Raddeeqq Raddeeqq komentáře u knih

Červená kniha – čtenářská edice Červená kniha – čtenářská edice Carl Gustav Jung

Kniha kterou ocení ti, kteří hledají sebe sama. Podobně jako samotný autor. Osobně doporučuji pořídit s knihou "Umění C.G.Junga" - pro kontext a pochopení hloubky samotného textu.

Třinácté komnaty dětské duše Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander

Pro mě jedna z nejzásadnějších knih které mě přivedly k zájmu k psychoterapii. Především té dětské. Oaklander píše poutavě, předkládá kazuistiky na kterých demonstruje svůj přístup a práci s dětmi. Knihu provází metody a techniky, které mohou inspirovat nejen psychology a psychoterapeuty, ale také třeba i učitele či speciální pedagogy.
No prostě - doslova knižní poklad!

Jak si lidé hrají Jak si lidé hrají Eric Berne

Velice pěkná a zajímavá publikace. Spíše pro studenty psychologie či zájemce z řad pomáhajících profesí.

Šarlatová evangelia Šarlatová evangelia Clive Barker

Jakožto fanoušek Barkera si po přečtení říkám "je to co jsem očekával? Začátek bravurní, ale postupně tomu dochází dech. Celkově esence jako u některých povídek z knih krve, Cabal a samozřejmě i Imajiky. Kniha potěší, ale v konečném důsledku znalce autorových děl nepřekvapí.

03.09.2024 3 z 5

Akira 1 Akira 1 Katsuhiro Otomo

Ačkoliv znám pojem AKIRA především jako výborný animovaný film, tak komiks z něhož snímek čerpal mě totálně dostal!!

16.06.2021 5 z 5

Co je nového v počítačových hrách Co je nového v počítačových hrách Helena Bendová

Knížka spíše pro teoretiky mediálních kultur, než pro samotné hráče her. Jinak super!!!

20.12.2020 5 z 5

Záhadám vstříc Záhadám vstříc Richard Dawkins

Knížka je super. Zvláště mě těší že autor ze sebe nedělá kdovíjakou lacinou celebritu která má za každou životní událostí tisíce superlativů...

13.09.2020

Analytická psychologie v pohádkách Analytická psychologie v pohádkách Marie-Louise von Franz

Na první dobrou mě kniha popravdě vůbec nezaujala, neboť jsem čekal publikaci, která mě "utluče" výkladem, ale ono ne. Ačkoliv přiznávám že pro pochopení a jakž takž směrodatné vyznění některých výkladů za pomocí analytické psychologie, by člověk potřeboval dělat vizuální mapu a mít při ruce kompletní literaturu vydanou C.G.Jungem :)

12.01.2025 4 z 5

Výklad snů daseinsanalytickou metodou Výklad snů daseinsanalytickou metodou Jiří Růžička

Publikace, která dokáže ukázat možnosti přístupu ke snům a jejich "vykládání", který je ale rozdílný oproti ostatním školám. Za mě zajímavě podané, ačkoliv v některých pasážích jsem se už trochu ztrácel...
Jinak parádní kniha!

25.12.2024 5 z 5

Kompendium klinické logopedie Kompendium klinické logopedie Karel Neubauer

Pomohlo a zachránilo při psaní seminárky ze speciální pedagogiky :)
Byť je kniha víceméně pro odbornou čtenářskou obec, tak pro příbuzné obory, se najdou zajímavá témata.

25.12.2024

Praktická arteterapie Praktická arteterapie Marie Lhotová

V podstatě pokračování předchozí publikace autorů - "Arteterapie v souvislostech"
A také podstatě učebnice pro studenty studující tento obor :)

Arteterapie v souvislostech Arteterapie v souvislostech Marie Lhotová

Nezbytná učebnice pro studenty arteterapie, doslova :)

22.12.2024 5 z 5

Děti a problémy v chování: Etopedie v praxi Děti a problémy v chování: Etopedie v praxi Miluše Hutyrová

Jako určitý přehled to určitě stačí, pokud člověk tedy nestuduje vyloženě speciální pedagogiku, ale jako propedeutika v etopedii stačí.

22.12.2024

Psychodiagnostika dospělých Psychodiagnostika dospělých Mojmír Svoboda

Za mě velice přehledné a čtivé. Asi jsem divný, ale mě ty přístupy a koncepty diagnostických baterií vyloženě zaujala. Ale chápu, že to může pro ostatní být nuda :)

22.12.2024 5 z 5

Současná psychopatologie pro pomáhající profese Současná psychopatologie pro pomáhající profese Marie Vágnerová

Díky za ni! Sice bichle, ale je tam skoro všechno, co člověk potřebuje ke studiu psychopatologie v kontextu pomáhajících profesí.

22.12.2024 4.5 z 5

Antropologie obrazu: Návrhy vědy o obrazu Antropologie obrazu: Návrhy vědy o obrazu Hans Belting

Nevím jak a proč, ale tato publikace se mi četla sama. Ačkoliv i já sám musím přiznat, že jsem s některými částmi bojoval a musel se vracet. Přesto jsem se dokázal do ní začíst - což se mi u jiných teoretických pracích moc nestává :)

Vzdělávání zaměřené na studenta Vzdělávání zaměřené na studenta Petr Mikoška

Velice zajímavá publikace. Především hloubkou a hledáním paralel v dalším uvažování - tedy autor nepředkládá pouze Rogersovi úvahy samotné, které by autor "narouboval" na pedagogiku, ale také předkládá plusy a mínusy PCA přístupu a dokonce jej v jedné částí publikace porovnává s Freudovskou psychoanalýzou.
Jinak já osobně jsem jí použil při sepisování absolventské práce na peďáku. Určitě doporučuji pro studenty jak pedagogiky, tak i psychologie a dalších příbuzných oborů.

Lékařská péče o duši Lékařská péče o duši Viktor Emil Frankl

Kniha zaměřena primárně pro vhled do logoterapie. Předkládá čtenářům Frankovu koncepci nejenom z psychoterapeutického ale především z filosofického diskurzu. Kniha spíše pro studenty psychologie, psychoterapie a dalších příbuzných oborů, kde se pojem "smysl" pojí s otázkou po smyslu vlastní existence.

09.10.2024 3 z 5

Síla nevysloveného Síla nevysloveného Peter Pöthe

Osobně mi přišlo zajímavé vhled do dětské psychoterapie. Bez některých autorových vhledů a vysvětlení by člověk mohl pojat dojem že terapie s dětmi = hrajeme si = což může být pohled laika, popřípadě rodiče jehož dítě terapii návštěvuje. Za mě skvělá publikace. Pro pochopení toho jak dalece a také jaké případy řeší dětský psychoterapeut.

25.09.2024 5 z 5

Lidské a mezilidské Lidské a mezilidské Martin Buber

Kromě Freudovi psychoanalýzy se Buber také vyjadřuje ,v některých pasážích, k Jungově analytické psychoterapii. Jinak kniha spíše pro zájemce z řad psychologie, či psychoterapie.

15.09.2024 2 z 5