PetraBery

Konečně jsem si i já přečetla knihu mnohokrát zmiňovanou v jiných dílech a zjistila důvod, proč tomu tak je. Příběh vyprávěný malou Čiperou ukazuje svět na americkém venkově začátkem minulého století. Dětské vnímání výborně vykresluje atmosféru městečka i jeho obyvatel a hlavně soudní proces, kde jako obhájce vystupuje její otec Atikus. Poselství knihy je jasné, za spravedlnost stojí bojovat.

Kniha o úzkém rodinném poutu mezi matkou Jess a dcerou Annou, která tragicky zahyne. Zůstane po ní malá dcerka Rose, která je jedním z důvodů, proč se musí Jess vzchopit a vrátit se zpět do života. Postupné odhalování dceřiných tajemství překvapí nejen Jess, ale i ostatní zúčastněné. Čtivé a dobře napsané.

I já se řadím k těm, kterým tato autorčina kniha přijde nejslabší. Více jak půlka je utahaná a celkový dojem vylepšil až konec. Střídání kapitol mezi Quinn, které se ztratila spolubydlící Ester a Alexem, který potkává a poznává mladou ženu „Perlu“ je dobrou volbou, dva zdánlivě nesouvisející příběhy se dobře doplňují. V souhrnu to nebylo špatné čtení, ale ani to nejlepší.

Zvláštní kniha o jedné „bolavé“ ženě Anně, která se živí sbíráním léčivých bylin. Ponurá, na druhou stranu nádherně popsaná atmosféra venkova, samotného sběru, vnitřní běsy a bolesti hlavní hrdinky i její štěstí nalezené právě ve sbírání bylin. Po přečtení jsem měla celkem těžko na duši, ale od autorky si ještě něco ráda přečtu.

Knih o této kruté době mám načteno již více, takže hodnotím spíše pocitově. Hlavní hrdina Lale je v Osvětimi tatérem, pod jehož jehlou tvořící nesmazatelná čísla na předloktí, končí všichni příchozí. V táboře potká svojí životní lásku Gitu. Oproti jiným příběhům se mě příběh nedotkl tak, jako jiné knihy, spíše jen klouzal po povrchu. Možná je to dané milostnou linkou, možná tím, že oproti jiným měl Lale větší dostatek nejen jídla, ale i možnosti udělat něco pro jiné. A dokázal a nebál se toho využít.

Další příběh z válečné doby viděný očima malého chlapce. Eljuša se v začátcích války s maminkou a sourozenci přesouvá do Kazachstánu, kde žijí v naprosto odlišných podmínkách než do této doby. Na konci války zase rodina směřuje do státu Izraele. Skvěle napsaná kniha, vhodná nejen pro děti, ale určitě potěší i dospělé.

Příjemně čtivé dílo o rodinných vztazích dvojčat Robin a Sáry, jejich nevlastního bratra Kala a rodičů. Kniha vyprávěná z dvou pohledů, vracející se do minulosti a končící v překvapivé přítomnosti. Jaký osud každou ze sester čekal poté, co se jejich cesty rozešly? Stejně jako předchozí kniha autorky se mi tato líbila.

Příběh Malky, jejích adoptivních rodičů Iny a Jaromíra, který napsala česká autorka, je sondou do života jedné rodiny. Dalšími postavami v knize jsou Roman a Alice, kterým se nedaří mít vlastní dítě. Různé vnímání situací jednotlivými postavami je psáno s citem a přece dost syrově, takže si o každé postavě lze udělat dostatečný obrázek. Pro mne celkově knižní překvapení s naprosto nečekaným koncem, knihu jsem četla na doporučení a jsem za to ráda. 4,5 hvězdy.

Blog autorky jsem nečetla pravidelně, takže v knize byly zážitky, které jsem četla poprvé. Odpočinkové, pohodové čtení a náhled do života jedné „veřejně známé“ rodiny, tedy hlavně rodičů. Pro fanoušky povinnost, pro ostatní zajímavost.

Autorka nás ve svém dalším románu přenese do konzervativního přímořského městečka, kde skupinka bohémů žijící v atypickém domě zajistí místním obyvatelům nejednu vrásku. O několik desítek let později se do stejného domu vracíme s jinou sortou lidí a architektka Daisy, která dům rekonstruuje, začíná odhalovat minulost některých zúčastněných. Stejně jako v ostatních románech nechybí osudová láska a přátelství. Hezká odpočinková kniha.

Z autorčiných knih pro mne asi nejslabší, přesto dobře stravitelná kniha o mladé ženě Elsie, které pár dnů po svatbě zemře manžel. Jak ji přijme Benova matka, která o ní vůbec neví? A jak se se smrtí své lásky smíří hlavní hrdinka? Dojemná čtivá romance.

Klasika, která nikdy nezklame. Poučný příběh o proměně člověka poté, co mu Duchové vánoc ukáží minulost, přítomnost i budoucnost. Knižní jednohubka pro všechny věkové kategorie, kdy si z ní každý má co odnést. U vydání z roku 2016 (Petrkov) jsou opravdu krásné ilustrace.

Další z případů inspektorky Kim a jejího týmu. Dobrá detektivní práce, návrat sociopatky Alex do děje a výborné vykreslení manipulace s lidmi. Série si drží vysokou úroveň, takže se těším na přečtení dalšího dílu.

Zakončení série se nese ve stejném duchu jako předchozí díly, takže co jsem očekávala, jsem i dostala. U Eden není posun v chování tak zřetelný jako u Tylera, přesto se dokázala postavit čelem své rodině i okolí. Romantická série nejen pro mladé, oddechovka, u které nemusíte tolik přemýšlet. Opět tak za 3,5.

Krásný příběh z amerického venkova. Němý chlapec Edgar se spolu s rodiči věnuje chovu a výcviku Sawtellových psů. Kniha nejen o lásce k těmto němým tvářím, ale i o tajemství a bolavém srdci. Skvěle popsán výcvik psů a jejich oddanost majitelům. Závěr jsem čekala odlišný, ačkoliv anotace trochu naznačovala, že všechno nebude jen zalité sluncem.

Těžké téma adopce, touha po „dokonalém“ potomkovi a vztah mezi matkou a dcerou. Vzdělaná Julie adoptuje romskou holčičku Agnes poté, co se jí nepodaří mít své vlastní dítě. Osud ani jedné z nich ale není vůbec jednoduchý. Autorka výborně popsala jak pocity matky, tak i dcery. Není to však žádné veselé čtení, přesto přečtení rozhodně nelituji.

Originální a zajímavě pojatý svět, který autor vytvořil, nás přivádí na Zemi, kde lidé nemůžou být nemocní, vyléčit lze vše a ukončit život můžou pouze „smrtky“. Učedníky „smrtky“ se stávají i Citra a Rowan, kteří jsou ale v konci zácviku postaveni proti sobě. Kdo vyhraje a stane se „smrtkou“ a kdo bude pokosen? Skvělá kniha, kterou jsem přečetla opravdu snad na jeden nádech.

Smutná kniha o nemocné sedmnáctileté dívce Tess, která má leukémii a uzdravit se nedá. Tessa se snaží splnit si svůj seznam než zemře. Co všechno chce zkusit a prožít je pochopitelné, její chování se mi sice nelíbilo, ale odsuzovat ho nelze. Autorka opravdu dobře vykreslila to, jak se člověk s postupem nemoci mění nejen fyzicky, ale i psychicky. S podobnou tématikou jsem již nějaké knihy četla, ale i tato za přečtení stojí.

Stejně jako předchozí díl, tak i tento je čtivým detektivním příběhem, kdy hlavní hrdinka Morgan vyšetřuje možný justiční omyl. K tomu musí Morgan řešit i osobní linku s dcerou Lissou, kdy konec byl v této rovině celkem nečekaný. Pokud bude další díl, ráda si ho přečtu.

Příběh o ztrátě paměti hlavní hrdinky Olivie, která si po dopravní nehodě nepamatuje poslední čtyři roky. Byla opravdu taková, jakou jí vykreslují ostatní? Nebo před nimi měla tajemství… Hledání sebe sama je popsáno dobře, romantiky tak akorát. Celkově lehce nadprůměrné čtení nejen pro dospívající.