orinka3
![Hlad Hlad](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525603/hlad-65454b17c18ee.jpg?v=1699040024)
Souhlas se SalemJohn. Také jsem předtím četla Ztracené kosti, takže jsem byla předem připravená. Jenže tato kniha mě spíš zklamala než potěšila. Byla sice čtivá, ale od chvíle, kdy osadníkům začaly docházet zásoby i naděje, děj jakoby ustrnul v jednom bodě. A stále se opakovalo stejné schéma, nerovný boj se "strašidly". Místo poutavého děje se to zvrhlo v pochybný horor. Škoda, téma Donnerova výprava by si zasloužilo lepší zpracování.
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Znamení ohně Znamení ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546408/znameni-ohne.jpg?v=1727847587)
Krásně jsem si početla. Závěrečný díl trilogie mi splnil všechno, co od dobrého románu očekávám. Úklady i láska, romantické prostředí, překonávání nebezpečí a hrdinové jako živí. Jenom ta Bernarda se mi zdála až moc strašlivá. Je to kniha, od které se těžko odchází, dokud ještě pár stránek zbývá. Konec dobrý - všecko dobré. Snad se paní Körnerová pustí do dalšího historického románu. Ty ze současnosti mě tolik neoslovují.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Horoskop pro Valdštejna Horoskop pro Valdštejna](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492269/zajatec-osudu-horoskop-pro-valdstej-025-492269.jpg?v=1647330938)
Vzpomínkové vyprávění dvorního astrologa císaře Rudolfa II. Plyne nevzrušeným tempem, přestože se jedná o historická dramata velkého významu. Některé čtenáře možná překvapí, s jakým trápením v osobním životě zápolil. Takový učenec a musel se starat o přízemnosti. Vykonával sice velmi prestižní povolání a byl císařovým blízkým zaměstnancem, ovšem Rudolf to příliš finančně neoceňoval. Přesto vypracovával zadané horoskopy s nejvyšší pečlivostí i zodpovědností. Do děje se tu připlétá záhadná postava v masce, která v pověrčivém Rudolfovi II. vyvolává paniku. Je to pohodové čtení bez krveprolití a boje se tu jen opisují, neprožívají. No, a Albrechtu z Valdštejna se horoskop vyplnil do puntíku. Však ho měly hvězdy za co trestat, slovo nedržel, žil prostopášně a doplatila na to i jeho žena, synek...co mu zbylo z celé jeho vojenské slávy, kdy se stal skoro i českým králem? Však na to přišel sám, když už bylo na všechno pozdě. Toho se ale Kepler nedožil. Nebýt dlužných peněz, které mu liknavý Valdštejn zadržoval, by se na tu osudovou cestu pouštět nemusel a nedoplatil by na ni.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Drak na polní cestě Drak na polní cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541632/drak-na-polni-ceste.jpg?v=1722114909)
Žiju ve velkoměstě, pocházím z vesnice. Proto dokážu cítit to, co pan Hájíček ve svých románech píše. I ten okamžik s březovou metlou, ten měl velkou sílu i výpověď. Jsem s ním na stejné vlně. Ten nerovný boj s mlhavým protivníkem, který má obrovskou finanční převahu, se dá vyhrát jenom stěží. Anebo se dá možná vyhrát s velkým srdcem! A ta mají hrdinové knihy Tomáš a Vlastík. Znovu a znovu se vrhají proti namířeným zbraním, i když je to stojí hodně sil. Stále věří ve spravedlnost, stále věří lásce k půdě po předcích. Konec dává naději, že to jednou vybojují. Ano, i na jiných frontách se tyto boje vedou. Záleží jen na odolnosti těch, kteří se zastrašování nepoddají. Děkuji za krásný, nový český román. Jo, a ta Kristina mi šla docela na nervy, je dobře, že to s ní tak dopadlo ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Médea Médea](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515381/medea.jpg?v=1722604229)
Už v dětství patřily Staré řecké báje od Petišky k mé nejoblíbenější četbě. Proto si dobře pamatuji příběh velké lásky a zrady. Tady ho autorka uchopila velmi dobře, když nám ho převedla do současné řeči. Médea z antiky ožila. Nikdy necítila lásku rodičů, vyrůstala jen se svou čarovnou mocí a tak, když si myslila, že opravdovou lásku potkala, vsadila všechno na jednu kartu. Nakonec - tohle se stává i dnes docela běžně a stávat se bude dál. Marně ji varovala teta Kirké, Médea zaslepená první láskou následovala Iásona ve všem. Věřila mu. A on ji zatím jen prospěchářsky využíval pro svou "kariéru" . Až pozdě přišla na to, že se plní všechno, co jí Kirké předpověděla a před čím ji varovala....Tragická láska ji zavedla do temné propasti, odkud nebyla cesta zpět. Čte se to nádherně, ženská duše je tu vykreslena do nejmenším podrobností.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čas lovu Čas lovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521818/cas-lovu-yVv-521818.jpg?v=1693382788)
Colter Shaw v nejlepší formě, stále dokonalý, bojovník bez bázně a hany. Jeho odvážné činy začínají ve specializované firmě na výrobu atomových zařízení. A hned projeví svou rafinovanost. Jenže tím jeho práce nekončí. Musí poskytnout ochranu konstruktérce oné firmy, která prchá před exmanželem, jehož právě propustili z vězení. A který jí slibuje pomstu. Jenže není tu jenom zlý Jon, jsou tu najatí i suroví zabijáci, pro které likvidace těl není vůbec nic těžkého. Colter Shaw dokáže pomoci těm dvěma ženám v každé situaci a vypadá to, že padouši budou zlikvidováni. Ovšem ten nečekaný zvrat v závěru knihy mění všecko...... Nechte se překvapit, nebudete litovat!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlaštovky z Černobylu Vlaštovky z Černobylu](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509367/vlastovky-z-cernobylu-63c68a5734e6e.jpg?v=1673955927)
Cítím to stejně jako Terimila. Taky jsem to nedokázala přečíst rychle, a to jsem rychločtenářka. Jakoby tomu něco chybělo. Ano, je to atraktivní téma a hodně jsem se dověděla. Souběžné linky vyšetřovatelů nebyly nijak špatné, jen jsem se divila, proč jsou dvě. Dění to nijak neobohatilo. Taky mi chybělo větší napětí. Ono už bylo brzo jasné, kdo je pachatel, tak se ten thriller trochu táhl. Nedokázala jsem si vytvořit vztah ani k jedné postavě, a to se mi často nestává.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Jeden za druhým Jeden za druhým](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248855/robert-hunter-jeden-za-druhym-2ui-248855.jpg?v=1433430263)
Právě doposloucháno jako audiokniha. Přednes Jakuba Saice je úžasný. Carter má dar ovládnout posluchače i čtenáře tím, jak brutálně zozbrazuje děj. Do posledního detailu. Stejně tak i v této knize jsme spolu s diváky i my účastníky těch hrozných internetových videí. Nerozumíme jim do té doby, než Hunter a Garcia objeví pachatelův motiv. To sice trošku změní náhled na něj, lze jeho šílené řádění pochopit - kdo tohle prožil ví, co je pro člověka zničující - ale i tak jde o hrůzné a sadistické veřejné popravy. Bohužel jde o mimořádně inteligentního muže, mistra počítačových programů, který je vždy o krok napřed. Jeho dopadení předcházejí v bolestech umírající oběti. A nejen to - on všem ukazuje, jaká je a za co stojí společnost, když si z té kruté podívané udělá zábavu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední důkaz Poslední důkaz](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478166/posledni-dukaz-ZGS-478166.jpg?v=1628170970)
Deaver dobře píše. Všecko od něj je napínavé, komplikované - ale přesto to dobře "odsejpá". V tomto případě to ale podle mě kapánek přehnal. Je mi jasné, že případ, který Shaw tentokrát s přispěním svého znovuzjevivšího se bratra Russela řešil, se neda moc zjednodušit. Jen mě tak trochu štvalo to neustálé vzývání táty Ashtona. Postup při pátrání mi připadalo jako bojovka nebo plnění odznaku čehosi. Dost mi taky vadil zvyk říkat rodičům křestními jmény. A když se žena jmenuje Braxton, to je opravdu na překážku. Takže ačkoliv tento třetí případ Coltera Shawa považuji za dobrý, na plný počet to holt není.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Zmizelá apatykářka Zmizelá apatykářka](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468165/zmizela-apatykarka-i2B-468165.jpg?v=1615628278)
Ne každá prvotina je hned dobrá. Autorce neupírám talent, ale měla by se řídit heslem Coco Chanel: oděv je tehdy výborný, když z něj nelze nic ubrat. Platí i pro knihy. Paní Penner měla zřejmě obavu, že jsou čtenáři natvrdlí, a proto zbytečně opakovala myšlenky i výrazy. Téma zvolila skvělé, ještě tak knihu před uvedením na trh několikrát pročíst a proškrtat.
![1.5 z 5 1.5 z 5](img/content/ratings/15.png)
![Vražda ve mlýně Vražda ve mlýně](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539291/vrazda-ve-mlyne.jpg?v=1717530969)
Průměrná Jednohubka. Čte se to dobře, velká láska krom samotného mordu tu nechybí a šedé buňky mozkové na plný výkon vůbec pracovat nemusí. Už od začátku bylo celkem jasné, kdo to mohl udělat.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Komunita truchlících Komunita truchlících](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450581/komunita-truchlicich-Zx4-450581.jpg?v=1597841114)
Nemůžu jinak, než knihu ohodnotit 5 hvězdičkami. Protože byla navýsost zábavná, dobrodružná a napínavá. Někomu se zdá možná Shaw až neuvěřitelně úspěšný ve všem na co sáhne, ale k tomuto žánru to prostě patří. Navíc oceňuji výborné pasáže, které popisují manipulativní praktiky uvnitř sekt. Vymývání mozků ve jménu vyšších cílů, a stejně tam jde pouze o to, jak vylákat z oveček peníze nebo majetek. Metodou cukru a biče. Budu se těšit na další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paní na Svojanově: Láska pevnější než kámen Paní na Svojanově: Láska pevnější než kámen](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535539/pani-na-svojanove-laska-pevnejsi-ne-660c59b816768.jpg?v=1712085432)
Moc pěkné. Hezky zpracované pověsti, vztahující se ke hradu Svojanov. Vyprávění krásné, poutavé. Láska, zrada i krutost, to všechno v knize je a chuděry Kateřiny za svou lásku draze zaplatily.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návrat na panství Tyringham Návrat na panství Tyringham](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356003/navrat-na-panstvi-tyringham-WtW-356003.jpg?v=1507014086)
Ne, to se nedá. Řekla bych, že je to čtení pro velmi nenáročné.
![0.5 z 5 0.5 z 5](img/content/ratings/05.png)
![Dražebník Dražebník](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527275/drazebnik-6565846b443e7.jpg?v=1701151852)
Komentáře přede mnou, které vyzdvihují kvalitu i dopad této knihy, mluví i za mě. Takže vlastně nemám co dodat. Málokterá kniha dokáže v čtenáři vyvolat tak silně stupňující se úzkost. Bezmoc proti zvůli, utahující se šroub těmi, kterým se zachtělo ovládat. Jen upozorňuji, že není dobré číst to na noc.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šílená Šílená](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531336/silena-65beda9799523.png?v=1707006616)
Skvělá kniha od začátku do konce. Už dlouho jsem nebyla u čtení tak napnutá. Ani kousek jsem nepřeskočila jak to bylo výborně napsané. I přeložené. Příběh obdivuhodné ženy, která razila cestu všem těm, kterým nestačilo manželství a domácí práce. Od malička nadaná, vedená svým vzdělaným otcem, měla přesnou představu, čeho chce v životě dosáhnout. A šla za tím svým snem navzdory všem překážkám. Největší hrdinství ale projevila, když se nechala dobrovolně zavřít do blázince, který měl velmi špatnou pověst. Málem zaplatila vlastním zdravím, ale dosáhla velkého úspěchu. Díky jejím reportážím v tom zařízení konečně došlo k změnám k lepšímu. Jen ten konec, tomu moc nerozumím. To ji najednou novinařina přestala bavit?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tanec na hrobech Tanec na hrobech](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/3820/tanec-na-hrobech-gdt-3820.jpg?v=1594051220)
Je poznat, že už je to přece jen starší román. Ve srovnání s ostatními díly Waltariho jde o menší dílo, které se věnuje dění ve Finsku za napoleonských válek. Je to určitě poctivě propracovaný román. Přesto je to pro současného čtenáře tak trochu oříšek. Anebo splnění bodů do Bobříka trpělivosti. Příliš mnoho rozvláčných popisů prostředí i myšlení jednotlivých postav. Jsem ráda, že jsem se seznámila s mně neznámou Waltariho knížkou....a to je tak asi všecko.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tisíc a jeden den Tisíc a jeden den](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508313/tisic-a-jeden-den-LK7-508313.jpg?v=1672343028)
Začala jsem číst a nevěřila svým očím. Strašné! Toporně vyprávěný příběh dcery bohatých rodičů, kde bylo už od začátku vše zalité sluncem. Všechno bylo úžasné (a všecko podivuhodně ideální). Krásná a chytrá dívka, krásná a pitomá matka, méně krásný, ale velice chytrý, úspěšný a bohatý otec. Jen co vlezli do letadla, dívky si okamžitě všiml překrásný sexy pilot a hned ji zatáhl do kabiny, aby jí ukázal přístroje. V Kalifornii, přes svůj nesporný intelekt a maturitě v klášterní škole, se věnovala zábavě na pláži, kouření trávy, cicmání s klukama a ničemu pořádnému. Krom hlídání úžasných dětí svého bratra. Tragické smrti rodičů je tu věnováno pár vět a ona prostě nebyla vyškolená na nějaké tragédie, tak to hodila za hlavu - a byla svatba s panem Úžasným. Po ní tak trošku začala chápat, že možná nebude až tak ideální, ale i tak se snažila v nažehlené zástěrce poletovat po vile, zahradě i kuchyni. Tedy, netuším, jak se z netáhla mohla stát tak pilná včelka, ale papír snese vše. Ona lítala doma, on poletoval letadlem. Pak jednou zazvonil zvonec a dostavila se jeho jí dosud neznámá dcera s malými dětmi. Naše hrdinka, trpící osaměním, zajásala, neb k ní přišla její "sestra" a tak je tam nechala bydlet. Když se pan Úžasný vrátil z letu a uviděl to nadělení, se slzou v oku sevřel dceru v náručí........lidi, to je taková kravina, že v tomto momentě jsem knížku sklapla a co nejdřív ji vrátím knihovně. Nechápu, že toto někdo vydal, ona ani psát neumí! Jako mizerný slohový úkol je to! Děkuji předchozím čtenářkám, že mají stejný názor a lituju každého, kdo se pustí do četby. Jo, a přeložil to chlap (asi kvůli složenkám) a jsem přesvědčena, že se u toho mlátil smíchy.
![Pouštní hvězda Pouštní hvězda](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512588/poustni-hvezdaGy7UId-tVX-.jpg?v=1678351739)
Opět skvělá detektivka osvědčeného autora. Trošku mě mrzí jak Bosch zestárl, ale ani tak neztratil nic ze svého důvtipu, předvídavosti i odvahy. Je ve výslužbě a pracuje jako dobrovolník v oddělení Odložených případů. Dostane se na hodně nebezpečnou půdu a spolupracuje se svou bývalou kolegyní, která to oddělení vede. V románu jde o dva případy, které chtějí vyřešit. Líbí se mi, kolik nezdarů a chybných rozhodnutí udělali a přesto se nevzdali. Nebáli se jít ani proti "velkým zvířatům" v místní politice. Zkrátka parádní četba a zamrzelo mě, že to vypadá na poslední díl o mém oblíbeném hrdinovi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemství lady Antonie Tajemství lady Antonie](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548055/tajemstvi-lady-antonie.jpg?v=1729455477)
Už ten Modrý skarabeus se mi líbil a další kniha německé autorky teď taky. Jen jsem po úvaze odebrala 1*. Protože prostě nevěřím tomu, že může člověk až do svých 14 let netušit pravdu o tom, že je opačného pohlaví. To je možné snad u Cimrmana, ale tady...taky se mi nezdálo pravděpodobné vzájemné chování jak Normana tak i Antonie, když bylo od začátku nad slunce jasnější jak to s nimi dopadne. Tady to bylo zbytečně natahované. Na straně druhé se mi velmi líbil obraz tudorovského dvora a chování šlechticů, dojal mě smutný příběh lásky Jane a mladičkého krále. Jane mi vlastně připadala podle líčení autorky snad nejlépe psychologicky vykreslená (tedy až na to nadšení po svatební noci, takový kotrmelec je dost přitažený za vlasy). U Antonie i Normana bylo vidět, že tu jde o fantazii spisovatelky, která se nemůže opřít o historická fakta. Ale ať to má své chybičky a nevěrohodnosti, přesto je to moc hezké čtení, živé, napínavé a určitě potěší každou ženu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)