RADOST komentáře u knih
Drsným, akčním detektivkám z prostředí bojujících gangů (které je mi , díky bohu, zatím cizí) , se většinou vyhýbám. Tentokrát jsem však dočetla bez sebezapření a ani mi tak nevadila hrůznost děje a "nesmrtelnost" detektivů. Převládala totiž nosná myšlenka - co způsobuje nenávist, kde se bere, čím se živí, za co se schovává a zda či jak ji jde zmírnit.
Drsná detektivka, napsaná s citem pro gradaci. Dějem nás provází nejen zkrachovalý kriminalista Havran, ale prostřednictvím několikaletého deníku i prostitutka Máša. Je šílené, čeho jsou lidé schopni - pro peníze nebo pro své zvrácené choutky. Ne všichni jsou vyšinutí, ale chovají se tak.
Dobré, netypické povídky ze současnosti. Jedna z nich, povídka Pade od Marke Epsteina, je však výborná. Dík za ni! přivítala bych více takových skvěle napsaných životních postřehů a pocitů.
Nevím, zda mě zklamala kniha nebo moje malá schopnost dešifrovat autorčina sdělení. Kniha o mé zemi a zčásti i době, ve které jsem žila. Přesto mi osudy knižních hrdinů nebyly blízké a autorčin styl také ne. Chvílemi jsem se ztrácela, vracela a znovu pročítala ve snaze pochopit děj i souvislosti. A přiznávala si, že asi nerozumím - nebo rozumím jinak, než bylo zamýšleno? Jedna z knih, ke které se snad někdy vrátím. Ale jen proto, abych si ujasnila, zda i po časovém odstupu bude pro mně stejně záhadná, nepřesvědčivá a svým způsobem nepřínosná.
Věděla jsem, že i u další Váňové se dá předpokládat přehnanost - ve volbě jmen, nakupení zvláštních situací , traumat. náhod i záporných vlastností. Bylo tomu tak i tentokrát. Přesto, s vědomím této nadsázky, se mi kniha líbila, dobře se četla, poskytla mi příjemnou relaxaci. A trochu nutí i k zamyšlení. Jací vlastně jsou lidé kolem nás, jaké životy žijí? Toto je kniha o lži a utajování. Jaká je skutečná koncentrace lží? Možná to autorka zas tak nepřehnala.
Poutavě napsaný příběh z možné budoucnosti, upozorňující na důsledky uzurpování moci nad přírodou i lidmi. Kniha o nepostradatelnosti vody, ale i zodpovědnosti, přátelství a víry v nalezení nových cest a východisek. Kniha ekologická, výchovná, napínavá,čtivá.
Vážné téma zpracované s komikou, cynismem, černým humorem. Autor to zvládl, kniha i tak vyzněla pokrokověji, než jednání jejích aktérů. Přesto mi toto absurdní zpracovní jaksi nesedlo. Chvíli mě bavilo, pak i rozčilovalo. Celkový dojem - nechtěla bych žít v té době v těch končinách, ať už se na to dívám tragicky nebo komicky.
Jednoduše napsaný příběh egyptské tanečnice, která přes svůj nízký původ usiluje o hodnost chrámové kněžky a překonává mnohé potíže. Odpočinková četba pro chvilkový únik z reality.
Povídky psané jako život sám. Něco se odehrává, vy si neuvědomujete, co předcházelo, co bylo příčinou. Nevíte, co bude dál, jak to skončí, co to pro vás bude znamenat. Prožitek vás ihned nebo později něčím poučí; někdy utkví v paměti ani nevíte proč. Jsou to povídky o životních ztrátách. O nehmotných ztrátách.
Detektivka o tajemném. O Islandu, historii čarodějnických procesů, nevyjasněných rodinných vztazích, studentském spolku vyznačujícím se extravagancí a sklonem k magii. Do toho trochu všedních starostí sympatických vyšetřovatelů, jiskřičky vtipu - a už jste pohlceni. Od této autorky si toho ráda přečtu více.
Dobré, různorodé, zajímavé, aktuální, mnohdy překvapivé, pátrající - občas po pachatelích, občas po příčinách, ale vždy po pocitech lidí v různých situacích. Doporučuji.
Dočteno. O čem to vlastně bylo? O krkavcích, jestřábech a vrabcích v lidské pobobě? O vydírání? O schopnosti udělat pro kamaráda více než pro sebe? Nebo o síle osobnosti, která svému okolí namluví cokoliv a je za to velebena a ctěna, stane se zbožňovaným idolem? O hlouposti, zbabělosti nebo naopak vnitřní síle? Řekla bych, že z každého soudku trochu. Kdo čekal napínavý detektivní příběh, byl zklamán. Kdo vnímal autorovo poselství, musí konstatovat:Nebylo to špatné.
Šťastné manželství - on, ona, děti. Co nastane, když se toto štěstí téměř neviditelně vytrácí? Co probíhá v myslích zúčastněných, jaké budou důsledky a jaká najdou řešení? Dobře napsaná kniha o tom, co by bylo, kdyby. A také o tom, jak dál.
Jednoduché krásné obrázky, o kterých dovede vypravovat dvouleté dítě, včetně určování barev. Hodnotím kladně.
Průměrná detektivka, která vás zaplaví množstvím jmen a navzájem propletených osudů (trochu nereálné), hospodářskými problémy dnešních dnů i kořeny současných činů v minulosti. O lidech, kteří umějí chytit příležitost za pačesy, i o těch, kteří jejich vinou strádají. Pro mně byla četba zajímavá vazbou na hornické prostředí. Bylo to čtivé, ale chyběl tomu šmrnc. Bylo to tak trochu ploché a nevýrazné.
Zajímavá sága, vykreslující život na sklonku 19. a v prvé polovině 20. století v Americe i Evropě. Pro nás je navíc přínosná láskyplným vylíčením způsobu života, pracovitosti a povah Čechů. Jejich činorodosti, touze po vzdělání, uplatnění talentu, vlastenectví. Dnes, šedesát let po vydání této knihy, se zamýšlím, zda ta česká povaha prošla nějakou změnou. Myslím, že autorka by byla velmi rozčarovaná a zklamaná.
Série krátkých vtipných a rádoby vtipných postřehů z rodinného života.
Svěží dílko o vztazích - otec, dcera, milenka a pár lidí okolo. Psáno s nadhledem, mírnou ironií a pochopením. Kdo z nich je tou pavoučí orchidejí, která všude pronikne, okouzlí svou krásou a zničí svou poživačnou existencí? Napínavý, mírně předvídatelný příběh, v němž hrají hlavní roli lidské povahy a rozdílný dar odhalit jejich slabosti či sílu manipulovat.
Výborná kniha! Je těžké psát komentář a nic neprozradit. Snad jen upozornit na recenzi Thannys a ztotožnit se s jejím názvem:
Nevidím zlo, neslyším zlo, nepovím zlo. Anebo ano?
Poetické, klidné a přesto poutavé líčení života dvou bratrů. Jejich dospívání, vzestup i životní tragédie. Kniha je zároveň jakýmsi deníkem Japonska 2. třetiny 20. století. Přibližuje japonskou povahu - pokornou a cílevědomou, ctící tradice. Seznamuje s některými oblastmi japonské kultury, s válečným strádáním i poválečným rozvojem. Je to kniha nostalgická a smutná. Kniha o osudovosti - je třeba vynaložit veškeré úsilí na splnění svých cílů, ale přijmout i zásahy osudu. Kniha o vztazích, o síle i slabostech těch, kdo tíhu osudu snášejí.