každá hned vydělá miliardy, když si si umane? A co ten nesmysl na konci - věhlasná miliardářka se někde objeví se svou zavražděnou dcerou a nikdo si toho ani nevšimne? A co ta její matka?! Ne, je to od začátku pitomé a ani to, že se to dobře čte, nezpůsobí, aby z toho byla logická detektivka.

02.04.2021

S vlčí hlavou v erbu S vlčí hlavou v erbu František Niedl

(SPOILER) Tak tady jsem pana Hynka Tase hodně litovala. Třetí díl je převážně smutný a o věcech neveselých. Rozvrácená země, po které putují husité a za sebou nechávají zmar a neštěstí. Oldřich Rožmberský baží po dalším bohatství a svou věrolomností přispívá k tomu, že Hynek přichází o svůj hrad. Manželství se vinou tragických událostí ocitá rovněž v rozvalinách, Hynek přichází nejen o majetek, ale málem i o vlastní život. Jeho nalezený syn je ve velkém nebezpečí a ani jeho další dítě neujde intrikujícímu Oldřichovi z Rožmberka. Náš hrdina ale boj nevzdává a jen co nabude nových sil, dává se promyšleně a sveřepě po stopách těch, kterým chce vystavit účet. A že se mu to nakonec podaří, není pochyb. Bylo to hezké čtení a sdílet kus života takového hrdiny - i když knižního, mi bylo ctí.

13.02.2021 5 z 5

Čas vlků Čas vlků František Niedl

(SPOILER) Stárnoucí Hynek Tas z Boru touží po klidnějším životě. Taky si ho zasluhuje, zatím jen dvacet let pracoval, včetně ochrany krále Václava IV a nějakého životního štěstí si zatím neužil. Už by si chtěl zkrátka od všeho bojování odpočinout. Nakonec mu král dovolí usadit se na Vlkově, ovšem pod podmínkou, že se ožení. I nevěstu mu vybral. Hynkovi se ženit nechce, život vlka samotáře mu vyhovuje. Jenže - odporujte panovníkovi! Husitské bouře se valí královstvím, přijímání pod obojím anebo pod jednou začíná být zdrojem krvavých masakrů. Do toho různí lapkové, Hynek má starostí nad hlavu. Ale podaří se mu zbudovat vlastní domov, poprvé ve svém životě zažívá pocit, že k něčemu může přirůst srdcem a mít to místo rád. S nevěstou je trošku potíž, on je pro ni nevyzpytatelný starší muž, ke kterému se nedovede přiblížit. A naopak. To je taky zdroj trápení. Nakonec zasáhne osud, Hynkovo zranění i konečné smíření těch dvou. Husité plení jako pominutí, Hynek se přesto umí orientovat a bojovat pevnou rukou jako dřív. Dokonce vypátrá a na místě za zradu ztrestá Jidáše, kterému dal svou důvěru. Vlkov se nyní stává útočištěm před zdivočelými husity a ve třetím díle se dovíme, co bude dál.

10.02.2021 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

(SPOILER) František Niedl - můj letošní objev! Poutavý příběh z Prahy z dob, kdy "vládl" Václav IV. Hlavní postava knihy je Lukáš, šikovný chlapec se špatným startem do života. Své místo nachází v dílně svého strýce, který ho učí řemeslu platnéře. Brzo se prokáže Lukášův talent, a nejen v platnéřství. Jeho nepříliš robustní tělesná konstituce je spravedlivě vyvažovaná chytrostí a akrobacií . A ty se několikrát uplatní a zachraňují nejen situace, ale i životy. Kniha je nejen napínavá, ale nepostrádá ani humorné situace. Prasátko v posteli mistra platnéře je toho důkazem a uměla jsem si tu frašku představit. Vůbec jsou tu všechny postavy jako živé. Navíc jsem se hodně dozvěděla o výrobě brnění a i o technologickém postupu zhotovování drátěných košil, kde Lukáš svým zlepšovákem pomůže dílně otce svého kamaráda Ješka. Právě ten mu vděčí za svůj život. Tak se budu těšit na další díly.

05.02.2021 5 z 5

Vánoce mám rád Vánoce mám rád František Nepil

Pohodovou, milou knížku fejetonů, ozdobenou krásnými ilustracemi, nemůžu hodnotit méně hvězdičkami. Pan Nepil dokáže pamětníky vrátit do časů jejich dětství. Do dob, kdy Vánoce byly něco kouzelného, nadpozemského, kdy se mohly stát a stávaly zázraky. Vůně domova, zasněžená příroda a kolem stolu atmosféra lásky a sounáležitosti.

25.10.2020 5 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Dopřála jsem si další chuťovku s detektivem Servazem v hlavní roli. Nejlepší čtení pro současné nevlídné deštivé počasí. Jaksepatří napínavý příběh, prolínající se dávné vraždy s tou současnou. Čte se to samo, těžko se od knihy odchází, ještěže má hodně stránek a člověk se má pořád na co těšit. Pět hvězdiček si jistě zasluhuje.

14.10.2020 5 z 5

Kouřová clona Kouřová clona Sandra Brown

Detektivka přesně podle mého gusta. Zápletky zapletené ažaž, falešné stopy, napětí, honičky a skrýše. Konec s překvapením, i když já jsem postupně začínala jisté podezření mít. Napsané je to skvěle a autorka se naštěstí vyhnula zbytečným erotickým scénám, tentokrát se držela decentně.

30.08.2020 5 z 5

Byla jednou jedna řeka Byla jednou jedna řeka Diane Setterfield

Nádhera. Ale asi jenom pro ty, co mají trpělivost a ocení knihu se stupňovaným napětím. Brilantně napsané a stejně dobře přeložené. Paralela mezi proměnlivým životem řeky Temže a lidí, kteří u ní žijí a jsou s ní spojení. Hospoda U Labutě s vypravěči a postavičkami uvádí dramatický příběh s nevysvětlitelnou záhadou na začátku a stupňovaným hororovým podtónem. . Mrtvá dívka, kterou hned na začátku utopenou přináší zraněný muž, její zázračné vzkříšení a následné události. Kolem děvčátka se v knize otáčí všechno. Každý je nám postupně představen a každý má za sebou něco tajemného, tragického. Laskavý Armstrong, Vaughanovi i ostatní - ti všichni se podílejí na vygradování příběhu až do tragédie na konci knihy. Je to velký román o lásce, pochybnostech a touhách. Trpělivé čtení přinese ovoce, krásná kniha.

29.06.2020 5 z 5

Les přízraků Les přízraků Juraj Červenák

Dnes jsem v knihovně v novinkách našla tuto Červenákovu knihu a udělalo mi to velkou radost. Protože tohle je naprosto oddechové čtení. Je tu všechno, co mám ráda. Trošku strašidelně přibarvené, sympatické postavy kapitána Steina a jeho pobočníka Jaroše, je tu i tlupa padouchů, sličné panny a plno dobrodružných situací. Příjemnému čtení napomohla i knižní sazba, písmena jsou tak akorát, odpočinou si i oči. Doufám, že pan Červenák pilně pracuje na dalším příběhu, když teď oba vyšetřovatelé neodkladně odcválali do Plzně.

22.06.2020 5 z 5

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Citově ploché, studené čtení. Jakoby ho psala autistka. Těšila jsem se na barvité popisy japonského prostředí, místo toho jen úsečné věty, nespokojenost, strohé odstavce. Více kritiky, než obdivu. Vlastně se divím, proč to všecko?

14.06.2020 1 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Strašná a krásná kniha. A tak sugestivně napsaná, že se při četbě začne člověku svírat srdce tísní. Jako pramínky řeky se tu slévají jednotlivé osudy hrdinů příběhu. Každý má v sobě tragédii. Až se spojí ve větší řeku, unášejí i čtenáře vstříc neodvratnému osudu. Když dojde k tragickému závěru, plně se odhalí duše každého, s kterým jsme prožili pouť až ke konci. Kdo byl nejstatečnější? To se nedá jen tak snadno říci. Ale ten odporný Alfréd, ten byl postupně čím dál nesnesitelnější a čím dál tím víc se projevovala jeho zpupnost, pomatenost a krutost. Tomu jedinému přeju jeho konec. Jinak se budu hodně těžko dostávat z dojmu, který ve mě kniha zanechala. I překlad na tom má velkou zásluhu. Sekané kapitoly mi vůbec nevadily. Stejně, jako hudební skladba - svou strohostí gradovaly a zvyšovaly napětí. Příběh by si zasluhoval hvězdiček mnohem víc.

11.10.2017 5 z 5

Jatka Jatka Lee Child

Nesmírně poutavý příběh, kdy člověku běhá mráz po zádech při představě všeho zla, se kterým se musí důmyslný a chrabrý Jack Reacher vypořádat. Nervy i svaly ze železa, bystrý mozek, přitom srdce na pravém místě - kdo by ho nechtěl mít za bráchu? A není to jen thriller bez morálního poselství. Kdepak. Mně osobně připadá velmi silná pasáž, kdy si Jack povídá s holičovou sestrou o muzikantovi, kvůli kterému se vlastně do celého toho maléru přimotal, když vystoupil v "jeho" městě. Chvíle, kdy stará paní líčí otřesný zážitek, který prožila hodně dávno, to je skutečně síla. Kniha je prostě dobrá - i pro literární fajnšmekry. Ten člověk umí psát a doufám, že mu to vydrží hodně dlouho.

04.07.2017 5 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Nemohu dát méně než pět hvězdiček. Knihu jsem měla od loňska zamluvenou v naší knihovně, včera mi přišla e-mailová výzva a dnes už jsem ji dočetla. Vyzrálý, krásný psychologický román se současným hrdinou. Autor píše výborně. Ve zkratce poví tolik, na co by jiný potřeboval stránku. Přesto čtenáře o nic neochudí. Příběh člověka, prožívajícího krizi středního věku a hledajícího sebe sama, dokáže k četbě přikovat. Kniha je moderní, současná, přitom vyvolává vzpomínky u dříve narozených čtenářů. Pan Hájíček ví, o čem píše, všechno jsme tak nějak prožili nebo zažíváme. A líbí se mi, že Zbyněk nepodlehl strachu z výhrůžek mocných a přes nepříjemnosti, které s nimi zažil, se dál pouští do boje, třebas s přesilou. Autor nechrlí jednu knížku za druhou. Možná proto je každá další tak dobrá a vyhledávaná.

03.01.2017 5 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Knihu jsem dlouho s úctou obcházela a všimla si, že se nachází pořád na stejném místě v regále knihovny. Málokdo má dnes čas louskat obsáhlé knihy skoro o 1000 stranách. Minule jsem si konečně a naštěstí troufla a knihu si půjčila. Co napsat....kniha je prostě velkolepá! I obsahem. Postavy jsem si zamilovala, pokaždé se těšila na pokračování četby. Včera jsem dočetla poslední řádek. Těm, kdo mají rádi knihy s poselstvím, těm, kdo fandí lidské odvaze čelit zlu a překážkám, těm se bude kniha moc líbit. Nezlomnost vůle a ducha tu stojí proti intrikám a podlosti. Událost stíhá událost, zvraty, nečekaná překvapení....mimo to jsem se dověděla i spoustu užitečných poznatků, jakým způsobem se tenkrát stavělo. I pasáž, kdy Sally tvoří vitráže do oken, je pro mě zajímavá. Musím přiznat, že pro tuto knihu je pět hvězdiček málo.

26.11.2016 5 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Kniha je z kategorie těch, kterým věřím. Věřím postavám, věřím situacím. Takže to vlastně není tak docela jenom čtení, ale oživování vzpomínek. Ano, tak to bylo, cesty lidských osudů se rozběhly jinam, než byly původně plánované. Všecko bylo a je jinak. Jenom lidé jsou pořád stejní. Přání, touhy, zklamání, ztráty. Spisovatelka Mornštajnová je pro mě milý objev roku. Kdo má rád vzpomínání a povídání o časech minulých, ten bude rád, že tu knížku otevřel. A nemůžu si odpustit srovnání: tak, jak mi je proti srsti angažovaná kniha Vyhnání Gerty Schnirch svou polopatickou zpolitizovaností a hrou na "správnou" společenskou strunu, o to je mi prostý styl A.M. milejší. I když vlastně hovoří o tom samém. Němci a Češi, vlastenectví, zaprodanost...

08.10.2016 5 z 5

Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Ke čtení této knihy jsem se dostala se zpožděním. O to víc dokážu ocenit upřímnost výpovědi. Boj, který se nedá vyhrát. Kniha místy naznačuje, dotýká se, přivolává vzpomínky. Výborné čtení - na hony vzdálené sluníčkovské četbě o krásných vztazích adoptivních rodičů a jejich ratolestí. Toto je prostě syrový život....povinná četba pro všechny, kdo se o adopci ucházejí i pro ty, kdo o ní teprve uvažují. Chce to obrovské srdce, nervy ze železa, mravenčí píli, sebeobětování a stejně to nemusí vyjít! Tady je zklamání dvojnásobné. Ani nadlidská snaha a souhra obou adoptivních rodičů nedokázala zlomit genetickou kletbu. Autorku obdivuji, tohle bych vzdala v polovině toho, co ona překonala. Psáno mimořádně živě a čtivě.

15.05.2016 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Nemůžu si pomoci, ale tohle vypadá jako román na společenskou objednávku.

30.04.2016 2 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Právě dočteno. Teda....mistrovský kousek! Čistokrevný horor, od kterého se (pokud se naladíte na spisovatelčinu vlnu) neodtrhnete. Navíc jde o české prostředí, o kterém má snad každý nějaké povědomí. Šumava, to je svět sám pro sebe a co tam natropili vojáci, byla jedna hrůza. Doba, kdy rozhodovali kovaní soudruzi. Kteří rozhodovali o osudech lidí, které měli v hrsti. A tak se pouštíme spolu s seshora organizovanou vědeckou výpravou do míst, kdy není vůbec nic zaručeného. Ani čas, ani krajina, ani návrat. Já jen doufám, že knihu nenapadne nikoho zfilmovat. Dopadla by stejně jako Trhlina. Některé věci se na plátno přenést nedají, čtenářská fantazie i představy jsou mnohem lepší. No, a že jsem to četla právě přes Dušičky, je ta pověstná třešnička na dortu. Krásná knížka!!!

02.11.2024 5 z 5

Jednoho krásného dne Jednoho krásného dne Šemi Zarhin

Nádherný a jedinečný psychologický román. Velkou poklonu skládám překladatelce Alžbětě Glancové. Kniha je napsaná nevšedně a jistě nebylo snadné neporušit to kouzlo v slovech. Je to moje první kniha o Židech, která čerpá z nedávné minulosti a válečná tragická témata jsou tu jen jako stíny v pozadí. Dosud se mi ke čtení dostaly pouze romány buď z biblických dob, pozdějších pogromů anebo ty, co popisují utrpení židovského národa za druhé světové války. Tato se vymyká. I tady se válčí, ale není to ústřední téma knihy. A hned na začátku knihy je smrt, která není tak docela přirozená....Hlavní ženská postava Ruchama je chvílemi až bizarní, její chování nevypočitatelné. Přesto je cítit její obrovská síla i sebevědomí. To se nedá říci o jejím manželovi, kterého převyšuje nejen fyzicky svojí výškou. On je proti ní hodně citlivý, přesto se snaží o zajištění své rodiny ze všech sil. Starý strýc v Argentině mu finančně vypomůže, ale Robert si tam tak trochu zkomplikuje osobní život. Po návratu do Tiberiady se snaží uživit jako řemeslník a k tomu si přibírá studium poezie, aby došel uznání své přísné manželky. Jejich dva synové, Šlomi a Chilik jsou každý docela jiný a oba mají svoje trápení. Ruchama se za ně bije jako lvice doma i ve škole. Šlomimu hned v dětství zlomila srdce kamarádka Ela, o které jsem přesvědčená, že její divné chování nezpůsobila jen její rodinná situace, ale cítila jsem v něm náznaky nějaké duševní choroby. Vztah mezi Ruchamou a Robertem je mimořádně zvláštní, Robert je až neuvěřitelně submisivní. Který manžel by vydržel takové trápení od vlastní ženy?? I když to vnímá jako trest... Tolik k hlavním postavám. Nelze stručně popsat celé to kolotání života u nich doma i na veřejnosti, je to pro mě odlišný svět, ale o to je to celé zajímavější. Moc se mi líbil srdečný vztah mezi oběma bratry, kteří před sebou netajili ani nejintimnější starosti. Všecko je tu přirozené a fyzično nikoho nepohoršuje.
I když jsem (snad) zkušená čtenářka, ani mně se nedařilo číst tuto knihu rychle - a nejde jen o ta jména, která se mi, upřímně, špatně pamatovala. Aby si jí člověk užil, musí "uždibovat", jinak z toho nic nemá. Ano, hodně se tu vaří, stránky jsou krásně provoněné kořením, ale to není to nejdůležitější. Pokud knížku uvidím na pultě knihkupectví, určitě si ji do své knihovny koupím. Zasluhovala by si ale pevnou vazbu.

02.09.2023 5 z 5