Rachel Rachel komentáře u knih

Mrtví se někdy vracejí Mrtví se někdy vracejí Stephen King

Nekuřáci a.s. je kousek, který mám ze všech Kingových povídek i knížek asi nejradši.

26.12.2011 5 z 5

Zelená Zelená Martin D. Antonín (p)

Námět je zajímavý a dialogy docela zábavný. Problém je to mezitím, jako povídka by mě to asi bavilo, takhle mi dalo docela zabrat se tím prokousat.

09.01.2017 2 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Neubráním se srovnání knížky a seriálu, protože jsem se jimi prokousávala oběma současně.
Knížka na mě působí svižněji než seriál, obvyle to bývá naopak, ale seriál je tak doslovně převyprávěný až je to chvílemi nuda k uzoufání (třeba díl o svatbě vs. kapitola o svatbě;)).

Oproti tomu knížka nedovede předat všechnu tu nádhernou výpravu, krajinu a přízvuky, kdyby pro nic jiného, tak tohle je důvod proč se na seriál podívat.

Červená knihovna to rozhodně je, ale seriálovou podobu jsme zvládli společně s mužem a až na některé sexuální scény jsme s obsahem neměli problém ani jeden.
Takže za mě knížka zajímavá je, ale stačil by mi asi jen seriálu kterého bych koukala na pomalu ubíhající krajinu.. V knížce proti seriálu není nic navíc. Na další řadu ani díl se nechystám.

12.07.2016 3 z 5

Pošta v ZOO Pošta v ZOO Ondřej Sekora

Veleryba, která se shání po bratrovi, co ho ulovili velerybáři je pořád stejně hrozná jako před lety. Obrázky jsou krásné.

02.05.2016 1 z 5

Pod staropražským nebem Pod staropražským nebem Emilie Bednářová

Anotace téhle útlé knížky vůbec nevystihuje to, co se v ní dočetete. Čekala jsem od vyprávění autorčiny babičky spíš jako trochu nostalgicky zasněné romantiky s nějakými reáliemi staré Prahy. Ale je to mnohem živější a zábavnější čtení.

Výstižnější než komentář bude krátky úryvek ( není to nijak zásadní spolier:))
"Jestli si mne, panno Alžběto, nevezmete - useknu na nátoni hlavu vám i sobě! Nevíte, jak vás mám rád!"
Panna Alžběta se rozstřásla strachy a řekla, že ona by si ho ráda vzala, kdyby slíbil, že na ni bude něžný.
"Jak bych nebyl něžný!" zapřísahal se Tomáš. Když bych nebyl něžný, jen ať si panna Alžběta postěžuje a já si hned useknu ruku. (...)"
Panna Alžběta si Tomáše vzala.

A je tam spousta slov, které jsem předtím neznala. :)

19.01.2016 4 z 5

Nákaza Nákaza Guillermo del Toro

Jsem nadšená. Žádný z hrdinů není úplně jednoznačný klaďas, upíři nesvětélkují a záporáci jsou opravdu zlí.
Knížka má tempo spíš filmového střihu, dlouho nic neřekne naplno a přes to baví. Rozhodně dopoučuju, prvně si ji přečíst a až pak vidět seriál. Ten působí sice trochu brutálněji v jednotlivých scénách, kde se děje nějaký ten hnus. Ale míň napíná a hlavně v osobních linkách se z příběhu stává trochu selanka, která zdaleka nepůsobí tak temně a depresivně.

12.01.2016 5 z 5

Jak zacházet s nemrtvými Jak zacházet s nemrtvými John Ajvide Lindqvist

Možná si do toho projektuju něco co tam sama vidět chci, ale tohle není horor. Spíš hodně strašidelný příběh o nás jako lidech. Není to o zombiích,shnilým masu, lekání nebo něčem nadpřirozeným, to tvoří spíš kulisu pro příběh. Na tomhle pozadí se odehrávají drobné příběhy o loučení, nadějích a vině. I úvaha o tom, jak se k nadpřirozenu postaví naše moderní demokratická rádoby nerasistická a nexenofobní společnost a tom, kde končí člověk a začíná tělo.
Rozhodně bych neřekla, že to byla nuda..

16.07.2014 5 z 5

Šance pro ducha Šance pro ducha Simon R. Green

Místy jsem postrádala humor z jeho Noční strany a Droodů a když na něj došlo připadala jsem si trochu ošizená, protože některé vtípky zrecykloval ze svých ostatních knih (i když každý máme asi svoje oblíbené vtípky, které opakuje do zblbnutí, takže něco se zatoulá). Celkově to rozhodně nebylo špatné.

24.02.2014 3 z 5

Pionýrské tábory ROH 3 - tábor v dešti Pionýrské tábory ROH 3 - tábor v dešti Karel Polomis

Knížka trochu mate tělem, člověk by čekal spíš hry do klubovny, ale ono jde spíš o náměty na výtvarné činnosti a vedení nástěnek. Není to špatné, nicméně tohle téma zpracovává o něco zajímavěji a lépe skaut Libor Hofman ve svých Výtvarných hříčkách. takže výhodu téhle knížečky vidím hlavně v tom, že je skladná a do batohu na tábor se vejde snáz.

24.02.2014 4 z 5

Oblékám se sama Oblékám se sama Alena Hanzlíková

Byly doby, kdy jsem si podle téhle knížky šila na panenky a pak i občas něco na sebe... a už tehdy mě štvala ta textová část. :)

07.02.2014 3 z 5

Ať vejde ten pravý Ať vejde ten pravý John Ajvide Lindqvist

Kniha je dobrá, film je naprosto vynikající.

06.02.2014 5 z 5

Kniha kódů a šifer Kniha kódů a šifer Simon Singh

To jsem takhle jednou neprozřetelně zažertovala s babičkou na téma kryptografie a krypta..
Téhle knížce musím přiznat, že je vážně čtivá a podařilo se jí zaujmout mě. :)

06.02.2014 4 z 5

Židovské anekdoty Židovské anekdoty Karel Poláček

Mám vydání z 67 a musím říct, že grafická stránka je vynikající.

06.02.2014 4 z 5

Rosemary a její syn Rosemary a její syn Ira Levin

Narozdíl od ostatních mi druhý díl nezkazil výborný dojem z prvního. Ten druhý mi připadal jako taková slátanina, že to s tím výborným prvním prostě nešlo dohromady. :)

04.02.2014 1 z 5

Polibek stínů Polibek stínů Laurell K. Hamilton

Jak mě první díly Anity bavily, tak Meredith mě otravovala, zápletka se vytratila, naopak chapadla a sex se nějak množily.. Kdyby to bylo aspoň vzrušující, pak by se dalo říct, že je to porno, ale ono to není ani to. Nakonec jsem to dočetla, ale k tomu nedat hodnocení "odpad" mě vede asi jen nostalgie k prvním dílů Anity.

03.02.2014 1 z 5

Malinkatý kretén Malinkatý kretén Zdena Frýbová

Narozdíl od ostatních komentujících mě na téhle knížce baví hodně právě ty části točící se kolem politiky. naposledy jsem ji četla před prezidentskou volbou a spousta věcí mi přišla hodně aktuální, třeba "voblizujou se jak Klaus se Zemanem" :)

01.02.2014 5 z 5

S bolestí druhých před očima S bolestí druhých před očima Susan Sontag

Úvahy o zobrazování násilí a smrti, o nás a našem měnícím se přístupu k nim. Knížka která se nedá shrnout v jednom komentáři, ale rozhodně by se měla číst.

15.01.2014 5 z 5

Pianista Pianista Władysław Szpilman

Po nadšení z filmu pro mě kniha byla docela zklamáním. Chápu, že Szpilman nebyl spisovatel, že to sepsal s odstupem a není to deník. Ale stejně mě to nebavilo, i když to možná zní vzhledem k tématu zle.
Dodatek - deník němce, mě naopak zajímal hodně.

27.12.2011 3 z 5

Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Souhlasím s tím, že je to plné křesťanské symboliky, koneckonců proto to napsal. :) Ale jako malé dítě ateistických rodičů mě to nijak nepoznamenalo, takže bych to knížce nevyčítala. Když jsem je nedávno při stěhování vytáhla ze zadní poličky knihovny a četla znovu, taky mi ta křesťanská symbolika přišla děsně okatá, ale jako dítě jsem to tam prostě neviděla a vnímala jen pohádkový příběh.

PS: Lev čarodějnice a skříň je vážně první díl. Čarodějův synovec se sice odehrává dřív, ale napsán byl asi o několik let později, autor asi věděl proč ho zařadil jako 6. ( říká se tomu flashback :)).

27.12.2011 5 z 5

Panenka z kostí Panenka z kostí Holly Black

Trochu temnější, rychle odsýpající fantasy pro děti. Rozhodně doporučuju ke čtení, Holly Black tyhle pohádky z moderní ameriky umí podat jako málokdo.

26.07.2017 4 z 5