RemiBlack RemiBlack komentáře u knih

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

2022/34
Knihu jsem dočetla už před pár dny, ale pořád si nejsem jistá, jestli mám dostatečný odstup, abych k ní s čistou hlavou napsala komentář. 'Seven Husbans of Evelyn Hugo' bylo totiž úplně mimo mou obvyklou čtecí bublinu.
Nedokážu vlastně ani říct, jestli se mi to líbilo nebo ne. Můžu zhodnotit leda tak linku Monique, a u té s klidným srdcem připouštím, že mě nezajímala skoro vůbec.
Ale příběh Evelyn? To bylo něco úplně jiného. Je to vesměs tragický příběh o ztrátě všech blízkých a o tom, kolik je člověk pro svoje sny schopný obětovat. Ale taky je to love story. A Evelyn je oběť, Evelyn je hvězda Hollywoodu, Evelyn je vypočítavá mrcha.
Evelyn je taky fiktivní herečka - ale pro mě kvůli tomu příběh nebyl o nic méně zajímavý - byl to prostě bulvár, a já jsem hltala každou novou informaci. Kdyby Evelyn Hugo existovala, tak mě její životopis taky bude zajímat, musím říct.
Ukončení linky Evelyn mě dostalo, jak ten její příběh pořád eskaloval. Ale ta 'reálná' část s Evelyn a Monique mě nějak neoslnila. Zvrat to byl nečekaný, ale možná jsem v té části byla už bezcitná mrcha taky. Chci tím říct, jednání Evelyn mi při *té záležitosti* nepřipadalo tak hrozné, jak ho vzala Monique.
Každopádně je to působivý příběh, a můžu říct, že docela stojí i za ten hype, co má.

25.08.2022 5 z 5

Temné a osamělé prokletí Temné a osamělé prokletí Brigid Kemmerer

2022/33
Čteno v angličtině, a byla to jedna z těch knih, o kterých jsem si celou věčnost říkala, že bych je třeba mohla přečíst. No konečně jsem se k ní dostala.
First of all, bylo to lepší, než bych čekala. Myslela jsem si, že to bude taková další YA fantasy, a víc YA než fantasy. Což jako ano, co si budem, ale Harper nebyla taková ta typická nepříjemná slepice (má teda totální plot-armor a je to postavené na 'she's not like the other girls' stereotypu, ale tady mi to docela vyhovovalo), a Rhen byl namyšlený pitomec jenom občas a ještě takovým tím dobrým způsobem. A ta jeho jemnější stránka + kontrast arogantního prince a nejistého kluka mi hodně sedlo. Co nadělám, baví mě hurt/comfort.
I po fantasy stránce se autorka snažila - není to asi něco úplně nového a nečekaného, ale má vlastní svět 'on the other side', kapku magie a kapku středověku. Já to beru.
Z hlavních postav mi zbývá ještě Grey. Taky cool postava, loajální swordsman, zajímavé srovnání přístupu s Rhenovým...
SPOILER: a jsem fakt ráda, že i když tam byly určité hinty, tak nakonec nevznikl žádný milostný trojúhelník. Ale vzhledem k tomu, co níže zmiňuji o konci knihy, bych klidně vynechala jeho nově objevený původ a ukončila knihu po prvním dílu jako retelling. Bez dalšího vývoje do samostatné fantasy. KONEC SPOILERU
To mě přivádí k romantické lince. Samozřejmě tady je to na motivy Krásky a zvířete, což jsem čekala, což jsem dostala a což mi tedy vyhovovalo. Jako chvílemi jsem si říkala, jestli to nejde všechno moc rychle, ale jinak to udělat nešlo, to by kniha musela mít o 500 stran víc.
Klidně by to mohlo být i kratší, ale podle mě se to četlo rychle a dobře. Líbil se mi taky rozdíl v mluvě postav z našeho světa a víc archaický styl lidí z Emberfall. Možná to ale vyzní líp v originále, to nedokážu posoudit.
No a teď konec. Já jsem věděla, že kniha má další díly, ale nějak jsem se dostala k představě, že jsou to další retellingy a nenavazují na sebe, takže mě otevřený konec dost překvapil. Takhle, bylo to dobré a bavila jsem se, protože jsem chtěla oddechový příběh s 'she saves him not the other way around' námětem. Ale jak jsem počítala s jedním dílem, tak na pokračování vůbec nemám chuť, i když tohle bylo fajn.

10.08.2022 4 z 5

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

2022/2
Přečteno kvůli maturitní četbě. Z klasické literatury mě baví spíše ta starší, tohle mi zábavné nepřišlo. Kniha se mi příliš nelíbila, popisy a složitá souvětí mi často připadala nudná. Pasáže strýce Pepina, kde je vidět typický Hrabalův pábitel, mě nezaujaly už vůbec a často jsem je přeskakovala, protože čtenáři vlastně nic nového nepřinesou. Charaktery postav mi přišly nereálné, převážně Maryša (např. když na začátku knihy maluje lidem obličeje krví a směje se, jako by to bylo nějak zábavné).

16.01.2022 1 z 5

Solitaire Solitaire Alice Oseman

2019/44
Well, není to žádná lovestory, jak se píše na obálce. Ale k čemu mi ta informace je?
Přidávám se k ostatním, kteří jsou po přečtení prostě... zmatení. Co to poslední dobou je za trend, že hlavní hrdina si jede na úplně jiné vlně, někde hluboce v depresi? Mně to nepřijde cool. Kdyby to byl aspoň takový ten 'edukativní styl', kdy se problémy nějak řeší? Ale on si toho u Tori prostě nikdo ani nevšiml. Všichni byly docela mimo a celá Solitaire myšlenka... vlastně taky.
Jeden z mála, kdo to ještě bral reálně byl kupodivu Charlie - jeho linka by si zasloužila mnohem víc prostoru (já vím, Srdcerváči, ale tohle chce ještě něco jiného).
Mám z toho podobný pocit jako z knížky Nesvá (E. Lockhart). Kdy to čtení je fajn, kniha se čte rychle, občas vás něco pobaví nebo zaujme. Ale čím víc jste v tom, tím divnější ten příběh je. Jakože, špatně divný. "Na zdi byl pavouk, otočíte se, už tam není. Kde teda je?" typ divnosti. Ew.
Takže místy se to dalo. Ale celkově prostě ne. 2,5*

02.02.2020 2 z 5

Vlci Vlci František Kotleta (p)

2019/41
Vlci jsou fajn. Na Bratrstvo to nemá, ale čte se to dobře. ;)

02.02.2020 3 z 5

Ílias Ílias Homér

2019/39
Ílias je kniha pro ty, kteří ji chtějí číst - jak už to u klasik bývá. Takže jestli ji neradi máte někde jako povinnou četbu, radši si opište obsah z internetu a nedělejte si násilí a špatný obrázek o příběhu, který musíte číst v tom pravém rozpoložení. ;)
Mám ráda řeckou mytologii. Bohové se hádají mezi sebou, lidé se mezitím stávají hrdiny... :) A příběh Achillea, rychlého v běhu; Patrokla, nejlepšího z Řeků; moudrého Nestora, krásné Heleny a Bríseovny, Dioméda, Odyssea a všech dalších hrdinů z obou stran barikády je jeden z nejlepších.

P.S.: A o tom koni tam vážně není ani slovo, není to zvláštní? ;)

19.09.2019 5 z 5

Má chudinka Jane Má chudinka Jane Cynthia Hand

2019/20
Znáte Janu Eyrovou? Tak na ni na chvilinku úplně zapomeňte. Tahle Jana Eyrová vidí duchy a je o trochu drsnější než její vzor. Jedna z jejích žaček - budoucí spisovatelka Charlotta Brontëová - už tuší, že se schyluje k výbornému příběhu, který čeká na zapsání. A když se objeví Společnost pro PVD, přemisťování vzpurných duchů, může příběh začít. Obálka se drží ve stejném stylu jako první díl - česká se od originální liší, ale za mě je ta naše mnohem hezčí.
Potkáte tu umělecky založenou Janu, zvídavou Charlottu, temného a zachmuřeného pana Rochestera, i hvězdu Společnosti pro PVD, pana Blackwooda a mnoho dalších. Postavy se ke knize vážně hodí. Líbí se mi jejich rozdílnost a to, že na rozdíl od mnoha jiných, umí přemýšlet. Akorát Grace Poolová mi tam vůbec nesedla. Na druhou stranu si cením přátelství Jany a Heleny, i když závěr byl hodně uspěchaný.
Tenhle styl je pro autorky vyloženě typický. Používají spíš neformální jazyk, oddechovou literaturu mixují s akcí a napětím. Někdy to bylo až překombinované (kolik Rochesterů že tu je?), ale autorkám se z toho vždy podařilo hezky vybruslit. Občas do příběhu samy vstupují a doplňují informace čtenářům. Poznala bych jejich knihu mezi stovkou dalších. Čte se to vážně samo, ale na starší publikum může působit poněkud 'jednoduše'.
Přes všechny detaily se mi Má chudinka Jane moc líbila! Nebyla jsem si jistá, jestli ji mám řadit do fantasy nebo do oddechovek. Došlo mi to vlastně až na poslední stránce (ten závěr mi vážně vykouzlil úsměv na tváři). Co teda můžu říct? Přečtěte si to. Nečekejte vysokou literaturu, těšte se na šílený příběh plný duchů, originálních nápadů a trochu jiné historie!

P.S.: Ty narážky! Když budete pozorně číst, narazíte v knize na spoustu narážek na jiná díla (Pán prstenů, Na větrné hůrce, Harry Potter, Sherlock Holmes, Má lady Jane). Všimli jste si jiných? Napište do diskuze!

12.05.2019 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

2019/23
Asi jsem čekala něco jinýho. Naprostá specialita Smrtky je totiž filosofování o smrti. A taky polovina náplně života smrtek - deníkové zápisy, to bylo přemýšlení o smrti ze sto a jednoho úhlu. Na mě to už asi bylo moc. ;) Kéž by místo toho bylo víc akce! Protože ten potenciál tady prostě nepopiratelně je. Byly tam momenty, kdy se prostě smrtky sebrali, a šli pobít 250 náhodných lidí! Ale stejně to proběhlo tak nějak všedně, nezúčastněně (hlavní postavy se tak moc chtěli tomuhle vyhnout, že se tomu vyhnul i čtenář).
Bavily mě postavy; jejich příběhy; Faraday; a to, že tam necpali romantiku. Ale upřímně, kniha pro mě začala zhruba na straně 300. Tři sta! Stalo se totiž něco, co mě vážně naštvalo. Ale teď si říkám, že to konečně prolomilo ten začarovanej kruh a vtáhlo mě to do dějd. Byl to impuls; a zbytek už rozhodně stál za přečtení!
Sečteno a podtrženo, začátek tak za 2*, konec za 5*. Takže 3,5? 3,5.

12.05.2019 4 z 5

Višňový sad Višňový sad Anton Pavlovič Čechov

2019/19
Tak já nevím, níže je tolik 5-4 hvězdičkových hodnocení, ale mě to nebavilo. Stěžovat si nebudu, 68 stran mě nemůže rozčílit... Ale že se to někdo snaží vydávat za komedii, to je mi záhadou. Už kvůli konci. Jestli to mělo nějakou hloubku, může si ji i nechat. ;)

19.04.2019 2 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

2019/17
Některé knihy by se neměly nazývat klasikou. Šlo by je rovnou přiložit...

06.04.2019 1 z 5

Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

2019/9
Poslední dobou zjišťuju, že vědět, do čeho jdu, je nehorázná výhoda. Takže když jsem čekala nezábavný propadák, byla jsem docela mile překvapená.
Netvrdím, že Dash & Lily je nějaká topovka, ale na ty Vánoce se to jako oddechovka hodí. Víc mi sedl charakter Dashe, ale jinak mě hlavní dvojice příliš nezaujala.
Proč teda dávám 3,5*? Za vedlejší postavy! Boomer, Sofie, Dashovi kamarádi, Lilyin bratr, teta a Benny. Tihle všichni byli úžasní.

11.02.2019 4 z 5

Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

2019/1
Nečekala jsem nic, snad proto dávám 5*. Nečekala jsem, že by mě Fangirl mohla bavit. Až na výjimky YA nečtu...
Ale tohle! Moje 'fangirl stránka' převládla na celé čáře a neumím si představit, jakou lepší knihou bych mohla začít nový rok. Protože pokud víte, co je fanfiction, tak si tuhle knížku zamilujete. Cath, Reagan, Leviho, všechny. Není to jen pointless romantika. Jde vidět vývoj charakterů, cíle, povaha a hlavně jejich různorodost.
- Můžu jen doporučit čtení v angličtině. Tím, že jde o oddechovou literaturu, tak se (aspoň mně) mnohem snáz překonává jazyková bariéra.
Hrozně se mi líbily úryvky z Carry on, Simon. Byla to taková sladká tečka za kapitolou. Fangirl je sice perfektní, ale Simon a Baz... :D

09.01.2019 5 z 5

Zlato Apačů Zlato Apačů Joseph Alexander Altsheler

2018/62
Mám ráda tyhle staré dobrodružné knížky. Na jednu stranu ano, je to všechno podobné a spousta věcí je až úsměvných, jak dnes neplatí... Ale je to fajn. ;) 4,5*

14.11.2018 4 z 5

Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

2018/56
Jestli jsem kdy psala, že nějaká kniha je krásně graficky zpracovaná, pak to nebylo nic proti Trnité řeči. Tohle je totiž skvost!
Nejvíc se mi líbila Ayama a trnitý les a Princ vojáček.

09.11.2018 4 z 5

Cynik Cynik Jiří Kulhánek

2018/44
Super pokračování, o dost lepší než první díl. V půlce se to úžasně rozjede a to je pro mě v celé sérii jakýsi zlom, kdy hlavní hrdina opravdu (konečně) přestává být ten Dobrák. Na to čekám celou dobu! Sice se ještě furt cestuje sem a tam, ale jak zmiňuje v komentářích někdo přede mnou: Kulhánek přepnul na FORSÁŽ - to je svatá pravda.

20.10.2018 5 z 5

Smolná sezóna Smolná sezóna Moïra Fowley-Doyle

2018/38
Čekala jsem tajemnou atmosféru a neuvěřitelný konec. Místo toho jsem dostala bandu teenagerů. Nebylo to mysteriózní nebo napjaté - bylo to divné.
Ale takovým špatným způsobem divné, kdy s tím už nechcete mít nic společného.
"Ostrov lhářů" je za mě mnohem lepší, a z 98% jiný.

Bohužel, ne.

09.09.2018 2 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

2018/26
Tahle kniha je už pro opravdové fanoušky Harryho Pottera. Takový pěkný detail; doplněk do sbírky.
Jinak po obsahové stránce... no přesně to, co by člověk očekával od 66 stránkové encyklopedie o 'zcela fiktivním sportu'. Zabaví na půl hodinky, rozšíří obzory potterheadům. :)
V dobrém budu citovat Gertie Keddlovou: "Taková pitomost."

30.06.2018 4 z 5

Průvodce ztracených Průvodce ztracených Ilka Pacovská

2018/5
Airbowan - tleskám, paní autorko. :) Tahle škola a její obyvatelé, to je jedna z mých oblíbených částí celé série. Obzvlášť Zen (škoda, že ho bylo tak málo...).

Co se týče Belistounu, je to tak půl na půl. Na jednu stranu mi přijde, že se tam příběh z víceméně nemagického kontinetu nesedí. Ale na druhou stranu je to krásné rozvedení světa, ve kterém se série odehrává.

24.01.2018 5 z 5

Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Často teď prostě stojím před knihovnou a napodobuju výraz lady Jany na obálce… To se mi vážně u knihy ještě nestalo. :D

A teď k obsahu. Klady:
Jedním z kladů je bezpochyby humor. Nejde o klasickou humoristickou knihu, která má vtip jako hlavní cíl, ale určitě se mnohokrát zasmějete. (Protože princ rozhodně neječel jako malá holka).
Dále, postavy. Velká většina postav je hrozně sympatická a sžijete se s nimi. Vyzdvihnu tři. Babičku, drsnou stařenku (ze které má mladý král docela respekt…). Gifforda, toho kluka prostě budete mít rádi. (Dámy, tolikrát se zdůrazní, že je nehorázně pohledný, až tomu nakonec uvěříte. To, že je gentleman dokáže sám. :)) A samozřejmě Gracie, protože je až skandální, že nosí kalhoty. Má úžasně prořízlou pusu a místo čaje dá přednost skotské whisky.
Kniha má spád, rychle a dobře se čte. Ani nebudete chtít uvěřit, že už je konec.

Ale já nejsem nikdy úplně spokojená. Zápory:
Jak brzy zjistíte, v tomhle alternativním světě je magie (mají ji tzv. Ediané). A až podezřele často se stávalo, že postava v nesnázích najednou zjistila, že vlastně magii má a tak se mohla zachránit. Edian ex machina.
Na mě to bylo možná až moc sladké. Ale romantika není zrovna můj šálek kávy, tak to prosím neberte jako znatelnou vadu, jen jako subjektivní názor cynika… :)
A poslední věc - konec. Tři sta osmdesát stran se vypravěčky držely tam, kde měly. A sice za klávesnicí, v anotaci a v prologu. Ale posledních asi dvacet stran se snad desetkrát stalo, že se něco děje a najednou bum! Jsou tu vypravěčky a půl strany informací, které jsem nechtěla. Jeden příklad za všechny:
Hrdinové přemohli několik protivníků, ale potřebují jít hned dál. Tak je svázali provazem. Bum! Vypravěčky mi popisují, jak zjišťovaly u jakéhosi historika, kde hrdinové mohli vzít provaz na svázání nepřátel. Nic, ale opravdu nic vás tolik nevyhodí ze začtení, jako právě toto.

P. S.: proč se kniha jmenuje "má lady JANE", když to jméno uvnitř přeložily a všichni jí říkají " JANA"?
Ale to je jen drobný detail...

Nicméně, sečteno a podtrženo, kniha se mi opravdu moc líbila. :) Od knihomolky lady Jany, přes jistého koně, srdcovou královnu, až po tu poslední poštolku, kterou můžete na anglickém nebi zahlédnout. Čtyři jsou málo, pět je moc. Pátou hvězdičku dávám obálce a pobytu v Helmsley, protože babičce se nikdy neodmlouvá. :) 4,5 *

28.12.2017 5 z 5

Serafina a černý plášť Serafina a černý plášť Robert Beatty

Úžasné, skvělé, dokonalé a všechny další superlativy, které si umíte představit. :) Po dlouhé době kniha, ve které je vážně to "BUM". Napínavé, příjemné, záhadné a žádná dokonalá hrdinka, jak tomu často bývá. Další, byť drobné plus je, že tahle knížka je opravdu hezká na pohled, díky CooBoo. :) Takže si určitě přečtěte, doporučuju!

23.08.2017 5 z 5