Radovan_R Radovan_R komentáře u knih

Kočičí deníky Kočičí deníky Džundži Itó

Velice pěkná kniha o tom, jak se z odpůrce koček stane kočkomil. Doma jsme vždycky nějakou kočku měli, takže vím, jaké mrchy to jsou, ale když přijde a chce se pomuchlovat, tak člověk prostě neodolá. A pak vás najednou rafne do ruky... A to všechno v knize najdete. Graficky se mi víc líbil Mú.

26.05.2024 4 z 5

Neviditelní Neviditelní Vlastimil Vondruška

Docela slušné čtivo, i když asi ne úplně originální. Našly by se podobnosti např. s 1984, Člověk nula a možná i jinými knihami. Trochu se bojím, že se zde popisuje budoucí realita, protože představy určitých lidí o získávání energie se naprosto míjejí s fyzikální realitou, ale buďme optimisté. Z čeho mi ale naskakuje husí kůže je, že lidí jsou nazýváni bytosti. Školní bytost - to zní prostě hrozně a bezpohlavnost až do Velkého rozhodnutí, to je taky nářez. A s tím spojená "useknutá" jména....
Moc jsem nepochopil, jak funguje volba pohlaví, ale čtyři pohlaví - to už v dnešní době máme skoro taky. A přidělování statusu konformity - to už v Číně mají, takže kniha má k realitě blíž, než by se mohlo zdát.
Ale jsou tu i veselejší momenty:
"Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější" - to už jsme zažili, takže nic nového.
"Sex mezi bytostmi stejného pohlaví je nesrovnatelně lepší a přirozenější, protože nemá populační následky" - tohle by asi mnozí nestrávili...
Konec se zdá být otevřený, jakoby měl následovat další díl, i když asi bude lepší když nevznikne. Komu nevadí dystopie, mohl by být spokojen, já mám radši optimističtější literaturu.

09.11.2022

Vládci loutek Vládci loutek Robert A. Heinlein

Velmi slušný příběh, čte se jedním dechem. Má to odpich, žádné zbytečné kecy a není nouze o infarktové zvraty. Jen ta svatba hlavního představitele působila jako pěst na oko. Ale dalo se to vydržet. Je to čtení akorát tak na víkend, pokud teda zrovna nemusíte zavařovat okurky.

25.07.2022 4 z 5

Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

Opět slušná porce akce, střelby, krvavých mrtvol a jejich zbytků a příbuzných věcí. Přibylo i trochu sexu (bez toho to halt u Franty asi nepůjde). Čte se to pořád skvěle dobře, i když místy hrdinové začínají vypadat podezřele neprůstřelně, ale nijak to nevadí. Za mě spokojenost, škoda že je už konec.
Podle mé zkušenosti je v sérii nejlepší vždy první díl, tady bych řekl, že to kupodivu vyrovnané - žádný díl nevyčnívá.

21.02.2019 5 z 5

Plutoshine Plutoshine Lucy Kissick

Příliš nechápu srovnávání s Andy Weirem - jeho knihy jsou o něčem jiném, než co popisuje tato, takže srovnávat prostě není co. A proč by měla být určena pro Weirovy čtenáře, to je už úplný úlet. Podle mě je každá kniha určena tomu, kdo zatouží si ji přečíst....
Nicméně není špatná - uvádí nás do technologie "úprav" planet do stavu podobnému Zemi - nebo aspoň obyvatelného. Tedy pokud se to podaří a nic se nepodělá. Zhruba do půlky mě čtení bavilo, všechny ty technologie jak zvýšit teplotu, dostat do atmosféry plyny, které ohřev podpoří a všechno kolem. Pak to začalo být už komplikovanější a poněkud jsem se v tom ztratil. Konec pak byl poněkud nesrozumitelný a komplikovaný, také se do toho míchala psychologie hlavních postav a to už vůbec nemusím. Za horší pocit ze čtení si můžu i sám, protože jsem neměl dost času na přečtení v jednom kuse a pauzy sroumitelnost díla zhoršují (aspoň u mě), ale nemyslím, že při čtení v jednom zátahu by to bylo lepší.
Přesto je téma zajímavé a své příznivce si najde. Ale neříkejte, že jsem vás nevaroval.

18.08.2024 3 z 5

Proklatý Proklatý Kevin Hearne

Dóst dobrá kniha - jak se k ní sedne, tak se nezvednete dřív jak na poslední stránce. Akční je možná až trochu moc, po hubě někdo dostane na každá sudé stránce a uvěřitelnost příběhu klesá s každým řádkem, ale je to prostě napsané dobře.
Věčné otravování se zabitím Thóra taky za chvíli trochu nudí, ale najednou je tu konec a pokračování příště. Takže nashle u třetí knihy, opravdu to stojí za to.
A nějaké veselé hlášky?
- Hochu, dělá si z nás srandu. Ta už je totálně v autobuse.
- (k Panně Marii:) promiňte slečno, jen jsem si říkal, jestli byste nám neposvětila šípy. Půjdem po krku jednomu démonovi.

20.02.2023

Kvazi Kvazi Sergej Lukjaněnko

Dost dobrá kniha, čte se jedním dechem a nejde se odtrhnout. Tematicky něco mezi scifi, skoro hororem a skoro psychologickým románem, ale žádný žánr nepůsobí rušivě, prostě to krásně drží dohromady.
Ten člověk fakt psát umí - škoda, že ve vztahu k Ukrajině je to totální blb a pošuk.

31.12.2022 4 z 5

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Po přečtení se až tak moc nedivím, že autor nemohl sehnat nakladatele; já bych se taky zdráhal to vydat. I.J.Reilly je teda chlápek na zabití, o tom není sporu, ale spíš než k smíchu je to jen na občasné uchechtnutí. Pár částí jsem radši přeskočil, místy jsem se ztrácel ve vedlejších postavách. Asi 50 stran před koncem to ale do sebe začalo zapadat a čtivost šla o něco vzhůru. Čtení mě bavilo pramálo, audiokniha je možná lepší.

18.07.2022

Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Dost zvláštní kniha, ale když se začne číst, je těžké přestat, protože člověk chce vědět, co bude dál. Zkraje to moc zajímavé není - skoro furt se sedí v knihovně. Pak se konečně začne něco dít, ale zas to sklouzne do kruté romantiky. No a ke konci je to spíš pohádka s kouzelným domečkem.
Konec to nemá - je to trilogie a evidentně se musí přečíst celá. Tak to zkusím, zatím to bylo celkem slušné.

30.04.2022

Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

Lidi, čtěte Kotletu, protože jak si toho všimnou v Číně, nastane asi mazec :)
Nebylo to špatné, děj má spád, i když místy je těch nemrtvých až moc. Počet sexuálních styků překonává pouze počet vykouřených cigaret a konec je takový nemastný neslaný. Na zabití času při cestě vlakem se to dá, ale jinak to není ani béčkový román, spíš bych to viděl na kategorii C nebo D.

06.09.2021

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Poněkud dark fantasy, příliš mě to neoslovilo, protože (post)katastrofické příběhy nemusím, realita je dost drsná sama o sobě, není potřeba o tom ještě číst. Jinak to není špatné, jen mi není jasné, jak dlouho se Ilan dokáže skrývat - třináct na krku, za chvíli na ní bude vidět, že je dívka. Otázka je, jestli si přečtu další díly, spíš to vidím tak, že ne.

15.07.2021

Člověk nula Člověk nula Anna Starobiněc

Námět není vůbec špatný, ale dojmy mám rozpačité. První a druhá část byly vcelky dobré, ve třetí a čtvrté to ale celé přestalo dávat smysl a působilo to na mě dojmem - hrome, už je to moc dlouhé, musí se to rychle dovést do konce.
Spousta věcí je nedovysvětlených, takže čtenář si musí domýšlet, ale kolik lidí, tolik výkladů. Kniha mě nijak nenadchla, na Orwella to nemá už vůbec.

02.02.2021

Uvnitř mé hlavy Uvnitř mé hlavy Francesca Zappia

Už ani nevím, kde jsem přišel na nápad přečíst si zrovna tohle. Docela zajímavá kniha o tom, jak se svět jeví schizofrenikům. Sice je určená mladším než já, ale není nač si stěžovat, dějových linek je víc, každý si může vybrat. Závěr je trošku překvapivý.
Jen se nemůžu zbavit dojmu, že na amerických středních školách není nikdo normální - platí pro studenty i učitele.

09.12.2020

Dračí město Dračí město Petra Machová

Není to úplně špatné, ale ani nikterak úžasné, jako oddychovka to je ale fajn. O dracích se celkem nic nedozvíme, někteří ještěři se nápadně podobají upírům a náklonnost hlavních hrdinů k sobě mi občas přijde trochu přehnaná. Ale budiž, taky jsme byli mladí.

14.04.2019

Artemis Artemis Andy Weir

Slušně napsaná kosmická, resp. měsíční detektivka. Rozhodně lepší než řada jiných "normálních". Oproti Marťanovi to bylo trošku slabší, ale stále dobré a dostatečně čtivé. Nevím, nakolik jsou technické věci reálné nebo přehnané, ale je zbytečné po tom pátrat, kniha, pokud to není odborná příručka, má pobavit, a tento účel splnila naprosto dobře.
Uvidíme, čím nás Andy překvapí příště. Zase něco z vesmíru?
Nepříliš pozitivní komentáře mě poněkud překvapily, ale kolik hlav, tolik názorů.

26.12.2018 4 z 5

Město mrtvých Město mrtvých Jiří Pavlovský

Nebylo to špatné, ale protože první díl jsem četl skoro před půl rokem, trochu jsem se ze začátku ztrácel. První díl se mi líbil víc, tento byl víc řezničina, ale i tak jsem se pobavil. Krev a kusy masa lítají vzduchem skoro jak v Kotletových knihách, zde to ale působí tak nějak uvěřitelněji. Skoro jsem litoval, že je kniha tak tenká, vydržela jen dva večery a to jen proto, že ráno se musí do práce.

29.11.2018 3 z 5

Filuta Filuta Terry Pratchett

Od Pratchetta jsem toho přečetl hodně, nicméně tahle kniha je něco úplně jiného. Zeměploše se to neblíží ani vzdáleně, místy se děj táhne jako med a měl jsem dojem, jako bych to už někdy četl.
Příznivci a znalci Zeměplochy asi budou poněkud zklamáni podobně jako já. Kdo Pratchetta vůbec nezná, tomu by se to líbit mohlo.

06.11.2018 1 z 5

Ready Player One: Hra začíná Ready Player One: Hra začíná Ernest Cline

Knihu jsem se chystal přečíst už déle, až ji předstihl film. Tentokrát musím s překvapením konstatovat, že film byl lepší. Kniha mi přišla místy poněkud težkopádná a rozvleklá, i když to bylo snesitelné. To je možná důvod, proč je film jiný, akčnější - asi aby to diváky nenudilo.
Každopádně je dobré si ji přečíst - jednak proto, že je jiná - základní myšlenka je stejná, soutěžní úkoly a řada dalších věcí se značně liší, jednak při čtení má člověk čas se zorientovat ve všech těch odkazech na 80. léta a vůbec v celém tom herním a počítačovém dávnověku.
Starším bude řada věcí známá nebo aspoň velmi povědomá, mladším to asi řekne míň nebo nic. Přesto se příběh čte dobře, ačkoliv některé věci jsou předvídatelné a Wade občas působí jako všeználek.
Body dávám jen tři, kvůli lepšímu filmu, ale některé momenty se mi líbily víc než film - třeba první úkol, kde souboj v hraní hry proti lichovi je sice ujetý, ale zase lich mluví krásnou archaickou češtinou.

03.05.2018 3 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Oproti jiným knihám psaným jako scénáře se tahle četla velmi dobře a klidně by se dala zvládnout za jeden den. Na scénář mi ale přišla trochu stručná, možná na divadle to vypadá líp než na papíře.
Rozhodně se mi líbila, i když některé věci jsou přitažené za vlasy (Voldemortova dcera, například). Celkově si myslím, že předchozí knihy jsou lepší, ale tohle je prostě divadelní hra a tím jsou nastavené určité limity.

30.03.2018

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Konečně jsem se prokousal celou sérií. Tenhle poslední díl už je něco jiného než první - něco jako rozdíl mezi pohádkou pro děti a knihou pro dospělé. Čte se dobře, konec je ovšem takový všelijaký, ale budiž, je to pro děti.
Osobně jsem rád, že se konečně vyjasnilo, jestli je Snape záporák nebo klaďas. Jinak nelze dodat nic, co nebylo řečeno o tři - čtyři komentáře zpět.

22.02.2018