petra1394 komentáře u knih
Takže... Co to sakra bylo? Četlo se to skvěle, od začátku mě chytla výborná atmosféra. Hlavně přidanou hodnotu mělo pro mě to, že jako student PřF na Karlovce jsem všechna místa výborně znala. Určitě kniha bude působit jinak na někoho, kdo Prahu nezná, takhle to pro mě mělo přidanou hodnotu. Někdo tady psal, že mu vadila ta vidění a halucinace, protože je nedokázal odlišit od skutečného děje, ale to mi nepřišlo. Už jsem na ně zvyklá z Hastrmana. Nicméně hvězdičku musím strhnout za ten konec, protože... Cože? :D Vůbec jsem nečekala, že se to může začít ubírat tímhle směrem :D Možná jsem čekala něco víc fantaskního, méně uvěřitelného, více nereálného, mystického.. Dokonce mě i mrzelo, že skoro všechny zvláštní a nevysvětlitelné záležitosti nakonec vysvětleny byly. Jo, tahle kniha byla až moc racionální vzhledem k tématu. A taky pořád nevím, jestli mi byla hlavní postava sympatická. Když jsem četla jeho myšlenky, přišel mi trochu jako kretén, ale když vedl rozhovor, bavil mě. Nicméně Urban je asi moje nová srdcovka
Určitě musím ocenit zvláštní styl vyprávění a celkový nápad - věřit matce nebo otci? Každopádně většinu knihy jde teda o vyprávění, které mě moc nepřesvědčilo, hlavně používání pojmů jako "spiknutí", "mí nepřátelé" a podobně. Občas už mě to i trochu nudilo. Samotný zvrat a vysvětlení přijde až na konci, přičemž na to, jak byla prostřední část roztahaná, se ten konec seběhl docela dost rychle. Osobně bych to vyprávění matky zkrátila a naopak závěr protáhla. Nicméně konec mi vyhovoval a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale to asi tím, že jsem narozdil od ostatních neměla žádná očekávání.
Každopádně shrnu to tím, že kniha měla obrovský potenciál, který autor využil jen z poloviny.
Co k tomu říct. Přečtěte si to, nebudete litovat. Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy v životě četla (hodnotím s odstupem 2 let). Úžasná věc, tahle kniha.
To vám byla tak zvláštní kniha! Chvíli mi to připomínalo kombinaci Agathy Christie a knihy Mág od Johna Fowlese. Je to teda hodně náročné čtení, člověk musí dávat opravdu pozor, ale stojí to za to.
(SPOILER) Samotný příběh je skvělý. Byl to úžasný nápad, navíc se odehrává na pro mě netradičním místě - v Budapešti, která je opět rozdělena na dvě části. Celkové prostředí je vystavěno skvěle, hlavně vězení mělo mrazivou atmosféru, která mě bavila. Co mě ale nebavilo byly dvě hlavní postavy - Brex a Warwick. Brex od poloviny knihy úplně hráblo a ve všech chvílích, kdy jí šlo o život, myslela akorát na Warwickova pinďoura a naopak Warwick byl absolutně nemastný, neslaný, vlastně nevím kde se vzal a co to bylo vůbec zač. Konec byl takový všelijaký, ale dál číst nebudu. Nebylo to špatné, ale to, jak tam jsou všichni nadržení, mi přišlo opravdu ujeté.
Druhý díl byl snad ještě lepší než ten první. Doporučuju všem i třetí, který je bohužel jen v angličtině. Zkoušela jsem psát do Egmontu, zda je v plánu třetí (a závěrečný) díl v češtině, ale dvakrát mi přišla odpověď, že jsou mimo kancelář a na třetí mail se nikdo už neobtěžoval odepsat. Každopádně nečekala bych, že v mých letech mě nakonec chytne něco takového, kniha byla napsána pro mé já tak o 10 let mladší :-D Ale představte si, že mě to zaujalo natolik, že začínám číst Onen Upon a Broken Heart a pokračovat budu druhým dílem The Ballad of Never After. Tahle série je zaměřena na Jackse, tak kdo si ho oblíbil víc než Legendu jako já a nebojíte se angličtiny, tak šup na to :-D
Já nevím. Asi se mi víc líbila autorova jiná kniha Bez šance. Toto mě bavilo, konec byl napínavý, ale jinak mě to nějak neoslovilo. Celý ten svět budoucnosti občas nedával smysl. Nepochopila jsem kdo to jsou ti toniste a co to pořád dělali s tou ladickou? Vždyť to bylo úplně směšné :D Nějak mě to neoslovilo.
No, co k tomu říct :D Ze začátku mě to bavilo, ale ke konci to podle mě přestalo bavit i samotného autora :D Jestli tohle napsal Wilde, tak já jsem čínský bůh hoven. Adios!
Moje dojmy se shodují přesně s tím, jak je vyjádřil komentář od PWM pode mnou. Knihu jsem taky četla poprvé teď ve 23 letech, kdežto na filmu jsem byla při samotné premiéře a od té doby jsem ho viděla ještě hodně krát. A líbil se mi víc než kniha, což se mi stalo zatím poprvé. Chci si přečíst další díly, ale myslím si přesně to, co vyjádřil komentář pode mnou, takže bych se jen opakovala. Zklamala mě nejvíce scéna, kdy se v závěru snaží Harry, Ron a Hermiona dostat ke Kameni - celé se to sebehlo tak nějak rychle, bez napínání a ani jsem o hlavní postavy neměla strach, přičemž u filmu jsem ani nedutala. Neřekla bych, že kniha byla zklamání, ale čekala jsem víc. Minimálně, že předčí film, jako je u knih zvykem.
!!KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY!! Skvělá kniha, přečtená jedním dechem. Konec byl trochu překombinovaný, nejvíce se mi líbila úplně původní verze Hodináře, a to nespokojený občan/naštvaný kamarád. Tahle verze mě pobavila nejvíc a možná u toho autor mohl zůstat - více dopodrobna rozepsat, jak jednotlivé "vraždy" naplánoval a takhle knihu zakončit. Pak už toho bylo na mě trochu moc, ale přesto moc pěkný příběh, líbilo se mi, že Hodináře nakonec nechytili - Rhyme nemusí být pořád Bůh, že jo :D Každopádně pořád musím hodnotit 5 hvězdami :)
Škoda té nafouklé reklamní bubliny. Jasné, že se kniha pak lépe prodávala, ale zas tak špatně napsaná nebyla, aby bylo nutné vymýšlet takové báchorky o neexistujícím autorovi a o tom, jak knihu svázal vlastní kůží a kdesi cosi. Škoda. To je asi jediná chyba na celé knize.
Od Fitzeka jsem četla thriller Izovaný a pamatuju si ho jako jeden z nejlepších thrillerů, které jsem kdy četla. Potom jsem četla ještě Balík (nebo Balíček?), to už mě tolik nenadchlo, ale chtěla jsem tomu dát ještě šanci. Tenhle příběh byl napínavý, opravdu jsem nemohla přestat číst. Nicméně postavy mi přišly takové ploché, možná i ten překlad nevolil nejlepší slova, prostě mi to občas přišlo takové umělé, nepřirozené. "Chci se psát na tvém utrpení" přece normálně člověk, natož třeba psychopat, normálně neřekne :-D Ale až na tu zvláštní umělost se mi to líbilo!
Jo a za to originální poděkování přidávám pomyslnou pátou hvězdu. To bylo prostě boží :-)
Poslouchala jsem jako audioknihu a musím říct, že jsem byla z rozuzlení, na které jsem přišla dřív než bylo vyjeveno, docela zklamaná. Ve výsledku docela hloupá zápletka.
Hodně věcí jsem znala už z přednášky, ale i přesto jsem se zasmála poměrně hodně krát :-D
No, není to typický Urban. Kniha byla jiná, než které jsem předtím četla a trochu mě zklamal konec. Jak samotné vysvětlení, tak úplný závěr. Už se těším, až se spravím Lordem Mordem!
Váhala jsem mezi 3-4 hvězdičkami. Autorovi se nedá vytknout atmosféra - četla jsem obě knihy a v první skvěle popsal zimní tísnivou atmosféru, v této se mu zase výborně povedlo vykreslit dusivou pouštní beznaděj. Obě knihy se mi v hlavě promítaly jako film. Nicméně musím říct, že ta první byla o mnoho lepší. Mnohem víc napínavá a tak nějak mě držela víc. Téhle knize něco chybělo, postavy byly sice sympatické, ale tak nějak jsem se s celým dějem nesžila. Nezdál se mi tak propracovaný jako ten první.
Původně jsem chtěla dát 3 hvězdičky, protože bohužel tohle byl za mě nejslabší díl ze série (čtu postupně od prvního dílu, takže hodnotím jen po tuhle knihu). Nějak mě ten děj nevtáhl, celé to bylo takové o ničem, ale ten konec to trochu zachránil. Ten byl vlastně na tom všem nejlepší, ale jinak mě Carter tentokrát trochu zklamal.
Obvykle tenhle typ knih nečtu, ale před Vánoci jsem chtěla zkusit něco oddechového s Vánoční tématikou a vzhledem k tomu, že mám ráda film Láska nebeská, tak jsem sáhla po téhle. Některé postavy mi byly ze začátku protivné, některé jsem si oblíbila, ty oblíbené mě potom začaly štvát a našla jsem si oblíbence jiné a nakonec jsem chápala všechny. Každý měl pro své chování své důvody a žádná z postav nejednala iracionálně. Všechny jsem nakonec svým způsobem chápala, každá postava byla jedinečná a měla jasně vymezený charakter. Kolikrát se mi už v knize stalo, že hlavní postavy byly naprosto bezcharakterní a kdyby za větami nebyla jejich jména, asi bych nevěděla, kdo to mluví. To ale není případ této knihy. Hodně se mi líbila a - - - SPOILER - - - škoda toho smutného konce.