RADOST komentáře u knih
Myšlenky těla. Bohatost jazyka. Po několika povídkách pocit přesycenosti, ztráta chuti na další.
Oceňuji styl, polské reálie, úvahy nad antisemitismem i postojem ke starým křivdám a historickým událostem. Detektivka, která kromě pachatele odhaluje i zasuté motivy v ostatních obyvatelích polského maloměsta.
Propracované, napínavé, nabízí se jednoduchá i složitější řešení, nepostrádá zavádějící i odlehčující dějové uličky. Ale nenavnadila mě k okamžitému přečtení dalšího dílu série.
Opět to byla příjemná a napínavá četba, odpovídající autorčinu schématu. Atmosféra vypsána tak dobře, že opravdu netoužím tam žít. Ale příběh byl zajímavý a i když jsem část záhady celkem brzo odhalila, přesto mě závěr překvapil.
Působivý úvod a vhled do myšlení a jednání vyšetřovatelů i příbuzných obětí. Ráda si přečtu knihy ze série Kovac/Lisková.
Nebylo to podle mého gusta. Chlast, násilí, drsnost, boj o prestiž. Na obou stranách. Napínavé ano. Ze života - snad. Pro chlapy určitě. Ale já příště vyhledám jiného autora.
Na pozadí své vize budoucnosti a jejího srovnávání s minulosti ukazuje autor různé praktiky totality a uplatňování státní moci. I přes nevyrovnanost a malou propracovanost nutí k zamyšlení.
Toto Pekkalovo pátrání mě trochu zklamalo - nejen tématem, ale i neustálými vzpomínkovými návraty do děje prvního dílu. I samotná postava Pekkaly, který nyní pracuje pro Stalina na základě vlastního rozhodnutí, se mi již nejeví tak sympaticky a zásadově,jako v prvním díle. Série však plní své poslání - ukazuje politiku i praktiky stalinismu a úskalí života v SSSR v době před druhou světovou válkou.
Poutavá detektivka především pro ty, kdo se zajímají o dějiny Ruska a praktiky stalinismu. Pekkalovo pátrání po skutečném konci carské rodiny jsem si v duchu dávala do souvislosti s poznatky z jiných knih (například jeden z dílů Dynastie Morlandů a pokusy o emigraci carské rodiny do Británie) a ruské reálie byly přesvědčivé. Přečtu si i další díly této série.
Od současné detektivní tvorby jsem si odskočila k té klasické, k legendární A. Christie. Uvažování H. Poirota má své kouzlo, autorčino zpracování je kvalitní, exkurze do starých časů příjemná. Nicméně překombinovaný příběh mě moc nezaujal, nevtáhl do děje, místy i nudil. Návraty k této klasice budu raději podnikat prostřednictvím filmového plátna.
Slibná prvotina, která může zaujmout a pobavit především maturantky, vstupující bez zkušeností a s naivitou do dospěláckého života.
Mám z toho rozporuplný dojem. Je to především srdceryvné vyprávění oběti o těžkém životě v arabské rodině s despotickým otcem a prarodiči tvrdě vyznávajícími tradice. Politovánihodné, ale i poučné. Nemohu přijmout jakousi naivitu a nerozhodnost matky i dcery. A neztotožňuji se s celkovým vyzněním knihy , glorifikujícím odvahu obětí a hanící systém a nedostatečnou pomoc institucí.Hrdinky knihy nežily ve vzduchoprázdnu, mohly předvídat, včas a lépe řešit svou situaci. Je to jiný svět, jiné zvyklosti, jiné povahy - postoje a jednání hrdinek mi až příliš připomínají jednání té skupiny obyvatel, která se spoléhá, že jejich problémy bude řešit někdo jiný.
Průměrná kniha o životě babičky, dcery a vnučky, které každá šla za svým cílem navzdory zaběhnutým zvyklostem.
Svěže popsaná situace po restutici majetku a způsob netradičního využití vráceného zámečku. Pobaví, je učesanější a méně ztřeštěná než Bočkova Poslední aristokratka, kterou vzdáleně připomíná.
Pro mně to bylo zklamání. Styl vyprávění téměř reportážní, kvalitě nepřidal ani překlad. Nudnost stylu je znásobena podobností obou příběhů i jejich závěrečným vyústěním. Opakující se téma - začleňování cizinců v nové zemi a pohled místní populace na ně - mě lákalo. Ale kniha mi nepřinesla žádné nové poznání ani čtenářský zážitek a působila na mně trochu bolestínsky.
Jímavý příběh o tom, jak se vyrovnat s velkou tragédií; zda a jak dále žít. Určitě chytne za srdce většinu žen a možná dodá i trochu naděje a optimismu. Na mně však, i přes svá sdělení, zapůsobila kniha tak nějak nepřesvědčivě, pohádkově, s pachutí dávného ženského "červeného" čtení.
Mladá spořádaná zdravotní sestra se osamostatní, přestěhuje do pochybné čtvrti a tam poznává lidi jiného ražení. Román o empatii, přizpůsobivosti, jinakosti, o nezvyklých schopnostech i životních náhodách.
Čtivé, napínavé. Dle mého názoru základní téma cíleně a nadměrně využito pro získání čtenářského ohlasu. Vše na mě působilo tak trochu přes čáru, přes hranice pravděpodobnosti.
Tři vzpomínkové povídky, vykreslující dávnou bídu, morálku, předsudky ale také sounáležitost. Pohled zpátky zaměřený na stopování citů a uvědomování si odlišné sexuální orientace.
Všichni máme vzpomínky na dětství. Na jeho vůně, barvy, zvuky, vztahy, pocity. Ale je jen málo těch , kdo je dovedou tak citlivě, netradičně a výstižně vyjádřit. Autorce patří chvála, umí.