orinka3 orinka3 komentáře u knih

Grace to řekne nahlas Grace to řekne nahlas Emma Henderson

Je to sice neveselé čtení, ale kniha se čte výborně. Navíc pochopíme - aspoň trochu - jiný svět jiných lidí.

09.04.2014 5 z 5

Boj o Ráj Boj o Ráj Kai Meyer

Poněvadž jsem měla tu smůlu přečíst pár kapitol prvního dílu, usuzuju, že druhý bude mít stejnou "kvalitu".

03.04.2014 ztráta času

Sen o Ráji Sen o Ráji Kai Meyer

Kniha možná dobrá pro děti či milovníky fantasy. Já ji bohužel vidím jako fantasmagorii.

02.04.2014 ztráta času

Kniha Dinina Kniha Dinina Herbjørg Wassmo

Jak jen to ti severští autoři dělají...strhující četba, silný příběh o zničující osobnosti ženy, kvalitní četba. Zaslouží si plný počet hvězdiček.

24.03.2014 5 z 5

Palác modrých delfínů Palác modrých delfínů Brigitte Riebe

Zajímavý a dobře napsaný příběh z dávné historie. Kdo má rád řecké báje a aspoň trochu se orientuje v jejich postavách, pak v knize tolik netápe a může vychutnat děj, napětí a držet palce hrdinovi knihy, o kterém předem víme, že ho čekají veliké starosti. Dobře popsané starověké obřady i život ve vyspělé, dávno už zaniklé kultuře. Doporučuji jako kvalitní četbu, která obohatí.

20.03.2014 5 z 5

Diplomatova žena Diplomatova žena Pam Jenoff

Druhý díl už jsem jen prolistovala. Je to bohužel opět pouhé čtení pro paní a dívky, historie je tam jen malounko. Takže doporučuju pouze těm, kdo jinou knihu na čtení nemají.

19.03.2014 1 z 5

Velitelovo děvče Velitelovo děvče Pam Jenoff

Za čtivost by se patřilo udělit plný počet hvězdiček. Knihu jsem začla číst velmi dychtivě, psána je skutečně dobře. Jen si myslím, že spisovatelka nevyužila všeho, co z historie i praktických zkušeností načerpala, a sklouzla do nenáročné literatury pro ženy. Podívala jsem se do jejího životopisu a o to víc mě udivuje, že tolik ztrácí čas nitrem hrdinky. Méně je více, navíc si nemyslím, že ošemetné situace, ve kterých se Emma/Anna ocitá, jsou vůbec možné a autorka odpustí - hrabání se ve věcech v bytě velitele mi připadá hodně za vlasy přitažené. Taky mi chybí vysvětlení chování velitelova řidiče. No, tak dám hvězdičky dvě. Válečný román á la Remarque je skutečně těžké napsat, to možná dovedou jen chlapi.

19.03.2014 2 z 5

Z donucení Z donucení Simona Ahrnstedt

Velmi čtivá kniha. Zasazena do středověku, zápletka, láska, romantika. Doporučuji spíš ženám, poněvadž se obávám, že opakované popisy erotického souznění obou hrdinů případné mužské čtenáře začnou po čase trochu nudit. Dle očekávání všechno dobře dopadne a já tuto knihu doporučím jako nenáročnou, slušně napsanou oddychovku.

11.03.2014 3 z 5

Uředničtí sirotkové Uředničtí sirotkové Vlasta Pittnerová

Kdo chce vědět cokoliv o sociálním zabezpečení té doby, je tu k dispozici právě tahle knížka. Zajímavé jsou i proměnlivé společenské vztahy v souvislosti s ovdověním, osiřením...Příběhy jsou jednoduché, ale Pittnerovou čtu ráda především kvůli tomu, abych se něco dověděla o všedním životě v 19. století. Pro někoho můžou být překážkou nářečí a archaismy, ovšem dá se přes to přenést. Není to typická červená knihovna, ale sbírka zkušeností.

07.03.2014 5 z 5

U Rochlenů U Rochlenů Vlasta Pittnerová

Nepříliš složitý příběh, ale velmi cenný dokument doby, protože detailně popisuje svatební zvyky na Žďársku. O některých jsem dosud nikdy neslyšela.

07.03.2014 5 z 5

Aztécká perla Aztécká perla Colin Falconer (p)

Nestává se mi to často, ale knihu jsem musela v půlce odložit a odpočinout si od ní pár dnů. Krutosti, které s každodenní samozřejmostí vykonávají služebníci Moctezumy, vzájemné a tragické nepochopení dvou světů, to vše je náročné na pozornost i představivost čtenáře, který samozřejmě dávno ví, jak to všecko dopadne. Ale tady to má in natura - a to je něco jiného nežli suchá historie v datech.

06.03.2014 5 z 5

Navzdory mým blízkým Navzdory mým blízkým Raphael Selbourne

Abych pravdu řekla, jsem na rozpacích. Není ani vynikající ani špatná. Každopádně za přečtení stojí. Není to příliš veselá četba. Vzbuzuje hodně otázek. Jestli tohle má být reprezentativní vzorek muslimské rodiny, pak nás pánbůh ochraňuj! 21. století - a ženy stále v postavení nevolnic. Vztahy v rodině jsou strašné, dcera je odsouzena dělat rodině služku, na nic nemá právo. Chápu rozhodnutí hrdinky knihy od takové rodiny odejít. Nerozumím ovšem jejímu návratu zpět! Nepochopitelného je mi v knize víc, ale ten návrat je podivný nejvíc. Vysvětluju si to tak, že když poznala svět "venku", nezdál se jí natolik přitažlivý, aby opustila to, na co byla zvyklá. Protože zvyk je přece železná košile.

06.03.2014 3 z 5

Pravý výlet pana Broučka do Měsíce Pravý výlet pana Broučka do Měsíce Svatopluk Čech

Nikdy bych do ctihodného českého autora neřekla, jaký že je to podšívka a jak svým dílem překoná věky. Stačí se do knížky začíst a ke jménům např. Mlhomil Vzdušný, Etherea, Hvězdomír Blankytný, Duhomír Žárný připojit postavy dnešních "VIP" a zjistíte, že lidská hloupost překonává věky. Kdybych použila hlášku z populárního filmu, tak bych napsala, že Čech "nastavil zrcadlo". Smála jsem se upřímně, nahlas a knížka má své čestné stálé místo v knihovně.

02.03.2014 5 z 5

Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Moje nejmilejší kniha, když jsem byla dítě. Pamatuju si svoje pocity při četbě, těšila jsem se na další stránky a mrzelo mě, že na čtení zbývá už jen tak málo. Věřila jsem, že je možné se propadnout do jiného století a zážitky pana Broučka jsem doslova hltala. Až teprve jako dospělá jsem pochopila, že jde o společenskou satiru, ale to knize na kouzlu neubírá. Co se na oblibě knihy podepsalo, je tzv. povinná četba. Tím je každá kniha předem odsouzena jako nudná, školometská a nevhodná k zábavě:)

Slovanské nebe Slovanské nebe Josef Toman

Tuhle knihu odmalinka miluju. Poprvé jsem ji četla v páté třídě a všemu jsem doslova věřila. Bylo to jako napínavá detektivka. Celý život se k ní vracím, teď jí rozumím samozřejmě jinak. Je mi jenom líto, že se jí nikdy nechopil scénárista a nenatočil se podle ní film. Kdysi se o to pokusila Ostrava, vznikla tv inscenace a Peruna ztvárnil Lubor Tokoš - no, ještěže mám v knihovně knížku, která nikdy nezklame (a povzbudí).

Za černými dveřmi Za černými dveřmi Velvet

Čte se to velmi snadno a napsané je to docela dobře. Ale stačí číst jedenkrát, beru to jako spotřební výtisk, žádná velká literatura. Můžu doporučit všem, kdo se potřebují rozptýlit a nemůžou se soustředit na něco vážnějšího. Erotické pasáže jsou i přes odvážný obsah vkusné.

28.02.2014 2 z 5

Má poslední vévodkyně Má poslední vévodkyně Daisy Goodwin

Plný počet hvězdiček dávám za kvalitní a zajímavý příběh, ve kterém je sice možné uhodnout, kdo je tou tajemnou ženou, která ničí psychiku anglického aristokrata, přesto jde o dobrý obrázek doby a osobního růstu mladé emancipované ženy. Líbí se mi její sociální inteligence, sebeovládání i odvaha. Rovněž popis života anglické šlechty se vší její hrdostí na historii je přínosný a působivý. Fakt dobré čtení, které zaujme. Doporučuji všem, kdo mají rádi dobré romány. Hrdinka mi - ale opravdu jen malounko - připomíná Scarlett z Jihu proti Severu. Zdravě sebevědomá, ale přitom ochotná se učit i neúnavně pracovat.

25.02.2014 5 z 5

Nahá Nahá Raine Miller

Na velké doporučování paní knihovnice jsem si vzala všechny tři díly. Pořád jsem čekala, jak se příběh rozvine a čím dál tím víc jsem přeskakovala stránky v naději, že tam bude i něco jiného. No, skoro nic. Pokud budu vulgární, je to celé o tom, že "furt mu stál a ona byla dychtivá":) Je to dost nenáročné čtení, pro mě nuda. Psychologii paní spisovatelka patrně nestudovala, pasáže o tom, co jde hrdinovi hlavou, jsou docela srandovní. Takže jsem proletěla díl první, nakoukla do druhého a třetí ani neotevřu. S úlevou vrátím, mám radši knihy, ve kterých o něco jde.

25.02.2014 1 z 5

Dědicové černé vlajky Dědicové černé vlajky Michael Peinkofer

Dobrodružné, romantické, čtivé - na Nobelovu cenu to jistě není, ale k odpočinku si nedovedu představit nic lepšího. Plný počet hvězdiček dávám za to, že jsem u knihy zapomněla na své starosti.

23.02.2014 5 z 5

Páni severu Páni severu Bernard Cornwell

Dávám plný počet hvězdiček, protože je to skvělá knížka. Napínavá, zajímavá, postavy výborně charakterizované. Čtivě napsaná a asi i dobře přeložená.

18.02.2014 5 z 5