Rawen616 komentáře u knih
Taková hodně upovídaná a psychedelická fantasy, ve které je nám hlavní hrdina představen až ve druhé polovině. Navzdory tomu mne mohem víc bavila polovina první, kde je charismatický záporák Hospodin který se vyžívá v trýznění celých národů ( oblíbené jsou potopy ale i zbraně hromadného ničení vržené na Sodomu a Gomoru), k čemuž občas zneužívá i své prostředníky, kterým propůjčuje superhrdinské vlastnosti( např.Mojžíš). Překvapila mne přítomnost scifi prvků, kdy si například hlavní záporák pěstuje v jakési rezervaci své genetické klony, které ovšem z rezervace brzo vyžene, když zjistí že se mu tam začínají sami pohlavně množit a ještě to svede na chudáka Satana, kterého vyhodil pro jeho radikální názory ze své nebeské instituce. Tomu tak nezbývá než aby vše zpovzdálí sledoval a v pravou chvíli se do věci vložil.
Druhá část knihy se již odehrává ve značně pozdější době a zamrzí, že řada sympaptických postaviček z první části se tu již neobjevuje ( krom Satana a Boha, ačkoliv jsou značně upozaděni), namísto nich je nám zde představen intelektuální odbojář proti Římské říši který je sice sympatický ale dosti pasivní, což nakonec logicky vede k tomu, že je polapen a usmrcen. Jak se později ukáže, je vybaven nesmrtelností ( spoiler: fanoušci Star wars správně tuší, že je ve skutečnosti synem onoho všemocného záporáka a má jeho schopnosti, to že také bojuje proti impériu berme už jen jako třešinku na dortu ) takže řadě jeho obdivovatelů určitě spadnul náhrobní kámen ze srdce. Celý tento epos končí halucinogením výjevem zkázy a já se nemohu zbavit pocitu, že řada důležitých věcí byla z tohoto příběhu nakonec vyškrtnuta.
PS: Ti Lotovi, to byla teda famílie.
Tak první hodnocená kniha v roce 2020! A hned takovýhle dáreček...
O čem sním, když náhodou spím. Náhodou! Slyšíte? To aby podřadné rádoby pracující lůze došlo, že Pan Premiér(velký vůdce, nadčlověk, slunce naší země!!!) skoro ani nespí jak tvrdě maká a myslí na dobro vlasti a jejích obyvatel.
Přítelkyně našla tuhle knihu pohozenou u vchodu paneláku a tak jsem si řekl, že papír na záchod se vždy hodí a přesně tam jsem si jí také vzal s tím, že si jí ještě před jejím praktickým využitím přečtu. No, co vám budu povídat. Klasický předvolební blábol o tom jak všechno bude lepší. Čte se to hezky, jako každé utopické scifi. Z Česka bude kulturní a technologická velmoc a lid se bude topit v blahobytu...
Ovšem každému, kdo nemá IQ houpacího koně musí být jasné, že takhle snadné to prostě nebude a s Babišem a ANO už vůbec ne. Babiš totiž není vizionář i když si na něj v této knize hraje(respektive ten kdo knihu napsal se ho snaží takto vykreslit). Bohužel, IQ houpacího koně není v této zemi zrovna nedostatková komodita a proto jsme tam kde jsme a skončíme na hony daleko za vizemi z této brožurky.
Ilustrátor není uveden, asi se styděl nebo se na něj vykašlali aby se tam nepletla jiná jména než jméno nejvyššího.
Závěr: Cokoliv co vyplodil Babiš a jeho koblihové komando si nezaslouží nic než odpad.
PS: Kdo náhodou(a tedy asi špatně) spí, nemá čisté svědomí...
PPS: Pro lidi kteří dali tomuhle víc jak jednu hvězdu mají doufám v pekle speciální místo.
(SPOILER) Nikdo mi nevymluví, že tohle je především výlev sadistických sexuálních fantazií autora a "autentický" příběh z války je jen taková marketingová nálepka. Ano, za války se lidé chovají hůř než divá zvěř ale tahle kniha mi svojí strukturou a neuvěřitelně samoúčelnou snahou šokovat a znechutit za každou cenu ze všeho nejvíc připomínala knihy Markýze De Sada a věřím, že její autor se u psaní nejednou ukájel. Ostatně posuďte sami. Převážná většina knihy vypadá asi takto:
Chlapec putuje krajinou, dojde do vesnice kde se ho někdo ujme a vždy je to nějaká naprosto nechutná primitivní a sadistická lidská troska. Chlapec je tak neustále mlácen, mučen a przněn. Pokaždé se navíc nachomýtne k nějaké skulince kterou pěkně voyeursky pozoruje co jeho mučitel dělá v soukromí, když zrovna nemučí jeho a tak si můžeme užít řadu popisů zoofilie, mučení zvířat, vraždění, mučení lidí a dalších milých kratochvílí. K tomu samozřejmě řada dějových odboček kdy se dozvíme další nechutnosti(a jednu jedinou užitečnou věc - výrobu přenosných "survival" kamínek zvaných kometa). Když chlapec uzná, že je už dostatečně ztýraný, uteče a v další kapitole se nechá ubytovat dalším magorem a celé schéma se opakuje. Ani jednou nepotká někoho normálního nebo aspoň neutrálního. Paradoxně jediný kdo se k němu zachová aspoň trochu slušně jsou nacisti. Takhle to jde, přátelé, skoro celou knihu až někam do poslední čtvrtiny, kde se dostane k Rudé armádě která ho jediná přijme a autor si uvědomí, že by v té knize mohl být i nějaký jiný děj a lehce ubude prasáren, ale opravdu jen lehce a jsou to už jen poslední kapitolky.
Opravdu nechci nijak snižovat utrpení lidí za druhé světové války ale já téhle hovadině prostě nevěřil. Nemluvě o tom, že hlavní hrdina je prakticky superman. Na desetiletého mu to dost filozoficky myslí, nemá problém se držet holýma rukama ve vzduchu řadu hodin, přežije omrzliny, zlomeniny, mlácení, topení v žumpě plné výkalů bez infekce a umí obstojně souložit(ano, krom barvitých popisů mučení se dočkáme i řady pedofilních scén). Uznávám, že tuhle knihu z hlavy jen tak nedostanete, ale není to pro její literární či výpovědní kvality. Tohle není kniha o hrůzách druhé světové války, tohle je prachobyčejné sadistické porno. Teď se jen cítím trochu znepokojen tou hromadou pětihvězdičkových hodnocení.
Tak jo - mažu původní komentář neboť jsem knihu přečetl. Hodnocení ovšem nezměním. Ve zkratce o co jde - kniha vám poskytne neuvěřitelně subjektivní a černobílý autorův pohled na svět. Zkrátka, jak asi tušíte, za všechny vaše problémy můžou bohatí, vzdělaní, vysokoškoláci, neziskovky, elity, cizinci a lidé co mají jiný názor. Jediná část knihy, s níž se dá souhlasit je ta, kde kritizuje bující byrokracii. To je opravdu problém a vždy byl. Ale pak už to zase jede. Islám a národy které ho vyznávají zdaleka nejsou názorově ani kulturně jednotné. Autor je ale popisuje jako Zergy ze Starcraftu. Jako tupou nemyslící masu monster řízenou kolektivním vědomím a trávící veškerý svůj volný čas zabíjením a znásilňováním bezvěrců. Západ naopak autor vykresluje jako dokonalý(a přitom ho kritizuje, neboť v něm jsou ty elity a neziskovky) a jako tvůrce vší civilizace (o tom kolik vynálezů a objevů máme přejatých z východu opět ani slovo - respektive ve škole to učí špatně, antizápadně - algebru a kompas určitě vymysleli slovani, jen nám to všichni tají). O nadřazenosti bílé rasy tam sice nic nepadne ale jako bych to tam cítil. Stejně tak si autor vyzobává z historie jen takové věci jaké se mu hodí do krámu(otroctví provozované bělochy je ok a "soft"- to přímo cituji z knihy, otroctví u muslimů je nepřípustné zlo jaké nemá obdoby atd.) Dále se v knize neustále opakují teze o ztrátě mužnosti a potřebě vychovávat bojovníky a chystat se na válku, až jsem si říkal, že má autor nějaký osobní problém. O válce a bitvách totiž většinou nejvíce básní ti, kdo potřebují zamaskovat svou zbabělost. A taky kniha vůbec nestraší. Dost často se tam totiž opakují věci ve stylu "neříkam, že vaše děti budou umučeny migranty ale je dost pravděpodobné, že vaše děti budou umučeny migranty". Stejně tak "pobaví", že v jedné části autor vyzívá, že pro obranu národa před islamisty bude potřeba nejdříve zlikvidovat domácí lid který dostatečně nechápe jaké nebezpečí může takový islám představovat a jako vzor si bere IRA a podobné bojůvky. Jinými slovy abychom ochránili Čechy, budeme muset nejdřív zabíjet Čechy aby pochopili jak hrozní jsou ti islamisté. Geniální! Pane Hampl vy jste hlava...
Za úplně největší fór považuji už úvodní stránky, kde nás autor ujistí, že nás nehodlá zatěžovat zdroji a poznámkami. To totiž používají jen ti hloupí vědci a elitáři. Chytrý člověk zdroje nepotřebuje protože používá hlavu, čte Hampla, případně sleduje videa na youtube a skupiny na facebooku kde je pravda a nic než pravda, to dá přeci rozum.
Závěrem: Pokud si myslíte, že jistý Japonec je největší Čech a jistá kapela co ráda používá německý švabach a železné kříže(a jejíž fandové si sem tam trochu zahajlují) jsou vlastenci. A nebo pokud vy sami jste na Sputniku, Aeronetu a dalších stránkách odhalili pravdu o spiknutí a nyní vedete v hospodě s partou plešatých kámošů odbojovou činnost a trénujete na obranu hranic se vzduchovkou a v maskáčích od vietnamců, pak si klidně pár hvězd přihoďte.
Jméno růže a Umberto Eco jsou ve světě knih a čtenářů dva velké pojmy. Popravdě mi hrozně dlouho trvalo než jsem se ke Jménu růže odhodlal. Slýchal jsem z různých stran, že jde o knihu neuvěřitelně těžkou, nečtivou atd. Kupodivu (a přiznám se, že mi asi hodně pomohl film který jsem viděl mnohokrát) jsem tuhle náročnou knihu zvládl v poměrně krátkém čase a nemohu říct, že bych se nudil. Ano, jsou zde pasáže které by tu vůbec nemusely být nebo by klidně mohly být o polovinu kratší ale i když je kniha technicky vzato "detektivka" tak ony odbočky a rozhovory o víře, kacířství a filozofii celkem pomáhaly dotvářet obraz tehdejšího vnímání světa a pokud se o historii zajímáte, ledacos se i dozvíte. Velice se mi líbil "design" tajemné knihovny která hrála v ději důležitou roli a pobaví i jména hlavní dvojice "vyšetřovatelů" které i svým charekterem odkazují na Sherlocka Holmese a Watsona(Vilém z Baskervillu a Adson)
Těžká ale stojí rozhodně za přečtení.
Fascinující. Do toho šíleného guláše žánrů a motivů, jakým byla velmi dobrá jednička autor v tomto dílo přihodil ještě asi tak stopadesát dalších ingredienci a hádejte co? Ono to pořád funguje a dává smysl. Opravdu, od Hyperionu jsem nečetl takhle divokou a nepředvidatelnou knihu. Zpočátku ještě navazuje na jedničku a ukazuje nelehký osud několika vybraných jedinců jež mají být poslední nadějí lidstva ve válce v daleké budoucnosti, přičemž co má za lubem ten hlavní opravdu nemáte šanci vytušit. A pak to přijde, skok v čase a rázem tu máme přípravu na chystanou vesmírnou bitvu kde milovník scifi snadno rozpozná odkazy na Enderovo hru, Hvězdnou pěchotu, Star trek a Battlestar Galacticu. Jenomže, tenhle příběh má opravdu úžasnou vlastnost v tom, že když jste si naprosto jistí jak se to asi bude vyvíjet, tak se prakticky pokaždé budete mýlit. Konec je opět mrazivý a zároveň optimistický...Temný les je rozhodně o něco lepší a působivější než jednička, která je vlastně jen takovým jejím prologem ale tuhle sérii bude asi nejlepší brát a hodnotit jako celek. Originální, velkolepé, nepředvídatelné. Dobré scifi.
Jelikož je můj otec vynikajícím kuchařem, tak i odpad je pro tuhle bibli obyvatel, kteří sežerou všechno, jen když je to levný, příliš dobrým hodnocením. Úplně nejvtipnější je, že celá řada zdravých a běžných jídel považovaných za luxusní ( zejména italských ) vyjde v konečném výsledku i levněji než Hruškoviny prezentované jako dostupné jídlo pro obyčejný lidi. Jedna-dvě věci se z toho jako nouzovka i dají. Ale opravdu jako nouzovka.
Jednoznačně nejstrašidelnější kniha mého života. Kam se hrabou horrory. Vřele doporučuji. Dokonalý rozbor(dalo by se dokonce říci návod, což je na tom to nejděsivější) toho, jak zavést absolutní totalitu a jak z lidí udělat jen ustrašené loutky a roboty do továren. Všudypřítomné kamery, udavači, lidé udržování v apatii díky dostupnosti alkoholu a primitivní agresivní "kultury". Postupné likvidace všeho jedinečného včetně jazyka a permanentní udržování strachu ve společnosti díky neustále vedeným a samozřejmě předem dohodnutým válkám. Čas od času kniha nabývá na aktuálnosti. Výborně zpracovaná je i audioverze. Mučení a rozhovor Winstona s O'Brianem, kdy krásně argumentuje, proč je totalita vlastně "fajn" je mrazivý jako máloco.
Takový deníček ze života obyčejného slušného člověka, který se vyznačoval tím, že je extrémně pracovitý, zvyklý bez připomínek poslouchat a plnit příkazy a jde mu hlavně o skvěle odvedenou práci bez ohledu na to, jaká práce to je. Za běžných okolností je to mix vlastností skvělého pracovníka. Bohužel, v době holocaustu je to také ideální mix vlastností pro šíleného masového vraha...
Zajímavý vhled do života Němců před, během a po první světové válce. Poté následuje "hrdinův" vstup do nacistické strany a začne jeho pomalý vzestup na žebříčku funkcí a také zrůdnosti celého řežimu. U popisů plynování, pálení a dalších způsobů likvidace židovských žen a dětí jsem se jen utvrdil v tom, že jediný dobrý nácek je mrtvý nácek.
Čtyři kámoši, každý jiný, se po letech potkají a zjistí, že jejich život je celkem nuda. A tak si vymyslí hru, kdy budou plnit různé ztřeštěné úkoly aby si dokázali, že ještě nepatří do starého železa. Super, říkal jsem si. Nic moc originálního ale dobrý námět na "buddy" komedii. Realita je asi taková - 4 fotříci jsou nesympatičtí troubové, kdy navíc jeden z nich przní manželku tomu druhému. Ony úkoly, ze kterých by schopný tvůrce vytřískal hromadu vtipných situací stihnou v knize jen dva. Ten první spočívá v tom svléct se v práci do naha a natáčet se u toho a poslat video kámošům. Vážně mi přišlo divné číst o tom jak si čtyři dospělí chlapi navzájem posílají video, kde jsou nazí. Tohle zabere půl knihy. Druhý úkol spočívá v tom reagovat vždy upřímně, což by opět schopný tvůrce využil k hromadě vtipných situací. Jestli jsem u knihy dvakrát zvedl koutky k úsměvu, tak je to hodně. Drtivou většinu knihy totiž sledujeme hlavně to, jak strašně mizerné mají hrdinové vztahy, neustále mají nějaké úlety, nevěry... Všichni jsou nadržení. Ženy jsou tu až na výjímky nadrbané blbky, které jsou v knize jen proto, aby mohly hrdinům už tak nejasné vztahy ještě více komplikovat. Opravdu mne to nebavilo. Je to ekvivalent takových těch českých hořkosladkých filmových komedií ze života u kterých se většinou člověk cítí spíš trapně a kde spolu všichni navzájem souloží, řeší vztahy až do zbláznění a vtipy spočívají v tom, že někdo řekne něco sprostého, někam upadne a nebo ukáže prdel. Oukej, pokud tohle někomu stačí ke štěstí, já mu to neberu, ale rád se podobné kultuře vyhnu. Každopádně dám ještě české populární literatuře i Hartlovi šanci, chci znát co lidé čtou(i když z toho nejsem zrovna nadšený)
Kultovní záležitost obsahující hned několik ikonických scén které se staly součástí nejednoho zombie hororu. Hrdina který prospí apokalypsu a probudí se v opuštěné nemocnici, první krůčky ve zničeném světě a setkání s přeživšími kteří tvoří nové komunity a bojůvky. A také stále se množící a všudypřítomné bestie, zde v podobě rostlin které jsou schopné pohybu a zabíjejí jedem aby poté vesele kořenili v tlejících mrtvolách. Knihu hodnotím takhle dobře právě pro velmi působivě popsaný svět po apokalypse a také pro ony úvahy, zda je lepší starat se sám o sebe a nebo si zachovat lidskost a starat se o druhé. Psychologie postav bohužel není kdovíjak propracovaná, i když s hlavním hrdinou se člověk snadno ztotožní. V dnešní době už také kniha nepřináší mnoho nového, jelikož nápady a scény z ní byly mnohokrát vykradeny. Pro milovníky post-apo žánru je to ale nutnost,.
No, tak tady asi pujdu hodně proti proudu. Tohle mi vůbec nesedlo. Pamatuju si, jak mi kamarád knihu popisoval - jako velkolepý příběh o tom že dávní bohové nezemřeli se svými kulty ale žijí stále mezi námi jako lidé a jejich místa nahradili bohové noví - bohové médií a techniky kterým obětujeme svůj čas a energii a staří bohové se s tím nechtějí smířit a chystají velkolepou bitvu která bude mít vliv na celé lidstvo. Asi si říkáte jak je to doslova "kulervoucí" námět...To sem si taky říkal a celý natěšený si to běžel pujčit.
No a co na to říct teď. Nuda, naprosto zabitý námět. Celé to spočívá v tom, že s hlavním hrdinou cestujeme z místa na místo spolu s bohem Odinem( maskujícím se jako frajerský stařík ) a pokaždé na novém místě se hrdina usadí a nějaký čas tam normálně nudně žije zatímco Odin někde přemlouvá bohy na finální střet. Do toho se sem tam objeví kapitola, která nám prozradí něco o tom jak do Ameriky staří bohové dorazili spolu s přistěhovalci z celého světa. A to je vlastně vše. Čekal jsem, že se dozvíme něco o protivnících, ale třeba bohyně médií je v knize jen chvilku, a u jiných jsem marně pátral čím vlastně jsou. Když dojde k onomu velkému finále, tak se vlastně opět nic mimořádného nestane. Možná malé oživení v podobě dvou zvratů ke konci ale jinak opravdu nic velkolepého nečekejte. Kdyby tam místo bohů byly dvě mafiánské rodiny sbírající síly proti sobě a hlavní hrdina dělal řidiče jedné z nich, vyšlo by to úplně nastejno. Zkrátka čekal jsem od toho až moc.
Je to dokonalé ale je potřeba se na pár věcí připravit. V každém případě jde o opravdu monstrózní majstrštyk. Zajímavé, že je to už druhá takto monumentální kniha kterou jsem zdolal a zase o starém Japonsku( první taková "cihla" byl Musaši).
Proč rozhodně stojí za to si tenhle epos přečíst? Protože je to neskutečný výlet do japonské duše a kultury. Kdykoliv se střetávalo japonské a evropské myšlení a zvyky, bylo to opravdu zajímavé i zábavné a člověk pozvolna s hlavním hrdinou zjišťoval, že to, co se může zdát zpočátku barbarské má v jiné kultuře hluboký smysl. Stejně tak Japonci zjišťují výhody některých evropských myšlenek a vynálezů. Příběh je celkem zajímavý a docela příjemně překvapila závěrečná pointa a osud hlavního hrdiny. Milostná linka taktéž neruší a obecně je kniha chvílemi i docela odvážná v líčení některých japonských mileneckých zvyklostí:-) Jiné zvyklosti, především obecně rozšířená slepá oddanost a ochota páchat sebevraždu na povel či zcela pohrdat životem jsou pro změnu dost bizarní. Dá se říct, že tam snad opravdu nechybí prakticky nic co se nějakým způsobem týká historického Japonska, dokonce se objeví i ninjové. Překvapující pro mnohé bude také to, jak silnou pozici už tehdy měla v Japonsku katolická církev...
Teď přijde pár "negativ". Tak za prvé, je to dlouhé. Ne, zdaleka ne tak jak si teď představujete. Tohle je opravdu dlouhá kniha. Je taky plná japonských postav a jmen. Je jich dost na to, aby se vyplatilo udělat si nějaký papírek s přehledem kdo je kdo a co je co a kdo je s kým spřízněný nebo je s kým proti komu. Ano, to je další důležitá a možná nejdůležitější rovina knihy - politika a intriky. Pokud máte tyto věci rádi, tak vítejte v sedmém nebi, protože tahle kniha je osnováním zrad, vražd, plánů na uchopení moci, využívání a zneužívání důvěry a dalších kratochvílí doslova nabušená. Na někoho to asi bude opravdu až moc. I přes tyto drobné výtky(či spíše varování co čekat) je to skutečný literární a vlastně i kulturní skvost. Takové Japonsko v kostce, dalo by se říci.
Monumentální kus. A to nejen obsahem a objemem práce, jaký musel být pro jeho sepsání vynaložen, ale i fyzicky. Krásně zpracovaná, pořádně tlustá a těžká kniha. Pan Čornej, odvedl opravdu úctyhodný kus práce. Jan Žižka je velmi kontroverzní postava a o jeho životě toho víme pramálo. (Kniha ostatně nejvíce popisuje jeho poslední léta života a kariéru vojevůdce.) Žižka byl svými současníky uctíván i nenáviděn. Kolem jeho osoby se rojily mýty jak pozitivní tak negativní. Je tedy logické, že to co se dochovalo doslova létá ode zdi ke zdi. Pan Čornej se pokusil vydat cestou mezi těmito zdmi a sestavit Žižkův příběh chronologicky, pokud možno nezatížen pohledem ani jedné ani druhé strany a vytvořil objektivní historické dílo a vhled do mentality člověka v němž se snoubil vojenský génius s náboženským fanatikem jdoucím přes mrtvoly. Celá kniha je navíc docela dobře stravitelná i pro laického zájemce o husitství. Maximálně doporučuji!
Taková sympatická kniha, asi jako její hlavní hrdina. Ten si dokáže čtenáře získat jak vtipem, tak i svou houževnatostí a schopností nějak vykoumat zdánlivě neřešitelné problémy. Celé je to psané podobně jako byl psán Ready player one - je cítit, že to nenapsal žádný velký literát ale někdo, kdo do toho dal srdíčko a své znalosti(geekovské odkazy nechybí ani zde). Hrdinovi sice neustále něco nevychází ale celková pozitivní atmosféra vás nenechá na pochybách, že to vše, i přes napínavý závěr, dobře dopadne.
Ocenit musím i dvě poselství které z knihy vyznívají: 1.Shromažďujte znalosti - můžou vám zachránit život. 2.Kdyby lidstvo táhlo za jeden provaz, dokázalo by neskutečné věci.
Sice nemám "rozhovorové" knihy moc v lásce ale nedá se tomu upřít čtivost a hlavně obrovská informační hodnota. Člověk opravdu nahlédne do života a práce vyšetřovatele vražd. Dozvíte se jak se k takové práci dostat, jak vypadá pracovní den, jaké jsou postupy při vyšetřování a výslechu a také řadu historek z akce. Zboří se řada mýtů, které o práci detektivů panují a jelikož jde o rozhovor s jedním konkrétním člověkem, padne i řada jeho osobních názorů. Mnohdy celkem ostřejších. Pokud vás zajímá český "true crime", pak rozhodně přečtením této knihy neuděláte chybu.
Nedá se nic dělat. Knihy kde vystupuje Městská hlídka jsou zkrátka geniální. Je to zábavné, akční, vtipné a občas tam jsou docela zajímavé myšlenky. A celá zápletka je tady taky skvělá, ostatně posuďte sami: nepříliš bystré tajné bratrstvo se rozhodne přivolat draka aby s jeho pomocí terorizovalo město což logicky povede k tomu, že se objeví hrdina, pak draka odvolají a z hrdiny si udělají svého loutkového krále a obnoví "monarchii" podle své režie. Jenže drak se tak trochu vymkne z kontroly. Pak bude potřeba skutečných hrdinů. A kupodivu to bude parta všemi opovrhovaných nočních strážných...Zkrátka, klidně bych oželel celou Zeměplochu, jen ať zůstanou knihy s Městskou hlídkou. Elanius, Noby, Karotka a Tračník( v tomto díle s výraznou pomocí orangutaního knihovníka a potrhlé chovatelky dráčků Lady Berankinové) rozhodně už patří do mé osobní síně slávy nejoblíbenějších literárních postav.
PS: poslouchal jsem jako audioknihu namluvenou amatérsky Jiřím Pobudou, který perfektně mění hlasy pro každou postavu. Vřele doporučuji sehnat. Popravdě řečeno, už si ani neumím představit ty postavy s jinými hlasy než jaké jim dal. Díky mistři! (Pobudo i Pratchette)
Vynikající a vyčerpávající záležitost, která se ale více než na samotnou záchrannou operaci zaměřuje na politické pozadí před a po výbuchu. Pro někoho to tak může být malé zklamání. Ale pokud vás zajímají příčiny, kdo, co, proč, kdy a kde řekl či udělal před tím než vůbec byla samotná elektrárna vystavěna a co se dělo v letech následujících, pak si přijdete na své. Co z celé knihy vyplývá je až absurdní konflikt mezi úžasně odvážnými lidmi co se snaží vše zachránit a naprosto selhávajícím,paranoidním a zvrhlým státem, jakým byl Sovětský svaz. Snaha vše utajit a vesele pořádat dětské prvomájové průvody, zatímco o pár kilometrů dál tryská jaderný vulkán o kterém už ví půlka světa by působila až komicky, kdyby to nebyla zdrcující pravda. Málokdo si dnes uvědomuje jak ohromný průser tenkrát hrozil minimálně celé východní Evropě a stačilo opravdu jen málo. Z knihy pak celkem jasně vyvodíme, že právě Černobyl je jednou ze zásadních věcí, která celému komunistickému režimu v SSSR zlomila vaz. Zajímavý je pak závěrečný popis událostí na Ukrajině. Pro každého, kdo se kdy byť jen trochu zajímal o události kolem Černobylu je kniha povinnou četbou. Oceňuji, že autor nijak nedémonizuje jadernou energii ale pouze varuje. Ale varování je to rozhodně mrazivé.
PS:Ohledně potápěčů - informace o tom, že všichni tři zemřeli se dá na internetu běžně dohledat v článcích z celého světa z let 2017,2016 a níže. Tudíž i autor knihy bohužel podlehl. To, že ve skutečnosti přežili bylo i pro mě překvapením, protože jsem tomu také dlouhá léta věřil.
***
V češtině se mimo jiné tato informace objevila i na silně proruském a silně dezinformačním webu AC24. Člověk by čekal, že tam aspoň o sobě budou psát pravdu, narozdíl od prohnilých západních webů. A ono ne:-)
Kniha, která vám na 288 stranách sdělí naprosto šokující a nečekanou informaci. A sice tu, že když si uděláte nějaký svůj útulný koutek, dáte si tam kytičku a věci co máte rádi a večer se zachumláte do deky s nějakým horkým nápojem, knížkou a nebo si pustíte něco oblíbeného, či si dáte dobré jídlo nebo strávíte občas večer v kruhu rodiném či s přáteli a nebo sami(dle povahy), budete se u toho cítit spokojení. Jsem v šoku!
Kdysi jsem slyšel, že nejhorší peklo je být někde zavřený se všemi svými známými. A přesně tohle se hrdinům stane. Akorát tady jsou ještě pro větší efekt uzavřeni nejen s přáteli ale i s lidmi, s nimiž rozhodně zavření být nechcete. Celá ta idea s kupolí je tu jen proto aby mohl King rozjet další brutální jízdu ukazující jak z lidí vystavených krizové situaci spadnou jejich masky civilizovanosti a z už tak dost bídné situace udělají ještě větší horor.