PetrCepek komentáře u knih
5 hvězd, třebaže jsem spíš zíral, než abych se chechtal, jak by se na grotesku slušelo.
První, a absolutně nejdokonalejší vyprávění ze Šmídovy série "Proč bychom se ...." Celou řadu citátů používám dodnes, na vodě i mimo ni. Druhé pokračování o lezení po horách nebylo špatné, a za zmínku stojí ještě nostalgické "Proč bychom se netěšili", v níž odešel sympaťák Křižák. Potom se ta série bohužel zvrhla na obtížně stravitelnou kombinaci cestopisů, filosofování a mravokárství.
Zručně napsané, jenže to má mnohem blíže k cestopisu než někdejším příběhům Sumce, Kennyho a dalších, kteří zde vystupují jakoby bokem.
Cestopis nemající s původními příběhy Sumce, Kennyho a dalších nic společného, byť zde (určitě nedobrovolně :-) vystupují.
Ačkoliv mi horolezectví prakticky nic neříká a tahle záležitost je z 90% právě o lezení, četla se mi skvěle. Američan s lotyšskými kořeny umí fantasticky vyprávět o sobě, přátelích i konkurentech a samozřejmě zejména o horách. Na rozdíl od knih R. Messnera nevyznívá autor jako vysokohorský terminátor. Od chlapíka, který několikrát vzdal dlouho připravovaný drahý výstup osmitisícovky těsně pod vrcholem, protože měl rozum a nechtěl zbytečně riskovat, si moc rád nechám poradit.
Domovnici Reneé ani její dětskou kamarádku určitě ještě dlouho po přečtení téhle pozoruhodné knihy nevypustíte z hlavy.
Podle očekávání i v tomto spin-off knih Prvního zákona poslal drsňák Abercrombie do hlíny pár tisícovek vinných i nevinných, rovněž zde vystupuje pomstychtivá dáma (dokonce ještě zaťatější než Ferro), nezklame nezničitelný voják štěstěny Cosca. Takže snad jen v závěru mne zaskočila scéna, jako vystřižená z pamětnického českého filmu Prstýnek, kdy Otomar Korbelář rovněž obdrží prsten s drahokamem jako kompenzaci za svou poctivost (přičemž slovo "poctivost" je v knize i ve filmu přinejmenším dvojsmyslné). Celkově ovšem hodně dobré čtení.
Hvězdy v hodnocení čtenářů patří spíš než knize samotné (třebaže i ta stojí za přečtení) nakladatelství Grada za odvahu, s níž vydalo tuto románovou prvotinu.
Poněkud brutálnější díl série o Sebastianu Bergmanovi & spol., ale stále si držící vysokou kvalitu.
Protože Sebastian Bergman, mužský kontrapunkt Lisbeth Salanderové a Sagy Norgrénové z televizní série Bron.
Nevíte náhodou, proč jsou ti skandinávští pěstouni pořád takoví zlí?
Za mne nejslabší díl HP, ale moc pěkně zfilmovaný.
Kniha, která celou generaci dětí alespoň na chvíli vrátila od počítačů k papírové knížce.
Kamarád mi tuto kniho doporučil jako něco úžasného, kritici chválí, zde na databázi má kolem 90%, ale já jsem měl co dělat, abych ji vůbec dočetl. Spousta věcí mi tam přebývala a naopak řada odpovědí chyběla.
Doják, ale natolik uvěřitelně napsaný, že z toho zamrazí. Děti osudu mne zklamaly, ale Vánoční stromek opravdu stojí za přečtení.
Pokud tuto stařičkou (a později pokud vím nikdy znovu nevydanou) knihu někde seženete, velmi si ji považujte, protože strčí do kapsy většinu mnohem slavnějších foglarovek. Navíc jsou ty postavy krásně uvěřitelné a hlavní hrdina Miloš je coby totální nováček dokonalý. Prostě Hoši od Bobří řeky jinak a lépe.