pajaroh pajaroh komentáře u knih

Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Záliba hlavní postavy ve fotografování a literatuře, propracované osudy vedlejších postav (imigrantů), prostředí Francie - to řadí knihu z mého pohledu k jedné z nejnezapomenutelnějších.

13.06.2016 5 z 5

Bolestná laskavost Bolestná laskavost Jo Browning Wroe

Tak trochu drásavý příběh z Anglie zachycující část života mladíka Williama, jeho kontroverzních rozhodnutí a kroků a dotýkající se mnoha společenských témat. k přiblížení lidských povah autorka nepotřebuje mnoho prostoru. Pěkně zachycuje oduševnělou atmosféru Cambridge a pocitů z "božské" hudby a zpěvu a staví ji k popisům balzamování lidských těl. Jen těm vztahovým zvratům bylo v knize věnováno příliš mnoho prostoru a ten závěrečný obrat ve vztahu v matce byl jen málo uvěřitelný.
Největší odloučení způsobuje pocit viny. A opět musím žasnout nad tím, co dokážeme (společnost) udělat s tělem po smrti, jen abychom ho na chvilku vystavili a poté pohřbili.
Tolikrát zmiňovaná skladba Miserere je dostupná k poslechu přímo od sboru v King's College, Cambridge, na YouTube.

26.09.2024 4 z 5

Severské pověsti Severské pověsti * antologie

Výborně zpracovaná antologie mýtů a pohádek severu. Ilustrace Ully Thynell a grafické zpracování text skvěle doplňují, tedy obrázky jsou nosnou částí některých kapitol, vypovídající více než text. Část Putování se mi líbila nejvíce.

18.06.2024 5 z 5

Botanikova dcera Botanikova dcera Kayte Nunn

Líbivý příběh o rostlinách a "jejich lidech", jehož hodnotu snižují milostné zápletky a ženské natřásání, ploché černobílé postavy i neoriginální zvraty v ději. Líbilo se mi závěrečné propojení obou dějových linek a pěkná je grafická stránka knihy, jinak je to za mě nevyzrálé dílo.

05.06.2024 2 z 5

Nives, co to povídáš? Nives, co to povídáš? Sacha Naspini

Nives, o čem to bylo? To přátelství se zhypnotizovanou slepicí z anotace se mi moc líbilo. Ale slepici byl dán v knize malý prostor a oproti ostatním postavám to byla sympatická osobnost. Od začátku telefonického hovoru mě to bavilo méně a méně...

03.04.2024 2 z 5

Cesty za štěstím Cesty za štěstím Kristýna Tronečková

Přebal i název jako motivační dílko od sluníčkáře, ale pozor, jedná se o velmi pěkný "filozofický" cestopis plný zajímavých informací, nejednostranného pohledu nejen na štěstí obyvatel a pěkných úvah o životě na třech odlišných místech. Autorka v zemích strávila v rámci studia dost dlouhou dobu, aby danou krajinu i lidi poznala, takže vyprávění má hloubku a opravdu se nejedná o cestopis stylu "týden jsem baťůžkařila tam a tam a vím vše".
Bhútán mě nadchl, překvapil a donutil hodně přemýšlet o našem evropském spěchání a dochvilnosti.
Izrael spíše potvrdil mé dřívější odcizení, dobrý kontrast k Bhútánu i Islandu.
A Island... vzpomínky (především na Západní fjordy a poloostrov Snæfellsnes) prolínající se s opravdu vystihujícím popisem pocitů i cest autorky, které dokáže neskutečně dobře zachytit a dát do slov.
Také fotografie jsou pěkné a celková grafika uvnitř knihy přehledná.
Těším se na autorčinu další "šťastnou" knihu.

12.02.2024 5 z 5

Kdo seje do sněhu Kdo seje do sněhu Tina Harnesk

Navzdory těžkým tématům je kniha Kdo seje do sněhu příjemně vyprávěný příběh, místy až pohádka. Postavy jsou téměř bez výjimky laskavé, občas mile popletené, děj odhadnutelný. Sámská historie, kořeny a reálie knihu posunují na vyšší úroveň, co se zajímavosti týče. Vzhledem k zaměření knihy a lokaci mi chybělo více popisů přírody a okolí, některé vedlejší příhody (především Máriddja a její "protizákonná" jednání) na mě působily rušivě, ale celkově hodnotím jako příjemné počtení.

30.01.2024 4 z 5

Josefína a bytosti Josefína a bytosti Lucie Kaletová

Slovanská mytologie v moderním pojetí. Bylo to nadějné. Ten smysluplný začátek, popis tajemných bytostí, vyjádřené propojení s přírodou, historií, rodem, přirozený životní cyklus narušený lidským zlem... Takový popis stromových duší sjen nebo význam kořene starého stromu, nádhera... No a pak je tu ten akční vyprávěcí chaos, kapitoly typu "S upírem v objetí", plácání všeho dohromady a zbytečné huštění děje a různých příběhů, prapodivné dialogy a výkopy rádoby odbornosti.
Při čtení jsem se pohybovala mezi naprostým nadšeným a velkým zklamáním a nepochopením. Škoda.
A až na ilustraci na přebalu, která se opravdu povedla, mi naivní kresby v knize k temnému ději neseděly.

08.12.2023 1 z 5

Na sudetských horách se nezpívá Na sudetských horách se nezpívá Pavel Šuba

Jak se mi do této knihy nechtělo, tak to byla čtecí jízda. Tolik zajímavě v příběhu podaných informací o blízkém městě, historii i současnosti, výborně zachycena jeho atmosféra a jako průvodce fiktivní Josef Böhmisch okupující lavičku u Kobylího rybníka. Originální, dobře napsaná a po grafické stránce povedená kniha.

04.12.2023 5 z 5

Slunečné údolí Slunečné údolí Karel Fabián (p)

Z knihobudky, s krásným věnováním neznámé Zuzce od táty z roku 1968 a uvnitř založenou anonymní básní... takové skryté nečekané poklady mám ráda.
A samotný příběh z pohraničních hor je velmi pěkný, úsměvný i smutný, vzdáleně mi připomíná knihu Pod jezevčí skalou, jen tentokráte s neohroženou dívčí hrdinkou Zuzkou rozumějící zvířecí řeči a jejím nevlídným vlčákem Kazanem. (Jen tedy ty ilustrace jsou nepěkné).

01.12.2023 4 z 5

Fenomén Velká kotlina. 1, Flóra, vegetace, fauna Fenomén Velká kotlina. 1, Flóra, vegetace, fauna Leo Bureš

Nádherná kniha od nakladatelství Academia, kterou nelze "přečíst", ale postupně a dlouhodobě studovat, nejlépe na dohled a s návštěvami Velké kotliny nebo jiných koutů Jesenických hor. Karpaty jsou jedny z nejkrásnějších pohoří světa, ještě stále zde lze najít mnoho magických původních míst, které lidé naštěstí míjejí při honbě za exotikou nebo děsivými horskými atrakcemi typu stezka (lidská dálnice) v korunách stromů.
A já mám tento horský poklad 42km vzdušnou čarou... prostě povinnost mít oba díly Fenomén Velké kotliny v knihovničce.
Děkuji uživateli JanH za velmi pěknou recenzi.

22.11.2023 5 z 5

Archa Petrkov Archa Petrkov Josef Kroutvor

Mám ráda listopadovou melancholii a tato kniha se k ní perfektně hodí.
Přiznám se, literární a výtvarné dílo Bohuslava Reynka obecně mě až tak neoslovilo - narozdíl od černobílých fotografií syna Daniela a překladatelství Jiřího - ale autorova osobnost a především atmosféra a stará duše rozpadajícího se Petrkova plného koček, starých knih a tajemství má v sobě mnoho chytlavého a magického.
Doprovodné eseje J. Kroutvora tuto atmosféru velmi dobře zachycují.

20.11.2023 5 z 5

Sbírání vlny Sbírání vlny Patti Smith

Podzimní večer, domácí rybízové víno a střípky z dětství Patti Smith popisující tajemné sběrače vlny, šamanského prodavače návnad, psího křížence, který se rozhodl zůstat jen její... knihu jsem četla podruhé a těm více abstraktním než konkrétním popisům a záznamům jsem tentokrát rozumněla mnohem více (jo, možná díky tomu rybízáku). Typický styl Patti Smith s dávkou nostalgie dětství. Nádhera.
"Co víc bych si mohla přát, když mám svůj dech."

26.10.2023 5 z 5

Atlas majáků na konci světa Atlas majáků na konci světa José Luis González Macías

Fascinující místa a zajímavé příběhy, které by si do posledního zasloužily samostantou vícestránkovou kapitolu, ne-li knihu. O to více mi chybí seznam použité literatury a zdrojů. Nejen pro další isnpiraci, ale sám autor zmiňuje, že se ve všech případech opírá o dříve sepsaný příběh.
Také mi není blízká tečkovaná technika ilustrací, působí to na mě uměle.
Jinak bych hodnotila plným počtem, protože je opravdu pěkně napsaná.
Čím to je, že nás majáky (především ty staré) tolik fascinují - opuštěností, živelností, samotou obyvatelů... ?
"Život na ostrově jsem miloval, neboť jsem si uvědomoval, že mé tělo je živější než tělo těch, kdo dlí na pevnině." (J. Cook)

14.08.2023 4 z 5

Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Někdy mám pocit, že ostatní četli jinou knihu než já...
Pěkně popsaná islandská vesnice a okolí, ale nesympatický hlavní hrdina, stejně tak styl psaní (ano, vím, že má zrcadlit jeho myšlení, asi proto). Krásu jednoduchosti jsem v tom nenašla, naopak výčet myšlenek a pohledů mě dost vyčerpával.
Za mě tedy slabší průměr.

03.07.2023 2 z 5

Fenomén Rychlebské hory Fenomén Rychlebské hory Pavel Macháček

Nová kniha o Rychlebských horách s pěknými fotografiemi ale nijak detailním textem. Souhrn informací je to přehledný, vhodný pro nové návštěvníky Rychleb. Pro někoho, kdo se o tento kout zajímá či ho navštěvuje již delší dobu, je to opakování známého.
Název knihy mě doslova bolí... ale v dnešní době už je to pravda. Už by se mi nepodařilo ztratit se na Hraničkách, protože turistická stezka totálně zarostla a nebyla prošlá dny, možná týdny...

22.05.2023 4 z 5

Kdo chodí tmami Kdo chodí tmami Aleš Palán

Začátek mi připadal rozvláčný a otázky nadbytečné, ale postupem čtení jsem se k originální atmosféře Petrkova a jeho obyvatel ráda vracela. Nostalgie a poetiky je kniha plná, no život to poetický nebyl. Z této umělecky nadané rodiny mě nejvíce oslovily černobílé fotografie Daniela Reynka, které mám doma ve starém kalendáři. Také přírodní grafiky Bohuslava R. se mi líbí (jeho literární dílo mám bohužel spojeno s rozebíráním a teoretizováním na vysoké škole, což není autorova chyba - básně by prostě měly k člověku promlouvat a neměly by se rozpitvávat a škatulkovat).
Samotné dotazování Aleše Palána je průměrné, řekla bych, že jeho největší síla a úspěch je ve výběru osobností. Díky nim je tato kniha rozhovorů zdařilá, mají neuvěřitelný přehled i osobitý styl.

13.04.2023 4 z 5

Krámek s fantazií Krámek s fantazií Tabitha Bird

Mám ráda knihy, které plynou tak nějak přirozeně a na nic si nehrají. A u této knihy platí, že co vidíte, to dostanete. Milý příběh, kouzla, smutek i laskavost. A to vše velmi pěkně odvyprávěno.

12.03.2023 4 z 5

Jánské Koupele – Minulost, současnost a budoucnost Jánské Koupele – Minulost, současnost a budoucnost Lukáš Horký

Přiznám se, že toto pro někoho zdevastované místo v údolí řeky Moravice mám ráda tak, jak si ho pomalu ale jistě příroda bere zpět...(teď opominu squaterský bordel, vandalství a nepovedená díla sprejerů, to je opravdu hrozné)... má to své nezaměnitelné kouzlo rozkladu a vzpomínek. Ráda ho procházím, fotím nebo jen stojím a zachycuji detaily spojení lidského a přírody.
Pro někoho zkáza, rozpadlé ruiny a úpadek a nutnost opětovného zcivilizování, pro mě druh krásy.
(A kdyby někdo odvedl podobnou práci jako byla rekonstrukce Tančírny v Račím údolí, to bych brala všemi deseti).
Tak nebo tak, tohle místo má genius loci.

Kniha přináší mnoho zajímavých poznatků z dávné minulosti - zaujalo mě, že v lázních se chovaly valašské ovce kvůli mléku a brynzy a léčbě syrovátkou, stejně tak tam pěstovali samostatně plodiny či rychlé občerstvení na vycházkové trase v podobě čerstvě nadojeného mléka - a především historkých fotografií.
Dobré je i porovnání názoru památkové péče (jen se v této kapitole hodně opakuje již řečené) a několika posledních vlastníků areálu.
Nejméně mě zaujala část vzpomínek rekreantů ROH, ale také patří k minulosti Jánských koupelí.
Doporučuji k přečtení místním severomoravákům i těm, které zajímají zapomenutá a kdysi známá místa ČR.

"Snad není správné toto pro své krásy neznámé údolí zpřístupnit povrchním a hrubým návštěvníkům, avšak stejně tak by bylo nesprávné ukrývat duším prahnoucím po klidu ten azyl..." citace z anonymního cestopisu uvedena v knize.
Hodí se i na současnou dobu, zdá se...

16.01.2023 5 z 5

Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Ten bestseller číslo 1 v anotaci je vtipný vzhledem k "třetímu labyrintu" z knihy.
Pěkné čtení to je, příběh se mi líbil a - bohužel - jsem se minimálně v jedné čtenářské neřesti našla. Jen samotnému vyprávění chybí... šťáva. Jako když jíte jídlo uvařené podle výborného receptu s nejlepšími ingrediencemi, které kuchař zapomněl osolit.

01.01.2023 3 z 5