orinka3 Online orinka3 komentáře u knih

Sloni v soumraku Sloni v soumraku Iva Pekárková

Pekárkové jsem se dlouho vyhýbala, ale po přečtení Levhartice jsem si včera půjčila tyto Slony a potvrdila jsem si, že máme další dobrou autorku. Je syrová, to je pravda, s ničím se nemaže a napíše to na "plnou hubu". Není samoúčelně vulgární, fakt je dobrá - řízná a vtipná. Neunavuje sáhodlouhými popisy a rozbory, jde rovnou na věc. Spíš mužský styl psaní, řekla bych, ale to jí na kvalitě rozhodně neubere. Doporučuju všem, co se chtějí dovědět něco nového a podívat se neotřelým pohledem.

21.10.2014 4 z 5

Život na horách Život na horách Čeněk Kramoliš

Zajímavé čtení o životě na Valašsku. Je vidět, že autor sám poznal, o čem tak barvitě píše. Příběh v podstatně jednoduchý, ale okrášlený hezkými postřehy z beskydské přírody - např. dramatické chvíle, kdy chalupu zavalil sníh tak, že se obyvatelé ani nemohli dostat ven, si já dneska představit nedovedu. Jsem ráda, když to čtu tak výstižně popsané. Hezkou četbu umocňují i přiléhavé ilustrace. Koho zajímá, jak se dříve žilo, toho bude knížka bavit. Jazyk knihy není ani příliš archaický, dá se do toho začíst.

20.10.2014 5 z 5

Noční vlaky Noční vlaky Barbara Wood

Tuhle tématiku ráda nemám, nerada si drásám nervy a už jsem toho viděla, slyšela i četla ažaž. Ale tato knížka je opravdu dobrá. Udrží čtenáře v napětí, sice je to čtení neveselé, ale přesto není depresivní. Dá se číst jedním dechem. Tahle se autorce povedla, možná i proto, že měla poradce.

18.10.2014 5 z 5

Důchodkyně nestřílejte Důchodkyně nestřílejte Marcela Mlynářová

Knížka mě opět pobavila, už vím, co od této autorky čekat a nezklamala v tom. V příběhu oceňuji, že hezky popisuje mně známá místa. Člověka potěší, když to někdo cizí pochválí. Kniha zpříjemní smutné dny, zdlouhavé čekání na úřadě nebo u doktora, malý formát je do kabelky akorát.

18.10.2014 4 z 5

Obránce Obránce Sam Barone

Něco jako akční film. Vlastně ani není třeba číst to pořádně, nic zvláštního se neděje. Příprava na boj, boj samotný, situace po boji. Jednoduchá četba, jednoduchý a průhledný děj. Klad = dobře se to čte.

16.10.2014 2 z 5

Páté roční období Páté roční období Mons Kallentoft

Brilantní detektivka! Po nudné Nahé krutosti, kterou jsem znechuceně odložila, je velké osvěžení číst příběh, co má spád, napětí a výborně podanou psychologii postav. Líbí se mi úsečný a působivý styl autora, prolínání nočních můr do reality - prostě přečtěte si to, a dáte mi za pravdu. A vůbec, je nespravedlivé, jak dokáže chlap porozumět ženskému myšlení! Konec neprozradím:)

14.10.2014 5 z 5

Nahá krutost Nahá krutost Colleen McCullough

Myslila jsem, že mě to bude víc bavit. Od poloviny jen listuju, mrknu na konec a s úlevou odložím. Ne, tohle není detektivka, která by mě udržela v napětí.

13.10.2014 2 z 5

Jen jedna bude královnou Jen jedna bude královnou Philippa Gregory

Strašný život. Loutka, přesouvaná na šachovnici politiky. Neustálý strach o život, postavení. Kniha mě příliš nenadchla, příliš mnoho postav a potvrzení podezření, že na vysoké politice i tak tradiční země jako je Anglie, není naprosto nic ušlechtilého. Mocenské boje bez skrupulí.

13.10.2014 3 z 5

Levhartice Levhartice Iva Pekárková

Knížku jsem si půjčila ze zvědavosti. Četla jsem totiž kdysi rozhovor s autorkou, ve kterém o ní hovořila. Pekárkovou navíc moc ráda nemám - ne, že bych jí moc přečetla, prostě mi není sympatická. Ale ta knížka! Samozřejmě, je plná šokujících výrazů a vlastně i zážitků. Jenže tím právě autorka povrchni soudce klame. Všichni (i já) ony výrazy, které nás možná popudí, vidět je napsané - známe. Ve slušné společnosti se tak přece nemluví! Když ale odhalíme skutečné jádro příběhu, jsme příjemně překvapeni až zaskočeni. Např. scéna ve "zdravotním zařízení", kde se hrdinka namísto divokých orgií vypovídává ze svého nejhoršího žalu...kniha je dobrá. Spíš tedy pro dospělé čtenáře, kteří v ní nebudou hledat jenom sexuální senzaci, ale pochopí tu paní, co si vylévá své srdce i bolavou duši.

12.10.2014 5 z 5

Římský popravčí Římský popravčí Robert Fabbri

První díl se mi zdál přehlednější, líp se mi četl. V tomto mi poněkud vadily potoky krve a ukrutností, ale asi byla taková i doba a dnes to samozřejmě vnímám jinak. Četbu mi dost znesnadňoval děj plný intrik, často jsem se musela vracet, abych si ujasnila příbuzenské vztahy hlavních postav. Nevím, jestli je to jenom můj dojem, ale kniha se mi zdá až překombinovaná, akce je zde na úkor psychologického vykreslení hrdinů knihy, proto dávám o hvězdičku méně.

09.10.2014 4 z 5

S láskou lvice S láskou lvice Christina Hachfeld-Tapukai

Hned po prvních stránkách jsem začala srovnávat s Bílou Masajkou. Taky Němka, taky Keňa. Ale tahleta knížka postrádá spád, napětí, je rozvláčná a v podstatě se člověk nic nedoví. A krátké kapitoly knížce taky nepřidají. Hrdinka se v něčem plácá, pořád něco divného řeší a její osudová láska se chová ještě hůř. Ano,
ten chlap je krásný, exotický a přitažlivý. Ale to je asi tak všecko. Nechápu, jak se může Evropan nechat - i když jde o lásku - v podstatě jenom využívat? Celé je to nějaké podivné a druhý díl si odpustím.

02.10.2014 1 z 5

Učitelé, kouzelníci, zloději Učitelé, kouzelníci, zloději Eva Michorová

Kniha mi připadala mile ztřeštěná. Pobaví, to zas jo. Čte se výborně a lehce. Ale myslím si, že méně znamená více a pokud se jede na plný plyn humoru od začátku do poslední tečky, člověka to lehce znaví. Teda aspoň mně se to stalo. Proto ubírám jednu hvězdičku, čeho je moc, je někdy příliš.

02.10.2014 4 z 5

Doktorka Samantha Doktorka Samantha Barbara Wood

Čte se výborně, jako ostatně všechny knihy autorky. Je to sice bichle, ale četba utíká velmi příjemně. Trošinku, ale opravdu jen trošinku mi připomíná Croninovy romány z lékařského prostředí. Stylem, vykreslením hlavního hrdiny...je to pěkné čtení a až neuvěřitelné, čím musely ženy, když si troufly vzepřít nařízené roli, projít. Mám ráda příběhy o silných osobnostech, tady je jeden z nich.

19.09.2014 4 z 5

Žena, která si šla lehnout a rok nevstala Žena, která si šla lehnout a rok nevstala Sue Townsend

Knihu beru jako krutou grotesku, psanou s typickým anglickým humorem. Určitě je to celé vysoce nadsazené až absurdní, ale tím lepší k pozvednutí nálady - i k hlubokému zamyšlení. Proto dávám pět hvězdiček. Např. prostředí Vesmírného střediska a scénky při svolané schůze kvůli pohlavnímu styku Briana a Titanie jsou k popukání. Závěr je mrazivý. Jenom mi vadí počeštělá příjmení, to anglickému příběhu na kráse nepřidá.

14.09.2014 5 z 5

Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

Lidi, to je četba!! Doslova vás vtáhne. I kdyby se zdálo, že je to kniha spíš pro muže, je tak skvěle napsána, že musí upoutat každého, koho zajímá historie i psychologie. Ústřední postavou je prostý chlapec, který se vlivem událostí stává vynikajícím válečníkem a přes svůj nízký původ v sobě objevuje výborné strategické schopnosti. Příběh graduje, nikdo si v něm nehraje na hrdinu, vojáky decimuje nedůstojná úplavice, mokro, zima. Hlavní bitva se odehrává v rozčvachtaném terénu. Díky autorovi je slyšet řinkot zbraní, svištění šípů, křik a vřava. Nelítostné souboje nikoho nešetřící. Středověk jaksepatří. Dávám plný počet hvězdiček. Máloco mě takhle připoutalo!

09.09.2014 5 z 5

Vyvolená Vyvolená Barbara Wood

Dobře se to četlo, ale chvílemi jsem měla pocit, že spisovatelka stejně jako Šeherezáda příběh uměle natahuje. Dějiště příběhu je zvolené dobře, kniha neurazí ani nenadchne. Velká láska a dobrý konec nechybí, za tři hvězdičky určitě stojí.

06.09.2014 3 z 5

Posvátná kráva Posvátná kráva Sarah Macdonald

Vtipné a živé líčení současné Indie. Já si vždycky Indii představovala jako zemi náramné špíny a přelidněnosti, a ono to tak vcelku asi je. Knihu jsem SKORO dočetla. Bavila mě tak asi do poloviny. Pak už to bylo pořád dokola, příliš se věnovala náboženským otázkám a já čekala spíš něco z běžného života. Je to docela fajn knížka pro ty, kdo se do Indie vypravují za duchovnem. Aspoň nebudou tolik rozčarovaní:)

02.09.2014 3 z 5

V zemi neviditelných žen V zemi neviditelných žen Qanta A. Ahmed

Dopodrobna vylíčené postavení žen a vlastně i mužů v totální nesvobodě v navenek bohaté Saúdské Arábii. Vše se podřizuje islámu. Přiznávám se, že bych tam nevydržela ani pár dnů. To, co se děje a do jaké nesvobody až poroby špatně pochopený a zneužívaný islám své pokorné služebníky zahání, je pobuřující. Navíc je dokonale odhalen rasismus, který uvnitř SA panuje. Vysvětluje chování arabských turistů u nás v Teplicích. Dokonce ani na svaté pouti neopouštějí kmenové zvyklosti a k těm, které považují za níže postavené (z jiného kmene, v jiném společenském postavení) se chovají povýšeně a vlastně odporně. Tuhle knihu bych doporučila jako povinnou četbu všem, co mají své důvěřivé srdce ještě stále otevřené pro všechny imigranty. Nerada bych se něčeho takového dočkala u nás.

31.08.2014 4 z 5

Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští Eberhardt Hauptbahnhof (p)

Když nám do obchodu přišla tahle kniha, celý den jsme ji četli za pultem a skoro ani nemohli obsluhovat. Káceli jsme se smíchy. Reklamní vložky á la "všude číhá nepřítel - jeho rejdy spolehlivě odhalí NÁŠ VELKOLEPÝ OHŇOSTROJ" - uvádím jako jeden příklad. Nesmírně chytrá a vtipná knížka, člověk třeba až při dalším čtení pochopí, jak to ten Jamek myslil. Doporučuju milovníkům Cimrmana a podobného humoru. Totiž - kdo se nepoddá autorově fantazii a nepřijme jeho hru, může bohužel i nabýt dojmu, že si z něj autor nepokrytě utahuje;)

30.08.2014 5 z 5

Nikdy o tom nemluv Nikdy o tom nemluv Kathy O’Beirne

Drtivá kniha! Přiznám se, že ač je napsána skvěle, stránky jsem musela přeskakovat. Taková z nich čiší hrůza. Pořád jsem čekala na nějaký zásah zvenčí, že dívence někdo pomůže, že ji pochopí a vytáhne z toho pekla...ne. Otcova krutovláda zůstala nepotrestaná, nakonec ho ještě před smrtí obsluhovala. A katolická církev?? Kde proboha učí takto se chovat ke svěřeným lidem? Proč nevyloučí sadisty, pedofily a nechá je mučit bezbranné? To má být ono křesťanství? O prádelnách v Irsku se o nás začalo psát teprve nedávno, nevím proč a kdo měl zájem, aby se to nerozkřiklo. Nedoporučuju nikomu se slabými nervy, četba je opravdu drásavá.

27.08.2014 5 z 5