pujec pujec komentáře u knih

Bouřkový drak Bouřkový drak J. R. Castle

Asi nejlepší díl série, zápletka je tentokrát propracovanější a dramatičtější. Škoda, že dílů není víc.

26.08.2023 5 z 5

Zázračný medailon Zázračný medailon Zuzana Koubková

(SPOILER) Tímhle dílem jsem celkem zklamaná. Děj se rozpliznul mezi více postav a staly se z toho trochu VKV. Většinu knihy se řeší akorát vztahy, což mě absolutně nezajímá. Medailon, podle něhož se kniha jmenuje, se prakticky neobjeví. Úvodním případem se takřka nikdo celou dobu nezabývá, aby se vyřešil sám šup šup na konci. Druhý případ se tam přimotá nějak do počtu a jeho vyústění je celkem chabé.
Motivy vražedkyně (i ona sama) působí jako znouzectnost, kdy už autorka nevěděla, co tím.
Zdislav je už jen jeden z davu, chová se uměle a úplně jinak, než v předchozích dílech. A co mě asi dostalo nejvíc, proč ona vlastně hupsnul na tu Johanu? Pro děj to bylo zbytečné, nějak to moc nedávalo smysl a postavy taky vypadaly, že se k aktu připletly náhodou. Kdyby měl techtle s jinou, ale tohle byl výstřel do tmy.
Celkem milá, i když předvídatelná, je linie Martina a Markéty.
Předchozí díly na sebe (skoro) bezprostředně navazovaly, tady už jsou mezery vetší a z mého pohledu je to spíš na škodu.

07.06.2023 2 z 5

Ohnivý drak Ohnivý drak J. R. Castle

Kdyby byla kniha pro starší, určitě by bylo super víc děj rozvinout. Ale chápu, že pro mladší čtenáře je to v ideální rozsah. Jinak kniha má všechno, co fantasy mít má, takže paráda.

27.03.2023 4 z 5

Merde! Rok v Paříži Merde! Rok v Paříži Stephen Clarke

Četla jsem někdy před deseti lety a teď znovu. Pořád je to zábava, oddych, relax.

25.03.2023 4 z 5

Ztracená historie snů Ztracená historie snů Kris Waldherr

Mohl to být báječně temný, tajemný příběh plný přízraků minulosti. Ale je to spíš parodie, kde dvěma lehce sjetým hlavním postavám straší ve věži. Možná proto se chovají nelogicky, trapně a celkově mimo. Chvílemi jako rozervané postavy z knih sester Bronteových, chvílemi jako parta školáků na výletě.
A představa viktoriánské Anglie v rukou americké spisovatelky je, řekněme, roztomilá.

07.03.2023 1 z 5

Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

Nejdřív mě zaujalo, že se dej odehrává v Táboře. Což nakonec na nic nemělo vliv, děj se mohl odehrávat kdekoli v republice. Zajímavá zápletka, četlo se to samo. I když se téměř nic nestalo.
Nicméně konec je dost divný, odfláknutý a hlavně nesnáším konce bez odpovědí a nevyřešených otázek. To mi pokazilo dojem.

16.10.2022 3 z 5

Holky odnikud Holky odnikud Amy Reed

Kniha řeší poměrně zajímavým a čtivým způsobem hodně závažná témata. Troufám si říct, která z nás se s obtěžováním nikdy nesetkala? A možná by tenkrát bylo fajn mít oporu nebo aspoň povědomí, jak si s tím poradit.
Jediné, co bych vyčetla, je poměrně rychle utnutý konec. Uvítala bych poněkud obšírnější závěr.

14.10.2022 4 z 5

Lexikon lektvarů paní Daneové Lexikon lektvarů paní Daneové Katherine Howe

Dlouho mi trvalo se začíst, zvlášť v první půlce se nic nedělo. Zápletka nakonec zajímavá, nicméně konec celkem odfláknutý, uspěchaný. Doslov vysvětlující reálné základy a vztah autorky k tématu byl fajn.

13.06.2021 3 z 5

Žena se lvem Žena se lvem Františka Vrbenská

Většina povídek vůbec nebyla špatná, ale od přečtení knihy mě málem odradila hned první povídka. Za mě opravdu otravná. Navíc tenhle styl psaní je po mě úplné peklo.
Jinak se mi líbila pestrost povídek, některé mě zaujaly hodně, jiné méně.

13.11.2020 3 z 5

Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Nějak jsem se nemohla začíst, trvalo mi to skoro do půlky knihy. Pak jsem si vsugerovala, že se nejedná o Bridget, ale úplně jinou hrdinku, a šlo to samo. Prostě tohle už není klasická BJ. Mark nemá být mrtvý, to prostě nejde.
Oddechovka to částečně je, nicméně místy byla kniha až moc smutná.

20.02.2020 3 z 5

Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou Jenny Colgan

Velmi pěkně, čtivě napsané. Přestože podobnou literaturu moc nečtu, moc se mi líbila. Milé, i když trochu smutné čtení. A nebylo to extra přeslazené, čehož si cením.

02.08.2019 4 z 5

Deníky psané v korzetu Deníky psané v korzetu Katie MacAlister

Pěkná oddychovka s pro mě zajímavým námětem. Jen bych uvítala méně milostných scén, které byly otravně dlouhé a hlavně neskutečně pitomě užvaněné. Kdo u sexu tak strašně žvaní?

13.05.2019 4 z 5

Tajemství abatyše z Assisi Tajemství abatyše z Assisi Vlastimil Vondruška

Pro mě asi nejslabší díl série, příběh je příšerně překombinovaný a upřímně, nadutých sebestředných postav tam bylo víc, než je normálně zdrávo. Oldřicha určitě nezatracuju, ale oproti jiným dílům to není ono.

17.09.2024 3 z 5

Znamení Jidáš Znamení Jidáš Vlastimil Vondruška

Opět zamotaný případ, ale tentokrát se mi líbil víc, než jiné. Tedy Oldřichovy příběhy mám ráda všechny, příjemně se čtou a je to osvědčená stálice. Proč mě teda tenhle chytil víc? Možná proto, že Oldřich tady byl poněkud lidštější než obvykle. Protože případ byl sice zamotaný, ale ne zbytečně moc. Protože obsahoval i akčnější scény. Důvodů by se našlo asi víc. Nakonec jen malinkou výtku, mám ráda, když vrah polopaticky vysvětlí svoje pohnutky, pocity, spády a všechno kolem. Jsem zkrátka zvědavá. Tady mi to krapet chybělo.

05.09.2024 5 z 5

Prokletý polibek Prokletý polibek Erin Sterling (p)

Ideální relaxační čtení, celkem zábavné, nechybí magie a trochu napětí - zkrátka ne úplně klasická "dá mi /nedá mi." A co je hlavní! Je tam víc Sira Pecivála.

27.02.2024 4 z 5

Posedlá romantikou Posedlá romantikou Beth Orsoff

(SPOILER) Vždycky se nechám nalákat na slib, že daná romantika je skvělá oddechovka. Není! Mě zkrátka neuvěřitelně vytáčí, že hrdinka je sebestředná, hnidopyšská blběna, která se bere sakra vážně.
Zaznamenala jsem přirovnání k Bridget Jones, jenže ta byla aspoň vtipná. Svým způsobem. Samozřejmě že to skončí dobře, jak taky jinak. Ale Julii jsem to nepřála.
Chápu, že kniha z roku 2006 bude mít trochu odlišný pohled na věci (a třeba techniku), nicméně některé hlody (třeba o hledání manžela a ženách s kariérou) mi přišly spíš jako z roku 1906. Přece jen se jedná o dílo staré jen necelých 20 let.
Kapitola se seznamovací agenturou mohla mít zábavný potenciál, ale zůstal bohužel nevyužitý. Stejně tak linie s potenciálním přítelem, skrytým gayem.
Opět nevyužito. A víc potenciálu tam snad ani nebylo.

26.10.2023 1 z 5

Tanec papírových draků Tanec papírových draků Petr Brožovský

(SPOILER) Ze začátku jsem byla opravdu nadšená. Mám slabost pro hrdiny, co zjednávají spravedlnost tam, kde je zákon krátký. I když je to uskupení divných existencí jako PSZÚ. Trošku mi to připomnělo Noční klub. Trošku.
Chápu, že z podstaty akčního scénáře musí být skupina vybita až na jednoho, dva mstící se hrdiny. Bohužel. Ale převtělování duší, probuzení a podobný hovadiny na mě bylo už moc. To jsme si hodně ulítli někam do ezo sfér, což já fakt nerada. I tak dávám vysoké hodnocení, protože většina knihy byla jednoduše skvělá.

21.10.2023 4 z 5

Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Tentokrát byl případ poměrně složitý a zdánlivě v něm figurovalo mnoho postav. Příbuzenské vztahy byly též celkem hojné, proto jsem ocenila seznam postav na začátku. Ještě bych ocenila mapu, jako tomu bývalo u prvních dílů série.
Osobně mám ráda případy s kořeny v minulosti, kdy se vytahují staré rány a křivdy.
Takže jsem spokojená, ostatně jako téměř vždycky. Oldřich z Chlumu je oddechové čtení a vždycky se čte dobře.

03.10.2023 4 z 5

Stínový drak Stínový drak J. R. Castle

Druhý díl je akčnější než první, jinak mi přišel trošku slabší. Stále se jedná ale o skvělou fantasy pro děti, jako mladší byl z ní byla určitě hodně nadšená.

01.08.2023 3 z 5

Hovězí v žaludku - Pekelný nářez Hovězí v žaludku - Pekelný nářez Martin D. Antonín (p)

Nejsem nijak extra nadšená. Zábavné scény střídají velenudné scény. Nápad jistě dobrý, ale... Nechce se mi říct, že výsledky nebyly dobré, to bych byla kritická až moc. Ale mezery tam jsou.

27.03.2023 3 z 5