PetraKysova PetraKysova komentáře u knih

Mrtvá říše Mrtvá říše Stacey Marie Brown

(SPOILER) No musím povedať, že tretí diel je zatiaľ najslabší. U predchádzajúcich dielov som hltala každé slovo, tu to bolo miernejšie a nie tak napínavé. Stále výborné ale keď môžem porovnať.
Dostali sme sa do Prahy aj keď nie tak úplne do centra. Brexyn strýko z Prahy je podľa mňa zlý. U strýka z Budapešti (na to že nikdy nepoznala svoju rodinu, má nejako podozrivo veľa strýkov v každom veľkom meste) by som povedala, že sa naozaj snažil o to aby neboli ľudia a víly utláčaný a aby žili v harmónii. Kdežto "pražský" strýko chce moc. Teda mne to tak prišlo. Ale veľké plus je že sa mi vrátila moja obľúbená postava a to Kek. Hurá! Opäť raz únosy a únosy. Už s tým prosím prestaňme.
Táto séria má tak zaujímavo a pútavo opísané vedľajšie postavy. A v tejto knižke to nie je inak, dostali sme ďalšie postavy s úžasnými príbehmi a teším sa ako sa ďalej rozvinú.
Návrat nášho druida bol horko sladký. Aj im pomohol, aj ich zradil uvidíme čo ďalej. Som ale veľmi zvedavá na to, kto vlastne Brex je. Človek? Čarodejnica? Víla?
Nechám sa prekvapiť. Teším sa na ďalší diel, i keď by autorka mohla ubrať tých sexuálnych scén. Mne pár scén naozaj nevadí, ale z tejto série sa za chvíľu stane porno a o tom sa mi naozaj čítať nechce.

12.08.2024 4 z 5

Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Tak séria dočítaná.
Tretia časť bola veľmi podobná predchádzajúcim. Príjemná young adult oddychovka. Nečakala som závratný dej ani veľké a silné rozuzlenia, čiže splnila to čo som chcela. To že sa hlavný hrdinovia chovali strašne detinsky je údel young adult.
Musím ale velmi pochváli, že už na začiatku knihy sa rozmotal milostný trojuholník a nechodilo sa okolo neho po celú knihu. Proste chcem teba a teba nie. Bodka.
Veľmi príjemné hodnotím aj Chárona. Skvele povedal to čo som mala v hlave celý diel, vonku sa schyľuje k apokalypse a vy nerobíte vôbec nič.
Záver trilógie bol dobrý, som spokojná.

21.01.2024 3 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Tak záver trilógie je za mnou. Dosť som sa zo začiatku strácala v postavách (ale to je moj problém že som to čítala z dosť veľkým odstupom od dvojky a od jednotky už ani nevravím). Začiatok sa trošku vliekol a musela som sa do čítania nútiť.
No ale potom sa to už krásne rozbehlo. Zvrat v Sile 1 som nečakala ten bol naozaj majstrovský.
Veľmi sa mi páčilo vykreslenie charakterov postáv. Všade je zlo ale všade je aj dobro. Nie je svet proste čierno biely. Bolo skvelé ako jeden človek ktorého všetci prehliadajú zrazu zmenil osud Sila 1. Páčilo sa mi to. Aj keď trošku ten záver. No neviem bol na mňa taký nedoriešený. Nebol to happy end. To ani náhodou. Ale stále som čakala, že sa nejako spoja všetky Silá. Ale to by už bolo asi šialené.
Každopádne hodnotím veľmi kladne celá séria skvelo zakončená.

11.08.2023 4 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Podľa mňa to bola brutálne nechutná kniha. Za to sťahujem tú jednu hviezdu. Inak to bola brilante napísaná kniha o ľudskom pokrytectve. Jesť jedných ľudí je v poriadku ale ďalší nie. Kniha o tom ako ľahké je ľuďom vymiť mozog. Kniha o tom, pred čím všetkým sú ľudia schopný zavrieť oči. Drsná a necenzurovaná kniha o ľudskej spoločnosti. Že kniha nemá dej? Ten námet je dej. Je to o tom, čoho všetkého sme ako spoločnosť schopný. Že najhoršie sa čítalo to o tých psíkoch? Naozaj to bolo v tej knihe najhoršie?
Počas celej knihy som mala v hlave len jednu otázku. Naozaj sme tohoto ako ľudia schopný? Myslím že odpoveď na to každý pozná....

27.02.2023 4 z 5

Vlku zaslíbená Vlku zaslíbená Hannah Whitten

Áno prosím, takéto knihy mám rada. Je to červená karkulka reznutá kraskou a zvieraťom. A ono to čuduj sa svete funguje. Romantická linka tak akurát naservírovaná. Hlavný hrdinovia sa vyvíjajú. Vedľajší hrdinovia sú skvelý takže im aj držíte palce. V podstate sme od začiatku hodený do deja, žiadne zdĺhavé opisy. Proste takto to je a hotovo. Bum už si v lese s vlkom. Postava vlka bola bravúrna. Tak dlho bol sám ja som ho aj chápala.
Mne osobne trošku vadili pasáže s Neiou a úprimne aj som ich trošku preletela lebo ma to nezaujímalo. Bolo to trošku predvídateľné. A hrozne smutné. Ako ju chceli silou mocou zachrániť za cenu všetkého. Tá knažka bola od začiatku jasná. Samozrejme som zvedavá čo sa s ňou vlastne stalo ale úprimne? Až tak veľmi vlastne ani nie, postava Nei bola od začiatku taka nemastná neslaná a proste som s ňou nemohla sympatizovať.
Každopádne dej príjemné odsípal a ja som ho hlata ďalej a ďalej. ( Ten les som trošku od začiatku podozrievala že je to jeden veľký temný dohadzovač). Čo sa mi veľmi páčilo bolo ako boli opísané brutálne veci v knihe, vnútornosti, lebky a všetko. Za mňa super.

03.12.2022 5 z 5

Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Konečne sa to rozbehlo. V tretej knihe... Mám až pocit že to nepísala tá istá autorka čo predchádzajúce dve časti. Pekne od začiatku akcia za akciou a malo to spád. Áno malo to tak v strede knižky trošku hluché miesta ale nie ako predchádzajúce diely. Akurát som už alergická na slovo dolíčky..... Ale k deji, no konečne sa tam niečo dialo, a bolo to také akčné, niečo sa dozviem bum idem to riešiť a nie 3/4 knihy o tom len polemizovať. Zbožňujem Kierana úplne najviac. Alistar neprekvapil. Rodičia Poppy aj hej aj nie. Otec dobrá bomba. Dosť mi vadila ufňukaná Poppy a večne nadržaný Casteel. To s tou Willou a jej denníkom bolo značne prehnané. Ale inak super. Konečne som spokojná pretože už bolo na čase. To s tými Drakenmi bolo super vymyslené a vkaz pre Krvavú kráľovu? Áno prosím!!.
Ak ste sa ako ja silou presviedčali aby ste pokračovali v sérii oplatilo sa počkať. Konečne môžem povedať, že sa teším na ďalší diel.

27.11.2022 3 z 5

Bohové a monstra Bohové a monstra Shelby Mahurin

(SPOILER) Tak finále série je za nami. Za mňa dobrá séria. Rozhodne bol tretí diel lepší než druhý. Aj keď mal svoje muchy. Miestami sa mi zdal strašne zdĺhavý a naťahovaný. Napríklad to s tym prsteňom. Zbytočná výprava, to isté s tou Nicolinou no načo to bolo dobré? Nevadí asi autorka potrebovala zaplniť miesto.
Ale celkovo sa mi kniha veľmi páčila. To s Coco a Angelicou skvelé. Bravúrne opísaná história čarodejníc (konečne). Mne sa aj celkom pacilo to s pamäťou Reada, áno trošku nudné a nebolo to ako na začiatku ale dívam sa na to tak že dostali druhú šancu sa do seba zamilovať. Ďalej čo ma nadchlo boli Zenna a jej jazdkyna to bolo úžasné a nečakané. No ale najviac ma tesa prekvapila Celia a Jean Luc. Tie postavy som tak neznášala a tu sa to tak otočilo. Tak som si ich obľúbila. A začala rešpektovať.
Koniec no dalo sa to úprimne čakať, bolo to jasné že to takto skončilo. Bolo super že to skončilo svadbou ale nebolo uplne dovysvetlené, čo sa v zemi dialo ďalej, áno Bau bol kráľom takisto Coco a Lou ale ten zvyšok bol iba v náznakoch aby si každý predstavil čo on sam uzná za vhodné.
Ale najlepšie na tomto dieli bol Ansel. Táto postava bola tak skvelo vykreslená, taký charakter. Túto smrť z dvojky som stále nerozdychala. Ale už ju chápem. Časti kde sa vyskytol svojim spôsobom Ansel úplne zdvyhli knihu na inú úroveň. A posledná kapitola. Najlepšia z celej sérii. Aj tá slzička ukápla. Najskôr som chcela dat o hviezdu menej ale Ansel si tú hviezdu navyše proste zaslúži.(Akurát som si nie úplne istá tou starenkou, bol to Cload? Nebol?)
Určite sériu odporúčam, veľmi príjemné čítanie.

29.10.2022 4 z 5

Hon na knížete Draculu Hon na knížete Draculu Kerri Maniscalco

Tak druhá kniha sa mi dokonca páčila o niečo viac než prvá. Výborne zasadené do Rumunska, páčilo sa mi ako si autorka pohrala z historkou o draculovi (čo bol a vždy bude najlepší upír aký existuje). Tentokrát som si vraha tipla uz na začiatku správe, aj keď na chvíľu som hodne tapala. Bavilo ma ako sa k Audry choval ten riaditeľ. Proste v tej dobe to tak bolo a ak mala žena ambície veľa mužov sa s tým nevedelo zmieriť. Trošku ma hneval Thomas ako sa na začiatku v škole choval k Audry ale tá mu to teda nedarovala. A pokus o uzmierenie ? Naozaj ho moholo toto napadnúť?

Celú knihu som si hovorila že už sa konečne zasnubte, už nech ste spolu.
Babil ma aj záver, ked vlastne z jedného dobrodružstva idete hned do ďalšieho. Už sa neviem dočkať na Houdiniho.

30.08.2022 5 z 5

Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

No musím povedať že ma veľmi nadchol svet a nadprirodzeno aké autorka vytvorila. Stražcovia ako chrliče brilantné. Démoni z pekla super. Škoda že to nebolo trošku viac prepracované ale tak nevadí. Nie som cielovka tejto knihy preto musím dať iba 3 hviezdičky. Musim vyzdvihnúť Rotha. Ten bol skvelý. Ale inak bolo na knihe tak vela vecí čo ma štvali. Musím povedať že miestami to bolo dosť predvídateľné. Ale čo ma najviac štvalo bola hlavná hrdinka. Jedná sa o záchranu sveta a ona rieši že ju Roth pobozkal ?? Akože naozaj ?
Nuž je to predsa len young adult knižka a cielovka ma trošku menej rokov než ja.
Ale keď si odmyslím tuto skutočnosť musim povedať že som si knihu aj celkom užívala. Čiže ak chcete oddychovku určite po knihe siahnite.

21.08.2022 3 z 5

Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

(SPOILER) Za mňa veľmi dobre zakončená séria. Čítala som niekde, že autorka sa k sérii vracať nechce (aj keď to skončilo kadejako). Čo je škoda lebo ten svet mi bude naozaj chýbať. Ale deje postáv sa uzavreli, čiže neviem o čom by to malo byť ďalej.
Na knihe sa mi veľmi páčilo ako si Nikolaj uvedomil, že on vlastne nechce byť kráľ, on chcel bezpečie pre Ravku. A tú mohol a aj zabezpečil cez Zoju. Lebo griše by nikdy neboli naozaj slobodné, pokiaľ na tróne nebude sedieť Griša. Už v druhej knihe s Alinou to zaznelo. A podľa mna to je pravda. Takže táto dejová linka bola ukončená za mňa najlepšie ako mohlo. A Nikolaj síce nebude kráľ ale na tróne predsa len sedieť bude. No lišiak až do konca.
Čo sa týka Niny no, ako nedáva zmysel že Hanna zrazu bola krejčová lepšia než Žeňa. Ale ok nejako to spraviť museli. A opäť to čo hore, Fjerda by nikdy nezačala meniť prístup ku Grišám bez griše na tróne (dokonca dvoch ). Trošku sa neviem zmieriť so vzťahom Hanna a Nina, pretože stále s nou vidím Mathiasa (túto smrť autorke neodpustím). Ako najlepšie splniť aby bola k jeho zemi milosrdná? Staň sa jej kráľovnou. To bolo od Nini veľké gesto , že dokázala odpustiť.
No ale čo vôbec nechápem je Temnyj. Veľmi sa mi páčilo ako s nimi vybabral v tej veži potažmo s Alinou a tou stretavkou. Áno toto je Temnyj ktorý žil 500 rokov. Ale to čo z neho autoska spravila potom . Neviem, akože mal mať svedomie lebo bol v ňom Juri? Neviem, nechce sa mi veriť že po toľkých rokoch by sa pre Ravku obetoval len tak. To mi na jeho postavu akosi nesedí. (Áno stále dúfam, že to Temnyj proste výhra lebo ho autorka tak neskutočne vytvorila a Ben Barns ho tak neskutočne zahral ze az.)
Každopádne sa mi bude ťažko lúčiť z touto sériou.

28.07.2022 5 z 5

Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem Laura Gutman

Veľmi krásna a podporujúca knižka. Určite by si ju mala prečítať každá čerstvá maminka. Autorka vás podporuje podstate vo všetkom. Cítiš to tak ? Tak to tak rob a vykašli sa na "dobré" rady okolia. Mne ako čerstvej mamine to veľmi pomohlo utriediť si myšlienky. Rozhodla som sa že maličký bude s nami v posteli lebo to tak citim a mne aj manželovi to tak vyhovuje. Bez knižky by som asi silou mocou pchala malého do postieľky. Tiež mi nevadí že ho mam stále na rukách. Páči sa mi myšlienka z knihy že dieťatko vyžaduje len to čo potrebuje.

05.07.2022 5 z 5

Spánek miminek Spánek miminek Anna Růžičková

Veľmi dobre napísaná kniha o spánku bábätiek. Napísaná nenáročne, milo a povzbudivo. Pekne vysvetlé ako funguje spánok, dobré rady ako niektoré veci zmeniť. Niečo vyskúšam tak som zvedavá či pomôže.
Knihu odporúčam nič nepokazíte ked si ju prečítate.

25.05.2022

Divoký symbol Divoký symbol Patricia Briggs

Na knihách od Patrície Briggs mám rada, že vždy dostanete presne to čo očakávate a možno ešte o niečo viac. A to je presne táto kniha. Zbožňujem jej knihy sú super, majú spád a má to vymyslené do detailov. A tento diel nebol iný. Veľmi sa mi páčila ta detektívna zápletka a že tam nebola len Anna a Charles ale aj Tag toho som si obľúbila už v prvej knihe a úplne som u poslednej bitky tŕpla. Čo sa týka Leah aspoň už vieme prečo je taká aká je. nezávidím jej to. Ale stále ju nemám rada.
Páči sa mi že sú obe série prepojené, a objavujú sa postavy alebo aspoň zmienky o nich v tomto dieli. Odporúčam ak máte radi Patríciu Briggs je to proste povinná jazda.

14.04.2022 5 z 5

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

(SPOILER) Tak dočítané za dva dni. Sarah J. Mass má dobrý sloh za mňa super. Mne vôbec nevadilo že to bolo rozprávané z 3 osoby dobre sa mi to čítalo. Páčili sa mi aj hlavné postavy, bolo to zase niečo iné. Aj prerod Nesty bol dobrý. Aj keď sa vlastne opakoval prerod Frey. Čo mne viac vadilo bolo tak strašne veľa sexuálnych scén. Bolo to až príliš ale som to vždy preskočila a problém vyriešený. Čo bolo ale naozaj cez čiaru bolo že ženy ktoré sa cvičia rok tak porážka bojovníkov ktorý sa cvičia asi 15 rokov. To sa mi nepáčilo. Mali ostať pod tou horou už tým by všetkým vytreli zrak a bolo by to uveriteľnejšie.
Záver bol dobrý mne sa páčilo ako bola ochotná obetovať seba aby zachránila Frey a dieťatko a Rhysa. (Aj keď ich dohoda je pekne hlúpa ako čo by robili keby všetci traja umreli? No boli by v prdeli.)
Za mňa ale veľmi príjemná kniha a rada sa k nej ešte vrátim. A teším sa o čom bude ďalšia kniha. Pohľady medzi Azielom a Elain boli super ale je mi ľúto Luciena.

08.04.2022 5 z 5

Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

No ako opísať túto knihu. Priznávam že som sa k nej dostala len a len kvôli výzve.
Ako čítala sa mi veľmi ťažko, zvyknúť si na veršovaný text mi dalo zabrať. Proste pre mňa poézia naozaj nie je.
Ale musím povedať že má kniha aj celkom prekvapila a niekedy som sa nevedela odtrhnúť od toho čo sa teda stane ďalej.
Z môjho pohľadu je tu veľmi pekne opísaná láska. Rôzne druhy lásky, pekná ukážka ako chceme niekoho až keď ho nemôžeme mať. A Oneginovi to patrilo. Bola to bravúrne opísaná postava pretože som ju naozaj nemala rada ako má štvala.
Niektoré pasáže boli nudné a úplne som ani nepochopila prečo v knihe boli keďže s dejom nemali nič spoločného, ale budiž.
Suma sumárum je to dobrá kniha, asi sa k nej už nevrátim ale som rada že som sa k nej vďaka výzve dostala.

02.12.2021 3 z 5

Ledový strach Ledový strach Mads Peder Nordbo

No musím povedať že som druhý diel čítala dosť neskôr než prvý čiže som si už ani nepamätala čo sa v prvom stalo. Čo mi dosť vadilo keďže sa tam pár veci riešilo aj z prvej časti.
Asi má viac bavili časti z Tomom hrozne ma to zaujímalo. To s tým Bádurom bolo drsné.
Opäť musím vyzdvihnúť vynikajúco vykreslené Grónsko a cela jeho kultúra ktorej nerozumiem. A úprimne asi ani nechcem po týchto knihách.
Knihy sú drsné, temné a skvelo napísané a držia v napätí až do konca.
Záver fantastický, veľa zvratov a naozaj výborne ukončené. Zaujímalo by ma o čom teda je tá tretia kniha. Ale neviem či sa mi séria páči na toľko aby som po nej siahla.

21.10.2021 3 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

(SPOILER) No konečne to mám dočítané. Ako bravúrne napísané, to ako mala vymyslené všetky dejové línie. Klobúk dole. Bolo úplne super ako sa vrátili postavy z Griše (Zoja a Žeňa sú super). To ako sa doberali Jasper s Waylonem bolo super rozkošné. No ale že zabila Mathiasa tak to asi nepredýcham. On z nich prešiel najväčšou premenou a ona to takto ukončila. Aj keď možno pre jeho postavu to dopadlo najlepšie. Asi by sa necítil úplne príjemné v Ravce s Ninou.
Každopádne premakaná séria ale som rada že mala len dve knihy. Trvalo mi dlho sa začítať a čítať ďalej.

15.06.2021 3 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

(SPOILER) No netvrdím že to bola zlá kniha. Bola veľmi dobrá. Ale mne sa osobne viac páčila Griša. 6 vrán som čítala hneď po Grise čiže som mala v pamäti o čom bola tá séria. A páčila sa mi proste viac.
Ale k tejto knihe. Bravúrne vykreslené postavy. Páčilo sa mi ako sme sa o každom jednol.nieco dozvedeli. Čítam ju až po zhliadnutí seriálu čiže sa mi nechce veriť že im bolo 17. Pardon ale na to čo sa dialo v tomto príbehu proste 17 je málo. Ale ok beriem.
Musím.povedat že sa mi zastavoval rozum ako to mal Kaz všetko premyslené. To bolo naozaj drsné. A keď dal dole rukavice tak som tiež čakala nejaké tie drápy.
No a Jessper.- že je griša. To som teda čumela, čo sme sa o ňom dozvedeli to bolo šialené.
Časti s Ninou a Mathiasom boli super ( ich minulosť bola skvelo ukázaná v seriáli).
Páčilo sa mi ako vlastne Fjerdania opovrhuje grišami ale vôbec sa im neprieči keď im griše postavia ten ich zimný palác. Hnus.
Bolo super ako Inej pokorila Helen. Bravo.
Zhrniem to kniha je dobrá. Ale nemyslím si že je lepšia než griša.

06.05.2021 3 z 5

Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

(SPOILER) No priznám sa že na konci som si poplakala. To viete proste autorka vykreslila Alexandra a z príliš dobre. A na to aký to bol psychopat tak som ho proste absolútne zbožňovala. Páčilo sa mi že ho spálili ako si prial. A že na konci nebol sám.
No ale k deju. Súhlasím s komentárom pod mojím. Ešte že si tu Mal napravil reputáciu. Scény s Nikolajom boli ako vždy riadne srandovné. Tá postava je neskutočná. Možno si kvôli nej prečítam aj Zjazveného kráľa.
Ako drsné čo s ním Alexander urobil....
No a záver, neviem až príliš mi pripomínal knihu Kráľovná Tearlingu. Aj keď uznávam že tu sa to hodilo viac, boli to dvaja obyčajný sirotci takže asi chápem.
No a Baghra a jej príbeh. Ona bola najsilnejšia postava vôbec. Úžasne silná a oddaná žena (matka) až do konca.

03.05.2021 5 z 5

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Tak knihu som začala čítať okamžite po jednotke. A dokonca sa mi páčila ešte viac. Tiež je dej trosku predídateľný, hneď mi bolo jasné kto je náš neznámi pirát. Páčili sa mi aj Aliini "vízie" aj keď to trošku pripomínalo Twilight ságu.
Nevadí druhorodený syn bol aspoň vtipný po celú dobu. Bohužiaľ tu mi neskutočne vadil Mal. Choval sa ako malé dieta. Odvhnuté malé dieťa. Temnyj mal pravdu bude sa Mal Aliny báť pretože ju nikdy nepochopí.
Záver bol riadne drsný, to musím povedať že som nečakala. Aj keď už v jednotke ma napadlo, že keď Temnyj môže mať jej moc, ona predsa môže využiť jeho moc.
Teším sa na tretí diel. Aj keď sa mi do toho nechce keďže je absolútne jasné že Temnyja porazia a on mi tak prirástol k srdcu

03.05.2021 5 z 5