Pettato Pettato komentáře u knih

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Obálka je trošku zavádějící, protože Diorovi šaty byly v knize jen spojující linkou mezi minulostí a přítomností.
Historická fikce stojí na skutečných událostech. Kniha je postavená na ženských pilotkách 2. světové války. Líčí, jaký zcela odlišný přístup oproti mužům zažívaly a jakému zlu války byly vystaveny.
Je to krásný příběh o odvaze, útrapách války, přátelství a opravdové lásce.
Rozplétat nitky tajemství hlavních hrdinů se mi moc líbilo a kniha mě zaujala i velmi zajímavým doslovem.

05.11.2022 4 z 5

Píseň o Bernadettě Píseň o Bernadettě Franz Werfel

Franz Werfel je skvělý spisovatel. Dokonale vystihl jednotlivé postavy i dobu, ve které Bernadetta žila. Téma zjevení v Lurdech mi nebylo neznámé, ale velmi oceňuji Werfelův vypravěčský um, mistrně napsané. Příběh na mě dýchal životem z každé stránky.

"Na víru se nemůžeme obrátit, k víře se můžeme jen vrátit.
Víra totiž není žádná funkce duše, nýbrž duše sama v posledním svém odhalení."

Velmi krásná kniha. Slova postavy Lafita, jeho úvahy nad svým životem a přerod v závěru knihy ve mně doznívají ještě teď…

15.07.2022 5 z 5

Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Úžasná a velmi zajímavá kniha. Miluji přírodu, stromy a procházky pod jejich korunami patří k mým oblíbeným. Tato kniha je plná pozoruhodných informací o stromovém společenství. Ti mají svůj systém života dokonale propracovaný a jejich propojení je obdivuhodné.
Velmi čtivě podané informace, jsem nadšená.

11.09.2022 5 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Překrásná kniha s ilustracemi a slovy, která pohladí duši a inspiruje k zamyšlení.

15.09.2023 5 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Kratičký emoční příběh o oběti a záchraně jednoho života.
Na těchto pár stránkách se zamyslíte nad životem, jeho hodnotách a volbách.
Příběh byl jiný než jsem u Backmana zvyklá, ale mně se tahle útlá knížečka líbila...

30.11.2022 4 z 5

Životní příběh Allana je plný nepravděpodobných a nebezpečných momentů. Je to člověk, který má jako kočka devět životů. Vždy ze všeho vybruslí. Setkává se s vlivnými lidmi světa, a i když on sám nemá rád politiku, je jí kniha plná.
Ze začátku mě příběh bavil a přišel vtipný, ale s přibývajícími řádky už na mě bylo to množství suchého satirického humoru a politiky nějak moc.

09.09.2022 2 z 5

Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Příběh čarodějek od Karin byl pro mě překvapením a hodně milým. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Moc krásné čtení o magii, přírodě a věcech mezi nebem a zemí zakomponované do napínavého čtivého příběhu.

18.02.2025 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Při čtení této knihy na vás dýchne melancholická atmosféra. Filozofické myšlenky nad životem podané srozumitelně v beletrii.

„Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký byste vedli život, kdybyste se rozhodli vydat jinou cestou? Doufáte, že by byl jednodušší? Nebo by to byla jen jiná cesta? V každém okamžiku každého dne vstupujeme do nového vesmíru. Tolikrát si přejeme vést jiný život, srovnáváme se s ostatními lidmi, ale zažíváme jen v různých poměrech to dobré i to špatné…

…Nic nemá smysl bez lásky. Lidé nejvíc trpí nedostatkem lásky a pozornosti. Cílem je nebýt prázdnou skořápkou. Milovat a být milován. Je v tom obrovská síla, když vám na někom záleží a někomu záleží na vás.“

Nora během prožitků v ostatních životech změnila úhel svého pohledu na žití.
K životu patří i temné chvíle. Nejsou selháním, ale součástí celku, růst, rozvíjet se a být…
„Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš.“

Život je velké dobrodružství a my se učíme prožitky…

11.04.2022 5 z 5

Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Krásný romantický příběh s historickou linkou. Propojuje minulost s přítomností a vnese čtenáře do světa Vikingů a Keltů.
Velmi příjemná oddechovka - doporučuji

11.08.2023 5 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Knihy od Colleen se mi čtou vždy dobře, takže jsem se do knihy pouštěla s nadšením, ale tahle mi tématicky úplně nesedla. Během čtení jsem byla zmatená čemu vlastně věřit. Přišlo mi to hodně mimo realitu.

12.07.2024

Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Kniha s nádechem tajemna se mi hezky četla. Xanthe je obdařena výjimečnou schopností cestovat časem. Prolínání současnosti s historickým 17. stoletím jsem četla s napětím.

09.05.2024 4 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Oscar Wilde donutí čtenáře k zamyšlení se nad otázkami svědomí a rozhodování se mezi dobrem a zlem prostřednictvím filozofických úvah a názorů lorda Henryho.

Obraz Doriana Graye je odrazem lidské duše. Jeho portrét zrcadlí obrovskou proměnu jeho charakteru. Zaujalo mě k jak velkému rozporu u něj časem došlo mezi krásou duševní a tělesnou.

Nestárnoucí klasika. Temná kniha plná pokušení, zkaženosti, narcismu, morálního úpadku a pomíjivosti krásy, ale i hlubokých filozofických myšlenek. Ráda jsem si ji znovu připomněla.

14.09.2022 4 z 5

Urla Urla Petra Stehlíková

Tahle série je u mě TOP. Velmi čtivý děj s dobrodružstvím co stojí za to rozhodně přečíst.
V tomto díle je spousty cestování po Duvalském pohoří, odhalování dalších tajemství tohoto světa a daleké minulosti...
Dokonalé a rozhodně DOPORUČUJI.

16.12.2024 5 z 5

Tajemství čokoládovny Tajemství čokoládovny Paula Brackston

I druhý díl mě zavedl návratem Xanthe do historie. Líbí se mi tohle prolínání s minulostí. Celkově se mi příběh dobře četl a těším se další díl.

03.06.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Jsem naprosto nadšená.... úžasní draci a fantasy svět příběhu.
Je skvělá vizuálně i obsahem.
Knihu jsem doslova hltala a těšila se na čas strávený s ní pohlcená dějem. Vyváženě obsahuje vše, co mám ráda. Mýtický svět draků, magii, akci i napětí, romantiku, humor...
Za mě TOP a rozhodně DOPORUČUJI

18.04.2024 5 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Poutavý příběh, který se odehrává ve dvou časových rovinách. Vyprávění se střídá z pohledu Jordan, Iana a Niny. Docela by mě zajímal i pohled Lovkyně...
Děj byl zajímavý a čtivý.

13.11.2023 4 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Pohodová romance z vědeckého prostředí, která se velmi dobře čte.
Závěr je předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Někdy potřebuji hezký příběh, který míří ke šťastnému konci, užít si sympatické postavy a spokojeně se usmívat.
Líbilo se mi to moc :)

27.10.2023 5 z 5

Runy osudu Runy osudu Christina Courtenay

Tohle čtení jsem si neskutečně užila :).
Příběh Linney, která vycestuje časem do 9. století k vikingskému válečníkovi Hrafnovi, mě úplně okouzlil.
Charaktery hlavních hrdinů mi naprosto sedly a ráda jsem se nechala pohltit autorčiným vyprávěním. Děj se odehrává oproti prvnímu dílu převážně v jedné časové linii a autorka příběh krásně propojila s předchozím dílem.
Jsem z knihy nadšená a vřele doporučuji.

26.09.2023 5 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Tuto knihu by si měl přečíst každý. Je plná informací, které už jsem věděla, ale přinesla mi i hodně nových poznatků.
Chceme-li zdravě žít a udržet si kvalitní život, neměli bychom spánek rozhodně podcenit.

15.04.2023 5 z 5

Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

Hlavní linkou se proplétá spojení hrdinů s tajným spolkem. V rámci žánru je příběh tajemný, čtivý, ale nebyl to úplně můj šálek a k Cecilii, Seanovi a Dominikovi jsem nedokázala najít cestu.

02.10.2024