Peleus Peleus komentáře u knih

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Poněkud zklamání. Navnaděný Metrem 2033 jsem musel čelit deziluzi v podobě tohoto volného pokračování. Děj je na mě příliš rozbředlý, rádoby nadčasové myšlenky nepříliš nadčasové, závěr sice správně temně krutý, ale zároveň naplněný zbytečným symbolizmem.

Ale co já vím? Třeba je kniha dobrá a pouze já jsem čekal víc.

P.S. 3* a názor, že by mělo jít o povídku, nikoli plnohodnotné dílo.

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Za sebe dávám plný počet. Ne že by šlo o skvost světové literatury, ale atmosféra metra v post apokalyptickém světě obohacená o ruský (odpusťte mi ten anglický výraz) feeling, funguje zkrátka na výbornou.

Možná je můj komentář rovněž ovlivněn skutečností, že paralelně s knihou jsem hrál stejnojmennou PC hru. Kniha obohacuje a doplňuje hru, zatímco ve hře můžete na vlastní kůži prožívat děj knihy.

Perfektní kombinace!

19.08.2015 5 z 5

Kaleidoskop (70 povídek) Kaleidoskop (70 povídek) Ray Bradbury (p)

Téměř každá povídka je klenot. Bez velkých řečí, přátelé, klenot! (dobrá, dobrá, najdou se slabší kousky a kde ne?).
Nikdy nezapomenu na Malého vraha! Nikdy! Nechci vlastní děti! Jen si k tomu ještě vyzkoušejte PC hru Lucius a víte, o čem mluvím! (doporučuji jedničku, dvojka prý za moc nestojí)

19.08.2015 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Stále platná klasika. Někdo mlčí a dře, někdo kvičí a komanduje.
P.S. Existuje i nějaká třetí cesta, pro ty, co nechtějí patřit do výše zmíněných skupin?

19.08.2015 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

V poslední době jsem si několikrát na tuhle knihu vzpomněl.
A to když jsem sledoval chování svého chytrého telefonu, který je tak chytrý, že si žije vlastním životem. Cosi kamsi odesílá, cosi jaksi synchronizuje, kamsi se připojuje a neustále nutí aplikace typu "Budu sledovat tvůj den a pak ti řeknu, kolik jsi toho ušel, co všechno snědl, s kým mluvil, co viděl, slyšel."
Čekám, kdy se mi v záložce aktualizací objeví aplikace na čtení a zálohování v cloudu vlastních myšlenek.

19.08.2015 5 z 5

Vítězný oblouk Vítězný oblouk Erich Maria Remarque (p)

Na tuhle knihu mám jen ty nejlepší vzpomínky. Letní dovolená, dva dny trvající strašná depka, skleničky calvadosu (ten vlastně na baru neměli, musel se kompenzovat místním kapverdským grogem) a neskutečně hutný obsah. Skvělé čtení. Nezapomenutelný zážitek.

Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Naprostá klasika. Rovněž je sympatické, jak věrně se filmová podoba drží knižního původu.
Bohužel u mě osobně byl nejprve film, později kniha, tudíž jsem přicházel o "wow" momenty a tolik si neužíval dějové gradace. Moje škoda.

Program pro přeživší Program pro přeživší Chuck Palahniuk

Hodně povedená kniha s pomalejším začátkem (i tak klobouk dolů před encyklopedickými znalostmi autora) a fantastickým zbytkem na téma - Je úplně jedno, co jste věděli a na co mysleli předtím, než jsme vám řekli, co máte vědět a na co máte myslet!
Výborná paralela s tím, co vidíte po zapnutí televize. Každá lama z ulice může být idolem davů. Jen potřebuje odpovídající financování a tým schopných lidí.

Tanec na hrobech Tanec na hrobech Mika Waltari

Kniha, upřímně řečeno, nezaujala. Oceňuji historickou hodnotu, proto 3*. Ruské carství je rozpínavé, ruský car je charismatický, Finové mají rádi svobodu, mladá Finka se zmítá v mladistvém koktejlu citů.
Toť vše a nic víc.
Snad jen sníh na hrobech padlých finských patriotů.

19.08.2015 3 z 5

Zvěrolékař a psí historky Zvěrolékař a psí historky James Herriot (p)

Příběhy z veterinární praxe zaměřené na psí pacienty. Přátelský styl vyprávění, čtivé podání, občas se neubráníte dojetí. Pokud máte vlastního psa, rázem mu odpouštíte poslintaný gauč a chlupy na podlaze, kam oko dohlédne, přestože jste celou neděli zasvětili velkému úklidu, který už po dvou dnech není příliš poznat.

Já legenda Já legenda Richard Matheson

Nejprve jsem viděl film. Líbil se. Po několika letech (letos) jsem objevil knihu. Také se líbila, ale zaujme něčím jiným, a to atmosférou. Hlavní hrdina sám ve vylidněném městě na osobní křížové výpravě, zatímco se psychologicky chvílemi pohybuje na samotné hranici příčetnosti.
P.S. V jisté části knihy se objevila i slza. Kdo četl, pochopí.

Lord z planety Země Lord z planety Země Sergej Lukjaněnko

Je zde cítit, že autor je na začátku spisovatelské dráhy (+/-).
Bezesporu zajímavý nápad. Nicméně odkazy na rozpad Sovětského Svazu a autorova depka z toho, že něco velkého je pryč, mi občas lezly na nervy.
Pokud knihu vynecháte, o nic nepřijdete. Jestliže, jako já, chcete mít přehled o autorově tvorbě, račte se seznámit, avšak nečekejte nic převratného.

Potulný rytíř (adaptace) Potulný rytíř (adaptace) Ben Avery

Vlastním knihu, i grafický román. Knihu chápu, ale komix na mě působí tak, že se někdo pokouší vydělat peníze na čemkoli, co má štempl G.R.R.Martina, a tudíž jde o vcelku pochopitelné, obyčejné ždímání peněz za každý plivanec.
Osobně jsem to kupoval jako dárek pro někoho, kdo k Martinovi nemá zase takový vztah, tudíž proč ne? Ale pokud nejste skalními fandy, nevidím důvod k pořízení nastavované kaše.
(Něco jiného je komiks Zaklínač: Skleněný dům! Ale to je jiný příběh :)) )

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

V době filmového vydání Pána prstenů jsem se smál lidem, z nichž se najednou stali nadšení obdivovatelé Tolkiena, ačkoli o něm nikdy neslyšeli. Knihkupectví se plnila Pánem prstenů, Hobitem apod. (nejvíc jsou mi proti srsti obrázková vydání, co mají v názvu něco na způsob Velký průvodce světem blabla) a já (plus několik známých) si s jistým pocitem převahy říkal, že patřím k těm, jež to znali ještě v době, než se série stala tak populární.

Teď, s hlavou sklopenou, žádám o odpuštění, neboť v případě G.R.R. Martina se chovám naprosto stejně. Nebýt seriálu, nevím, že existuje. Nečtu ho jedním dechem a nevykládám nejbližšímu okolí ty části knihy, které se na obrazovku nedostaly.

Díky tomu se ze mně stal o kus lepší člověk. Tolerantnější. :))

Medojedky Medojedky Robert Ruark

Skvěle podané! Trefný pohled do mezilidských vztahů mezi umělci.
A ještě lépe vystižená skutečnost, že samotný, nemíchaný, gin je zlé pití. Během četby této knihy nejednou vyzkoušeno (z didaktických důvodů, pochopitelně), a skutečně ve většině případů došlo k nepříjemnému vyústění konverzace.
Závěr: alkohol i knihu jen na vlastní nebezpečí!

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Velmi tématicky přečteno ve vlaku do Prahy ještě v dobách mého dávného mládí (číst - gympl). Dobrá nálada po zbytek dne byla zaručena!
Není to typický zádumčivý ruský realismus. Jde o kratší, odlehčenější dílko. Stojí za hřích!
P.S. Zase tolik se toho, ani v dnešní době, nezměnilo...

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Asi tak před měsícem jsem poslouchal Saturnina na YouTube v podobě rozhlasové hry. Opět jsem se ponořil do atmosféry líných, letních dnů popisovaných Jirotkou.
Zahrada (bohužel cizí), nohy na stole (moje vlastní), bílé víno (cizí), Saturnin (stále skvělý). Doporučuji vyzkoušet!

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Je jen pár knih, které jsem četl víckrát, Jméno růže je jednou z nich.
Za zmínku stojí také povedený film dle této literární předlohy. Jen škoda, že se originálu nedrží víc.
Jednoznačné "must have" pro každou domácí knihovnu!

Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

Uniká mi, proč je tu v kolonce Žánr uvedeno Horor.
Jedině pokud se tím myslí, že po velmi čtivém thrilleru následoval konec hodný amerických komedií pro teenagery, kdy vše zcela náhle dopadne nejen šťastně, ale po sundání převleků jednotlivých účastníků se ještě "zasmějeme".
Škoda naivního divadla v samotném závěru, jinak další zajímavý jednohubkový titul.

18.08.2015 4 z 5

Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Opět velmi čtivé. Tentokrát nikoli z historického prostředí.
Na můj vkus poněkud překombinované. Chvíli USA, následně Japonsko, poté Španělsko a znova repeté. Geniální agentka, geniální profesor, dokonalý zabiják a vše spěje ke konci, kdy se (téměř) všichni sejdou v jedné kanceláři před monitorem a zachrání (téměř) celý (téměř) svět.
Schovat na dovolenou v kombinaci s vychlazeným Džiníčkem s Toníčkem! :)

18.08.2015 4 z 5