RADOST RADOST komentáře u knih

Poslední světlo Poslední světlo Alex Scarrow

Scifi? Nebo blízká skutečnost? Svět je opravdu velmi křehký a lidstvo zhýčkané. Jak zranitelná jsou naše noční spící města, jak si neumíme poradit s výkyvy počasí, jak jsme závislí na energiích a civilizačních vymoženostech! Neznáme to, co minulé generace. Je třeba se alespoň zamyslet a kniha v tomto směru naprosto splnila svůj účel.

03.02.2014 4 z 5

Neposlušná kůzlátka a jiné pohádky Neposlušná kůzlátka a jiné pohádky Ivana Kocmanová

Velmi dobrá kniha pro předškoláky, kteří nacházejí krásu společného čtení, abyž by znali písmenka.

31.01.2014 5 z 5

Spánek Spánek Haruki Murakami

Skvěle vystihnuté pocity ženy, která "nezdravým" způsobem získala čas navíc, čas pro sebe. Ten je důležitý pro každého, musíme o něj bojovat a dopřát si ho. Okolí si možná ani nevšimne a my najednou budeme žít další život, nejen ten původní stereotyp.

28.01.2014 4 z 5

Mimořádná událost Mimořádná událost Jiří Pehe

Dva odlišné životní příběhy a jedna mimořádná událost, která je spojuje, činí tuto knihu čtivou a napínavou. Jenže nejde o ty příběhy, ale o útok na váš životní stereotyp. Zasáhne vás a musíte přemýšlet nad dnešním světem, nad společností a svým místem v ní, nad pomíjivostí hodnot, které uznáváte..

27.01.2014 4 z 5

Město rozkvětu Město rozkvětu Beverly Swerling

Nejlepší díl série. Po boji o samostatnost, náboženské vyznání a zrušení otroctví nastupuje boj stejně urputný. Boj hospodářský, boj nečistý, boj věčný. Nedůvěra k technickým vymoženostem se zmenšuje. Nadšenci a vizionáři vkládají práci i majetek do rozvoje města. Rozšiřuje se síť gangů a parazitů, kteří se chytře a zákeřně obohacují. Místy je to velmi napínavé čtení.
Přála bych si, aby autorka napsala další pokračování.

26.01.2014 5 z 5

Město naděje Město naděje Beverly Swerling

Opět strhující čtení i zdroj historického poučení. Oceňuji především náhled do života, zvyků a myšlení čínských přistěhovalců, kontrast mezi národnostmi a vyznáními i důvody a cesty k soužití .

25.01.2014 5 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Poutavé vyprávění o Číně ve 20. století. Maoismus. Celá Čína jedním ohromným gulagem, z něhož není úniku. Hrůzné, nepředstavitelné, přesto pravdivé. Tolik námětů k přemýšlení! Jak se to mohlo stát? A neděje se to i jinde? Je skutečně tak jednoduché zotročit si lid a manipulovat s ním? Je až hrůzné, že odpověď zní ANO.

21.01.2014 5 z 5

Odložený případ Odložený případ Andrea Kane

Detektivka pro ženy, romantický thriller. Málo krve, hodně napětí. Námět zaujme a nutí k přemýšlení. A tak se stane, že čtenář už v půlce knihy tuší více, než armáda státních i soukromých vyšetřovatelů, špičkově vzdělaných odborníků vybavených neomezenými finančními prostředky a tou nejlepší technikou. A oni se opravdu snaží, nejsou úzkoprsí ani hloupí ani pohodlní. To jen autorka vám chce dopřát co nejdelší čtenářský zážitek a pocit uspokojení z vlastní chytrosti či intuice a dobrého konce. Doporučuji jako napínavou oddechovou četbu.

19.01.2014 4 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Dobrá, čtivá, přínosná kniha. Autorka správně zvolila střízlivý styl- vždyť Anna, Alžběta i Anežka žily obyčejné životy, ovlivňované událostmi v naší zemi v průběhu celého 20. století. Do vínku jim ale byly dány rozdílné povahy. Každá z nich v sobě nesla určitou životní sílu, určitou míru talentu, hrdosti, lásky i schopnosti řešit životní situace. Právě vykreslení jejich povah a jednání dává dílu plastičnost a poselství čtenářům. Za svá rozhodnutí jsme zodpovědni a budou ovlivňovat nejenom náš život. Hrdinky knihy zdaleka nejsou líbivé, sympatické a obdiv vzbuzující postavy. Ale přesně takové tady žily a žijí. A každá z nich v sobě skrývá něco na první pohled nepostřehnutelného.

17.01.2014 5 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Úžasné poselství o nelehké době. Nepatetické, vnímavé, jednoduše, přesto mistrně napsané. Vzpomínky zrcadlící situace a moudrost i osobitost těch, kdo autora provázeli krátkým úsekem jeho dětství. Střípky, které vám uvíznou v mysli.

15.01.2014 5 z 5

Město slávy Město slávy Beverly Swerling

Nedosahuje kvality prvního dílu, přesto poutavé i poučné. Rozkouskování a přeskakování mezi místy děje a jejich aktéry v krátkých intervalech během několika dnů sice umocňuje dojem chaotické a nepřehledné situace, ale jako čtenáři mi nevyhovovalo.
Hrdinnost a obratnost handikepovaného Joyfula Turnera zaváněla supermanovstvím. Autorka se odvolává na pravdivost příběhu, jen drobná přikrášlení. Myslím, že občas to přikrášlení přehnala.

14.01.2014 4 z 5

Než usneš Než usneš Linn Ullmann

Vzpomínky jedné z dcer na život její trochu zvláštní rodiny. Ze začátku mě zaujaly, později mě však tato poněkud chaotická mozaika spíše nudila.

08.01.2014 3 z 5

Pletené čepičky pro malé človíčky Pletené čepičky pro malé človíčky Nuriya Khegay

Velmi dobrý rádce pro všechny maminky a babičky, které chtějí uplést módní čepice a kukly pro děti. Návody jsou vždy pro tři velikosti (do roka. do dvou let, do tří let), detailně vypracované, názorně doplněné barevnými fotografiemi. Kniha obsahuje i informace o základech pletení, je vhodná i pro začínající pletařky. Doporučuji.

08.01.2014 5 z 5

Domilováno Domilováno Dora Heldt

Kniha o ženách a pro ženy. Kniha o rozchodech, o životě po nich. Emočně vyvážené, působí věrohodně. Ukonejšení pro ty, které už rozchod zvládly. Výstraha a upozornění těm, které si myslí, že je to nikdy nepostihne.

08.01.2014 3 z 5

Letmá známost Letmá známost Helena Němcová

Žena vzpomíná na svou mimomanželskou známost, na sílu svých citů tehdy v mládí, když ji prožívala. Tehdy byla tato zakázaná láska prioritní. Ve stáří jsou bývalí milenci ovdovělí, znovu se sbližují, zdánlivě jim nic nebrání ve štěstí. Jenže vlastní životní priority se u ženy již změnily... Soudím, že nejlepší na knize je její obálka.

05.01.2014 2 z 5

Konec a smrt Amelie Anne Konec a smrt Amelie Anne Kat Rosenfield

Hlavním motivem knihy není vyšetřování vraždy Améle. Přesto je to detektivka. Odhaluje ale vztahy a myšlení lidí na maloměstě. Zaměřuje se na dilema zda setrvávat (ve vztahu, způsobu života, v lokalitě) nebo se vydat za něčím novým. Je lepší být odvážný a ztratit zázemí (dokonce i život) nebo raději zůstat u zaběhnutého?Jak se zachovají ti, kteří jsou spokojeni sami se sebou i svým světem a nechtějí na změny přistoupit? Výsledkem je však průměrný pelmel, při jehož čtení stále něco očekáváte. Kromě uspokojení, že jste zřejmě vnímavější a chytřejší než přímí aktéři děje, se však nedočkáte ničeho dalšího. Snad se to v jiných knihách autorce podaří lépe.

05.01.2014 3 z 5

Odpuštění Odpuštění Lawrence Osborne

Není to strhující čtení. Spíš deprimující román o rozporech, rozdílnosti kultur, náboženství i životních podmínek. Ty střetávající se světy se navzájem nechápou. Zhýralost zbohatlíků je odpudivá. Nejdůležitější je však vnitřní morálka jednotlivců z obou světů. Někteří dovedou chápat i odpouštět, jsou však výjimkou.

01.01.2014 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Osvěží jak sprcha v letním žáru. Za chvíli sice o ni nevíte, ale tu chvilkovou relaxaci poskytne.

31.12.2013 3 z 5

Město snů Město snů Beverly Swerling

Nebylo lehké v té době žít, ale bylo nádherné číst tuto strhující ságu. Prostřednictvím skvěle vykreslených postav mě zavedla do počátků budování New Yorku, do světa dávných bojů o živobytí, rovnoprávnost, svébytnost i rozvoj lékařství. Těším se na pokračování v dalších dílech.

31.12.2013 5 z 5

Hravé příběhy Hravé příběhy Eva Tvrdá

Příběhy ze života, o různém chápání priorit a hodnot. Aktéři si zahrávají se životem, život si zahrává s nimi. A čtenář si odnáší zážitek, se kterým si sám může ještě pohrávat ve své mysli. Výborné.

23.12.2013 5 z 5