Per-quiee Per-quiee komentáře u knih

Hráč Hráč Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Hezky vykreslená sebedestrukce závislého člověka. Nejprve jsem myslela , že bude Alexei spíš pomáhat ostatním (viz účast na hazardní hře babičky), aby do "toho" nespadli, ale samozřejmě brzy vyšlo najevo, že nejhorším hráčem je on. Všechny ženy si z něho dělají sluhu a bez peněz jej nerespektují.

13.01.2022 4 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Chtěla jsem přečíst knihu, než se podívám na film, na který se hodně těším. Zprvu se Holly zdá šílená, ale myslím, že nakonec měla nejvíc rozumu ze všech. Knížka se mi líbila, ale musím říct, že mám raději delší knihy, protože za tak krátkou dobu se nedá s postavami příliš seznámit.

05.01.2022 3 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Byla jsem zklamaná. Prvně je to trochu moje chyba, protože podle obálky jsem předpokládala, že to bude fantasy, což není. Jinak byla ale kniha velmi povrchní, nešla dostatečně do hloubky a děj byl předvídatelný. Po dalších dílech určitě nesáhnu.

21.12.2021 3 z 5

Stručná historie téměř všeho Stručná historie téměř všeho Bill Bryson

Knihu jsem četla hodně dlouho. Je důležité poznamenat, že se nejedná o historii, jakou jsem si za tím představovala já (tedy průlet významnými událostmi), ale historii vzniku planety a člověka. Dozvěděla jsem se spoustu informací, které jsem nevěděla, ale opravdu je to stručná historie - dodatečné informace si musíte dohledat.

12.12.2020 4 z 5

Starosta casterbridgeský Starosta casterbridgeský Thomas Hardy

Román z roku 1886, ale dramatu je tam víc než v Keeping up with Kardashians. Velmi chytlavý příběh obchodníka s obilím Hencharda, který v opilosti prodá svou manželku a dítě. Líbilo se mi, jak se jeho postava vyvíjela a stal se z něho nakonec celkem citlivý a milující člověk.

20.11.2020 5 z 5

Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Málokdy se stává, že druhý díl je lepší než první. To, jak se vyvíjel vztah Feyre a Rhysanda bylo tak krásné. Určitě si přečtu znovu.

17.05.2020 5 z 5

Posvátná stezka Posvátná stezka Michael Blake

Opět nádherné.

02.02.2020 5 z 5

Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Hlavní myšlenka je dobrá, ovšem v praktické části jsem čekala o mnoho víc tipů. Kniha myslím až moc dlouho rozebírá, proč je vůbec hluboká práce důležitá (stačila by na to jedna kapitola).

18.08.2019 2 z 5

Neobvyklý typ Neobvyklý typ Tom Hanks

Bohužel zklamání. Neviděla jsem v povídkách nějaký hlubší smysl.

17.03.2019 2 z 5

Lidské tělo Lidské tělo Moff Betts

Je pravda, že se z této knihy mnoho nedozvíte, ale už jen kvůli těm ilustracím jsem si pořídila z této edice hned čtyři :)

13.01.2017 4 z 5

Vyhoření Vyhoření Petr Šesták

Vím, že se děj odehrává v Praze, ale perfektně vystihuje situaci s dopravou v Brně. Kniha se mi moc líbila a už se těším na divadelní zpracování v Huse na Provázku.

07.11.2024 5 z 5

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Nebudu hodnotit, protože jsem v půlce přestala číst. Prostě to nešlo, je to na mě moc silná káva.

11.03.2024

Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

Musím ubrat jednu hvězdičku, protože je prostě taková škoda, že kniha nemá víc stran! Tolik epických scén, které byli vměstnané na pár stránek, až se člověku chtělo z toho promrhaného potenciálu plakat. Určitě si přečtu další díly, jinak je kniha velmi originální a povedená.

20.01.2024 4 z 5

Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

Já jsem v knize tedy z Romea a Julie nenašla nic, ale jedná se o zajímavý svět. Na mě ale už moc young adult.

02.08.2023 3 z 5

Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

Jsem fanynka Dvorů, takže čapnu po všem podobném, co se naskytne, ale musím teda říct, že je tím kniha inspirována opravdu téměř ve všem. Přidává se teda dost toxický vztah hlavní hrdinky s Handlířem. Jako oddechová kniha z podobného světa jako Dvory mi to ovšem stačilo.

02.08.2023 4 z 5

Kostičas Kostičas Samantha Shannon

(SPOILER) Děj se odehrává ve světě, kde jsou jasnovidci (lidé se psychic schopnostmi) prohlášeni za zločince a hromadně likvidováni. Paige je součástí nelegálního uskupení Sedmi Pečetí - jednoho z mnoha gangů. Všichni členové gangu včetně "vidopána" Jaxona jsou vykresleni dost zajímavě, i když dle mého by si zasloužili víc prostoru. Hlavní hrdinka se po zatčení dostane do Prvního Šeolu, kde se dozví, že zde "sbírají" jasnovidce, aby sloužili Refájcům - ještě nadřazenější, mocnější rase. Jako velitel je jí přidělen Arcturus (Strážce), který je jedním z nejmocnějších Refájců a zasnouben s velitelkou celého Prvního Šeolu Nashirou. Paige se dozví, že mezi Londýnem a Prvním Šeolem vládne zvrácená dohoda, a to že Londýn bude zatýkat jasnovidce a posílat je do Prvního Šeolu, aby pomáhali s likvidací bytostí, které jsou skutečnou hrozbou pro celý svět, ne jasnovidci, jak si doteď myslela. Podsvětí Scionského Londýna i celý systém byl určitě originální, i když zpočátku trochu složitější na orientaci. Přišla mi trochu škoda, že se v Londýně děj neodehrával trochu déle a brzy se přešlo do Prvního Šeolu. Druhý díl se tam ale nejspíš vzhledem ke konci odehrávat bude. Český překlad byl dost originální, jen teda ta funkce Paige jako "kočeny" zněla strašně.

02.08.2023 5 z 5

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Tak oproti seriálu je kniha dost slabá.

06.04.2023 3 z 5

V Brooklynu roste strom V Brooklynu roste strom Betty Smith (p)

(AJ verze) Náhodný úlovek v antiku v Chicagu - Psáno starou angličtinou, kdy ještě "gay" nebo "queer" znamenalo úplně něco jiného. Dojemný příběh o životě Francie vyrůstající v Brooklynu a její proměny vnímání světa s dospíváním. Každý si v příběhu něco najde, mně některé scény až vhnaly slzy do očí.

02.11.2022 5 z 5

Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

Nooo... erotická i romantická část dobrá, ale z těch "tajemství" jsem až tak nadšená nabyla, protože jedno z nich nakonec stálo za starou belu. Takže myslím, že ani ty další nebudou žádné terno.

30.08.2022 3 z 5

Umění naslouchat: O co přicházíte a proč na tom záleží Umění naslouchat: O co přicházíte a proč na tom záleží Kate Murphy

V knize je několik hodně dobrých argumentů, o kterých víte, ale tak nějak si je plně neuvědomujete. Nemám úplně ráda self-help knihy, ale tuto by si opravdu mělo přečíst hodně lidí (možná většina). Docela jsem souznila s myšlenkou, že zmizelé umění naslouchat je celospolečenský problém a má nečekané návaznosti. Ovšem kniha by mohla být poloviční, moc nemám ráda, když je jedna myšlenka opakuje desetkrát.

02.06.2022 3 z 5