orinka3 komentáře u knih
Zajímavá kniha. Rozhodně se dobře čte, je napínavá, nevšední obsah. Dvě třetiny knihy jsem přečetla jedním dechem. Pak mi začly trošinku vadit maličkosti, jako nechutný hmyz, rojící se všude možně (asi jako v Indiana Jonesovi:), pak se mi zdálo, že autor knihu trošku natahuje a přistihla jsem se, že už se těším, až bude konec. Přesto knihu doporučuji jako dobře napsanou dobrodružnou literaturu.
Výborná kniha, má všechno, co má správný román mít. Postavy jsou plné života, jako odvíjející se film. Pěkný jazyk, kultivovaný styl, dobré historické souvislosti, dokonalá znalost prostředí. Vidím, že mám další oblíbenou autorku.
Mé první setkání s autorkou a musím přiznat, že velmi příjemné. Kniha se dobře čte, nejsou v ní nesmysly, vyprávěno pěknou češtinou. Doporučuji všem, koho baví historie a je aspoň trošku romantický.
Zajímavý příběh, o Slovensku té doby zas tolik knih není. Nejznámější postavou slovenské historie je patrně Čachtická paní. Knížka není vyloženě špatná. Co mi ale vadí, tak časté vysvětlivky v textu = podceňování čtenáře. Myslím, že pokud někdo něčemu dobře nerozumí, vyhledá si to sám. Text to dost rozmělňuje. A pak mi vadí místy nemotorná čeština, občas probleskne slovenský obrat a v českém textu nepůsobí dobře. Jinak se to číst dá, dokonce mi to připomnělo pamětnický film Posledná bosorka.
Minulý týden jsem byla v knihovně a půjčila si tři Váňové najednou. Protože se mi od ní její první knížka moc líbila - Přítulný Zajíček. Všechny knížky jsem četla s chutí, ale přiznávám, že druhou a třetí už s menším nadšením:) To není chyba Váňové, ale moje. Samozřejmě to není žádná hluboká literatura, beru ji jako relaxaci. Ovšem nikomu nedoporučuju číst její knihy jednu po druhé jako teď já. Pak si každý všimne toho, že vlastně točí jedno jediné téma - žena středního věku, milostné problémy...nic proti, možná narazím na nějakou, která se odchýlí od její běžné tématiky. Obávám se, aby nespadla do rutinního psaní.
Mno.....vyloženě špatné to není. Možná mi jen nesedí ta za vlasy přitažená jména hrdinů. Galla....co to je?! A co říct na smrt malého Bruna, který si místo kakaa do mléka zamíchal sušenou muchomůrku? Může být doktorka medicíny tak hloupá, že má něco podobného doma a když má a je vysloveně pořádná, proč to nevyhodí dokud je čas, když už ji nepotřebuje?? Jak je možné, že smrt malého dítěte za takových okolností nevyšetřuje policie??? Propletenců ve vztazích milostných i rodinných je přespříliš, aby to bylo uvěřitelné. Slabší průměr, který se ovšem jako vždy výborně čte.
pro Herotabe53 - no, ale asi se shodneme v názoru, že hrdinka by měla být aspoň sympatická. Tohle je předpisová a navíc maloměšťácká krááva nebeskááááá:).
Knížku jsem četla s velkým zaujetím. Když se podívám na současný život kolem, kolikrát jsou skutečné příběhy ještě víc nepravděpodobné. Takže knihu hodnotím na výbornou za čtivost i obsah - až na jednu výjimku: závěr. Při jeho pročítání se mi náhle před očima ocitl závěr filmu Limonádový Joe. Paní Váňová měla těch šťastných náhod trošinku ubrat. Méně by bylo více.
Velmi čtivá historie, příběh zajímavý, psychologie postav promyšlená. Pěkná knížka, co zaujme a v knihovně by chybět neměla. Loukotková to samozřejmě není, ale i tak jde o velice slušnou literaturu. Ve třetím díle mě aale zarazilo, že měl kat Mydlář na stole kořeněnou pečeni s BRAMBORY:). Kdepak, ani největší boháč si brambory nandat na talíř nemohl, šlo o začátek 17. století a na brambory se čekalo dalších sto let. Souhlasím s předřečníkem, třetí díl už dočítám pro pořádek a lehce přeskakuju.
Typický literární brak. Autorka má chatrnou, steroeotypní slovní zásobu (proč např. používá slovo obkličovat, které v kontextu nedává smysl?) a pokulhává i v logice. Jinak by asi těžko poslala hlavní hrdinku knihy s čerstvě rozléčenou kapavkou a antibiotiky na týdenní dovolenou... Postavy jsou ploché, dialogy hloupé, zasazeno do prostředí, kde se problémy řeší výlety do drahého zahraničí. Jádro příběhu je v tom, že kvůli jednomu úletu manžela, který se mu pravda zdravotně vymstil, "citově raněná" Isabela leze otrle do z postele do postele naprosto bez skrupulí, riskantně, a ještě si snad myslí, jak to manželovi nandává. Člověk by spíš řekl, že po takovém zdravotním maléru bude opatrnější. Navíc je to děsná Milka, ztělesnění maloměšťáctví, kdy rozhoduje plná peněženka a nejdražší model oblečení nebo nalíčení.....Paní spisovatelka by udělala lépe, kdyby šla namísto psaní zbytečných knih na zdravotní procházku anebo luštila sudoku, aby mozek lépe procvičila. Protože její líčení, jak dnes žijí mladice, se diametrálně liší od toho, co ve skutečnosti je. Nemá to prožité, ale načtené z bulváru a jednoduchých barevných časopisů.
Páni, až teď čtu komentáře pod sebou a vidím, že i ostatní použili slovo "osvěžení". To nemůže být náhoda, v tomto případě je to pravda!!! Mám radost.
Neskutečně osvěžující četba! Jsem ráda, že se mi dostala do ruky, přečteno jedním dechem, příběhy ze života s dobrým i špatným. Vyzrálé dílo a doufám, že autor nezůstane jen u této jedné knihy. Děkuju za překvapivý zážitek, těší mě, že dobří autoři u nás nevyhynuli.
Celkem dobrá detektivka, fajn se čte, k vodě nebo do čekárny jako stvořená. A vrahem, jako obvykle, je "zahradník":)
Zpočátku jsem se knihou trošku prokousávala, přece jen záplava jmen...ale pak jakoby se protrhla opona a já se dívala na krásný výpravný film z naší slavné minulosti. Skvělé čtení, vyplatí se nevzdávat to!
Tak ne. Knihu jsem odložila po pár stránkách. Možná má někdo víc trpělivosti prokousat se podivným spisovatelčiným stylem, ve kterém se mi ztrácejí jak postavy tak děj a hlavně...zdá se mi, že autorka se zhlédla ve Vančurovi a snaží se o podobný jazyk. Ovšem - když dva dělají totéž, není to totéž!
Jako vždy - výborné!! Krásně se čte, napínavý děj, dobré vykreslení postav, jen houšť podobných knížek.
Kultivovaně napsaná kniha, snadné čtení, otevřený konec. Nevím, jestli se do dalšího dílu pustím, připadá mi, že by stačil jeden. Ale můžu doporučit, má patu, hlavu i napětí.
Velice schematická četba, za moc to nestojí. Autor se dost opakuje - mám na mysli duševní pochody unesené Ester. Vhodné pro skutečně málo náročné čtenáře.
Vřele doporučuji! Málokdy tak s citem popsaný stav mysli člověka stiženého demencí, napínavé od začátku do konce, skvělé prostředí, obohacující četba. O osudech sirotků ve Skotsku jsem vlastně nikdy neslyšela.