radimch radimch komentáře u knih

Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

K této knize je potřeba přistupovat takto - nevědět o ní nic, přečíst ji až do konce a pak na nad ní zpětně přemýšlet.

21.11.2021 5 z 5

Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Kostely a Praha!

"Jan Žižka, krvavý špalek i katovská sekyra české pokory byl nejhorším ztělesněním českého křupanství, co dějiny pamatují,
odstrašujícím vzorem asiatského barbarství a brutality...Jeho krvelačný vlčák Želivský, terorista v kněžstkém hávu..."

01.09.2021 5 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Novinář toho může za rok zažít víc, než člověk za celý život. Opravdu dobré, autentické. Děkuji.

21.01.2024 5 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Jazyk argot, ale postavám důvěryhodně sedí a pointa - ta je fakt brilantní

22.05.2023 4 z 5

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Dílo, které naprosto vybočilo ze všeho, co do té doby bylo napsáno.
Začátek mě hned nechytl, ale pak jak se to rozjede, je to jízda.
Čteno v originále i česky - překlad do češtiny je svost sám o sobě.

10.05.2023 5 z 5

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

"Hermo to je koncert - jako Kubelík!"

27.02.2022 5 z 5

Kapitánská dcerka Kapitánská dcerka Alexandr Sergejevič Puškin

Byl jsem velice příjemně překvapen touto útlou knihou. Nečetl jsem ruký originál, ale překlad Bohumila Mathesiuse a nemůžu tedy plně posoudit do jaké míry je to zásluha autorova a do jaké překladatelova, ale jednoduše mě dílo bavilo a to hlavně svěžím jazykovým stylem s nádechem humoru na jinak ponurém příběhu.

15.11.2021

Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Krásný apokryfní příběh o frýžském králi Midasovi a jeho oslích uších zasazený do Irského Wicklowa. Havlíček měl rozhled!

04.11.2021 5 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

40 let stará motivační kniha - velmi inspirativní, Dan Milliman magicky vypráví vlastní příběh.

Moderation is lukewarm tea, the devil's own brew! strana 126

31.01.2024 5 z 5

Zimní včely Zimní včely Norbert Scheuer

Magický příběh člověka a včel v Eifelské vrchovině za války. Nádhera.

23.12.2023 5 z 5

Řád času Řád času Carlo Rovelli

Naprosto vynikající kniha, která otevírá oči těm, co ji čtou opravdu pozorně. Krásně popisuje jak subjektivní a iluzorní je pohled na čas. Nádherně popisuje růst entropie a s ním související vnímání toku času. Doporučuji všem, kteří se snaží pochopit tento svět.

15.10.2023 5 z 5

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Smutná kniha. Je potřeba nezapomínat. Děkuji.

17.08.2023 5 z 5

Zahradníkův rok Zahradníkův rok Karel Čapek

Roztomilá knížka, hlavně ze začátku opravdu zábavná.

03.07.2023 4 z 5

Jdu s hlavou vztyčenou Jdu s hlavou vztyčenou Daniel Anýž

Milada byla hrdinka. Čest její památce.

22.02.2022 5 z 5

Jan Werich za oponou Jan Werich za oponou Jiří Janoušek

Dobře vedené rozhovory! Werich měl v sobě spoustu životního moudra, kterým se i dnes může leckdo nechat inspirovat. Jeho názory protkané bohatými životními zkušenostmi a všeobjímající vztah k humoru jsou velmi velmi obohacující.

18.02.2022 5 z 5

Cesty rytířů Cesty rytířů František Niedl

Hrdinský epos o nesmrtelném drsně vtipném mstiteli. Přípomínalo mi to film s Arnoldem Schwarzeneggerem Commando.

05.02.2022 4 z 5

Ve službách mocných Ve službách mocných František Niedl

Třetí díl série Rytířů z Vřesova už bohužel připomíná hrdinskou ságu. Nesmrtelný hlavní hrdina Wolfram hýři sarkasmem, ledovým klidem a zázračnou nedotknutelností. Je to trochu škoda. Po excelentním prvním dílu, dobrém druhém, tento třetí, i když stále historicky zajímavý, sklouzává jemně do "seriálové" podoby.

17.01.2022 5 z 5

Mimochodem Mimochodem Woody Allen (p)

Tak prostý a extrémně produktivní člověk. Velmi zábavná četba.

08.12.2021 5 z 5

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Dobrý příběh a vynikající stylizace.. co se týče obsahu: O tempora, o mores!

15.11.2021 5 z 5

Zápisky z blázince Zápisky z blázince Miroslav Macháček

Zajímavý člověk s vlastními názory, dobré, dost dobré.

01.09.2021 4 z 5